Arama

Kürtaj Nedir?

Güncelleme: 3 Aralık 2016 Gösterim: 13.850 Cevap: 9
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
23 Aralık 2007       Mesaj #1
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi

KÜRTAJ NEDİR?

Ad:  kürtaj.jpg
Gösterim: 4059
Boyut:  38.5 KB

KÜRTAJ herhangi bir nedenle istemeden gebe kalan bir kadının rahim içindeki gebeliğini sonlandırma işlemidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kürtaj için nelere dikkat etmeliyim ?

HER KADININ KORKULU RÜYASI OLAN İSTENMEDEN GEBE KALMA DURUMLARINDA BAŞVURULAN KÜRTAJ KADINLARIMIZI EN ÇOK MERAK ETTİKLERİ VE SORU SORDUKLARI KONULARIN BAŞINDA GELİR.SİZLERE OKUMA KOLAYLIĞI AÇISINDAN BASİT ANLAŞILIR BİR DİLLE KÜRTAJ KONUSUNDA EN ÇOK MERAK EDİLENLERİ SORU CEVAP YÖNTEMİYLE AKTARMAYA ÇALIŞACAĞIM.

HANGİ NEDENLERLE KÜRTAJ OLUNUR?


  • Planlanmadan gebe kalma,
  • Çocuk sayısının yeterli olması kesinlikle yeni çocuk sahibi olmayı istememe,
  • Herhangi bir doğum yöntemi kullanılırken hata yapılması sonucu gebe kalma( doğum kontrol hapının unutulması,spiralin kayması ,prezertvatifin yırtılması,takvim yöntemini kullanırken yapılan hatalar,emzirme döneminde sütün koruduğu zannedilerek korunma önlemi alınmaması gibi)
  • Gebe kalma durumu bilinmeden alınan bebeğe zararlı olabilecek ilaçlar kullanma,röntgen ışını veya radyasyona maruz kalma ,
  • Annede doğum yaparsa yaşamını riske sokabilecek hastalıkların olması kesinlikle gebe kalmanın yasak olduğu hastalıkların varlığı
  • Tecavüz veya evlilik dışı oluşan gebelikler
  • bebeğin gelişemeyip öldüğü veya ağır genetik hastalığın saptandığı durumlar

Op.Dr. Hülya Erdem BİÇMEN

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2016 01:38
MesirKentli - avatarı
MesirKentli
Ziyaretçi
4 Temmuz 2009       Mesaj #2
MesirKentli - avatarı
Ziyaretçi
Kürtajın sözlük anlamı rahmin içindeki dokunun alınmasıdır. Kürtajın genellikle amacı gebeliği sonlandırmaktır ama bazen biopsi ve tedavi amaçlıda yapılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Kürtaj hangi durumlarda yapılır?


Ailevi sebepler, sosyal sebepler, tıbbı sebepler vb. durumlarda annenin izni ile gerçekleştirilen gebelik sonlandırma işlemidir, ülkemizde 10 haftaya kadar gebelik sonlandırmaya izin verilmektedir. Gebe eğer evli ise bu sonlandırma yönteminde eşinde onayı gerekmektedir bu gebelik sonlandırma işlemi bir doğum kontrol yöntemi değildir.

Fraksiyone kürtaj, probe kürtaj (PC)


Bu kürtajın yapılması için uzun süren kanamalar ve şiddetli ağrılar gibi sebepler hastanın şikâyetleri arasında olmalıdır, bu şikâyetleri olan kadınlarda sebebini tespit etmek için patolojik sebebi tespit etmek hem de tedaviye geçmek amacıyla yapılır.

Menopozda olan kanamalarda uygulanır. Rahim ağzı kanseri vb. patolojik sebepler gereği parça alınabilir buna fraksiyone kürtaj denir.

Endometriyal dating


Bu yöntem kısırlık teşhisinde yumurtlamayı incelemek için reglin 21. günü rahim içinden parça alınır progesteron adlı hormonun rahim içine etkisi araştırılır. Bu yöntemin diğer kullanım alanları tekrarlanan düşükler, Luteal faz yetmezliği’nin sebeplerini araştırmak içindir.

Rest kurtaj (RC)


Doğal yollardan olan düşüklerde veya daha önce yapılan kürtajlardan kalan parçaların temizlemek için yapılır. Doğum sonrası kalan parçalarda ise büyük olabileceği için özel küretler ile bu işlem yapılmaktadır, Boom Kürtaj olarak adlandırılır.

Kürtaj Nedir : Genel anlamı rahim içinin temizlenmesidir. İstenmeyen veya sorunlu gebeliğin sonlandırılması işlemine de denir.Ama kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi değildir. Bunun yanında düşük diye adlandırılan ana rahminde barınamayan bebeğin içeride kalan parçalarınında alınması kürtajla olur.

Ülkemizdeki yasal boyutu: Anne rahmindeki bebek en fazla 10 hafta içinde yasal olarak alınabilir.ancak gelişmeyen gebelik , zihinsel ve bedensel engelli bebeğin tespit edilmesi (mongol, otizm vs.) sonucunda bu süre artmış olsa da bebek tahliye edilebilir.Ancak resmi kurumlarda rıza olmasına rağmen yine de zorluk çıkabilir. 18 yaş üstü bayanlarda eşinin rızası haricinde herhangi bir izin alma gereği yoktur. 18 yaş altı bayanlar ancak ailelerinin izniyle kürtaj yaptırabilir.

Kürtaj yapılan durumlar: İstenmeyen gebelik, gelişmeyen gebelik, boş gebelik, düşük bu durumlarda kürtaj zorunluyken bunun yanında ileri yaslı bayanlarda biyopsi örneği alınırken de uygulanır. Bu operasyon ağrısızdır. yaklaşık 15-20 dk sürer. Genel veya lokal anestezi altında yapılabilir .Bebek vakum , aspirasyon yöntemiyle alınır . bu sırada herhangi bir ağrı yada acı hissedilmez. Genel anestezide hasta tamamen uyur . Lokal anestezide ise genital bölge uyuşturulur bilinç acıktır.

Kürtajın riskleri: Kürtajın diğer gebeliğe etkisi yoktur ancak bu operasyon esnasında sterilizasyona bağlıdır . kullanılan aletlerin ortamın temiz olması gerekmektedir genelde ameliyathane de yapılması onarılır.Nadir olarakta rahim içi yapışıklıkları görülebilir.Zorunlu kalınmadıkça ilk gebelikte kürtaj önerilmez. Yapılan anestezik ilaçlara reaksyon görülebilmesi dışında, bulantı-kusma görülebilir. Gebelik uzun süreliyse kürtajın riskleri de artar ; aşırı kanama , rahmin delinmesi bu riskler arasındadır. 1 hafta sonunda iltihaplanma aşırı kanama yada akıntılar görülebilir. Evde fenalaşmalar, kötü kokulu akıntılar 38 derecenin üstüne çıkan ateş gibi durumlar görüldüğünde doktora başvurulmalıdır. Operasyon sonrasında hafif ağrı hissedilebilir.

Kürtaj sonrasında yapılması gerekenler: Operasyondan 2 saat sonra hekime de danışarak bir şeyler yenip içilmeye başlanabilir. Ayakta duş alınabilir, ancak küvet havuz vb. gibi yerlere girmek 3-4 hafta süreyle kesinlikle yasaktır. 2-3 hafta cinsel ilişki önerilmez . Alkol kullanımı kesinlikle yasaktır. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.

Kürtaj Fiyatları: yasal kürtaj operasyonu fiyatı duruma göre ortalama 300 tl ile 1500 Tl arası değişmektedir.
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2016 01:16
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Temmuz 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kürtaj işlemi öncesinde tam jinekolojik muayene ve transvaginal ultrasonografi ile değerlendirme yapılmalıdır.
Günümüzde genellikle vakum aspirasyon yöntemi ile küretaj yapılmaktadır.Bu kullanılan vakum sistemi Karmen kanülü olarak isimlendirilmektedir. Bu sistemin uçları plastik olup kullanıldıktan sonra atılmalı ve tekrar kullanılmaması şiddetle önerilmektedir..

Genel anestezi ya da lokal anestezi uygulanabilir. Daha önce doğum yapmamış veya sezaryen ile doğum yapmış hastalarda genel anestezi tercih edilir.Lokal anestezi ile rahim ağzının her iki yanına anestezik ilaç enjekte edildiği halde rahatsızlık hissi ve vakum esnasında ağrı duyulabilir. Fakat genel olarak kürtajın etkileri düşünüldüğünde uzmanlar genel anestezi önermektedirler. Genel anestezi bir anestezi uzmanı tarafından verilir ve anestezi kürtaj işlemi kısa olduğu için 3-5 dakika sürer. Uyanma süresi ortalama 5 dakikadır. İşlem sonrası 1 saat dinlenmenin ardından anestezi etkisi geçtiği için hasta evine gidebilmektedir ve normal yaşantısına kesintisiz devam edebilmektedir.

İşlem öncesi mutlaka 6 saat açlık gerekir ve kesinlikle su içilmesine de izin verilmez.
Rahim ağzının görülebilmesi için önce vajinal spekulum yerleştirilir. Vajina ve rahim ağzı özel bir solüsyonla silinir.Rahim tek dişli olarak isimlendirilen bir alet ile tutulup çekilir ve düz hale getirilir. Lokal anestezi uygulanacak ise bu işlemden sonra lokal anestezik ilaç yapılır. Genel anestezi uygulanan hastalar bu prosedürü başından itibaren hiç hissetmezler ve görmezler, üsttedeki belirttiğimiz gibi genel anesteziyi önermekteyiz.

Buji olarak isimlendirilen aletler yardımı ile gebelik haftasının büyüklüğüne göre rahim ağzı genişletilir.Daha önce doğum yapmış ve gebelik haftası küçük hamilelerde bu dilatasyon bazen gerekmemektedir. Lokal anestezi uygulanan kadınlarda kürtaj işleminin en sıkıntılı ve ağrılı dönemdir.

Dilatasyonun yani rahim ağzını genişletmenin ardından steril olan ve özel boyutlarda olan plastik kanüller ile rahim ağzından girilerek rahim boşluğuna ulaşılır.Kanülün ucu özel üretilmiş ve 60 santilitrelik vakum yaratan özel enjektöre monte edilir,enjektör ile negatif basınç sağlanarak rahim içindeki madde emilerek temizlenir.Bu yöntem ile keskin,metal küretlerin kullanımı aza indirilmiştir.Eskiden keskin metal küretler ile yapılan kürtajlarda rahim delinmesi,yapışıklık riski daha fazla olmaktaydı. 10 haftanın altındaki kürtajlarda artık bu eski yöntem kullanılmamaktadır. Keskin küretler ile yapılan kürtaj sadece tanı ve biopsi amaçlı yöntemlerde kullanılmakta olup doğru ve yeterli parça alınması için şarttır.
Rahim içi temizlendikten sonra tek dişli çıkarılır, çıktığı yerdeki kanama bir gazlı bez ile tampone edilerek kanama durdurulur. Vagina tekrar antiseptik solüsyonlarla ile yıkanıp spekulum çıkarılır.

Hasta kaldırılmadan rahim içi ultrasonografi ile parça kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edilir.
Ağrının daha sonra olmaması için kalçadan iğne ile veya makattan fitil ile ağrı kesici uygulanır ve bütün bu yukardaki işlemler sonrasında normal hayatına devam eder…
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2016 01:19
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
16 Ekim 2011       Mesaj #4
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi

Medikal kürtaj


18 yaş üzerindeki kadınlarda uygulanan bir prosedürdür. Prosedür için hamileliğin 7 haftadan daha erken bir safhada olması gerekir.

İlk olarak doktor kişiye genel bir sağlık testi uygular ve durumunu kontrol eder. Eğer fetüs haftalık olmamışsa doktor genelde ikinci bir randevu verir. İkinci randevuda kadına Methotrexate adlı ilaç iğne ile enjekte edilir. Ardından evde Misoprostol adlı ilaç alınır. Bu iki ilaç sayesinde fetüs birkaç saat ile birkaç gün arasında dışarı atılır. Bir hafta sonra doktora üçüncü randevu için gidilir ve bu randevuda doktor kürtajın gerçekleştiğinden emin olur.

Medikal Kürtajın Dezavantajları


Medikal kürtaj diğer yöntemlere oranla daha pahalı bir uygulamadır ve medikal kürtaj yapan hastane sayısı oldukça azdır. Bunun yanı sıra kadında mide bulantısı, kusmai baş dönmesi ve kanama gibi yan etkiler gözlemlenebilir. Ayırca kürtaj sonrası 2-5 hafta arasında cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Medikal Kürtajın Avantajları


Medikal kürtaj ameliyat prosedürü gerektirmez. Medikal kürtaj kısa dönemde bazı yan etkilere neden olsa da uzun vadede kadının cinsel sağlığı için daha faydalıdır.
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2016 01:19
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
23 Ocak 2012       Mesaj #5
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Kürtaj Nedir?


Gebelik Kürtajı rahim içine yerleşmiş olan gebeliğin kendi isteğinizle veya tıbbi zorunluluk nedeni ile yazılı onayınız alınarak çeşitli yöntemler ile sona erdirilmesidir.

Müdahale öncesi değerlendirme:


İsteğe bağlı olarak küretaj yaptırmak isteyen kadın için ilk adım hamile olduğunu öğrendiği anda veya adet gecikmesi olduğunda bir Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanına başvurarak hamile olup olmadığını öğrenmek,hamile ise gebeliğinin kaç haftalık olduğunu ultrasonografi ile kesinleştirmektir.
İkinci aşama olarak hekiminiz genel ve kadın hastalıkları açısından sağlık durumunuzu değerlendirilecek küretaja mani olacak herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığına bakacaktır.

-Kimler kürtaj yaptırabilir: Her kadın kürtaj olabilir. Evli olup olmamak önemli değildir.
Tıbbi zorunluluk varsa (anormal bebek veya gebelik annenin hayatını tehlikeye sokuyorsa gibi )gerekli kanuni dökümanlar hazırlanarak her aydaki bebek alınabilinir.
Eğer uygun konumda iseniz hekiminiz kullanılacak cerrahi teknik, anestezi,müdahalenin nerede yapılabileceği gibi sizin durumunuza uygun detayları açıklayacaktır.Risk ve masraflar gibi değerlendirilmesi gereken ilave etkenler,cerrah ile bu esnada tartışılmalıdır.

Kadın için gebeliğin sona erdirilmesindeki en önemli aşama duygusal kararlılıktır.Sosyal konumunuz, ekonomik koşullarınız,gelecek yaşantınız , partnerinizin pozisyonu ve fikride önemli rol oynamaktadır.Bu yüzden kararınızı bütün koşulları değerlendirerek kesin bir şekilde vermeniz daha sonraki ruhsal durumunuz için gereklidir.
Her yıl başarıyla binlerce küretaj yapılmaktadır.Buna rağmen sizin bu cerrahinin muhtemel riskleri hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir.

İnfeksiyon ve parça kalması gibi ameliyat sonrası rizikolar nadirdir ve tedavi edilebilir.Bütün cerrahi ameliyatlar (cilt kesisi dikilmesi, diş çekilmesi, abse boşaltılması dahil ) bazı riskler içerir.Bu nedenle kararınızı kesinleştirmeden önce hekiminizle mutlaka görüşünüz. Komplikasyon riski, operasyon sonrası ve takiplerinizde doktorunuzun tavsiyelerine yakından uyarak azaltılabilir.
Daha evvel gebe kalmamış bir kadının küretaj olması veya küretajın kaçıncı küretaj olduğu kadının daha sonra gebe kalmasını normal koşullar altında etkilemez.

Cerrahi yöntem;
Doktorunuzun önerileri ve sizinde isteğiniz doğrultusunda doktorunuzun ofisinde veya hastanede müdahaleniz yapılabilir.
Küretaj müdahaleleri genelde hastanın koşulları uygun ise genel anestezi ile bazen de lokal anestezi ile yapılır.
Eğer genel anestezi uygulandıysa tüm müdahale boyunca uyuyacak ve hiç bir şey hissetmeyeceksiniz ,tek hissedeceğiniz şey anestezi vermek için kolunuza yapılacak basit bir iğne olacaktır.

.Lokal anestezi uygulanacaksa gerekli hastalarda yatıştırıcı uygulayarak hastanın gerginliği azaltılır.Lokal anestezide rahim ağzı uyuşturulur hasta gebeliğin boşaltılması sırasında hafif bir karın ve kasık ağrısı duyabilir.
Gebeliğin sonlandırılmasında genelde uygulanan iki yöntem vardır.En sık kullanılanı vakum aspirasyonu ile gebeliğin emilerek boşaltılmasıdır.Daha nadir olarak kullanılanı ise küretaj kaşıkları ile kazıma yöntemidir.

Operasyon gebeliğin büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 5 ila 10 dakika arasında sürmektedir.
Operasyon sonrası olabilecek ağrı ilaçla rahatlıkla kontrol edilebilir, zaten adet sancısı benzeri bir ağrınız olucaktır.Eğer genel anestezi aldıysanız operasyondan hemen sonra uyanırsınız,5 dakika sonrada uyku sersemliği kaybolur ve ayağa kalkarsınız ve yaklaşık yarım saat sonrada eve gidebilirsiniz.
Operasyon sonrası ikinci saatte kendinizi tamamen normal ve gündelik yaşantınıza - işinize dönebilecek hissedersiniz,ve bir-iki saat gündelik düzeninize -işinize dönebilirsiniz.

Eğer kan gurubunuzdaki Rh faktörünüz NEGATİF ise ve partnerinizin kan gurubundaki Rh faktörü POZİTİF veya partnerinizin kan gurubunu bilmiyorsanızhekiminizin size yazacağı Anti-D iğnesini müdahaleden sonraki ilk 72 saat içinde yaptırmanız doğurmak istiyeceğiniz gebeliklerinizde oluşabilecek kan uyuşmazlığını engelliyecektir!

Eğer tıbbi zorunluluk nedeniyle (düşük, cansız gebelik, anomalili bebek gibi nedenlerden) küretaj oluyorsanız,küretaj sırasında elde edilen materyali hekiminizden bir patoloğa göndermesini isteyiniz. Gelecek sonuç bir daha aynı şeyle karşılaşmanızı engellemeye yardımcı olabilir.

KÜRTAJ SONRASI HASTA BİLGİ FORMU
Sayın Hastamız; Kendi isteğinizle veya tıbbi nedenlerden dolayı onayınız ile gebeliğiniz sona erdirilmiş bulunmaktadır.

Operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • 2 ila 3 gün süre ile adet kanaması tarzında kanamalarınız olucaktır.(Bu süre gebeliğin haftasına göre biraz artabilir veya azalabilir.),
  • Eğer kürtaj sonrası hemen kanamanız olmazsa bir hafta sonra gibi bir zaman sonra hafif bir ağrı ile yukarıda bahsedilen kanama olacaktır merak etmeyiniz.
  • Bu süre içinde gene adet kanaması dönemindekine benzer karın ve kasık ağrılarınız olabilir, bu ağrılarınızı hafifletmek için her hangi bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
  • Bundan sonraki adet kanamanız yaklaşık 3 ila 6 hafta sonra olacaktır.Gebelik gibi özel bir durum oluşup sonlandığı için normal zamanında gelmeyebilir.
  • Bu süre içerisinde (yeniden adet kanaması görene kadar);
  • Küvete, havuza, denize girmek yasaktır (operasyon günü dahil duş alabilirsiniz ,amaç vajene su ve bu gibi mikrop kapmayı sağlayabilecek şeylerin girmesini engellemektir).
  • Deniz veya havuza girmeniz gerekirse (yaz mevsimi veya diğer nedenlerden dolayı) en erken küretajdan 10 gün sonra suya gireceğimiz sürece tampon kullanarak girebilirsiniz.Tamponu en fazla 30-40 dakika kullanınız ve sadece suya girerken kullanınız.!
Tampon kullanmak normalde yasaktır.
Cinsel ilişki 1 hafta kesinlikle yasaktır.( Daha sonra prezervatif kullanılarak ilişkiye girilebilinir.Bu sizi mikrop kapmaktan ve hamile kalmaktan koruyacaktır )
  • Taze kanamanız ( burnunuz kanadığındaki veya parmağınız kesildiğindeki gibi ) olursa
  • Ateşiniz çıkarsa bize haber veriniz. (l ütfen derece ile ölçüp bildiriniz )
  • Müdahaleden sonra sıvı gıdalar ve içecekler hemen içilebilinir, bulantı olmazsa daha sonra normal beslenmeye geçilebilir.

Kullanacağınız ilaçlar;
  • Antibiyotik. Sabah 1 adet ,Akşam 1 adet yutulacak(tok karına,5 gün süre ile)
  • Gerekirse herhangi bir ağrı kesici kullanabilirsiniz
  • Müdahaleden 1 hafta sonra kontrol randevusu alıp kontrole gelmeniz gerekmektedir.
  • İstenmeyen bir gebelikle karşılaşmamak için doktorunuzdan size uygun doğum kontrolü yöntemini uygulamasını isteyiniz.
  • Tekrar gebe kalmak isterseniz vücudunuzun eski fonksiyonlarına tamamen kavuşması için 2-3 aylık bir süre beklemeniz tavsiye edilir.
  • Kendi sağlığınız açısından rutin jinekolojik kontrollerinizi yaptırmanız, her 6 ayda bir smear testinizi (Rahim ağzı kanseri için kontrol testi) yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.
Yazar: Dr. Cenk Kiper
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2016 01:22
Sen sadece aynasin...
taklım - avatarı
taklım
Ziyaretçi
10 Haziran 2012       Mesaj #6
taklım - avatarı
Ziyaretçi

Kürtaj Nedir?


Kürtaj veya daha doğru tabiriyle "küretaj", genel anlamda rahim içinde istenmeyen bir gebeliğin tahliyesi anlamına gelmektedir.
Tıbbi literatürde gebelik terminasyonu, gebelik sonlandırılması veya dilatasyon-küretaj olarak da geçer.

Halk arasında küretaj (kürtaj); kurtaj, kürtaş, kurtaş gibi isimlerle de telaffuz edilmektedir.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var:
"Kürtaj hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi değildir".
İstenmeyen gebelikleri önleyebilmek için öncelikle modern aile planlaması yöntemleri etkin bir şekilde uygulanmalı ve her şeye rağmen istenmeyen bir gebelik ortaya çıkmışsa son çare olarak kürtaja başvurulmalıdır.

Kürtaj, gebelik sonlandırılması için yapılabileceği gibi düşük yapan kişilerde rahim içinde eğer bebeğe ait parçalar kaldıysa, yani gebeliğe bağlı rahim içi materyal tam olarak atılamadıysa bunları temizlemek için de yapılabilir. Bu işlemin adı "Retansiyone küretaj" olarak anılır.


Küretaj, aslında bir anlamda tüm rahim içinin temizlenmesidir. Örneğin gebe olmayıp uzun süreli ve fazla adet gören kadınlara da küretaj yani rahim içi temizliği gerekebilir. Buradaki işlemin adı tanısal amaçlı yani "Probe Küretaj" dır. Yapılan küretaj sonrası kanama kesilir ve alınan rahim içi dokusu patolojiye gönderilerek kanamanın nedeni araştırılır. Yani yapılan işlem ile hem tanı hem de tedavi bir arada yapılmış olur.


Günümüzde ailelerin sosyoekonomik durumlarının düşmesi istenmeyen gebeliklerin sınırlandırılması gereksinimini doğurmuştur. Ancak istenilen sayıda çocuk sahibi olmak kürtaj ile değil etkin aile planlaması yöntemleriyle gerçekleştirilmelidir.


Kürtaşda ülkemizdeki yasal boyut nedir?


Gebelik tahliyesi amacıyla yapılan kürtajlarda (legal küretaj) yasal sınır ülkemiz için "son adet tarihinden itibaren 10 hafta" ile sınırlıdır. Son adet tarihi, son adetin ilk (başlangıç) günüdür. Gebelik bu gebelik haftasının daha üstünde ise anne ve babanın rızası olsa bile resmi kurumlarda yapılamaz.

Ancak gebeliğin devam etmesi anne için hayati bir tehlike oluşturuyorsa, örneğin annede şiddetli bir kalp, böbrek, karaciğer hastalığı, astım veya hipertansiyon gibi bir durum varsa veya gebelik için zararlı olabilecek ilaçlar kullanmak zorunda ise "anne hayatı düşünülerek" gebelik haftasına bakılmaksızın gebelik sonlandırılabilir. Bunun için resmi bir hastaneden "sağlık kurulu raporu" en az iki doktor imzasıyla çıkartılmalıdır.


Yine rahim içindeki bebekte yaşamla bağdaşmayan veya doğduktan sonra yaşamını büyük ölçüde etkileyecek bir problem olduğu ultrason veya tarama testleriyle tesbit edilirse "bebek hayatı düşünülerek" gebelik tahliye edilebilir.


Her iki durumda da yapılan işlem tedavi edici yani "Terapotik küretaj" olarak anılır.


Dikkat edilmesi gerekenler;


  • Kurtaj her bakımdan bir "cerrahi bir girişim"dir. Ancak konusunda ehil ve tecrübeli kişiler tarafından uygulandığında riskleri yok denecek kadar azdır.
  • Kurtaj yapılmadan önce; yapılan bir ultrasonla gebeliğin büyüklüğü ve rahim içindeki yerleşimi (lokalizasyonu) tam olarak belirlenmeli ve hastanın tıbbi öyküsü alınmalıdır. Daha sonra yapılacak işlemle ilgili olarak hasta detaylı ve net bir şekilde bilgilendirilmelidir. Bu şekilde hastanın psikolojik yönden rahatlaması sağlanabilir.
  • Kurtaj işlemi mikroptan arındırılmış ortamlarda (steril ortamda), genel (uyutularak) ve lokal (uyuşturularak) anesteziyle uygulanabilir.
  • Küretaj işlemi genel anestezi ile uygulanacaksa hastanın işlemden 4-5 saat öncesinden itibaren aç ve susuz olması istenir. Bunun amacı midenin boş olmasını sağlamak ve genel anesteziye bağlı oluşabilecek bulantı sonrası kusmuğun akciğerlere kaçıp yutulmasını engellemektir.
  • Lokal anestezi ile kurtaş girişimi hasta tok iken de yapılabilir. Lokal anestezili girişim, hastanın rahim ağzı bölgesine yapılan uyuşturucu ilaçlarla işlemin yapılmasıdır. Bu yöntemle genel anestezi riskleri alınmamış olur ancak hastalar genel anesteziye göre daha fazla ağrıyla karşılaşacaklardır.

Kürtaj işlemi nasıl yapılır?


Kürtaj işlemi için hasta önce jinekolojik masaya yatırılarak muayene edilir. Daha sonra eğer genel anestezi uygulanacaksa bir anestezi uzmanı veya teknikeri tarafından yapılacak işlem ile ilgili olarak hasta bilgilendirildikten sonra kolundan damar yoluna girilir. Bu, yanlızca bir iğne batması şeklinde son derecede rahat bir işlem olup belki de tüm girişim sırasında hissedilen tek ağrı olacaktır. Daha sonra anestezik bir ilaç damar yolundan enjekte edilerek hasta uyutulur.

Hasta uyutulduktan sonra "spekulm" denilen aletle vajen açılarak rahim ağzı görülür hale getirilir. Vajen antiseptik solusyonlarla temizlendikten sonra, "teneculm" denilen aletle "cervix" (rahim ağzı) çekilerek rahmin düz bir konum kazanması sağlanır.


Önce "buji" denilen düz çubuklarla rahim ağzı gebelik haftasına uygun şekilde genişletilir. Ve nihayetinde bir "vakum enjektörle" rahim içine girilerek gebelik materyali tamamı alınıncaya kadar çekilir (aspire edilir). Tüm bu işlem genellikle yalnızca birkaç dakika sürer ve işlemden hemen sonra hastanın uyanması sağlanır.

Kürtajın ne gibi riskleri vardır?


Tecrübeli kişiler tarafından uygulanıldığı takdirde, normal gebelik haftalarında yapılan kürtaj işlemi sırasında oluşabilecek riskler oldukça azdır.
Ancak yine bir cerrahi girişim olduğu için bazı riskler de taşır.

Bunlar:

  • Rahim ve barsak delinmeleri
  • Kanamalar
  • Gebeliğin tahliye hiç edilemeden kalması
  • Rahim içinde kürtajdan sonra parça kalması
  • İşlem sonrası rahim içinde enfeksiyon gelişmesi (endometrit)
  • Anesteziye bağlı problemler olabilir.
  • Rahim içi dokunun (endometrium) tahribi veya rahim içinde yapışıklıkların oluşması (Asherman sendromu) sonucu adet görememe veya adetlerin azalması.
İşlemin yapıldığı ortamın steril (mikroptan arındırılmış) olması son derecede önemlidir.
Gebeliğin tam olarak tahliye edilememesi rahime ait anatomik değişikliklerden veya gebeliğin çok erken bir haftada tahliye edilmesi durumlarına bağlı olabilir. Genellikle önerilen en az 7- 10 gün adet gecikmesi sonrası işlemin yapılmasıdır. İşlem yapılmadan önce gebelik ultrason yardımıyla rahim içinde görünebilir durumda olmalıdır.
Bu şekilde gebeliğin bir "dış gebelik" olmadığı da anlaşılmış olacaktır.

Kürtaj sırasındaki kanamalar ise genellikle "atoni" dediğimiz rahim içeriğinin boşaltılması sonrası rahim kasının iyi şekilde kasılamaması durumuna bağlıdır. Özellikle büyük gebeliklerde ortaya çıkan bu durum damar yolundan verilen bazı ilaçlar ve rahime yapılan masajlarla düzeltilebilir. Kanama, rahim kasının (myometrium) kasılması ile sonlanacaktır.


Yine, rahim içinde parça kalması da rahim kasının tam olarak kasılmasını önleyerek kanamaya sebep olabilir. Bazen parça kalmasına bağlı kanamalar, işlemden birkaç gün sonrasından itibaren de başlayabilir.


Tüm bu problemlerin oluşma şansı, işlemin tecrübeli kişiler tarafından dikkatli ve hijyenik ortamlarda uygulanmasıyla yok denecek kadar azdır.


Kürtaj sonrası neler yapılmalıdır?


Kürtaj eğer genel anesteziyle yapılmışsa ilk gün için biraz sersemlik hissi, bulantı, halsizlik, hafif kasık ağrısı ve hafif kanama olması normal kabul edilir. Şikayetler genellikle birkaç saatten sonra azalacaktır.

Kürtajdan sonra belli süreyle 2-10 gün arasında hafif, pıhtısız vajinal kanamalar normaldir. Bazen işlemden sonra hiç kanama görülmeyebilir, bazen de belli sürelerle ara ara kanama şikayetleri olabilir. Genel olarak beklenen kanamanın gittikçe azalarak devam etmesinden sonra kesilmesidir.


Genel anestezi ile yapılmışsa işlemden yaklaşık bir saat sonra yemek yenilebilir. Yenilen ilk öğün hafif, az yağlı, tuzlu ve sıvı gıdalardan zengin olmalıdır. Çorba türü veya kahvaltı tarzı gıdalar ideal olabilir. Zaman içinde 3-4 saat sonra eğer bulantı yoksa normal gıdalarla beslenmeye geçilebilir.


Kürtaj sonrası hekimin reçete ettiği ağrı kesici (analjezikler) ve antibiotikler düzgün şekilde kullanılmalıdır.


Genel olarak enfeksiyon oluşmaması için 10-15 süreyle ilişki önerilmez.


Eğer ki bir düşük veya ölü bebek nedeniyle kürtaj yapılmışsa en az 3 ay süreyle bir aile planlaması yöntemiyle korunma önerilir. Bu süre sonunda rahim kendini tam olarak toplayabilir.

Kürtajdan hemen sonra banyo yapılmasının her hangi bir sakıncası yoktur. Fakat enfeksiyon riski nedeniyle vajinal duş yapılması önerilmez.


İlk adet ne zaman görülecektir?


İşlemden ortalama bir ay sonra (kişinin bir periyot uzunluğu sonrasında) normal adet görülecektir. İlk adette görülen bir kaç günlük gecikme ise normaldir.

Kürtaja alternatif bir düşük hapı var mıdır?


Kürtaja alternatif olması amacı ile dünyada halen deneysel çalışmalarda kullanılan "düşük hapı" henüz dış piyasaya sürülmemiş ve ülkemizde de bulunmamaktadır.
Adet gecikmesi durumunda kullanılan söktürücü iğne veya haplar ise bir gebeliğin oluşması durumunda hiç bir etki yaratmaz ve adet görmeye sebep olmaz. Adetin sökülmesi amacı ile alınan bu tür ilaçlar boş yere vücuda yüksek dozda hormon yüklenmesine sebep olur.
Halen bir gebelik tespit edilmesi durumunda tek alternatif kürtaj veya doğurmaktır.

İşlem sonrası ne zaman spiral takılabilir?


Spiral uygulaması kürtaj işleminin hemen sonrasında aynı seansta uygulanabileceği gibi işlemden bir ay sonra normal adet döneminde de yapılabilir.

Spiralin normal şekilde takılabilmesi için rahim ağzında yara (erozyon) veya iltihap (cervicit) bulguları olmamalıdır. Eğer ki bu bulgular varsa önce onların tedavisi sağlanmalıdır. Ayrıca kişilerde daha önceden nedeni belirsiz adet düzensizlikleri veya kasık ağrıları da olmamalıdır.


Bakarete zarar vermeden kürtaj yapılabilir mi?

Bir genç kız bakire olduğu halde yani partneri ile tam bir birliktelik yaşamaksızın (sürtünmeyle) hamile kalabilir. Çünkü spermlerin yüzme kabiliyetleri bulunmaktadır.
Çok nadir görülen bu durumdan sonra kişilerin aklına gelen ilk soru ise "kızlık zarına zarar vermeksizin kürtaj işleminin yapılıp yapılamayacağıdır".

Bu sorunun yanıtı ise kızlık zarının anatomik yapısında saklıdır. Yani, kızlık zarı (hymen) yüksek kenarlı yapıda değil de alçak kenarlı ve duhule müsait ise kızlık zarı bozulmaksızın kürtaj işlemi yapılablmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2016 01:26
sade - avatarı
sade
VIP hazan
11 Haziran 2012       Mesaj #7
sade - avatarı
VIP hazan
Kürtaj Nedir? Kürtaj Hakkında Merak Ettikleriniz?
Doğum kontrol yöntemlerinin başarısız olması veya bir önlem alınmadan cinsel ilişkiye girilmesi sonrası meydana gelen istenmeyen gebeliklerde kürtaj bir çözüm olabilmektedir.Kürtaj, istenmeyen bir gebeliğin özel yöntemlerle sonlandırılmasıdır.
Kürtaj, hem lokal anestezi, hem de genel anestezi altında uygulanabilir. Genel anestezi, işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından tercih edilen çağdaş bir yöntemdir.Kanunen kürtaj, gebelik 10. haftasına kadar uygulanabilir.
Gebeliğin tıbben sakıncalı olması durumunda bu süre 10 haftayı aşabilir. Bu durumlar; anne adayının sağlığını tehdit edebilecek ve gebeliğin riskli olduğu hastalıklardır. Diğer önemli durum ise bebeğin sakat olduğunun ya da öldüğünün belirlenmesidir ki bu durumda gebeliğin çok daha ileri gebelik haftalarında bile sonlandırılması kaçınılmazdır.
Öncelikle gebelik haftası ultrasonla belirlenir; dikkatli bir muayene yapılır. Uygulama genel anestezi altında yapılacaksa, anestezi uzmanı tarafından gerekli işlemler başlatılır. Siz uyuduktan sonra kürtaj hazırlıkları yapılır. Daha sonra çok ince plastik kanüller vasıtası ile uygulanan özel bir vakum sistemi vasıtası ile rahim içi boşaltılır.
Kürtaj işlemi, sonuç olarak bir cerrahi müdahaledir. Cerrahi girişimlerin tümünde büyük ya da küçük komplikasyon riskini akılda tutmak gerekir.
Her cerrahi girişim gibi kürtaj işleminde de enfeksiyon riski vardır.
Bazen rahim ağzı tamamen kapalıdır. Rahim ağzını yumuşatan özel bir ilacın tatbikinden sonra kürtaj yapılabilir.
Gebelik büyükse işlem esnasında aşırı kanama olabilir.
Gebelik çok küçük ise kürtaj başarısız olabilir. Bu durumda en uygun dönem belirlenerek bir hafta sonrasına ertelenebilir.
Kürtajdan sonra en az 2 hafta süreyle cinsel ilişkiye girilmemelidir.Bundan sonra doktorunuz tarafından yapılan kontrol sonrası ilişkşye izin verilebilir.
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2016 01:27


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ağustos 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kürtaj


Çocuk aldırma olarak da bilinen kürtaj gebeliğin doğum olmayacak şekilde tıbbi olarak sona erdirilmesi işlemidir.
Kürtaj olma kararı zor bir karardır. Kürtaj olmak istemenizin çeşitli nedenleri olabilir - örneğin kişisel koşullarınız, gebeliğin sağlığınız için risk oluşturması veya bebeğinizde medikal bir bozukluk olması gibi.
Pek çok insanın kürtaja dair fikirleri epeyce katıdır (olumlu veya olumsuz). Tüm görüşler saygıyı hak etmekle birlikte, Birleşik Krallık’ta belirlenen kriterlere uymak koşuluyla gebeliğin ilk 24 ayında kürtaj yasaldır.
NHS kapsamında veya özel olarak kürtaj olabilirsiniz (NHS özel kürtaj masraflarını karşılamaz). Birleşik Krallık yasaları gereği, kürtaj olabilmek için kürtajın sizin için uygun olduğuna karar veren iki doktor tarafından sevk edilmeniz gerekir. Ayrıca işlemin bir hastanede veya ruhsatlı bir klinikte gerçekleştirilmesi gerekir.

Neden gereklidir


1967 tarihli kürtaj yasasında kürtaj olmanın hangi durumlarda gerekli olabileceği özetlenmiştir.
Yasaya göre şu durumlarda kürtaj gerekli olabilir:
  • Gebeliğin devam ettirilmesi kadının hayatı açısından sonlandırılmasından daha büyük risk teşkil ediyorsa.
  • Gebeliğin devam ettirilmesi kadının fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından sonlandırılmasından daha büyük zarar verme riski teşkil ediyorsa.
  • Gebeliğin devam ettirilmesi kadının mevcut çocuklarının fiziksel ve ruhsal sağlığı için risk teşkil ediyorsa.
  • Çocuğun doğması halinde ciddi bir fiziksel veya zihinsel bozukluğu olması riski yüksekse.
  • Bunlar uygulama alanında doktorlara kadınları kürtaja sevk etme konusunda büyük esneklik sağlamaktadır. Kürtaj olmaya karar vermek kişisel ve zor bir seçimdir. Bu nedenle doğru kararı vermenizi sağlamak üzere bu alanda pek çok danışmanlık, bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti mevcuttur.

Ne zaman yapılmalı


Birleşik Krallıkta, kürtaj gebeliğin 24. haftasına kadar yasaldır ancak pek çok kürtaj bundan daha önce yapılır. Kürtajların %90’ı 13 haftadan önce, %98'i ise 20 haftadan önce gerçekleştirilir.
Kürtaj ne kadar erken gerçekleştirilirse işlem o kadar kolay ve güvenli olur. Ancak yine de doğru karar verebilmeniz için önünüzdeki tüm seçenekleri düşünmek üzere yeterli zamanın tanınması büyük önem taşır.
16 yaşından küçükseniz, anne babanıza söylemeden kürtaj olabilirsiniz. Ancak iki doktor bunun sizin için en iyisi olduğuna ve sizin işlemle ilgili eksiksiz bilgi sahibi olduğunuza karar vermelidir.
Ancak Birleşik Krallık yasaları gereği, kürtajın 24 haftadan önce yapılması gerekir. Daha geç dönemde de kürtaj yapılabilecek bazı durumlar vardır:
  • Kadının hayatını kurtarmak
  • Kadının fiziksel veya ruhsal sağlığına gelebilecek kalıcı bir hasarı engellemek
  • Veya doğması halinde çocuğun önemli ölçüde özürlü olmasına neden olabilecek bir fiziksel veya zihinsel bozukluk taşıma riskinin yüksek olması.

Nasıl yapılır


Erken dönemde medikal kürtaj için (9 haftaya kadar) iki farklı ilaç verilir. Mifepristone rahminizin iç tabakasını döllenmeye uygun hale getiren hormonu bloke eder. Prostaglandin hormonu ise (48 saat sonra verilir) rahim iç zarını embriyoyla birlikte parçalayarak vajinal kanamayla dışarı atar. Bulantı, kusma veya ishal gibi şikâyetleriniz olabilir.
Vakum aspirasyonu - veya emme yoluyla kürtaj (7-15 hafta arası)
tekniğinde fetüsü rahminizden almak üzere hafif bir vakum kullanılır. Pompaya bağlı küçük bir plastik tüp yardımıyla fetüs vakumlanarak alınır. Bunun ardından 14 gün boyunca kanamanız olabilir.
Cerrahi dilatasyon ve gebelik boşaltımında (15 haftadan sonra) rahim boynu nazik bir şekilde açılır ve fetüsü çıkarmak üzere forsepsler ve bir vakum tüpü kullanılır. Bunun sonrasında da kanamanız olabilir.
20-24 hafta arasında uygulanan geç kürtaj için iki seçenek mevcuttur.
Ilki cerrahi kürtaj, ikincisi ise doğal düşüğe benzeyen medikal uyarılı kürtajdır.

Riskler


  • Özellikle gebeliğin ilk 12 haftasında gerçekleştirildiğinde, kürtaja bağlı sağlık sorunu yaşama riski düşüktür. Ayrıca kürtaj olmak genellikle gelecekte gebe kalabilme ihtimalinizi etkilemez.
  • Kürtaj vakalarında hemoraj (aşırı kanama) görülme oranı 1000’de 1, serviks hasarı görülme oranı 1000’de 10 ve cerrahi kürtaj sırasında rahme zarar gelmesi ihtimali 1000’de 4’tür.
  • Kürtaj sonrası temel risk enfeksiyondur. Fetüsün tam olarak alınamaması halinde meydana gelebilir. Tedavi edilmezse, enfeksiyon pelvik enflamatuar hastalığa (PID) neden olabilir. PID kısırlığa ve ektopik gebeliğe (bebeğin fallop tüpü içinde gelişmesi) neden olabilir. Enfeksiyon tedavisinde genellikle antibiyotikler kullanılır.
  • Kürtaj olduktan sonra iki haftaya kadar cinsel ilişkide bulunmamanız söylenebilir. Kürtajın ardından fiziksel veya duygusal sorunlar yaşamanız halinde GP’nize danışmal ısınız.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ağustos 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kürtaj tekniği


‘İlk gebeliğinde kürtaj yaptıranlar bir daha hamile kalamaz' gibi söylentiler sizi korkutabilir. Ancak bu söylenti tamamen yanlış ve gereksiz bir düşüncedir. Günümüzde kullanılan teknoloji ve kürtaj teknikleri ile bu neredeyse imkânsızdır. Günümüzde genellikle vakum aspirasyon yöntemi ile kürtaj yapılmaktadır. Bu işlem sırasında kullanılan vakum sistemi Karmen kanülü olarak isimlendirilmektedir. Bu sistemin uçları plastik olup bir defa kullanıldıktan sonra atılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır. Rahim kanalına uygun boyutlarda farklı uçları mevcuttur. Daha önceden kullanılan küretlerle karşılaştırıldığında karmen kanülü ile yapılan vakum aspirasyon yöntemi çok daha az risklidir.İşlemden önce özellikle doğurmamış bayanlarda rahim ağzının zedelenmemesi için bazı ilaçlar uygulanır.

Kürtaj işlemi öncesinde tam jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile değerlendirme yapıldıktan sonra hasta yapılacak işlem ile ilgili bilgilendirilmeli ve onam formları doldurulmalıdır.

Gebelik dışındaki nedenlerle uygulanan kürtajlarda ise geleneksel, yani küret adı verilen metal aletlerle yapılan kürtaj uygulanmaktadır.

Kürtaj nasıl yapılır?


Hemşireniz sizi müdahalenin yapılacağı müdahale odasına alacaktır ve burada hazırlıklarınızı yapmaya başlayacaktır. Bir süre sonra anestezi uzmanı hekim yanınıza gelir, yapacağı sadece kolunuzda bir damar yolu açmaktır. Bunun standart bir kan testi için yapılan iğneden hiçbir farkı yoktur. Sedasyon tipi anestezi uygulanacağı için hissedeceğiniz başka hiçbir şey yoktur. Anestezi uzmanı hazır olan damar yolundan bir ilaç verir ve uyursunuz.

Hasta uyuduktan sonra masada pozisyon verilerek işleme hazırlıklar tamamlanır. Vajina ve rahim ağzı antiseptik ilaçlarla temizlenerek rahim ağzı sabitlenir. Ardından Hegar Buji adı verilen aletlerle rahim ağzı genişletilir. Genişleyen rahim ağzından kola pipetlerine benzeyen özel aletler geçirilerek vakuma bağlanır. Vakumun yarattığı negatif basınçla rahim içine zarar vermeden gebelik kesesi dışarıya alınır. Tüm gebelik dokuları vakum ile çekilerek temizlenilir.

Günümüzde çelik küretler ile travmatik kazıma işlemi yapılmamaktadır. Onun yerine günümüzde genellikle vakum aspirasyon yöntemi ile kürtaj yapılmaktadır. Bu işlem sırasında kullanılan vakum sistemi Karmen kanülü olarak isimlendirilmektedir. Bu sistemin uçları plastik olup bir defa kullanıldıktan sonra atılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır. Rahim kanalına uygun boyutlarda farklı uçları mevcuttur.

Rahim içinin tamamen temizlendiğinde tüm aletler çıkarılarak vajina tekrar antiseptik ilaçlarla temizlenir. Kanama kontrolü yapılarak işleme son verilir. Tüm işlem sırasında eş zamanlı olarak ultrason ile değerlendirmenin yapılması, gereksiz kazımalardan kaçınılarak daha az travma oluşmasının sağlamaktadır.

Yaklaşık 5-10 dakika içinde kürtaj operasyonu biter ve uyanma aşamanız için müşahede odasına alınmış olursunuz. Yaklaşık 20 dakika içinde kendinize gelmeye başlarsınız ve genellikle hiçbir ağrınız olmaz. Bunun nedeni ise anestezi uzmanı sizin uyuduğunuz esnada, operasyon sonrası ağrı çekmemeniz için verdiği, güçlü ağrı kesicilerdir.

Hastalarımız kliniğimizde 1-2 saat dinlendirildikten sonra taburcu edilebilmektedir. Hastalarımız taburcu olduklarında kürtaj işleminin uygulandığına dair hiçbir belirti olmadan evlerine, işlerine gidebilmektedirler. Kürtaj sonrası adet döneminden daha az miktarda kanama ve ağrı oluşabilmektedir. Hastalarımıza enfeksiyon gelişmesinin önlenmesi açısından antibiyotik, ve ağrı giderici ilaçlar reçete etmekteyiz. Yaklaşık bir hafta sonrasında hasta tekrar kontrol amacıyla çağrılarak iyileşmenin tamamlanması takip edilir.

Kürtaj sırasında kullanılan anestezi


Kürtaj işlemi sırasında genel anestezi yada lokal anestezi uygulanabilir. Anestezi seçilirken hastanın da beklentilerine uygun davranılır. Bazen de sedo-anestezi (sedo-analjezi) denilen bir anestezi türü tercih edilir.

Lokal anestezi;
Rahmin iki yanına yapılan lokal anestezik maddeler ile yapılan işlemdir. Lokal anestezi sadece rahim ağzını uyuşturur, böylece rahim ağzının genişletilmesi sırasında daha az ağrı duyulur. Lokal anestezi ile ilgili bilinen en yaygın yanılma; belden aşağı kısmın uyuşturulacağının zannedilmesidir. Lokal anestezi ile kürtaj işleminde bu olmaz. Lokal anestezi ile yapılan kürtaj işleminde sadece serviks yani rahim ağzı uyuşturulur. İşlem ortalama 5-10 dakika arasında sürecektir ve hasta bir miktar ağrı hisseder.

Sedo-anestezi;
Hastanın ağrı ve huzursuzluğunu azaltmak için kullanılan modern bir anestezi tekniğidir. Eğer operasyon geçirecek kişinin ağrı eşiği düşük ve aşırı bir şekilde korkuyorsa sedo anestezi en uygun yöntemdir. Damar yolu ile sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilerek hastada hafif bir uyku hali oluşturulur ve operasyon rahatlıkla yapılabilir.

Sedasyon ile yapılan kürtaj hastalar ve hekimler için en kolay ve en sorunsuzudur. Hasta kürtaj işlemi süresince uyur ve ağrı hissetmez. Sedasyon ile yapılacak bir kürtaj müdahalesini asla büyük bir ameliyat gibi düşünmemeniz gerekir. Sedasyon ile hastanın uyuması için bir de anestezi uzman hekimi bulunmalıdır.

Genel Anestezi
Burada kullanılan anestezi geçici bir sedasyondur. İşlem biter bitmez hasta uyanır. Büyük ameliyatlardaki genel anestezilerle karıştırmamak gerekir. Kürtaj için kullanılan anestezide solunum durdurulmaz, boğazdan tüp sokulmaz. Genellikle propofol kullanılır.

Daha önce doğum yapmamış veya sezaryen ile doğum yapmış hastalarda sedo-anestezi veya genel anestezi tercih edilir. Bunun ana nedeni işleme bağlı duyulacak fiziksel rahatsızlığın yok edilmesinin yanı sıra psikolojik açıdan hiç bir şey hatırlamamayı sağlamasıdır

Op. Dr. Volkan Serhat DEDE
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
hatice nur - avatarı
hatice nur
Onaysız
3 Aralık 2016       Mesaj #10
hatice nur - avatarı
Onaysız

Kürtaj veya küretaj

(halk arasında gebelik aldırma, bebek aldırma, kürtaş gibi isimler verilir) rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir.
Kürtaj sadece istemli gebelik alınması için yapılmaz, düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak için veya ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılır. Dış gebelik kürtaj ile alınamaz, ameliyat veya ilaç tedavisi gerekir. Aslında kürtaj sadece gebeliğin alınması için değil gebe olmayan hastalarda rahim içerisinden alınan materyaller için de kullanılan bir terimdir. D/C veya D&C şeklinde kısaltılabilir.Bu harfler Dilatasyon küretaj'ın kısaltmasıdır. Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi anlamında kullanılır. Rahim ağzının genişletilmesi rahim içerisine küretajı yapmak için gerekli aletleri (küret veya aspiratör, kanül) sokabilmek için gereklidir. Bu genişletme işlemi için ince çubuk şeklinde kalınlıkları giderek artan metal bujiler kullanılır. Çoğunlukla bu genişletme işlemi gerekmeden direkt ince plastik kanül rahim ağzından içeri geçirilerek kürtaj işlemi yapılabilir.

Kürtaj ne zamana kadar yapılabilir?


İstemli küretaj yani istemli olarak gebeliğin aldırılması, sonlandırılması 10 haftalık gebeliklere kadar mümkündür. Burada hamilelik haftası hesaplanırken son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır ve ultrason ile teyid edilir.

Kimler kürtaj yaptırabilir?


18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir. 10 haftadan büyük gebeliği olanlar onay verseler dahi yasal olmadığı için ülkemizde kürtaj işlemleri yapılamaz. 10 haftadan büyük gebeliklerde ancak bebekte ciddi bir doğumsal özür varlığında veya anne hayatını tehlikeye sokacak ciddi bir hastalık varlığında kurul kararı ile gebelik sonlandırılabilir.

Kürtaj nasıl, hangi yöntemlerle yapılır?


Vakum aspirasyon küretaj: Kanül denilen ince plastik borular
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.

Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.

Kürtaj işleminin aşamaları:


Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajine içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Genel anestei için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbirşey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi istenmişse rahim ağzına iğne ile anestezi uygulanır. Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınır. Spekulum çıkarılır ve genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılır. Hastanın uyanması 5-10 dakika sürer. Lokal anestezi uygulanmışs 5 dakika dinlendikten sorna ayağa kalkabilir. Ardından ultrason ile rahim içerisi tekrar kontrol edilir, temiz olduğundan emin olunur. Hasta kürtaj işleminden sonra kısa süre (10-20 dakika) dinlenerek günlük yaşamına dönebilir. Günlük her işini rahatlıkla yapabilir. İşlemden sonra hafif kasık ağrısı ve az miktarda kanama olabilir.

Küret


İlaçlar ve kontrol:Kürtaj işleminden sonra genellikle hastaya kullanması için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçalr reçete edilir. Hasta genellikle işlemden 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Aşırı kanama ve aşırı ağrı durumlarında 1 hafta beklemeden hemen doktorunuza başvurmalısınız. 3-5 gün süren hafif ağrı ve en fazla 1 hafta süren az miktarda kanama normaldir. Bazen kanama sadece 1-2 gün sürebilir veya hiç kanama olmayabilir, bunlar normal durumlardır.

Kürtajın yapıldığı gün duş, banyo serbesttir. Kürtaj sonrası kanamalar için tampon kullanmamalısınız, ped kullanmalısınız.

Kürtaj sonrası aşağıdaki durumlarda hemen doktora başvurmalısınız:

- Ateş yüksekliği (38 derece üzerinde)
- Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplar olursa
- Kürtaj sonrası aşırı kanamalar olursa
- Kürtaj sonrası günlerde kötü kokulu aşırı akıntınız olursa
- Kürtajın üzerinden 4-5 gün geçmesine rağmen kanama azalmazsa veya artarsa