Arama

Danslar - Mambo

Güncelleme: 20 Ağustos 2013 Gösterim: 5.014 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Nisan 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Mambo

Sponsorlu Bağlantılar
Mambo, canlı bir ritmi olan duygusal bir sosyal dans çeşididir. Bu dansın bazı hareketlerin tehlikeli olmasından dolayı bugün dans stüdyolarında, gece klüplerinde ve hotellerde yenilenmiş bir versiyonu kullanılmaktadır. Günümüzde Mambo yapan profesyonel dansçıların sayısı oldukça azdır ve mambo en zor danslardan biridir. Günümüzde birçok insan mambonun çok hızlı bir dans olduğunu düşünür ama aslınsa mambo yavaş ve çok haraketli olmayan sadece dikkat gerektiren bir danstır.

Müzik

Mambo müziği, Swing ve Küba müziklerinin bir karışımı olan heyecan verici ama aynı zamanda da duygusal bir yapıdadır.

Tarihçe

Mambo özellikle Haitanlıların mesken edildiği Küba’da ortaya çıkmıştır. Bugün çok rağbet görmeyen bu dans, cha cha cha'nın ortaya çıkmasına olan yardımından dolayı dans literatüründe önemli bir yere sahiptir.


Kavram olarak Afrocuba kültüründe dinsel bir ruh taşır. Anlam olarak toplantı veya görüşme, ayrıca bir de "Kutsal Muamele" anlamlarını içerir. Burada trompetler birbirleriyle ve tanrılarla konuşurlar. Her müzisyen bireysel olarak kendine ait ritmi değişik tonlarda vurur.

Modern Mambo'da da değişik ritimler birbirleriyle bağlantı kurarlar. Küba'da dünyaya gelmiş müzisyen Anselmo Sacasas geleneksel Afrocubano müzik biçiminden türettiği ilk Mambo sitili (tarzı) geleneksel olmayan Mambo'dur. 1944 yılından itibaren ortaya çıkan bu Mambo tarzı ünlü Mambo orkestrası Machitto ile dünyaya ün salmıştır.

II. Dünya Savaşı'nda Küba'lı müzisyenler yoğun olarak ABD'ye göçmüşlerdir. Böylelikle Kuzey Amerika'da Kuzey Amerikan Jazz ile Küba ritimleri buluşmuş ve Afro-Cuban-Jazz ortaya çıkmış.


O dönemin Swing'ine ait 2/4'lük vuruşlar Küba'lı müzisyenleri etkilemiş, Mambo ritimleri içine yerleşmiştir. 1955'de Mambo Avrupa'ya göçer.

1987'de Mambo çekilen dans filmleriyle tekrar geçmişteki ilgiyi kendi üzerine çekmiştir.

Erkek dansçı Mambo'ya sol ayağı ile başlar. Mambo'da ağırlık merkezi kalçadır.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Nisan 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Mambo
mambo1ld9
Sponsorlu Bağlantılar

Mambo, Küba'da daha çok Haitililerin yaşadığı bölgede ortaya çıkmıştır. Haiti'nin tarihine bakıldığında "Mambo" adında sadece bir büyücü vardır. Bu büyücü köylülere danışmanlık yapar, onları iyileştiren, kötü ruhları kovan, dini bilgiler veren ve ulusal eğlenceleri organize eden biridir. Fakat "Mambo" adında hiç bir yerel dans yoktur. Swing ve Cuban dansın birleşimiyle bu büyüleyici ritm ortaya çıktı ve sonunda yeni heyacanlı bir dans yaratmıştır. O zamana kadar Mambo tasarlanamamıştı.

Mambo dansı, 1943 yılında Havana'daki La Tropicana adında bir gece kulübünde sunduğu dans ile Perez Prado'ya atfedilir. Daha sonra diğer latin Amerikan dans band liderleri (Tito Rodriquez, Pupi Campo, Tito puente, Machito ve Xavier Cugat) sahip oldukları ileri Mambo'nuun değişik stillerini elde etmeyi başarmışlardır.

Mambo ilk defa New York'un Park Plaza dans salonunda sunulmuştur. Mambo gerçek heyacanını, 1947'de The Palladium ve diğer yerlerde ( China Doll, Havana Madrid ve Birdland) kazanmıştır. Mambo'nun değişmiş versiyonu (orjinal Mambo zor ve tehlikeli akrobatik hareketler içeriyordu.) halka, New York ve Miami'deki dans stüdyolarında, yazlık otellerde, gece kulüplerinde sunulmuştur. Mambo'yu seven insanlar kısa süre sonra "Mambonikler" diye bilinmeye başlandı. Mambo çılgınlığı fazla uzun sürmedi. Bugün Mambo sadece ileri seviyedeki dansçıların yaptığı danstır.

Bütün eğitmenler, Mambo'nun en zor danslardan biri olduğunda hemfikirdir. Mambo'nun en büyük faydası, Cha Cha'nın gelişmesine yardımcı olmasıdır.Mambo yeni popüleritesiyle tekrar beğenilmeye başlandı. Bunda Eddie Torres'in de rol aldığı bir çok filmin etkisi vardır. Eddie Torres New York'ta yaşayan profesyonel bir dansçı ve Mambo fanatiğidir. Mambo'ya tekrar dans salonlarındaki saltanatını kazanması için bir mücadele başlatmıştır. Torres gittikçe ünlene bu dansın dansçısı, eğitmeni ve kareografisti olarak en başta gelen kişidir ve Torres "latin dansının Mambo kralı" olarak bilinir. Torres, Mambonun otantik gece kulübü dans stili olduğuna inandığı Salsa'yı tekrar dansçılara sunmaya karar verdi. Torres, "latin Amerikan danslarının en uhteşem zamanı" diyor. mambo bügünde en ateşli zamanı 50'lerde olduğu gibi. Mambo öyle bir dans ki bir çok danslardan etkilenmiştir ( Afrikan, Cuban, Jazz, hip-pop ve hatta bale). Bundan dolayı Mambo'da asla adımlar bitmez. Birçok insan, Mambo'yu çok hızlı bir dans gibi görüyor. Gerçekte Mambo yavaş, titiz ve çok fazla hareket gerektirmeyen bir danstır.

Figürler

Basic Movement
Crossbody Lead
Crossover and Walk Around
Open Break and Underarm Turn
Shoulder Check
Alternating Underarm Turns
Crossbody Lead with Inside Turn
Shadow Position Crossover
Back Spot Turn
Scallop
Continuous Crossbody Leads
Forward Spot Turn, Suprise
Crossover Swivels & Pullback
Circular Swivels
Ron's Check and Spin
Crossbody Variations (Lady) A. Hip Roll, B. Swivel Cross
Crossbody Variations (Man) A. kickl, B. Point Hook
Bobby Break
Continuous Crossbody Lead
Back Spot Spin Check
Salsa Wrap
Neck Roll
Shadow Break and Spin
Spin, Swivel and Arm Check
Solo Breaks


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Nisan 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Mambo (müzik)
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mambo, rumba dansının daha hareketli daha kıvrak çeşidine denir. Genellikle Kuzey Amerikadans çeşidi görülür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Ağustos 2013       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mambo
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
  • Güney Amerika kökenli bir dans. 1956'da ortaya çıktı.
  • Belirli bir düzenlemesi yoktur.
  • Rumba-swing ahenklerinin bir karışımı olduğundan orkestranın rumbaya özgü çalgılarının yanında caz davulu da yer alır.
  • Özellikle kalça hareketlerine ağırlık verir.

Benzer Konular

9 Ağustos 2012 / _Yağmur_ Sanat
10 Şubat 2012 / _Yağmur_ Sanat
9 Aralık 2015 / Mira Sanat
7 Haziran 2012 / Mavi Peri Sanat