Arama

Ertuğrul Osman Osmanoğlu

Güncelleme: 4 Eylül 2016 Gösterim: 6.763 Cevap: 3
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Eylül 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ertuğrul Osman Osmanoğlu

Sponsorlu Bağlantılar
Ertuğrul Osman Osmanoğlu

Ertuğrul Osman Osmanoğlu (Devletli Necabetli Ertuğrul Osman Osmanoğlu)
Doğumu: 18 Ağustos 1912, Yıldız Sarayı - İstanbul
Ölümü: 23 Eylül 2009, İstanbul

1944'den bu yana Osmanoğulları ailesinin en kıdemlı üyesi ve hanedan reisiydi.
II. Abdülhamit'in torunu olan Şehzade Mehmet Burhanettin Efendi'nin oğludur. 1924'de Viyana'da eğitimini sürdürürken, Hilafet'in kaldırılmasının ardından Osmanlı Hanedanının bütün fertleri Türkiye'den sürgün edilmişti. 1933 yılında babası ile ABD'ye yerleşmiş, babasının 1949 yılında vefatından sonra, 1952 yılında Kanada merkezli bir madencilik şirketi kurmuştur. 1991 yılında Osmanlı Hanedanı ile benzer bir akıbeti paylaşan Afgan Kraliyet Ailesinden Prens Abdulfettah Tarzi'nin ve Dr. Pakize Tarzi'nin kızı Zeynep Tarzi ile evlenmiştir.
Ertuğrul Osman Osmanoğlu, akıcı bir şekilde Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca 'yı konuşur, ve İtalyanca ve İspanyolca'yı anlar.
1974'de yürürlüğe konulmuş bir af kapsamında, ailenin diğer üyelerini takiben, ilk kez 1992 yılında Türkiye'ye gelmiş, 2004 yılı içinde de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını almıştır. Buna rağmen daha ziyade New York Manhattan'da yaşamaktaydı.
Osmanlı hanedanının "Reisi" ve "Son Osmanlı" diye anılan Osman Ertuğrul Efendi yaşlılık ve böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde 23.09.2009 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.


Kaynak: Vikipedi


Biyografi Konusu: Ertuğrul Osman Osmanoğlu nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Eylül 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Osman Osmanoğlu Sultan Mahmut Türbesi'nde Toprağa Verilecek

Sponsorlu Bağlantılar
İstanbul'da 97 yaşında ölen, Osmanlı Hanedanın saray görmüş son ferdi Ertuğrul Osman Osmanoğlu'nun cenazesinin Cumartesi günü Sultanahmet Camii'nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazından sonra, Divanyolu'ndaki Sultan Mahmut türbesinde toprağa verilmesi bekleniyor.

İstanbul Valiliği'nden bir yetkili defin için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini belirterek, “Ancak Bakanlar Kurulu kararı, definden sonra da çıkabilir. Bunun örnekleri var” dedi. Osmanoğlu'nun yurtiçinde ve dışında bulunan çok sayıda yakını da cenaze törenine katılacak.

Yaşlılık ve böbrek yetmezliği yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybeden Şehzade Ertuğrul'ün dedesi Sultan 2.Abdulhamit. Sultan 2 Abdülhamit'in torunu ve Şehzade Mehmet Burhaneddin Efendi'nin oğlu olan Ertuğrul Osman 1924 yılında 12 yaşında ailesiyle birlikte sürgüne gitti. 1974 yılında Osmanlı Hanedanı üyeleri için çıkarılan af kapsamında ilk kez 1992 yılında Türkiye'ye gelen Ertuğrul Osman, 2004 yılında da Türk vatandaşlığına alınmıştı. Ertuğrul Osman, 1991 yılında Afgan Prensi Abdulfettah Tarzi'nin kızı Zeynep Tarzi ile evlendi.

Kaynak: DHA, Milliyet Gazetesi

bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
26 Aralık 2012       Mesaj #3
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
OSMAN ERTUĞRUL EFENDİ
Prenslik Şahsi Meziyetiydi


18 Ağustos 1912’de doğdu; hal’ edilmiş ve menfadaki Sultan II. Abdülhamid’in torunuydu. Dede Selanik’teydi; babası sabık hakanın en sevgili küçük şehzadesi Burhaneddin Efendi’ydi, annesi ise Aliye Hanım... Bir müddet sonra Balkan Harbi patlak verdi, padişah Selanik’ten İstanbul’a getirildi. Küçük şehzade Osman Ertuğrul Efendi, Sultan Abdülhamid’den beri çok sevilen kuruluş devri büyüklerinin ismini almıştır.

Öldüğü gün 17 yıldır Osmanlı şehzadeleri (imparatorluk prensi unvanıdır) ve Osmanlı sultanlarından (imparatorluk prensesi karşılığıdır) oluşan hanedanın reisiydi. Kendisinden önceki hanedan reisi de Orhan Efendi’ydi, bu şehzade Nice’te fakir bir hayat sürmüştür.

Osmanlı hanedanının mensupları birçok Avrupa, hele bugünkü Ortadoğu hanedanlarının aksine dış bankalarda mevduatı olmayan, çıkarken kendilerine verilen cüzi harcırah ve mücevheratını da tecrübesizce dış ülkelerde harcayan, çok sıkıntılı hayat süren kimselerdir. Bununla birlikte devlet aleyhinde siyasi hareketlere karışmadıkları, cemiyet kurmadıkları kesindir. Birtakım düzmece Osmanlı prens ve prensesliği taslayanlara karşı şahsi hukuklarını korumak için bir “Osmanlı hanedan cemiyeti”ni meydana getirdiler ki, bunun başkanı ailenin en kıdemli şehzadesidir ve bu kişiye hanedan reisi denilir. Osmanlıların yurtdışında ailenin ve Türk devlet ve milletinin yüzünü kızartacak bir hayat tarzı sürmedikleri açıktır. Sürgündeki Halife Abdülmecid’den beri aile reisleri bu konuda şiddetli bir denetim kurmuşlardır. Az sayıdaki üye, dışarıda kurdukları iş veya başarılı şirket yöneticiliği ile ufak servetler yapabilmiştir.

Merhum Osman Ertuğrul Efendi (şehzadeler bu unvanı kullanırdı) II. Meşrutiyet yıllarında yeni siyasi ortama uyum sağlayamayan babası Mehmed Burhaneddin Efendi memleketi terk ettiği için Viyana’da büyümüş, Theresianum’da okumuş, ardından (ömür boyu hiçbir devletin memur ve diplomatı olmadığı halde) Paris’te seçkin bir kurum olan Siyasal Bilimler Okulu’nu bitirmiş; her şeye rağmen Türkçesi mükemmel ve tabii üç Avrupa dilini de en zengin biçimde kullanan nadir Türk aydınlarındandı.

Keskin bir nüktedandı. Ciddi bir yüz ifadesi ile insanları kırıp geçirecek ve aslında iğneleyecek keskin bir mizahî üslûba sahipti. Bilgiliydi. Çok görmüş geçirmişti. Güney Amerika’da madencilik yapmıştı. Ama mütevazıydı. Sevimliydi, bu yakışıklılık ve derin bilgiye rağmen ne küstahtı ne de mağrur... Prensliği doğuştan gelen hukukun ötesinde şahsi meziyetlerindendi.

Şehzade Türk vatandaşlığından çıkarıldıktan sonra başka hiçbir ülkenin pasaportunu kabul etmedi, galiba tek istisna Arnavutluk kralının verdiği vatandaşlıktı. II. Harp’ten sonra bunu da yitirdi. Kendinin düzenlediği ve noter tasdikli bir belge ile dünyayı gezmekteydi. Nihayet birkaç yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ve kimliğini kendine verdi.

Cumhuriyete sadıktı ve bunu açıkça beyan etmiştir; “Bizim aile için büyük zorluklar doğurdu ama Türkiye için hayırlı bir değişimdir” dediği malumdur. Üstelik bunu televizyonda söyledi. Bir diğer nüktesi tarihe geçecek derecededir. “En eski imparatorluk Mısır 2500 yıl sürdü, sonra Roma 1200 yıl, bizimkisi 600 yıl, İngiltere 250 yıl... Süre gittikçe yarılanıyor, bundan sonraki son imparatorluğun ömrü 15 dakika olacak” demiştir.

Bir gün Topkapı Sarayı Müzesi’ni ziyaret ederken, orada mevcut Avusturya TV elemanları kendisinden kısa bir mülakat rica etti. Konuşmaya başladığı zaman ne Habsburg ne Romanov ne de Bonrbonların arasında görülen bu zarif ifadeli ve görünümlü prensin hoş Almancası herkesi dondurmuştu; Avusturyalı muhabirlerin gözlerinin dolduğunu gördük.

Vefat ettiğinde cenazesi Sultanahmet Camii’nden kaldırıldı ve Divanyolu’nda Sultan Mahmud Türbesi’nde dedesi Sultan Abdülhamid’in de medfun bulunduğu mahalleye defnedildi. Divanyolu’ndaki türbe bilhassa II. Meşrutiyet yıllarında Rumeli’den nakledilen Şeyh Bedrettin dâhil birçok devlet adamı, yazar ve düşünür ve yakın zamanlarda ölen hanedan mensubu sultanların hatta Mısır’dan nakledilen Şehzade Ömer Faruk Efendi’nin son istirahatgâhıdır. Merhum Şehzade Osman Ertuğrul Efendi’nin eşi, Afgan kralı Emanullah Han ve Kraliçe Süreyya’nın yeğenlerinden ve Abdülfettah Tarzi ile Dr. Pakize Tarzi’nin kızı Zeynep Hanım’dır.

Devirler değişiyor, Osmanlı hanedan defterinde kayıtlı ve saltanat zamanında doğan son şehzade de yaşadığı New York’tan ülkesine döndü ve burada öldü. Saltanat döneminde doğan son mensub Neslişah Sultan’dır. Diğer hanedan üyelerinin hemen hepsi menfada doğmuştur, çok küçük olanları ise ebeveynlerinin yeniden döndükleri Türkiye’de doğuyorlar. Hayat devam ediyor ama çevre değişiyor.


KAYNAK: Defterimden Portreler (İLBER ORTAYLI)
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
4 Eylül 2016       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  IMG_20160904_141101.jpg
Gösterim: 1038
Boyut:  143.0 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

2 Ocak 2012 / P.u.S.u Müslümanlık/İslamiyet
18 Mayıs 2017 / asla_asla_deme Siyaset tr
30 Nisan 2011 / Tiglon Spor tr
7 Haziran 2007 / P.u.S.u Müslümanlık/İslamiyet
25 Kasım 2006 / Kral_Aslan Edebiyat tr