Arama

Danslar - Polonez

Güncelleme: 9 Aralık 2015 Gösterim: 3.776 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Polonez
MsXLabs.org & MORPA & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Polonya'dan çıkmış üç zamanlı bir dans. Yerleşmiş kuralları yoktur. 16. yüzyıldan beri bilinen bu dans zamanla Avrupa'da yaygınlaşmıştır.
Başlangıçta bir zafer dansı olan, 17. yüzyılda bir saray dansına, zaman içinde de bir halk dansına dönüşen polonez, üçerli ölçülü ve orta tempolu müziğiyle, keskin bir biçimde birbirine eklemlenen ritimleriyle ayırt edilir. İlk örneklerine, Johann Sebastian Bach, François Couperin, Händel ve Mozart'ın müziğinde rastlanır. 18. yüzyılda ulusçu duyguların anlatım araçlarından biri olarak işlenmiş ve 19. yüzyılda pek çok Polonyalı besteci, sayılamayacak kadar çok polonez yazmışlardır. Bununla birlikte, polonezi ilgi çekici bir taşra müziği olmaktan kurtaran, Frédéric Chopin'in bu türün başyapıtları sayılan 13 örneğidir. Chopin, epik bir biçim verdiği polonezleri, kendisinden önceki Polonyalı bestecilerin yolunu izleyerek, anayurduyla olan bağlarını simgeleştirmek için kullanmıştır.
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
POLONEZ sıf. ve a. (“Polonya’ya özgü" anlamında fr. polonaise). Polonya halkından olan; polonyalı, polak, leh.

Sponsorlu Bağlantılar
—Müz. Polonyalılar’ın ulusal dansı. (Başlangıçta savaşçıların zafer dansı olan polonez, sonra saray dansına, daha sonra da, katı- lanlann yaşlanıra ve mevkilerine göre dizildiği bir halka dansına dönüştü.) || Bu darısın karakterinde ve temposunda bestelenmiş enstrümantal yapıt. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Müz. Saray dansı polonez, sanat müziğine XVII. yy.'da girdi. XVIII. yy.' da, polonez derlemeleri yayımlandı ve gerek süitlerde, gerekse konçertolarda yer aldı (Bach, Hândei, Couperin, Telemann). XIX. yy.'da, bağımsız parça olarak (Schubert) salon müziğini zenginleştirdi ya da alla polacca pasajları halinde, daha büyük çaplı yapıtlara girdi. Chopin ve Liszt, iç dramlarını yansıtan virtüöz işi polonezlerinde, hem yurt sevgilerini, hem de piyano tekniklerini serimlediler. Weber, Meyerbeer, Glinka, Musorgskiy, Çaykovskiy, Rimskiy-Korsakov gibi besteciler, operalarında poloneze yer verdiler.

Kaynak: Büyük Larousse



Benzer Konular

9 Ağustos 2012 / _Yağmur_ Sanat
10 Şubat 2012 / _Yağmur_ Sanat
7 Haziran 2012 / Mavi Peri Sanat