Arama

Plevne Savunması - Tek Mesaj #1

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
12 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Plevne Savunması

Ad:  Plevne Savunması1.jpg
Gösterim: 910
Boyut:  71.9 KB

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Plevne’yi (Pleven) kuşatan Rus Ordusuna karşı Gazi Osman Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetlerinin verdiği savunma savaşı (20 Temmuz -10 Aralık 1877).

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı başladıktan bir süre sonra, Ruslar Plevne’nin güneyindeki Lofça (Loveç) (16 Temmuz) ile kuzeydoğusundaki Niğbolu’yu (Nikopol) (17 Temmuz) ele geçirdi. Bu durumda OsmanlIların Bulgaristan’ı elde tutabilmesi, Plevne’nin savunulmasına bağlıydı. Yeni istihkâm edilmiş olan Plevne’ye 19 Temmuz’da ulaşan Gazi Osman Paşa ertesi gün ilk Rus saldırısını püskürttü. I. Plevne Savaşı olarak da bilinen bu çarpışmadan sonra, 30 Temmuz’la (II. Plevne Savaşı) 7-12 Eylül’deki (III. Plevne Savaşı) Rus saldırılarına da karşı koydu. Bunun üzerine, Kırım Savaşı (1853- 56) sırasında Sivastopol’ün savunmasını üstlenmiş olan General Todleben’in önerisiyle Plevne’yi kuşatan Rus komutanı, Osmanlı kuvvetlerinin ulaşım, haberleşme ve ikmal bağlantılarını kesti.

24 Ekim’den sonra dışarıyla bağlantısı bütünüyle kesilen OsmanlIlar gene de Rusların teslim çağrısını reddetti. Ama kasım sonunda baş gösteren erzak ve cephane sıkıntısının yanı sıra kış koşulları da Osmanlı askerinin barınma ve sağlık durumunu iyice güçleştirdi. 3 Aralık’ta padişahtan Plevne’yi tahliye emri alan Gazi Osman Paşa, komutanlarıyla yaptığı görüşmeler sonunda kuşatma hattını batıdan yararak Sofya’ya doğru çekilmeye karar verdi. Düşman kuşatma hatlarının ilkini yararak siperleri ele geçirdiyse de ikinci hattı zorlarken yaralandı ve teslim olmak zorunda kaldı.

Plevne’nin düşmesinden sonra Ruslar OsmanlIların Avrupa’daki toprakları üzerinde yayılma planını uygulamaya yöneldi. Ama Avrupa devletlerinin, özellikle de İngiltere’nin baskısı sonucunda Ayastefanos Antlaşmasın) imzalamak zorunda kaldı.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2017 16:14
theMira