Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Eylül 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Hidrojen peroksit

Ad:  h2o2.JPG
Gösterim: 1454
Boyut:  30.4 KB

OKSİJENLİ su olarak da bilinir,

genellikle çeşitli derişikliklerdeki sulu çözeltiler halinde üretilen renksiz sıvı. Pamuklu ve öteki türden dokumaların ve ağaçtan elde edilen kâğıt hamurunun ağartılmasmda, roket yakıtlarında, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılır. Yaklaşık yüzde 8’in üzerinde hidrojen peroksit içeren çözeltiler deriyi tahriş eder.

Kimyasal bir bileşik olarak ilk kez 1818’de elde edilen hidrojen peroksit, peroksitler sınıfının en basit üyesidir. Sanayi çapındaki üretimi temel olarak havadaki oksijenin antrakinon ya da izopropil alkol gibi bazı organik bileşiklerle tepkimeye sokulması yoluyla gerçekleştirilir. Ticari amaçla üretilen türlerinde çoğunlukla yüzde 35-90 arasında değişen oranlarda hidrojen peroksit ile bozunmayı önlemek için az miktarda eklenen kalay tuzları ve fosfatlar gibi maddeler bulunur.

Hidrojen peroksit ısıtıldığında ya da başta demir, bakır, mangan, nikel, krom tuzlan olmak üzere çok sayıda maddenin eşliğinde bozunarak su ve oksijene ayrışır. Ayrıca pek çok bileşikle birleşerek orta kuvvette yükseltgeyici maddeler olan katı kristaller oluşturur. Hidrojen peroksit belli bazı organik bileşiklerle de tepkimeye girerek hidroperoksitleri ya da peroksitleri oluşturur; bunların bazılarından, polimerleşme tepkimelerinin başlatılmasında yararlanılır.

Hidrojen peroksit, girdiği tepkimelerin çoğunda öbür maddeleri yükseltger, buna karşılık potasyum permanganat gibi birkaç bileşik ise hidrojen peroksiti yükseltger. Anhidrojen peroksit -0,43°C’de donar ve 150,2°C’de kaynar, sudan daha yoğundur ve suda her oranda tümüyle çözünür.

Hidrojen peroksit üretimi
fabrikada
Ad:  1.JPG
Gösterim: 502
Boyut:  10.2 KB
Ad:  2.JPG
Gösterim: 500
Boyut:  10.6 KB
Laboratuvarda
Ad:  3.JPG
Gösterim: 485
Boyut:  10.1 KB

kimyasal özellikler


Ad:  4.JPG
Gösterim: 633
Boyut:  14.6 KB
Ad:  5.JPG
Gösterim: 1661
Boyut:  22.1 KB
Ad:  6.JPG
Gösterim: 1035
Boyut:  12.1 KB

BAKINIZ
Elementler - Hidrojen
Elementler - Oksijen
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 14 Mart 2017 11:21
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.