Arama


Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
20 Nisan 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  ihram-.gif
Gösterim: 7318
Boyut:  26.7 KB

İhram,

hac veya umre yapacak olan kimsenin diğer zamanlarda helal olan bazı fiil ve davranışları belirli bir süre kendisine haram kılmasıdır. Bu da niyet ve telbiye ile gerçekleşir.


Hac veya umreye veyahut her ikisine niyet etmek ve Allah için telbiye getirerek ihrama girmekle hac ibadeti başlamış olur. Halk arasında ihramlı erkeğin örtündüğü iki parça örtüye de ihram denilmektedir. Kadınlar için özel bir ihram yoktur, kadınların ihramları kendi elbiseleridir.
İhramın rükünleri, vâcipleri vardır. Şimdi bunları zikredeceğiz.

İHRAMIN RÜKÜNLERİ
Bunlar iki tane olup şunlardır:
1. Niyet : Yapılmak istenen hac veya umreyi, kalben belirlemektir. Bunu dil ile de söylemek müstehaptır. İfrad haccı yapacak kimse şöyle niyet eder: "Allahümme inni uridü'l-hacce feyessirhu li-vetekabbelhu minnî" Mânası. Allahım! Senin rızan için hac yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabul buyur.
Temettu' haccı yapacak kimse şöyle niyet eder: "Allahhümme inni uridü'l-umrete feyessirhâ li-vetekabbelha minnî." Mânası. Allahım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabul buyur.
Kırân haccı yapacak kimse şöyle niyet eder: "Allahümme uridü'l-umrete vel-hacce feyessirhümâ li-vetekabbelhüma minnî." Mânası. Allahım! Senin rızan için umre ve hac yapmak istiyorum. Bunları bana kolaylaştır ve benden kabul eyle.
2. Telbiye : Niyet ettikten sonra yüksek sesle şu zikirleri söylemektir: "Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk, innel hamde ve'n-ni'mete leke ve'l mülk, lâ şerîke lek." Mânası. Allahım! Ben senin emrine boyun eğerim ve hazırım. Senin ortağın yoktur. Senin davetine ihlâsla uyarım. Şüphe yok ki hamd da nimet de sana aittir. Mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.
Kadınlar hafif sesle telbiye getirirler. Yalnız niyet veya yalnız telbiye ile ihrama girilmiş olmaz.
İhram yasaklarından sakınmak

İhramla ilgili çeşitli yasaklar vardır. Bunları şöyle özetleyebiliriz:
a) Bedenle İlgili Yasaklar
1. Saç ve sakal tıraşı olmak, bıyıkları kesmek.
2. Kasık, koltuk altı kılları ile vücudun diğer yerlerindeki kılları tıraş etmek, koparmak veya yolmak.
3. Tırnak kesmek.
4. Süslenmek amacıyla saç, sakal veya bıyıklara yağ yada kına sürmek. Oje ve ruj kullanm
5. Vücuda veya ihram örtüsüne koku sürmek. Kadınların da vücutlarına veya elbiselerine güzel koku sürmeleri yasaktır.
6. Kokulu sabun kullanmak.
b) Giyimli İlgili Yasaklar
1. Elbise giymek.
2. Başı ve yüzü örtmek.
3. Eldiven, çorap veya topukları kapalı ayakkabı giymek.
İhram örtüleri olan ridâ ve izârın uçlarını birbirine bağlamak veya çatal iğne ile tutturmak ceza gerektirmez ise de mekruhtur.
Giyimle ilgili yasaklar yalnız erkekler içindir. Kadınlar normal elbiselerini giyerler. Sadece ihram süresince yüzlerini örtmezler.

c) Cinsî Konularla İlgili Yasaklar
1. Cinsî münasebette bulunmak.
2. Umumiyetle cinsel ilişkiye götüren öpme, oynaşma, şehvetle tutma gibi davranışlarda bulunmak.
3. Şehvanî duyguları tahrik edici sözler söylemek.
d) Avlanmakla İlgili Yasaklar
Gerek Harem bölgesi içinde gerekse dışanda olsun;
1. Eti ister yensin ister yenmesin her türlü kara avını avlamak (Yaratılı itibariyle vahşi, ürkek ve insanlardan kaçan hayvanlara av hayvanı denir.)
2. Avcıya avını göstermek. Avlanmasına yardım etmek.
KURBAN KESMEK
Temettu' ve kırân haccı yapanların hedy kurbanı kesmeleri vâciptir. "Hedy" hac ve umre menâsiki ile ilgili olarak kesilen kurbanlara denir.
Hedy kurbanı keyfiyet bakımından kurban bayramı dolayısıyla kesilen "udhiyye" gibidir. Deve, sığır ve davar cinsinden olur. deve ve sığır yedi, koyun ve keçi bir kişi için kesilir.
İfrad haccı (umresiz sadece hac) yapanlar için Hedy kurbanı vâcip değildir. İsterlerse nafile olarak kesebilirler. Temettu' ve kırân haccı yapanlar bir mevsimde iki ayrı ibadetin (hac ve umrenin) yapılmasından dolayı şükür olarak kurban keserler. Bu kurban, bayramın ilk üç günü içerisinde; ilk gün tan yerinin ağarmasından üçüncü günün güneş batıncaya kadarki süre içinde kesilir.

Bu üç gün içinde (eyyâm-ı nahrda) mazeretsiz olarak kesilmezse İmâm-ı Âzam'a göre daha sonra biri kazâ biri de ceza olarak iki kurban kesilir. Hedy kurbanının kesim günleri olan ilk üç gün içinde kesilmesi İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre sünnettir; dolayısıyla daha sonra kesilmesi mekruh ise de ceza gerektirmez.
Hedy, Kâbe'ye ve Harem'e hediye edilmek üzere kesilen kurban demek olduğundan Harem bölgesi içinde kesilir. Eyyâm-ı nahr içinde kesilen hedy kurbanının Mina'da, bugünler dışında kesilenlerin ise Mekke'de kesilmesi daha faziletlidir.
Temettu' ve kırân haccı yapanların şükür kurbanı olarak kestikleri hedy kurbanlarının etlerini zengin, fakir herkes yiyebilir. Hatta sahiplerinin bunların etlerinden yemeleri müstehaptır.

Temettu' ve kırân haccı yapanları çeşitli sebeplerle temettu' ve kırân hedyi kesme imkânı bulamayanlar üçü hac esnasında yedisi de hacdan sonra olmak üzere toplam on gün oruç tutarlar. İlk üç günün hac ayları içinde, ihrama girdikten sonra ve kurban bayramının ilk gününden önce tutulması gerekir. Temettu' haccında bu üç gün oruç henüz hac için ihrama girmeden umre ihramından sonra da tutulabilir.
Üç ve yedi günlük oruçların aralıklı tutulması câiz ise de peş peşe tutulmaları efdaldir. Yedi günlük orucun memlekete döndükten sonra tutulması daha faziletlidir.

İHRAMIN SÜNNETLERİ
1. İhrama girmeden öne tırnaklı kesmek, kasık ve koltuk altı kıllarını temizlemek, gerekiyorsa tıraş olmak.
2. Mükkünse gusletmek. Bu gusül, temizlik için yapıldığından abdestli olanlar ve âdet dönemindeki kadınlar için de sünnettir. Gusül yapılamazsa abdest alınır.
3. Vücuda güzel kokular sürmek (ihrama girmeden önce)
4. Erkeklerin izâr ve ridâ denilen iki parçadan ibaret örtüye bürünmesi. Belden aşağıya sarılana izâr, vücudun üst kısmını örten havluya ridâ denir. Bunların beyaz, yeni ve yıkanıp temizlenmiş olması müstehaptır.
5. İhram namazı, kılmak. İhram örtülerine büründükten sonra (kerâhet vakti değilse) iki rek'at namaz kılmak. Bu namazın ilk rek'atında Fâtiha'dan sonra Kâfirûn sûresi, ikinci rek'atında İhlâs sûresinin okunması; ayrıca niyet ve telbiyenin de bu namazdan sonra yapılması faziletlidir.
6. İhramlı bulunulan süre içinde her fırsatta yüksek sele telbiye getirmek. Bilhassa her namazın arkasından, her yokuşa iniş ve çıkışta ve yolcu kafileleriyle her karşılaşmada üç defa telbiyede bulunmak.
7. Hac için ihrama, hac ayları başladıktan sonra girmek.
8. Her bölge hakının kendi yolu üzerindeki ilk mîkatta ihrama girmesi.
1. Mîkat sınırını ihramsız geçmemek :
İharama girme yerlerini kişilerin ikametlerine göre üç grupta toplayabiliriz
a) Âfâkiler yani Mekke'ye mîkat sınırları dışından gelenler. gerek hac ve gerekse umre için yol üzerindeki mîkatı veya hizasını geçmeden ihrama girerler. Mekke'ye dışarıdan gelenlerin ihrama girecekleri mikât yerleri beş tane olup şunlardır
  • Zülhuleyfe : Mekke'ye Medine'den gelenlerin mikâtıdır. Medine'ye 10 km. Mekke'ye 450 km. mesafededir.
  • Cuhfe : Mısır ve Suriye yönünden gelenlerin mikâtıdır. Mekke'ye yaklaşık 187 km. uzaklıktadır
  • Zâtüırk : Irak yönünden gelenlerin mikâtıdır. Mekke'ye uzaklığı yaklaşık 94 kilometredir.
  • Karnülmenâzil : Necid ve Küveyt yönünden gelenlerin mikâtı olup Mekke'ye yaklaşık 96 kilometredir.
  • Yelemlem : Yemen ve Hindistan yönünden gelenlerin mikâtı olup Mekke'ye yaklaşık 54 kilometredir.

Süveyş yönünden Kızıldeniz yoluyla gelenler Cuhfe yakınında Râbığ hizasında ihrama girerler. Havayoluyla Cidde'ye gelenler ise geldikleri istikametteki mikâtın hizasını geçmeden niyet ve telbiye yaparak ihrama girerler.

Hanefî mezhebine göre ihram yasaklarına uyabilme hususunda kendisine güveni olan kimseler ihrama memleketlerinde dahi girebilirler.

b) Mikât sınırlarıyla Harem bölesi arasında bulunanlar. Bunlar ister hac ister umre için bulundukları bölgelerde yani Harem bölgesine girmeden Hil'de ihrama girerler.

c) Harem bölgesi içinde bulunanlar ile Mekkeliler. Bunlar hac için Harem bölgesi içinde, umre içinse Harem bölgesi dışına (misal Ten'îm'e) çıkarak hil bölgesinde ihrama girerler.

Hac için ihrama hac ayları başladıktan sonra girmek sünnettir. Hac ayları şevval, zilkade ayları ile zilhiccenin ilk on günüdür.
İster hac ve umre ister ziyaret ve ticaret gibi başka maksatlarla olsun doğrudan Mekke'ye veya Harem bölgesine Mekke'ye dışarıdan gelenlerin mikât sınırını geçmeden ihrama girmeleri vâciptir. Bunlar usulüne uygun olarak hac veya umre yaptıktan sonra ihramdan çıkarlar.

Bakınız
> İslam'ın Şartları - Hac
> Dinler ve Hac
> Kutsal Yerler - Kabe




Son düzenleyen perlina; 5 Ocak 2017 12:40