Arama

Sanalbüm (Web Tabanlı Müzik Albümü)

Güncelleme: 14 Nisan 2009 Gösterim: 1.605 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sanalbüm (Web Tabanlı Müzik Albümü)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Sanal ve albüm kelimelerinden türemiş olan sanalbüm kelimesi web tabanlı müzik albümlerini ifade eder. Son yıllarda internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte müzik dağıtımının internet ortamına taşınması sanalbüm kavramını ortaya çıkarmıştır. Pek çok amatör ve profesyonel müzisyen artık albümlerini yayınlamak için fiziki ortamlar (CD, Plak, Kaset)yerine internet ortamımını tercih etmektedir.

Nedenleri ve Gelişimi
Bu durumun başlıca nedeni doksanlı yılların sonu itibariyle oluşan büyük müzikal değişimdir. 2000'li yıllarla birlikte insanlar gelişen sıkıştırma teknolojileri ve hızlı internet bağlantıları sayesinde müzik albümlerini korsan olarak tüketmeye başlamıştır. Alınan önlemlere rağmen bitmeyen korsan tüketim müzik piyasasını köklü bir değişime uğratmıştır. Bu süre içinde müzik albümlerinin işlevi de önemli bir şekilde değişmiştir.
Artık klasik müzik albümleri bile tüketimden çok promosyon amaçlı olarak hazırlanmaktadır.Çünkü bir müzik albümünün satarak yapımcısına ve sanatçıya para kazandırması hemen hemen mümkün değildir. Bu sebeple, müzik albümleri sanatçının vereceği konserlere katkı sağlaması için yapılmaktadır. Yani bir müzik albümünün satmasından çok dinlenmesi önem kazanmıştır.
Bir müzik albümünün daha çok dinlenmesi için de daha çok halka ulaşabilir olması gereklidir.Bu bağlamda gelişen İnternet teknolojileri sanatçılara bu konuda büyük oranda yardımcı olmuştur.
Artık çok rahatlıkla amatör bir müzik sanatçısı evinde yaptığı müzik kayıtlarını çeşitli internet siteleri sayesinde özgürce dünyaya yayabilmektedir. Profesyonel sanatçılar da albümlerini internet ortamından pazarlayabilmektedir.

Etkileri
Sanalbümler, müzik üretimine getirdiği esneklik; amatör sanatçıların halka daha rahat ulaşması; albüm maliyetlerini düşürmesi gibi olumlu etkileri olduğu gibi müzik piyasasının kalabalıklaştırarak seçiciliği azaltması; müzik tüketimini hızlandırması gibi bazı olumsuz etkileri vardır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

27 Ekim 2014 / Ronin Oyunlar
27 Eylül 2010 / xmasterfx Oyunlar
6 Temmuz 2009 / UnknowN Bilgisayar
13 Temmuz 2015 / Safi X-Sözlük