Arama

Plevne Savunması

Güncelleme: 3 Nisan 2017 Gösterim: 5.278 Cevap: 2
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
12 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Plevne Savunması

Ad:  Plevne Savunması1.jpg
Gösterim: 908
Boyut:  71.9 KB

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Plevne’yi (Pleven) kuşatan Rus Ordusuna karşı Gazi Osman Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetlerinin verdiği savunma savaşı (20 Temmuz -10 Aralık 1877).
Sponsorlu Bağlantılar

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı başladıktan bir süre sonra, Ruslar Plevne’nin güneyindeki Lofça (Loveç) (16 Temmuz) ile kuzeydoğusundaki Niğbolu’yu (Nikopol) (17 Temmuz) ele geçirdi. Bu durumda OsmanlIların Bulgaristan’ı elde tutabilmesi, Plevne’nin savunulmasına bağlıydı. Yeni istihkâm edilmiş olan Plevne’ye 19 Temmuz’da ulaşan Gazi Osman Paşa ertesi gün ilk Rus saldırısını püskürttü. I. Plevne Savaşı olarak da bilinen bu çarpışmadan sonra, 30 Temmuz’la (II. Plevne Savaşı) 7-12 Eylül’deki (III. Plevne Savaşı) Rus saldırılarına da karşı koydu. Bunun üzerine, Kırım Savaşı (1853- 56) sırasında Sivastopol’ün savunmasını üstlenmiş olan General Todleben’in önerisiyle Plevne’yi kuşatan Rus komutanı, Osmanlı kuvvetlerinin ulaşım, haberleşme ve ikmal bağlantılarını kesti.

24 Ekim’den sonra dışarıyla bağlantısı bütünüyle kesilen OsmanlIlar gene de Rusların teslim çağrısını reddetti. Ama kasım sonunda baş gösteren erzak ve cephane sıkıntısının yanı sıra kış koşulları da Osmanlı askerinin barınma ve sağlık durumunu iyice güçleştirdi. 3 Aralık’ta padişahtan Plevne’yi tahliye emri alan Gazi Osman Paşa, komutanlarıyla yaptığı görüşmeler sonunda kuşatma hattını batıdan yararak Sofya’ya doğru çekilmeye karar verdi. Düşman kuşatma hatlarının ilkini yararak siperleri ele geçirdiyse de ikinci hattı zorlarken yaralandı ve teslim olmak zorunda kaldı.

Plevne’nin düşmesinden sonra Ruslar OsmanlIların Avrupa’daki toprakları üzerinde yayılma planını uygulamaya yöneldi. Ama Avrupa devletlerinin, özellikle de İngiltere’nin baskısı sonucunda Ayastefanos Antlaşmasın) imzalamak zorunda kaldı.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2017 16:14
theMira
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
12 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Plevne Savunması2.jpg
Gösterim: 631
Boyut:  116.5 KB
Plevne Savaşları

1877-1878 Osmanlı-Rus savaşları sırasında (Doksanüç Harbi) Plevne kenti merkez olmak üzere Osmanlı kuvvetleriyle Çarlık Rusyası kuvvetleri arasında meydana gelen savaşlar (8 Temmuz 1877-10 Aralık 1877).
Sponsorlu Bağlantılar

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşları başladığı sıralarda Osman Paşa, Vidin ve Rahova bölgesinin savunmasından sorumlu bulunuyordu. Çarlık ordularının Tuna'yı güneye doğru geçmesi üzerine Osman Paşa, Tuna kıyılarıyla Balkan Yarımadası ve Bulgaristan içlerine doğru uzanan yollar üzerinde önemli bir kavşak noktası olan Plevne'yi tahkim etmiş, savunulur bir duruma getirmişti. Osman Paşa, 5 Temmuz 1877'de Plevne'ye girdi. Çarlık ordusu da Plevne'yi ele geçirmek için ilk kez 8 Temmuz 1877'de harekete geçti, ancak Rus ordularının bu ilk teşebbüsü başarılı olamadı. İkinci teşebbüs 17-18 Temmuz 1877'de oldu, yine bir başarı elde edilemedi.

Bu iki başarısızlık üzerine, Plevne'yi kuşatan Rus ordularına bu kez Romanya kuvvetleri de katıldı. Bu birleşik orduyla Osman Paşa'nın kuvvetleri arasında 26-29 Ağustos, 7-13 Eylül tarihlerinde meydana gelen çarpışmalarda, Osman Paşa'nın kuvvetleri başarılı oldu. Ancak ekim ayından başlayarak Osman Paşa'nın birlikleri hiçbir yerden asker, silâh ve yiyecek yardımı alamaz oldu. Son yardım getiren grup Plevne'ye 7 Ekim 1877'de geldi, bu tarihten sonra Plevne'nin her tarafla bağlantısı kesildi. Süleyman Paşa'nın Plevne'ye yardım gönderme girişimleri hiçbir sonuç vermedi.

Osman Paşa, emrindeki komutanların fikrini alarak Plevne'den çıkmaya karar verdi. Çıkış hareketi 9 Aralık 1877'de başladı ve başlangıçta başarılı da oldu. Ancak 10 Aralık 1877'de Osman Paşa yaralanınca, Osman Paşa ve emrindeki kuvvetler teslim olmak zorunda kaldılar.


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2017 16:15
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Nisan 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Plevne savunması
Ad:  Plevne Savunması3.jpg
Gösterim: 674
Boyut:  75.5 KB

Doksanüç harbi’nde (1877-1878 TCırk-Rus savaşı) Osman Paşa komutasındaki tûrk kuvvetlerinin Plevne’de Ruslar'a karşı verdiği savunma savaşı (19 temmuz -10 aralık 1877).

Doksanüç harbi Hersek ayaklanmasıyla patlak verdi. Kafkasya ve Tuna boyları olmak üzere iki cephede iki tarafın askeri güçleri karşı karşıya geldiler. Savaşın ikinci ayında Vidin ve Rahova yöresinde mevzilenmiş bulunan Osman Paşa, Tuna'yı geçip savaşı düşman topraklarında sürdürmek istedi. Ancak, İstanbul’dan gönderilen kesin bir emirle bundan alıkondu. Ayrıca Tuna cephesi başkomutanı serdarıekrem Abdülkerim Paşa ve İstanbul'daki savaş meclisi, Rumenler Tuna nehrinin karşı kıyısında istihkâmlar yapmaya başladıklarında, buna engel olmak isteyen Osman Paşa'ya gene izin vermediler. Rus kuvvetlerinin Şipka geçidini ele geçirmesi üzerine Abdülhamit H'nin başkanlığında İstanbul'da toplanan savaş meclisi Osman Paşa’ya Plevne üzerine harekete geçmesi emrini ulaştırdı.

Paşa, 25 tabur piyade, 12 bölük süvari (toplam 15 000 kişi), 48 sahra, 6 dağ topu ile Plevne üzerine hareket etti ve yedi günlük cebri bir yürüyüşle Plevne yakınlanndaki düşman birliklerine ulaştıktan sonra bir taburun saldırısıyla Plevne'yi aldı (19 temmuz) ve o gün akşama kadar süren yoğun bir topçu ateşinin ardından düşmana karşı genel bir saldırıya geçti. Büyük bir bozguna uğrayan Ruslar çekilmek zorunda kaldı. 3 000’e yakın ölü veren düşman savaş alanında çok sayıda silah ve cephane de bıraktı. Osım (Osma) suyunun karşı kıyısına atılan Ruslar çarın da katıldığı bir savaş meclisinde savaşı sürdürme kararı aldılar. Osman Paşa ise müstahkem mevki olmayan Plevne'nin çevresine toprak tabyalar yaptırdı. Vidin'den gelen takviye kuvvetleriyle türk kuvvetlerinin sayısı 15 000’den 23 000’e yükseldi. Ruslar da birliklerini takviye edip 50 000 asker ve 184 topla birlikte Plevne'ye karşı ikinci kez saldırıya geçtiler. Savaşı büyük bir ustalıkla yöneten Osman Paşa, kat kat üstün düşman kuvvetlerini ikinci kez püskürttü. Türk kuvvetlerinin kaybı 100 şehit, 400 kadar yaralıydı. Buna karşılık Ruslar 7 305 ölü verdikleri gibi çok sayıda silah ve cephaneyi savaş alanında bırakarak yeniden çekildiler; Niğbolu-Rusçuk-Şipka üçgeni içinde sıkışıp hareketsiz kaldılar.

Aradan geçen bir buçuk aylık süre içinde Ruslar kendilerini derleyip toparlamaya çalıştılar. Çar Aleksandr II bir yandan Petersburg'daki hassa ve kazak tümenleri ve alaylarıyla çeşitli sınıflardan altı tümeni daha cepheye sürerken, bir yandan da Romanya kralı Carol’dan yardım isteğinde bulundu. Carol, üç piyade, bir süvari tümeni ve 108 topla Ruslar’ın yardımına geldi. Birleşik düşman ordusunun gücü 100 000 piyade ve süvari askerine, top sayısı ise 432’ye yükselmiş, başkomutanlığı Carol, kurmay başkanlığını rus generali Totleben üstlenmişti. Plevne'yi ise ancak 30 000 kişiye ulaşabilen türk askeri savunuyordu.

7 eylül sabahından 11 eylül sabahına kadar aralıksız sûren çok yoğun bir topçu ateşinin ardından başlayan düşman genel saldırısı göğüs göğüse yapılan kanlı çarpışmalardan sonra püskürtüldü. Düşman ordusu çarpışmalarda 16 000'i Rus, 5 000’i Rumen olmak üzere 21 000 kişi kaybetti. Bunlar arasında 3 general, 350 subay da vardı. Türk ordusunun zayiatı ise 4 000 kadar şehit ve yaralıydı.
Bu son yenilgiden sonra Ruslar cepheye taze kuvvet sürerek asker sayısını 150 000'e yükselttiler. 28 ekim tarihinde rus generali Gurko, buyruğundaki 35 000 kişilik bir kuvvetle Sofya-Plevne karayolunu ele geçirdi ve böylelikle Plevne'ye yardım gelebilecek son yol da kesilmiş oldu.

Bu durumda Gazi Osman Paşa’nın elindeki erzak ve cephane stoku tükeninceye kadar direnmekten başka çaresi kalmamıştı. Rus orduları başkomutanı Nikolay'ın saygılı bir dille kaleme aldığı “teslim ol” önerisini Osman Paşa geri çevirdi. Plevne’deki türk kuvvetleri 10 aralık günü bir yarma harekâtıyla kuşatmadan kurtulmayı denediyse de başarıya ulaşamadı. Kanlı çarpışmalar sonunda 2 500 şehit ve 3 500 yaralı veren türk kuvvetleri teslim olmak zorunda kaldı. Çarpışmalarda sol dizinden bir kurşun yarası alan Gazi Osman Paşa da tutsak düştü. Osman Paşa rus ordusu başkomutanı Nikolay ve Romanya kralı Carol tarafından çok iyi karşılandığı gibi bu büyük askeri merak eden çar Aleksandr II savaş alanına gelip onunla tanıştı; kılıcı alınmadığı gibi üniformasını taşımasına da izin verildi. Bu tarihten sonra Gazi Osman Paşa, türk halkı arasında bir kahramanlık simgesi durumuna geldi, Plevne savunması ve bu savunmanın yaratıcısı adına türküler yakıldı.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

10 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
15 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
28 Mayıs 2006 / KafKasKarTaLi Osmanlı İmparatorluğu
21 Haziran 2010 / _Yağmur_ Türkiye Cumhuriyeti
12 Haziran 2012 / volture Turizm