Arama

Alemdar Mustafa Paşa

Güncelleme: 10 Eylül 2015 Gösterim: 18.870 Cevap: 5
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
25 Kasım 2006       Mesaj #1
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Alemdar Mustafa Paşa (Alemdar Mustafa Paşa Kimdir? - Alemdar Mustafa Paşa Hakkında)

Sponsorlu Bağlantılar
( 1765)- (1808)

1765 yılında Hotin'de doğdu. Babası Rusçuk yeniçerilerinden Hacı Hasan Ağa'dır. Önce Yeniçeri Ocağına intisap etti. Daha sonra Rusçuk'ta hayvancılık ve ziraatla uğraşmaya başladı. Bu sırada yörenin en güçlü ayanı olan Tirsinkli İsmail Ağa'nın hizmetine girdi. Rumeli ayanlarından asi Pazvandoğlu'na karşı verilen mücadelede gösterdiği başarılar üzerine çeşitli rütbeler alarak ismini duyurmaya başlayan Alemdar Mustafa Paşa, Pazvandoğlu'nun, önde gelen adamlarını ele geçirmesi üzerine, kapıcıbaşılık rütbesi ile taltif edildi. Bir müddet sonra da Hezargad ayanlığına tayin edildi. Tirsinkli İsmail Ağa'nın ani ölümü, Alemdar Mustafa Paşa'nın hayatında bir dönüm noktası oldu. Rusçuk'a gelen Alemdar Mustafa Paşa "ayanlar ayanı" seçildi. Merkezi hükümet, istemeyerek de olsa Tirsinki'nin kontrolündekinden daha büyük bir bölgeyi, onun hakimiyetine vermek zorunda kaldı. Aynı yıl başlayan Osmanlı-Rus savaşında Alemdar Mustafa Paşa çok büyük yararlılıklar gösterdi. Bu sırada patlak veren Kabakçı Mustafa isyanı sonunda, birçok ıslahata imza atmış olan Sultan Üçüncü Selim tahttan indirilerek, yerine Sultan Dördüncü Mustafa çıkarıldı. Alemdar Mustafa Paşa bu isyana karşı çıktı. Sultan Üçüncü Selim'in öldürüleceğini haber alan Alemdar Mustafa Paşa, alelacele İstanbul'a gitti. Ancak Sultan Dördüncü Mustafa'nın emri ile eski padişah Sultan Üçüncü Selim katledildi. Bu sırada ancak Şehzade Mahmud kurtarılabildi ve tahttan indirilen Sultan Dördüncü Mustafa'nın yerine tahtta geçirildi. Bu arada sadrazam seçilen Alemdar Mustafa Paşa, ilk iş olarak Sultan Üçüncü Selim'in katillerinin cezalandırılmasını sağladı. Alemdar Mustafa Paşa'nın dört ay süren sadrazamlığı sırasındaki en önemli icraatları Sened-i İttifak'ı imzalatması ve kaldırılmış olan Nizam-ı Cedid'in yerine Sekban-ı Cedid askeri ocağını kurması oldu. Her şeye hakim görünen Alemdar Mustafa Paşa, tedbiri elden bırakmak ve yeniçeri tehlikesini küçümsemek gibi iki önemli hata yapınca, 15 Kasım 1808 gecesi büyük bir isyan patlak verdi. Alemdar Mustafa Paşa, kuşatılan köşkünde mahsur kaldı. Yardımın da gecikmesi üzerine umudu kalmayan Alemdar Mustafa Paşa, cephaneliği ateşe vererek, hem kendisinin hem de isyancıların bir kısmının ölümüne yol açtı. Cesedi zorbalar tarafından Yedikule dışında kör bir kuyuya atılan Alemdar Mustafa Paşa'nın, kemikleri Yeniçeri Ocağının ilgasından sonra oradan çıkartılarak Yedikule surları civarına gömüldü. İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra da Zeyneb Sultan Camii haziresine nakledildi.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Daisy-BT; 23 Nisan 2011 12:02 Sebep: Sayfa düzeni.
Biyografi Konusu: Alemdar Mustafa Paşa nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Şubat 2007       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Osmanlı sadrazamlarından. Rusçuklu Hasan Ağa nın oğlu olup, doğum tarihi bilinmemektedir. Yeniçeri ocağından yetişti. 1768-1774 Osmanlı-Rus harbinde bölüğünün bayrağını taşıdığından Alemdar veya Bayraktar unvanı verildi. Rusçuk ayanı Tirsinikli İsmail Ağa nın hizmetinde bulundu. Kendini kabul ettirerek hazinedarlığa yükseltildi. Devlete karşı isyan eden Vidin voyvodası Pazvandoğlu Osman ın kuvvetlerini yenince, şöhreti etrafa yayıldı. Bu zaferden dolayı rütbesi yükseltildi. Tirsinikli İsmail Ağa ölünce, Rusçuk ayanlığına getirildi (1806). Bu görevde iken Deliorman ayanı Yılıkoğlu Süleyman ın ayaklanmasını bastırdı. Rusların Hotin i alıp, İsmail Kalesini kuşattıkları sırada gönderdiği kuvvetlerle kaleyi muhasaradan kurtardı. Bükreş üzerine yürüyen Rus kuvvetlerini durdurdu. Bu başarıları sonunda vezirlik rütbesiyle, daimi Silistre Valiliği ve Tuna Seraskerliği Vazifesi verildi.
Alemdar Mustafa Paşa, düşmanlarla devamlı temasları neticesinde, devletin askeri ve idari yapısında ıslahatın gerekli olduğuna kesin inananlardandı. Üçüncü Selim Han, ıslahat hareketlerine başlayacağı sırada Kabakçı isyanı ile yeniçeri zorbaları tarafından tahttan indirildi. Yerine Sultan Dördüncü Mustafa padişah oldu. Sultan Üçüncü Selim i seven, ıslahat hareketlerinin yapılmasını arzu eden ve devletin çeşitli yerlerinde görevler yapmış olan Galib, Refik, Ramiz, Behiç ve Tahsin efendiler Alemdar ın himayesi altına sığındılar. Tarihte Rusçuk Yaranı diye geçen bu altı kişi Üçüncü Selim i yeniden tahta çıkarmak için çalışmalara başladılar. Alemdar Mustafa Paşa, 19 Temmuz 1808 de Kabakçı Mustafa yı cezalandırmak için İstanbul a geldi. Zorbalar ortadan kaldırılmaya, fesatçılar sürülmeye başlandı. Onun bu faaliyetlerinden memnun fakat nüfuzunun artmasından endişelenen sadrazam Çelebi Mustafa Paşa, kendisinden geriye dönmesini isteyince, Alemdar 28 Temmuz günü on beş binden fazla askerle Babıali yi bastı. Sadrazamın mührünü alarak, ordugahını gönderdi. Sultan Selim i tahta çıkarmak için saraya gitti. Fakat orada gerekli tedbirler alınmadığı için, Sultan Üçüncü Selim zorbalarca şehit edildi.
Sponsorlu Bağlantılar
Hizmetkarlarının yardımı ile kurtulan Şehzade Mahmud, Alemdar tarafından padişah ilan edildi. Sultan İkinci Mahmud, padişah olur olmaz, Alemdar a sadaret mührünü verdi. Alemdar, ıslahata tarafdar olmayanları, isyancıları temizledi. İstanbul un asayişi sağlandı. Bu sırada Rumeli ve Anadolu da valiler başlarına buyruk olmuşlardı. Anadolu ve Rumeli de vazifeli bütün ayanlar devlet işlerini görüşmek üzere İstanbul a davet edildi. Görüşmeler neticesinde ayanlar ile devlet arasında kurulacak münasebetlerin şeklini ihtiva eden bir senet imzalandı. Bu senede Sened-i ittifak denildi (Bkz. Sened-i İttifak).
Alemdar Mustafa Paşa, daha sonra askeri ıslahata başladı. Sekban-ı Cedid ismiyle talimli bir askeri teşkilat kurdu. Selimiye Levend kışlaları tamir edilerek askerler buraya yerleştirildi. Bu durum yeniçerileri rahatsız etti. Ayrıca sanatla uğraşan askerleri talime mecbur etmesi hoşnutsuzluğu arttırdı."Alemdar vakası olarak tarihe geçen isyandan önceki gece ziyafetten dönen Paşa ya, maiyeti, yol açmak için halkı kamçı ve sopalarla dağıttılar. Bu esnada yaralananlar, kahve kahve dolaşarak yeniçerileri isyana teşvik ettiler. Gece yarısı kışlalarından hareket eden 400 kadar isyancı yeniçeriye, yağmacılık hırsıyla pek çok serseri katıldı. İsyancılar önce yeniçeri ağası Mustafa Paşayı öldürdüler. Sonra sadrazam Alemdar Mustafa Paşanın köşkünü sardılar. Alemdar, zorbalara teslim olmaktansa, sonuna kadar karşı koymaya karar verdi. İmdadına gelecek yardımdan ümidini kesince, vaktiyle mensup olduğu 42. bölük odabaşını çağırttı. Haremini ocağın namusuna emanet ederek ona teslim etti. Yanında sadece baş haremi ile sadık harem ağası kaldı. Alemdar ın bulunduğu kuleye, kalabalık bir yeniçeri grubunun hücum etmesi üzerine, daha önce koydurduğu barut fıçısının üzerine tabancası ile ateş etti ve büyük bir patlama oldu. İsyancılardan beş yüz yahut sekiz yüz kişi bir anda havaya uçup öldü. 15 Kasım 1808 de dumandan boğulan Alemdar Paşa ile iki sadık adamının cesedi iki gün sonra enkaz altından çıkarıldı. Cesedi sokaklarda sürüklendikten sonra, Etmeydanı nda baş aşağı asıldı. Sonra da parçalanmış olan kemikleri, Yedikule dışında bir hendeğe atıldı. 1908 den sonra kurulan Tarih-i Osmani Encümeni tarafından Alemdar ın kemikleri Gülhane parkı karşısındaki Zeynep Sultan mezarlığına taşıtıldı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Daisy-BT; 23 Nisan 2011 12:04 Sebep: Sayfa düzeni.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
9 Ocak 2008       Mesaj #3
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Alemdar Mustafa Paşa
Alemdar Mustafa Paşa II. Mahmut saltanatında 18 Haziran 1808 - 15 Kasım 1808 tarihleri arasında üç ay onsekiz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.
Mustafa bairakdar
İstanbul'a geliş

1808 yılında IV.Mustafa Kabakçı Mustafa isyanıyla amcası III.Selim'i tahttan indirdi ve Nizam-ı Cedit reformlarını kaldırmaya yeltendi.Olaylar üzerine İstanbul'dan Rusçuk şehrine kaçıp Alemdar Mustafa Paşa'ya sığınan reform yanlıları(bkz:Rusçuk Yaranı) Alemdar Mustafa Paşa'yı İstanbul'a gitmesi için teşvik ettiler.
Alemdar Mustafa Paşa 21 Temmuz 1808'de Rusçuk ayanı sıfatı ve yanında 15.000 askeriyle IV. Mustafa'yı tahttan indirerek yerine tekrar III. Selim'i geçirmek için İstanbul'a gelerek Kabakçı Mustafa İsyanı elebaşlarını bertaraf etti.Olayları duyan Kabakçı Mustafa'nın adamları III.Selim'in odasına ulaştı ve o sırada ney çalmakta olan eski padişahı öldürüp cesedini Mustafa Paşa'ya gönderdiler.
Yaptıklarının boşa gittiğini düşünen Alemdar Mustafa Paşa'yı adamları şehzade Mahmut'u kurtarması yolunda uyardılar.Bu sırada IV.Mustafa'nın adamları çatıda saklanmakta olan Şehzade Mahmut'un odasına ulaşmıştı.Tam o sırada Alemdar Mustafa Paşa'nın adamları yetişti ve şehzadeyi kurtardı.
Alemdar Mustafa Paşa Şehzade Mahmut'u yeni padişah(bkz:II.Mahmut), kendisini ise onun sadrazamı ilan etti.

Sadrazamlık

Alemdar Mustafa Paşa sadrazamlığında köklü reformlara gitmiş, merkezi otoriteyi kuvvetlendirmek için Anadolu'nun başıbozuk ayanlarıyla Sened-i İttifak anlaşmasını imzalamış, Nizam-ı Cedit ocağını Sekban-ı Cedid adında yeniden kurmuş, Kapıkulu ocaklarında asker olmayıp maaş alanları tespit etmiştir

Ölümü

Alemdar Mustafa Paşa'nın sadrazamlık döneminde İstanbul'da barınan adamlarının yağmalara karışması, halka Kabakçı Mustafa isyancılarını aratır olması halk arasında huzursuzluk yaratmış, ona olan güveni sarsmıştı.Sened-i İttifak anlaşması ise II.Mahmut'a "padişahın otoritesinin kısıtlandığı" yönünde duyurulmuş, padişah Paşa'ya karşı kışkırtılmıştı.
Alemdar Mustafa Paşa'nın Yeniçeriler'in "kendilerine alternatif olduğu düşüncesiyle" karşı çıktığı Nizam-ı Cedit'i -farklı isimle de olsa- yeniden kurması ve Yeniçeri ocaklarında yolsuzluk tespiti yapmaya kalkışması onların da düşmanlığını kazanmasına yetmişti.
Sonunda 15 Kasım 1808'de kendine suikaste girişen Yeniçerilere karşı dayanamayacağını anlayan Alemdar Mustafa Paşa, onlara evinin bodrumundaki barut ve cephane deposunu ateşleyerek karşılık vermiş, patlamayla birlikte kendinin ve evini basan 1000'e yakın yeniçeriden 600 kadarının ölümününe sebep olmuştu.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Nisan 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Alemdar Mustafa Paşa

(1765 Hotin - 1808 İstanbul)
Osmanlı devlet adamı. Yeniçerilikten yetişmedir.

Rusçuk ayanı oldu. Silistre'yi de ele geçirerek etki alanını genişletti. 1806 yılında Çarlık Rusyası ile Osmanlı Devleti arasında savaş çıkınca vezirlik rütbesiyle Tuna seraskeri tayin edildi. Sınır boylarında savaş sürerken İstanbul'da Kabakçı Mustafa İsyanı çıktı. III. Selim tahttan indirildi. IV. Mustafa padişah oldu. Nizamı Cedit lağvedildi. III. Selim'e taraftar olan devlet adamları, Alemdar Mustafa Paşa'nın yanına sığındılar. Bu devlet adamları ile Alemdar arasında, bilinmeyen bazı pazarlıklar ve anlaşmalar sonucu, Alemdar, III. Selim'i tekrar tahta çıkarmak için ordusu ile İstanbul'a geldi. Ancak bu olaylar sırasında III. Selim öldürüldüğünden, tahta II. Mahmut çıkarıldı, Alemdar da sadrazam oldu. Alemdar ile birlikte Anadolu'nun ve Rumeli'nin ileri gelen ayanları da İstanbul'a gelmişlerdi. Bunlarla padişah arasında Çağlayan Köşkü'nde Senedi İttifak denilen bir antlaşma imzalandı. Bu antlaşmadan sonra ayanlar memleketlerine döndü. Alemdar da Sekbanı Cedit denilen ve Nizamı Cedit'e benzeyen yeni bir asker ocağını kurdu. Ancak yeniçeriler ve onlarla işbirliği içinde olanlar Alemdar'ın aleyhine çalışmaktan geri durmadılar. Bu çalışmalar sonucu yeniçeriler ayaklandılar ve Babıâli'yi bastılar. Alemdar Mustafa Paşa, sığındığı barut mahzenini ateşleyerek kendisiyle birlikte beş yüzden fazla yeniçeriyi havaya uçurdu.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
20 Şubat 2013       Mesaj #5
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
ALEMDAR MUSTAFA PAŞA (1750-1808) II. Mahmut devri sadrazamlarındandır. Rusçuk’ta doğmuştur. Babası Yeniçeri Hacı Hasan adında hali vakti yerinde biriydi. Mustafa 1768 Rus savaşında, henüz on sekiz yaşında olmasına rağmen büyük yararlık göstererek tanındı, «Bayraktar» ve Alemdar «Alemdar» lakaplarını Mustafa Paşa aldı. Savaştan sonra çiftliğine çekilerek ziraatle ve hayvancılıkla uğraştı. Halkın ve yeniçerilerin arasında pek sayıldığından kısa zamanda servet ve nüfuzunu artırmıştı. Sırasıyla Hezargrad Ayanı, Rusçuk Ayanı oldu. Bir ara Nizam-ı Cedit aleyhindeki isyana yardım etti. Fakat sonradan hükümetin güvenini kazanarak Mirahor ve Kapıcıbaşı unvanlarını aldı.
III. Selim’in saltanatının sonlarına doğru, Rus ilerleyişini durdurması için kendisine vezirlikle beraber Tuna Yalısı seraskerliği verildi. Bu suretle Silistre Paşası diye de anılmaya başlandı. İlkin, aynı ocaktan yetişme olduğu için yeniçerilere çok bağlılık gösterdi. Sonradan, bunları harblerde yakından gördüğü için, çok bozulduklarını anladı. III. Selim’in yapmak istediği ıslahata yardım etmek için elinden geleni yaptı. Bu yüzden Selim tahttan indirilince, yeni ihtilal hükümetine karşı cephe alan Mustafa Paşa, Selim’i tekrar tahta geçirmek için, 1808 haziranında ordusiyle Edirne’ye, oradan da İstanbul’a geldi. Onun maksadını anlayan padişah IV. Mustafa derhal Selim’i öldürttü. Sarayı sarıp içeri giren Alemdar Mustafa Paşa, tahta çıkarmak istediği III. Selim’in cesediyle karşılaşınca, IV. Mustafa’yı tahttan indirip yerine II. Mahmut’u çıkardı, kendisi de sadrazam oldu.
Bütün bu olanlar yüzünden sarsılmış bulunan devletin birliğini tekrar kurmak maksadıyla, Rumeli ve Anadolu ayanları İstanbul’a çağırıldı. Kendilerinden devlete itaat edeceklerine dair söz alınarak, Sened-i İttifak denen bir anlaşma imzalandı. Bundan sonra Alemdar, yeni rejimi yerleştirmeye ve Nizam-ı Cedit’i teşkilatlandırmaya çalıştı. Fakat, duruma tamamiyle hakim olamadı. Bazı kimseler onu padişaha çekiştirmeye başladılar. Öbür taraftan Sekban-ı Cedit adıyla hazırlanan yeni askeri teşkilat da yeniçerileri kuşkulandırdı. Ulema da haklarının ellerinden alınacağı düşüncesiyle, sadrazam aleyhine döndü.
İşte Osmanlı tarihinin meşhur Alemdar Vakası denilen ihtilal böyle başladı. O gece Babıali kuşatıldı. Alemdar’ın kuvvetleri İstanbul’un muhtelif yerlerinde dağınık olduklarından imdada gelemediler. Alemdar Mustafa Paşa büyük bir cesaretle ve tek başına saatlerce savunduktan sonra, ihtilalcilerin eline düşmemek için, saklandığı barut mahzenini ateşleyerek, bir kısım ihtilalciyle beraber havaya uçtu. Önce Yedikule’ye gömülen Alemdar’ın cesedi 1911′de Ayasofya’da Zeynep Sultan bahçesine taşındı. Bugün Gülhane Parkından Sultanahmet’e doğru çıkan caddeye bundan dolayı Alemdar caddesi adı verilmiştir
Hera - avatarı
Hera
VIP A'mour
10 Eylül 2015       Mesaj #6
Hera - avatarı
VIP A'mour
Türk sadrazam (Hotin 1765 - İstanbul 1808). Hacı Haşan adlı bir yeniçerinin oğlu. Yeniçeri ocağına girdi. OsmanlI - Rus, Os- manlı-Avusturya savaşlarına katıldı. Rusçuk âyânı Tirsiniklioğlu İsmail Ağa'nın hizmetine girdi; önce hazinedarı, sonra bayraktarı oldu. Ayaklanan Pazvandoğlu'na karşı Rusçuk’u başarıyla savundu. Hezar- grad âyânlığına (1803) ve Tirsiniklioğlu İsmail Ağa’nın öldürülmesi üzerine Rusçuk âyânlığına (1806) atandı. Deliorman âyânı Yılıkoğlu Süleyman'ın ayaklanmasını bastırıp angaryayı kaldırması etkinliğini artırdı. Bender ve Hotin'i alan Ruslar'ın harekâtını (1806) İstanbul’a bildirdi ve gerekli Savunma önlemlerini aldı Gönderdiği kuvvetlerle Ruslar’ın kuşattığı İsmail’i kurtardı; Bükreş üzerine yürüyen rus kuvvetlerini durdurdu. Başarıları dolayısıyla vezirlikle Silistre valiliği ile Tuna saraskerli- ğine atandı (1807). Selim lll'ün tahttan indirilmesi ve Nızamıcedit'in kaldırılması (Kabakçı Mustafa ayaklanması) sonrasında kendisine sığınan yenilikçi devlet adamlarını korudu. "Rusçuk yârânı" diye bilinen Tahsin, Refik, Galip, Ramiz, Be- hiç efendilerin yönlendirmesiyleSelımlll’ ü yeniden tahta çıkarmak üzere harekete geçti. Bir gizli komite biçiminde çalışan Rusçuk yârânın yarattığı elverişli durum üzerine İstanbul’a yürüdü. Yoldayken Pı- narhisar âyânı Ali Ağa yı Boğaz fenerine göndererek asilerin önderi Kabakçı Mustafa'yı öldürttü. Sancakı şerifi almak üzere Davutpaşa’ya gelen Mustafa IV’e dokunmadı. 21 temmuzda 1000 kadar adamıyla BabIâli’ye giderek sadrazam Çelebi Mustafa Paşa ile görüştü; şeyhülislam Topal Ataullah Efendi’nin görevden uzaklaştırılmasını ve Arapzade Arif Efendi’nin şeyhülislam atanmasını sağladı. Birkaç gün içinde, Selim lll'ün tahttan indirilmesinde etkin olan ulema sürüldü, zorbalar sindirildi. Alemdar 28 temmuzda 15 000
kadar askeriyle yeniden İstanbul’a girdi. Sadrazam Mustafa Paşa'dan sadaret mührünü aldıktan sonra Saray’a yürüdü. Arz odası önünde, yeniden tahta çıkarmak istediği Selim lll'ün ölüsüyle karşılaştı. Öldürülmek üzere olan Mahmut ll'yi kurtarıp tahta çıkartarak Mustafa IV’ü has- oda’ya kapattı. Yeni padişah tarafından sadrazam atandı. Selim lll'ün katillerini cezalandırdı. İstanbul’a çağırdığı Anadolu ve Rumeli âyânlarıyla "Senedi ittifak" denilen belgeyi imzaladı. Sekbanıcedit adıyla yeni bir ordu kuruldu ve seraskerliğine Nizamıcedit'in kuruluşunda büyük yararlığı görülen Kadı Abdurrahman Paşa getirildi. Ramiz Efendi kaptanıderyalığa atandı, tersane işleri düzene sokuldu. Ancak, İstanbul’un durumunu gereğince bilmediğinden, danışmanı durumundaki Rusçuk yârânının büyük ölçüde etkisinde kaldı Bunların yenilikçi davranışları hoşnutsuzluk yaratmakta, Alemdar’ ın saygınlığı azalmaktaydı. Alemdar'ın çalışmalarından çıkarları bozulanlar, aleyhinde gizli çalışmalara başladılar. Yaşamını ve hükümdarlığını Alemdar'a borçlu olan Mahmut II de, onu saltanatına ortak görmekte ve kurtulmak istemekteydi. Eski padişah Mustafa IV ve kardeşi Esma Sultan da yeniçerileri ve durumdan memnun olmayanları kışkırtıyordu. 15 kasım 1808 akşamı, iftar yemeğinden konağına dönen Alemdar, yeniçerilerin baskınıyla karşılaştı. Konağını kuşatan yeniçerilere karşı uzun süre direndi. Padişahın, Ramiz Paşa’nın ve Kadı Abdurrahman Paşa’nın yardımından umut kesince konağının cephaneliğini ateşleyerek yaşamına son verdi; kendisiyle birlikte konağının çatısından içeri girmeye çalışan üç yüz kadar yeniçeriyi de öldürdü. Enkaz altından çıkarılan cesedi yeniçeri zorbalarınca Sultanahmet meydanı’nda bir ağaca asılarak teşhir edildi; üç gün sonra Yedikule'ye götürülerek bir kuyuya atıldı. Yeniçeri ocağının kaldırılmasından (1826) sonra bu kuyudan çıkarılan kemikleri Yedikule surları yakınına gömüldü. İkinci meşrutiyet'in ilanından (1908) sonra Gülhane parkı karşısında Zeynep Sultan camisi'nin bahçesine taşındı.
Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

11 Mart 2012 / Kral_Aslan Siyaset tr
7 Temmuz 2012 / DiSs-eR Siyaset tr
25 Kasım 2006 / Kral_Aslan Siyaset tr
8 Haziran 2015 / Safi Asker tr
12 Haziran 2015 / Safi Siyaset tr