Arama


KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

iyon


bir ya da daha çok artı ya da eksi elektrik yüklü atomların ya da atom gruplarının ortak adı.

Artı yüklü iyonlara katyon, eksi yüklü iyonlara anyon denir. İyonlar, nötr atomlara, moleküllere ya da başka iyonlara elektron katılması ya da bunlardan elektron eksiltilmesi; iyonların başka parçacıklarla birleşmesi; iki atom arasındaki ortaklaşım (kovalent) bağının, bağın her iki elektronunun da atomlardan birinde kalacak biçimde parçalanması yoluyla oluşur. Bir sodyum atomunun bir klor atomuyla tepkimeye girerek, sodyum katyonu ve klorür anyonu oluşturması; amonyak molekülüne bir hidrojen katyonu katılmasıyla amonyum katyonunun oluşması; su molekülünün ayrışmasıyla hidrojen katyonunun ve hidroksit anyonunun oluşması, iyon oluşum süreçleri arasındadır.

Pek çok kristalin madde, karşıt yüklü parçacıklar arasındaki çekim kuvvetinin etkisiyle düzgün geometrik biçimlerde bir arada tutulan iyonlardan oluşmuştur. İyonlar bir elektrik alanının etkisiyle taşınırlar ve elektroliz kaplarında elektrik akımını iletirler.

iyon bağı, ELEKTROVALANS BAĞİ olarak da bilinir, bir kimyasal bileşiğin karşıt elektrik yüklü atomları arasında oluşan bağ. Bu tür bağ bir atomun en dış yörüngemsisindeki değerlik (valans) elektronlarının kalıcı biçimde bir başka atoma geçmesi durumunda oluşur. Elektronlarını kaybeden atom artı elektrik yüklü iyon (katyon), elektron kazanan ise eksi elektrik yüklü iyon (anyon) haline geçer.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Kasım 2016 21:26
Gerçekçi ol imkansızı iste...