Arama

Danimarka Karikatür Krizi

Güncelleme: 10 Nisan 2009 Gösterim: 3.055 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Danimarka Karikatür Krizi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Danimarka'da Jyllands-Posten adlı bir gazetede 30 Eylül 2005 günü yayınlanan İslam peygamberi Hz. Muhammed'in karikatürleri ile başlayan krize verilen genel ad.
Söz konusu karikatürler oldukça saldırgan ve 'eleştirel' bir içerik içeriyordu. Karikatürlerden bir tanesinde İslam dininin peygamberi bir terörist olarak gösteriliyordu. Başta Türkiye Büyükelçiliği olmak üzere Danimarka'daki Müslüman ülke diplomatları söz konusu karikatürlerin etnik ve dini gruplar arasındaki ilişkilere hizmet etmeyeceğini, son derece tehlikeli bir süreci başlatabileceğini açıkladılar ve Danimarka Başbakanı'ndan konuyu görüşmek üzere randevu talep ettiler. Bu talep kabul edilmedi.
Zaman içinde kriz özellikle radikal grupların elinde bir tür çatışma alanına dönüştü.
Müslüman ülke ve gruplar karikatürlerin hakaret içerdiğini, tüm Müslümanları terörist göstererek halklar arası önyargıları arttırdığını savundular. Buna karşın gazete ve Danimarka yönetimi ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek herhangi bir önlem almayı reddetti.
Karikatüre önce, Danimarka Müslüman azınlığı da tepki gösterdi. 10 Ocak'ta kriz Norveç'e sıçradı. Norveç'te bir yayında karikatürler tekrar basıldı. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde kriz elçiliklerin basılmasına ve Danimarka'ya ekonomik müeyyidelere kadar ulaşınca birçok Avrupa ülkesinde gazeteler karikatürleri tekrar tekrar bastılar. Antisemitizm konusundaki hassasiyeti bilinen Batı ülkelerinin konu İslam olunca böyle bir tepki göstermesi çelişki oluşturdu. İngiltere basını ise diğerlerine örnek teşkil ederek karikatürleri basmama kararı aldı.
Danimarka gazetesine destek vermek için Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya ve İspanya'da 7 ayrı gazete de bu karikatürlere sayfalarında tekrar yer verince müslümanlar 2006 yılının Şubat ayının ilk on gününde çok daha şiddetli ve dalga dalga tüm dünyaya yayılan tepkiler gösterdiler. Sözkonusu karikatürleri yayımlayan gazetelerin ülkeleri tehdit edildi, ticari boykota uğradı, bayrakları yakıldı, elçiliklerine saldırıldı. Bazı müslüman ülkelerde, halkı sindirmeye çalışan güvenlik güçlerinin halkın üzerine ateş açması sonucunda can kayıpları yaşandı. Bush yönetimi, yaşanan gerilimden İran ve Suriye'yi sorumlu tuttuğunu açıkladı.
Hz. Muhammed’in yüzü (Danimarkaca: Muhammeds ansigt) İslam dininin Peygamberi ve kurucusu Hz. Muhammed’i konu eden 12 karikatürden oluşmuş bir seridir. Bu karikatürler 30 Eylül 2005 tarihinde Danimarka gazetelerinden Jyllands-Posten ve 17 Ekim tarihinde de Mısır gazetesi Al Fager’de yayımlanmıştır. Hz. Muhammed’in yüzünün resmedilmesinin yasak oluşu, İslam’da tartışma konusudur ve bu, değişik sertlikte yorumlanır. Gene de Hz. Muhammed’in resmedilmesi, birçok Müslüman’ın gözünde, peygamberlerine yapılmış saygısızlık addedilir.
Ahmad Abu Laban ve Ahmad Akkari adlı Danimarkalı iki imam, 2006 yılı başında, orijinal oniki karikatürün yanı sıra, menşei Jyllands-Posten olmayan ve aşağılayıcı müstehcen içerikli bazı karikatürlerin de yer aldığı ve Abu Laban’a gönderilmiş oldukları iddia edilen bu karikatürlerin bulunduğu bir dosya oluşturdular. Bu karikatürlerin arasında, namaz kılmakta olan bir Müslüman’ın üzerine arkadan bir köpeğin çıkmış olduğu tasfir edilmiş olan karikatür de bulunmaktaydı. Bunun üzerine dünya çapında müslüman kuruluşların, Danimarka ürünlerini boykot etmekten, şiddet eylemlerine kadar varan ve 140 kişinin hayatına mal olan protesto gösterileri yer aldı. Sokaklardaki göstericiler kasıtlı olarak yanlış bilgilendirildiler, birçoğu Danimarka diye bir ülkenin varlığından bile haberdar değildi ve kısmen, "100'den fazla karikatür" olduğundan söz ediliyordu.
Hem Danimarka hem de Norveç elçiliklerine saldırılar oldu ve bazıları harap edildi. Karikatürler, dünya çapında din, basın, sanat ve düşünce özgürlükleri konularında tartışmaların başlamasına yol açtı. "Karikatür Kavgaları" kavramı, 2006 dünya yılın kavramı seçimlerinde üçüncü sırayı aldı. Danimarka’da ise bu konu "Muhammed krizleri" (die Mohammedkrise) olarak bilinir

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

8 Nisan 2017 / Misafir Sanat
30 Ocak 2012 / kompetankedi Tarih
29 Eylül 2011 / _VICTORY_ Taslak Konular
6 Kasım 2014 / Misafir Tıp Bilimleri