Arama

Sigara, Sigaranın Zararları ve Sigarayı Bırakma Yolları - Sayfa 3

Güncelleme: 3 Aralık 2016 Gösterim: 196.821 Cevap: 48
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
19 Mart 2007       Mesaj #21
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
"NİKOTİN BANDI KULLANIRKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN"

Sponsorlu Bağlantılar


BURSA
- Sigara alışkanlığının bırakılması için başvurulan yöntemlerin başında gelen nikotin bantlarının, mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiği bildirildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Gögüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Kurt Uzaslan, kanser yapıcı ve kanserin ortaya çıkışını kolaylaştırıcı 4 binden fazla madde içeren sigarada bulunan ve bağımlılık yapan nikotinin, kişinin sigarayı bırakmasını engelleyen en önemli faktör olduğunu söyledi.
Uzaslan, kişinin sigarayı bırakabilmesinde en önemli etkenin ''karar vermesi'' olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Sigarayı bırakmak zor, ancak daha da zoru bırakmış kalmak. Önemli olan tekrar başlamamak. Bu nedenle bırakmak ve bırakmış kalmak için destek tedavisi alınabilir ve bu destekte en önemlisi kişinin hekimidir.''
Uzaslan, şunları kaydetti:
''Sigara bırakma yöntemlerinden olan nikotin bantları ve sakızları Türkiye'de de kullanılıyor. Nikotin bantları oldukça emin ve güvenlidir. Ancak, hekim kontrolünde kullanılması çok önemlidir. Çünkü bantları kimin hangi dozda kullanacağına hekim karar vermelidir. Ayrıca nikotin bantlarını son bir ay içinde kalp krizi geçirenler, kalp ritm bozukluğu olan kişiler, hamileler ve süt verenler kullanmamalıdır. Bant kullanırken sigara içmeye devam etmek bandın çarpıntı, baş ağrısı, uykusuzluk, kas ağrısı, hazımsızlık gibi olası yan etkilerinin artmasına neden olabilir.''
A.A

Son düzenleyen Safi; 9 Mart 2016 06:07
VerSchL@GeN - avatarı
VerSchL@GeN
Ziyaretçi
11 Nisan 2007       Mesaj #22
VerSchL@GeN - avatarı
Ziyaretçi
HEP ZARARLARINDAN BAHSEDİLİYO BUNLARDA FAYDALARI

Sponsorlu Bağlantılar
Sigaranın Faydaları
Sigaranında faydası mı olurmuş, demeyin. İşte o kadar kötülenen her fırsatta iftiralara mağruz kalan sigaranın faydaları :

Sigara içeni köpek ısırmaz; çünkü yanında baston taşır.
Evine hırsız girmez; çünkü sabahlara kadar öksürür.
Üzerine sinek konmaz; çünkü buram buram nikotin kokar.
Fazla yorulmaz; çünkü yorulunca tıkanacağını bilir.
Yürümek için zorlanmaz; çünkü tekerlekli iskemlede gezdirilir.
İhtiyarlamaz; çünkü genç yaşlarda sevdiklerine kavuşur.
Yüzlerine renk gelir; çünkü dişleri ve bıyıkları sapsarı olur.
Vücutları bir kuş gibi hafifler; çünkü ileri dönemdeki dolaşım bozukluğundan ötürü önce parmakları, sonra da el ve ayakları kesilir.

İşte sigaranın faydaları, tiryakilere afiyet olsun...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Nisan 2007       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TİRYAKİLERİN BEYNİ UYUŞUYOR


Amerikalı araştırmacılar, sigaranın beyinde, uyuşturucununkine benzer uzun süreli değişikliğe yol açtığını belirledi. Ulusal Uyuşturucu Enstitüsü’nden bir ekibin yaptığı araştırmada, sigara içmeyen ve içen ölmüş insanların beyinlerinin karşılaştırılması sonucunda, sigarayı yıllar önce bırakmış olsalar dahi, içicilerin beyin dokularında değişiklikler olduğu görüldü. Bruce Hope başkanlığındaki ekip, beyin hücrelerindeki 2 enzimin seviyelerini inceledi. Araştırmacılar, sigara içenlerin ve sigarayı bırakmış olanların beyinlerinde bu enzimlerin yüksek seviyede bulunduğunu tespit etti. Hope, hayvanlara eroin ve kokain verilerek yapılan önceki araştırmalarda da enzim seviyesinin yüksek olduğunun görüldüğünü hatırlatarak, sigara ve uyuşturucunun benzer zarara yol açtığının anlaşıldığını söyledi. Emory Üniversitesi’nden Michael Kuhar da, “Veriler, insanların beyninde uzun süreli kimyasal değişiklikler olduğunu gösteriyor” dedi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mayıs 2007       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sigaranın Vücuda Zararları Nelerdir?

Genel olarak bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yayılır.
Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar.
Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir.
Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar.
Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır.
Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar.
Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50bin hücrenin ölümüne sebep olur.
Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir.

Burunda koku alma duygusu azalır.
Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaşır.
Pankreas kanseri riski artar.
Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur.
Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir.
İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.
Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür.
Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.
Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur.
Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur.
Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.
Anne ve baba mirası olarak; Sigara içen babaların, çocuklarında kanseri önleyen gençliği yok olmaktadır. Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de görülür.

Tütün ve Sağlık

Sigara tütününün içinde bulunan madde türleri şöyledir:
* Kansere yol açan maddeler
* Kanseri ilerletenler,
* Zehirli maddeler
* Uyarıcılar, zevk vericiler ve aromatik maddeler.
1961 yılında ünlü bir sigara firmasının yaptırdığı araştırmaya göre, sigara dumanı sağlık için çok zararlıdır ve içinde öldürücü zehirler barındırmaktadır.
RJ Reynolds firmasından Alan Rodgman’ın yaptığı 1962 yılına ait “Sigara ve Sağlık Problemlerinin Değerlendirilmesi” isimli rapora göre:
“Sigaranın içinde kötü huylu tümör oluşumuna yol açan kimyasal maddeler bulunmaktadır. Zararlı maddelerin etkisi istatistiksel olarak da kanıtlanmıştır, bu maddelerin zararı belli bir derecede uygun bir filtre kullanılmasıyla azaltılabilir.”
1963 yılında yapılan bir araştırmaya göre:
“Köpekler üzerinde yapılan deneylerde, sigara dumanına maruz bırakılan köpeklerin ciddi hastalıklara özellikle de bronşite yakalandığı görüldü. Bu hastalıklar kanser dönüşümü gösterdi.
Köpek akciğerinde kanser oluşumuna sebep olan sigara, insan akciğerinde de kanser oluşumuna yol açacaktır.”
Araştırmanın sonuçları sigaranın insan akciğerinde kanser oluşumuna yol açtığını kanıtlasa da, sigaralardaki bu riski azaltma yolu konusunda bir bilgi yoktur.”
3 Nisan 1970 tarihli Amerikan Şirketinin raporuna göre:

Gerçeklerle yüzleşelim:

Sigara dumanı biyolojik olarak aktiftir.
Nikotin kuvvetli bir farmakolojik bir maddedir. Tüm doktorlar ve kimyagerler bunu bilmekteler. Bu bir sır değil.
Sigara dumanı yoğunlaştırılarak farelerin sırtına zerk edildi ve hepsinde tümör oluştu.
Sitokrom oksidasyonun güçlü bir katalizörü olan hidrojen siyanid metabolizmanın enerjisi ve hücreler için çok zararlı bir enzim üretilmesine neden olur.
Sigaranın içinde bulunan nitrosaminlerde çok güçlü kansorejen maddelerdir.
Sigara dumanında önemli bir miktarda uçucu olmayan nitrosaminler mevcuttur.
Akrolein göze çok zararlı bir maddedir ve hücre zehirlenmesine yol açmaktadır. Sigara dumanında çok önemli bir miktarda bulunmaktadır.
Sigara dumanında Polonium-210 madde si de mevcuttur.
Sigaranın yakıldığı anda çıkan dumanın biyolojik faaliyetleri hakkında çok az bilgi bulunmaktadır.
Birkaç yıldır sigaraya eklenmeye başlanan yeni katkı maddelerinin biyolojik aktivasyonu hakkında bilgi çok azdır.

Sigaranın Zararları
Sigaranın sağlığa zararlı olduğu, paketi her elinize aldığınızda gözünüze çarpar. Peki ya güzelliğe zararı? Bunu hiç düşündünüz mü? Cevabınız hayır ise sizi, güzelliğinizin baş düşmanını tanımaya davet ediyoruz. Sigara, cildinize, gözlerinize, dudaklarınıza zarar veriyor, kırışıklıklara, selülite neden oluyor ve çabuk yaşlandırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin bir çoğunda en çok rastlanan ve en çok ölume yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanseri alıyor. Son 40 yılda % 250 oranıinda artış gösteren akciğer kanserine sadece ABD'de her yıl 160 bin kişi yakalanıyor. Türkiye'de ise her yıl 30-40 bin kişide akciğer kanseri görülüyor.

Bir başka araştırmaya göre akciğer kanserinin yüzde 85'i, kronik bronşit'in yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanıyor. Uzmanlar, 100 bin kişilik nüfusta hiç sigara içmeyenlerin kansere yakalanma oranının % 3-4, günde bir paket içenlerde yüzde 61, 1-2 paket içenlerde 143, günde 2 paket ya da daha fazla içenlerde 217 olduğuna dikkat çekiyor.

Sigarada 4000 i aşkın birbirinden farklı zararlı madde bulunmaktadır. Ayrıca sigaranın ana maddesi olarak bilinen tütünde de bir çok zararlı madde bulunmaktadır. Tütün yetiştirilirken haşere ve böcekten korunması için böcek zehiri kullanılır. Sigarayla birlikte, bir çok zehirli maddenin dışında, böcek zehirini bile içimize çekmiş oluyoruz.

Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar Bağımlılık - Nikotin maddesinin bağımlılık yapıcı özelliği eroine çok benzer.

Sırt ve Bel Ağrısı -Sigara içmek, belle ilgili hastalıkların tedavisini engelleyen faktörlerden biridir. Bunun yanında normal insanlarda da zaman zaman şiddetli sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Bunun nedeni, sigara içen kişilerde vücudun, omurilikteki disklere çok zayıf miktarda oksijen göndermesidir.

İlaca Karşı Bağışıklık
- Sigara içenler belli bir ilacın etkili olması için çok daha büyük dozlarda o ilacı kullanmak zorunda kalır.

Kısırlık
- Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi çocuk olmaması riskini 3 kat artrır.

Menopoz
- Sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülür. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.

Erken Yaşlanma- Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında dişler sararır ve de kararır, tırnaklar sağlıksızlaşır.

İyileşme Zorluğu - Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır. Bunun yanında ameliyat sonrası yaralarının iyileşmeme olasılıkları vardır. Diş Kaybı - Sigara içmek diş kayıplarında önemli bir faktördür.

Prostat Kanseri - Sigara içmek prostat kanserinin %40'ından sorumludur.

Göğüs Kanseri
- Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre %75 daha fazla göğüs kanserine yakalanma riski taşır.

Rahim Kanseri
- Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski taşır.

Boğaz Kanseri
- Boğaz kanseri vakalarının %80'ine sigara yol açar.

Mide Kanseri
- Sigara içenlerin mide veya bağırsak kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.

Karaciğer Kanseri
- Karaciğer kanseri vakalarının % 80'i sigara yüzünden olur.

Gırtlak Kanseri
- Günde 25 tane sigara içiyorsanız 30 kat daha fazla gırtlak kanserine yakalanma riski taşırsınız. Bu da ilk başlarda konuşma zorluğu ilerleyen safhalarda tamamen konuşamamaya sebebiyet verir.

Amfizrem
- Bu hastalığın yol açtığı ölümlerin %85'i sigara yüzünden olur. (Akciğerlerdeki alveoller zamanla esnekliğini kaybeder. İlerleyen safhalarda, yoğun bir biçimde solunum zorluğu olur ve hasta solunum makinasına bağlanmak zorunda kalır.)

Ağız Kanseri
- Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açar.

Yemek Borusu Kanseri - Bu kanserden ölenlerin hemen hemen hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir.

Çocukluk Solunum Problemleri
- Annesi ya da babası sigara içen çocuklar 6 kat daha fazla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma riski taşır. (Soğuk algınlığı, kulak iltihapları, bronşit, bademcik problemleri, astım ve de zatüre ki bazen ölüme bile yol açar)

Kulak Enfeksiyonları -Sigara içenlerin çocuklarının orta kulak enfeksiyonuna yakalanma riskleri vardır.

Erken Doğum ve Bebeğin Hafif Doğması
- Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de sağlıksız bir bebek doğurma riski inanılmaz boyutlardadır.

Şeker Hastalığı
- Sigara içmek, vücudun insülün salgılama yeteneğini zamanla yok eder. Bu da şeker hastalığına yol açar.

Kalp Hastalıkları - Sigara içenlerin kalp krizine yakalanma riski içmeyenlere göre 4 kat daha fazladır.

Gangren
- Akciğerler verimsizleştiği için, vücuda çok az oksijen yayılır. İnsan vücudu, bu çok az miktardaki oksijeni iç organlara dağıtmak zorunda kalır. Bundan dolayı, kalbe en uzak kısımlar olan parmak uçlarından itibaren hücreler süratle zincirleme olarak ölür. Çoğu zaman kollar ya da bacaklar kesilebilir.
Son düzenleyen Safi; 9 Mart 2016 06:11
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
8 Mayıs 2007       Mesaj #25
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
DÜNYA BIRAKIYOR, TÜRKLER ARTIRIYOR

EDİRNE
- Jale Müminoğlu
- Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Karlıkaya, tütün tüketiminin dünyada giderek düşerken, Türkiye'de ciddi oranda arttığını söyledi.
Doç. Dr. Karlıkaya, Türkiye'de sigaraya bağlı ekonomik zararın, neredeyse cari açığı kapatacak düzeyde olduğunu belirtti.
Sigaranın, ülkenin bugününü ve geleceğini tükettiğini ifade eden Doç. Dr. Karlıkaya, ''Toplum olarak sigaranın zararlarına bağlı olarak çektiğimiz acıları ise ölçmek mümkün değildir. Sigara mücadelesi, başarılabilir bir mücadeledir. Dünyada başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tütün tüketimi hızla azaltılmaktadır. Örneğin Avustralya'da sigara içme oranı yüzde 40'dan yüzde 16'ya indirilmiştir. Oysa son 20 yılda ülkemizde tütün tüketimi yüzde 80 artmıştır''dedi.
Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve bireylerin, kanıtlanmış yöntemlere dayanarak tütün tüketiminin azaltılması için çaba göstermesi gerektiğini bildiren Doç. Dr. Karlıkaya, özellikle çocuk ve gençlerin sigaraya başlamasını önlemeye yönelik yöntemler geliştirmek ve uygulamak gerektiğini belirtti.

a.a.
Son düzenleyen Safi; 9 Mart 2016 06:12
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
8 Mayıs 2007       Mesaj #26
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
Sigaranın zararları ve sigarayı bırakmanın yolları hakkında bilgiler bulacaksınız bu sayfalarda. Sigarayı bırakmanın yöntemlerine geçmeden önce sigara hakkındaki bazı gerçeklerden ve sebep olduğu onlarca hastalıktan bahsetmek en doğru olur.
Keşke vücudumuzun içini gösteren özel aynalar olsaydı da insanlar her içtiği sigaradan sonra vücudunda ne gibi hasarlar meydana geldiğini görebilseydi. Aşağıdaki soldan ilk resim sağlıklı bir akciğerin diğerleri ise kanser sonucu ölmüş olan akciğerlerin resimlerini göstermektedir. Bu resimleri iyice inceledikten sonra diğer sayfaya geçiniz.
Son düzenleyen Safi; 9 Mart 2016 06:12
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
8 Mayıs 2007       Mesaj #27
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Sigaranın Vücuda Zararları Nelerdir?
  • Genel olarak bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yayılır.
  • Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar.
  • Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir.
  • Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar.
  • Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır.
  • Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar.
  • Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50bin hücrenin ölümüne sebep olur.
  • Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir.
  • Burunda koku alma duygusu azalır.
  • Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
  • Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaşır.
  • Pankreas kanseri riski artar.
  • Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur.
  • Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir.
  • İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.
  • Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür.
  • Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.
  • Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur.
  • Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur.
  • Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.
  • Anne ve baba mirası olarak; Sigara içen babaların, çocuklarında kanseri önleyen gençliği yok olmaktadır. Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de görülür.
Tütün ve Sağlık
Sigara tütününün içinde bulunan madde türleri şöyledir:

Kansere yol açan maddeler
  • Kanseri ilerletenler
  • Zehirli maddeler
  • Uyarıcılar, zevk vericiler
  • Aromatik maddeler
1961 yılında ünlü bir sigara firmasının yaptırdığı araştırmaya göre, sigara dumanı sağlık için çok zararlıdır ve içinde öldürücü zehirler barındırmaktadır.
RJ Reynolds firmasından Alan Rodgman’ın yaptığı 1962 yılına ait “Sigara ve Sağlık Problemlerinin Değerlendirilmesi isimli rapora göre:
Sigaranın içinde kötü huylu tümör oluşumuna yol açan kimyasal maddeler bulunmaktadır. Zararlı maddelerin etkisi istatistiksel olarak da kanıtlanmıştır, bu maddelerin zararı belli bir derecede uygun bir filtre kullanılmasıyla azaltılabilir.”
1963 yılında yapılan bir araştırmaya göre:
“Köpekler üzerinde yapılan deneylerde, sigara dumanına maruz bırakılan köpeklerin ciddi hastalıklara özellikle de bronşite yakalandığı görüldü. Bu hastalıklar kanser dönüşümü gösterdi.
Köpek akciğerinde kanser oluşumuna sebep olan sigara, insan akciğerinde de kanser oluşumuna yol açacaktır.”
Araştırmanın sonuçları sigaranın insan akciğerinde kanser oluşumuna yol açtığını kanıtlasa da, sigaralardaki bu riski azaltma yolu konusunda bir bilgi yoktur.”
3 Nisan 1970 tarihli Amerikan Şirketinin raporuna göre:
Sigara dumanı biyolojik olarak aktiftir.
  • Nikotin kuvvetli bir farmakolojik bir maddedir. Tüm doktorlar ve kimyagerler bunu bilmekteler. Bu bir sır değil.
  • Sigara dumanı yoğunlaştırılarak farelerin sırtına zerk edildi ve hepsinde tümör oluştu.
  • Sitokrom oksidasyonun güçlü bir katalizörü olan hidrojen siyanid metabolizmanın enerjisi ve hücreler için çok zararlı bir enzim üretilmesine neden olur.
  • Sigaranın içinde bulunan nitrosaminlerde çok güçlü kansorejen maddelerdir.
Son düzenleyen Safi; 9 Mart 2016 06:12
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
5 Haziran 2007       Mesaj #28
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Sigaram, Arkadaşım

Her yere sizinle gelir. Ama o kadar rahatsız edicidir ki, onunlayken gittiğiniz yerlerde hiç iyi karşılanmazsınız.

Garip bir kokusu vardır. Üzerinize yapışır.
İnsanlar sizin kötü koktuğunuzu düşünürler.

Sizi tamamen kontrol eder. Birden yağmurlu bir geceyarısı, gidip onu marketin önünden almanızı ister.
Aynı şeyi eşiniz istese olay çıkardı, ama arkadaşınıza hayır diyemezsiniz.

Sinemada, tiyatroda onunla dışarı çıkıp lobide beklemenizi ve en güzel sahneleri kaçırmanızı ister.

Elbiselerinizi beğenmezse söylemez.
Sinsice yakar ki, atın.

Çok masraflıdır. Sizden 40-50 milyar borç alır.
Asla bir kuruşunu geri ödemez.

Fiziksel aktivite yapmanıza izin vermez.
Bunun için çok yaşlı olduğunuzu söyler.
Çok hareket edememenizi garantilemek için de göğsünüze oturup nefes almanızı zorlaştırır.

Sağlıklı olmanızı istemez.
Her fırsatta sizi hasta eder.
Her gün yanında taşıdığı yüzlerce zehri günde 20-30 kez yüzünüze üfler.

Sonunda sizden sıkılır. Artık sizin arkadaşlığınızı istemediğine karar verir.
Ve sizi öldürmeye çalışır.
Zaten ilk tanıştığınız günden beri bunun peşindedir.

Tanıştırayım; Sigaram en iyi arkadaşım...
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
21 Aralık 2007       Mesaj #29
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
SİGARA KONUSUNDAKİ GERÇEKLER

Dünya sağlık örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin birçoğunda en çok rastlanan ve en çok ölüme yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanseri alıyor. Son 40 yılda yüzde 250 oranında artış gösteren akciğer kanserine sadece ABD'de her yıl 160 bin kişi yakalanıyor. Türkiye'de ise her yıl 30-40 bin kişide akciğer kanseri görülüyor.



Bir başka araştırmaya göre akciğer kanserinin yüzde 85'i, kronik bronşit'in yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanıyor. Uzmanlar, 100 bin kişilik nüfusta hiç sigara içmeyenlerin akciğer kanserine yakalanma oranının yüzde 0.1-0.2, günde bir paket içenlerde yüzde 44, 1-2 paket içenlerde 58, günde 2 paket ya da daha fazla içenlerde 72 olduğuna dikkat çekiyor.

Marmara Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (MARÇEV) ile Sigara ve Diğer Alışkanlık Yapıcı Kimyasallar Etkileşim Birimi ve Dünya Sağlık Teşkilatı kaynaklarından alınan bilgilere göre tütün ve sağlık konusunda bilinmesi gereken gerçekler şöyle sıralanıyor.

1.Tütünde sağlığa zararlı hangi maddeler bulunuyor?

En iyi bilinen ve en tehlikelileri karbon monoksit, nikotin ve katrandır.

2.Bu maddeler nasıl öldürücü etki yapar?

Karbon monoksit: Arabaların egzoz gazının aynısıdır. Kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır.

Nikotin:Kokain ve Morfin kadar bağımlılık yapar. Kan basıncını (tansiyon) ve kalp hızını arttırır. Karbon monoksit ile birlikte koroner arter hastalığı ve beyin damar hastalığına yol açar.

Katran: Kanserojen (kanser yapıcı) olup akciğer kanseri, amfizem ve kronik bronşit yapar.

3.Düşük katran ve nikotin içeren sigaralar az mı zararlıdır?

Hayır. Kanda azalan miktarları telafi etmek için alışkanlığı olanlar daha fazla içer ve daha çok içine çeker.

4.Filtreli sigaralar zararsız mıdır?

Hayır. Filtre karbon monoksit ve diğer zehirli gazları temizlemez. Filtreli sigara içicisi yine de kalp hastalıkları ve inmeye (felç) yakalanabilir.

5.Sigara neden kadınlara daha zararlıdır?

Menopoz 5-10 yıl daha erken olur. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar arasında sigara içenlerin, içmeyenlere göre kalp krizi geçirme şansı 10 kat fazladır.

6.Dünyada sigara tüketimi ne kadardır?

Gelişmiş ülkelerde 15 yaşın üzerinde sigara içenlerin günde ortalama 7-10 sigara içtiği saptanmıştır.
Son düzenleyen Safi; 9 Mart 2016 06:13
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
8 Şubat 2008       Mesaj #30
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
"21. YÜZYILDA 1 MİLYAR İNSAN SİGARADAN ÖLEBİLİR"



NEW YORK
- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bugün yayınladığı bir raporda, dünyada 20. yüzyılda 100 milyon insanın ''sigara salgını'' yüzünden öldüğünü, eğer önlem alınmazsa bu rakamın 21. yüzyılda 1 milyara çıkabileceği belirtildi.
DSÖ'nün ilk kez yayınladığı ''Küresel Sigara Salgını-2008'' adlı raporda, Türkiye dünyada sigaranın en fazla içildiği 10 ülke arasına girdi.
Raporda hükümetler, sigara salgınını önlemek ve sigara kullanımının azalmasını sağlamak için acil ve kararlı önlemler almaya davet ediliyor.
Raporda tüm ülkeler özellikle gençlerin sigara kullanmaya başlamalarını önleme amacıyla hükümetlere ''Sigara Kullanımının Kontrol Altına Alınması'' başlığı altında 6 önlemi hayata geçirmelerini tavsiye ediyor. Raporda bu önlemler ''hem sigaranın, hem de sigaradan alınan verginin arttırılması; sigara reklamlarının ve sigara kullanımın özendirilmesinin yasaklanması; insanların sigara dumanından korunması; sigaranın zararları konusunda bilinç oluşturulması; sigarayı bırakmak isteyenlere yardım edilmesi ve sigara kullanımının yakından takip edilmesi'' olarak sıralanıyor.
Rapora göre dünyada sigara kullanan insanların neredeyse üçte ikisi aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10 ülkede yaşıyor. Bu ülkelerin başında Çin (yüzde 30), Hindistan (yüzde 10) gelirken Endonezya, Rusya, ABD, Japonya, Brezilya, Bangladeş Almanya ve Türkiye diğer 10 ülke arasında gösteriliyor.

A.A.
Son düzenleyen Safi; 9 Mart 2016 06:13

Benzer Konular

9 Mart 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
9 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
9 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Mart 2016 / Keten Prenses Cevaplanmış
31 Aralık 2012 / Misafir Tıp Bilimleri