Arama

Edward / İngiltere Kralları

Güncelleme: 20 Mart 2017 Gösterim: 11.364 Cevap: 2
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
22 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
İngiltere Kralları

Sponsorlu Bağlantılar
Edward: İngiltere'nin 11 kralının ortak adıdır. Bunlardan ilk üçü 1066'daki Normandiya istilasından önce; seki­zi ise istiladan sonra hüküm sürdü.

Aziz Edward (yaklaşık 1003-1066). Nor­mandiya Dükü II. Richard'ın kızı Emma ile 978-1016 yılları arasında ülkeyi yöneten Kral II. Ethelred'in oğludur. Oxfordshire'deki Islip'te doğdu. Danlar'ın, Kral Canute'nin ön­derliğinde İngiltere'de denetimi ele geçirmesi üzerine ülkesini terk etmek zorunda kalan Edward, 30 yıl Normandiya'da sürgünde ya­şadı. Canute ailesinin son üyesi 1042'de ölün­ce tahta geçti.

Dindar bir insan olan Edward ülke yöneti­minden çok din işleriyle ilgilendi. Hükümdar­lığının ilk 11 yılı boyunca ülkenin gerçek ha­kimi Wessex Kontu Godvrine oldu. Godwine, Edward'ın İngiltere topraklarının bir bölü­münü ve kilisedeki bazı yüksek görevleri başta Normanlar olmak üzere yabancılara vermesini desteklemiyordu. Godwine 1051'de Dover'de Normanlar'a karşı ayaklanan İngilizler'i cezalandırmayı reddedince sürgüne gönderildi.

1052'de krala karşı büyük bir kuwet top­layarak İngiltere'ye dönen Godwine yaban­cıları ülke dışına sürdü. Edward ölüm döşeğindeyken yerini Godwine'in oğlu Ha-rold'a bıraktığını açıkladı; öldükten sonra da azizler listesine kabul edildi. Edward'ın Nor-man kuzeni William 1066'daki Hastings Sava­şı'nda Harold'u öldürerek tahta geçti.


Edward I (1239-1307). III. Henry'nin oğlu olan I. Edward 1272'de tahta geçti. İlk yıllarında etkili bir yönetim kurarak hukuk sistemini yeniden düzenledi. Hükümdarlığı sırasında parlamentoyu İngiliz yönetim siste­minin önemli bir öğesi durumuna getirdi. 1297'de çıkardığı yeni yasalarla vergi siste­minde düzenlemeler yapan I. Edward feodal soylulara bazı ayrıcalıklar da tanıdı.

Edward krallığını genişletmek amacıyla Galler Prensi Llywelyn'i bozguna uğratarak, ülkesini kendi topraklarına kattı. Birkaç yıl sonra da oğlunu Galler prensi ilan etti. O tarihten sonra İngiltere krallarının en büyük oğulları Galler prensi unvanını taşımaya baş­ladı (bak. Galler). İskoçya'yı da ülkesine katmak isteyen I. Edward ilk girişimlerinde başarılı oldu. Ama İskoçları I. Edward'a karşı harekete geçiren William Wallace İngilizler'i ülkesinden atmayı başardı. I. Edward İskoç-ya'ya ikinci bir saldırı düzenleyerek Wallace' ın birliklerini yenilgiye uğrattı; Wallace idam edildi. İskoçlar daha sonra Robert de Bruce' un (I. Robert) önderliğinde yeniden hareke­te geçtiler; I. Edward çarpışma sırasında öldü.

Edward II (1284-1327). 1. Edward'ın oğlu olan II. Edward 13ü7'de tahta geçti. II. Edward'ın yeteneksiz bir yönetici olmasından yararlanan Robert de Bruce İskoçya'daki kaleleri geri aldı. II. Edward, İngiliz egemen­liğine baş kaldıran Robert de Bruce'un ordu­suyla 1314'te yaptığı Bannockburn Savaşı'nda ağır bir yenilgiye uğradı.

Piers Gaveston adında Gaskonyalı bir şö­valyeye ülke yönetiminde geniş yetkiler ver­mesi soyluların tepkisine yol açtı. 1311'de soylular Gaveston'u yakalayarak idam ettiler. Bunun üzerine II. Edward Hugh Le Despen-ser adlı bir soylunun yardımıyla soyluların de­netiminden kurtulmaya çalıştı. Despenser'e olan bağlılığı Fransız asıllı karısı Kraliçe Isabella ile arasının açılmasına yol açtı. Fran­sa'ya giden Kraliçe Isabella sürgündeki ba­ronlardan olan Roger Mortimer ile anlaşarak II. Edward'ı devirmek için küçük bir orduyla İngiltere'ye döndü. Kraliçe. Despenser'i idam ettirdi; II. Edward'ı tahttan indirerek, III. Edward adıyla oğluna taç giydirdi. II. Edward daha sonra öldürüldü.

Edward III (1312-1377). III. Edward 15 yaşında tahta geçti. Hükümdarlığının ilk dört yılında ülkeyi annesi ve Roger Mortimer yönetti. Ama daha sonra baş kaldıran genç Edward. Roger Mortimer'i II. Edward'ı öl­dürmek suçuyla idam ettirdi.

İngiltere'yi eski gücüne kavuşturmak iste­yen III. Edward önce İskoçya'ya ardından Fransa'ya savaş açtı. Annesinden dolayı Fran­sa Kralı IV. Philippe ile olan akrabalığına dayanarak Fransa tahtında hak iddia etti. Bu olay İngiltere ile Fransa arasında ünlü Yüz Yıl Savaşlan'nın başlamasına neden oldu {bak. yüz yıl savaşları).

Edward IV (1442-1483). York Dükü Ric­hard'ın oğlu olan IV. Edward, York ve Lancaster aileleri arasındaki taht mücadelesi­nin yol açtığı Güller Savaşı (1455-85) sırasın­da, 1461'de babasının ölümünden sonra taç giydi {bak. güller Savaşi). Hükümdarlığının ilk yıllarında ona yol gösteren, tahta geçme­sinde önemli rol oynayan kuzeni Warwick Kontu Richard Neville oldu. Neville, Fransız­ların desteğini sağlamak amacıyla Edward'ı bir Fransız prensesi ile evlenmeye zorluyor­du. Edward kendisine İngiliz bir eş seçince araları açıldı. 1469'da Warwick kontu ile Edward'ın kardeşi Clarence dükünün Lan­caster yanlılarıyla birlikte çıkardığı silahlı ayaklanma Edward'ın ordusu tarafından bas­tırıldı. Fransa'ya kaçan Warwick kontu orada Lancaster yanlıları ile birleşerek İngiltere'yi istila etti. Burgonya'ya kaçan Edward, 1471'de kardeşi Gloucester dükü ile birlikte İngiltere'ye geri döndü. Warwick kontunu ve Lancaster yanlılarını yenilgiye uğratarak kral­lığını güvence altına aldı.

Edward V (1470-1483). Babası IV. Edward 1483'te ölünce V. Edward 12 yaşında tahta çıktı. Ama kral naibi olan amcası Gloucester Dükü Richard tahtı ele geçirerek. Edward ile kardeşi Prens Richard'ı Londra Kulesi'ne kapattı; kendisi de III. Richard adıyla taç giydi. Yıllar sonra Londra Kulesi'nde bulu­nan cesetlerin Edward ile kardeşine ait oldu­ğu sanılmaktadır.
Edward VI (1537-1553). VIII. Henry ile Jane Seymour'un oğlu olan VI. Edward 10 yaşındayken tahta geçti. Bilgili ve inançlı bir Protestan olan Edward'ın hükümdarlığı sıra­sında, ülkeyi daha çok naipleri yönetti. Ed­ward genç yaşta veremden öldü. Kız kardeşle­ri arasında çıkan taht mücadelesinin sonunda I. Mary taç giydi.

Edward VII (1841-1910). Kraliçe Victoria ile Prens Albert'in en büyük oğlu VII Ed­ward, 1863'te Danimarka Prensesi Alexandra ile evlendi. Sosyete çevrelerine girerek, özel­likle spor dünyasının önde gelen adlarından biri oldu. At yarışları, yatçılık ve avcılığa olan düşkünlüğünün yanı sıra uçarı kişiliğiyle ün kazandı. Bu durum annesi ile arasının açılması­na neden oldu; devlet işlerinden ve saray çev­resinden uzak tutuldu. Kraliçe Victoria'nın ölümü üzerine 59 yaşında taç giydi. Hüküm­darlığı sırasında, İngiltere ile Fransa arasında­ki ilişkileri geliştirerek, bir dostluk antlaşması olan Entente Cordiale'ın imzalanmasını sağ­ladı.

Edward VIII (1894-1972). Kral V. George ve Kraliçe Mary nin oğlu olan VIII. Edward kendi isteğiyle tahttan vazgeçen ilk İngiliz kralıdır. I. Dünya Savaşı sırasında kurmay subay olarak orduda görev aldı. Dostça tavır­ları ve sevimliliği sayesinde gezilerinde ilgi ve sevgi uyandırdı. 1920'lerdeki iktisadi bunalım döneminde, ülkede baş gösteren işsizlik soru­nuyla ilgilendi.

Edward, Ocak 1936'da babasının ölümü üzerine tahta geçti. 1930'da tanıştığı ABD'li Wallis Simpson ile evlenme isteğine İngil­tere Kilisesi ve başta Başbakan Stanley Baldwin olmak üzere siyasal çevreler şiddetle karşı çıktılar. Edward Aralık 1936'da tahttan çekildi; kardeşi VI. George adıyla taç giydi. Windsor dükü unvanını alan Edward eşiyle birlikte Fransa'nın güneyine yerleşti. 1940'ta Winston Churchill tarafından Bahamalar vali­liğine getirildi.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen NeutralizeR; 20 Mart 2017 15:38
Biyografi Konusu: Edward / İngiltere Kralları nereli hayatı kimdir.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
10 Temmuz 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
VIII. Edward

240px A030596


Doğum: 23 Haziran 1894, Richmond, Surrey, İngiltere
Ölüm: 28 Mayıs 1972, Paris),

Windsor Dükü Prens Edward (1936'dan sonra) olarak da bilinir. Tam adı Edward Albert Christian George Andrew Patrick David Galler prensi (1911-1936) ve Birleşik Krallık hükümdarı (20 Ocak-10 Aralık 1936). ABD'li Wallis Warferd Simpson ile evlenebilmek için tahttan çekilmiş ve böylece kendi isteğiyle tahtı bırakan ilk İngiliz hükümdarı olmuştur. York dükü George (sonradan Kral V. George) ile Prenses Mary'nin (sonradan Kraliçe Mary) en büyük oğlu olan Edward, babasının tahta çıkması(6 Mayıs 1910) üzerine tahtın varisi oldu. Kraliyet Deniz Kuvvetleri'ne katılmak üzere eğitilmesine (1907-1911) karşın, I. Dünya Savaşı sırasında kurmay subay olarak özel bir piyade alayında görev aldı. Savaştan sonra ve 1920'lerin başlarında Britanya İmparatorluğu'na bağlı çeşitli ülkelere iyi niyet ziyaretlerinde bulunan ve bu arada Türkiye'ye de giden Edward babasının 1928'de hastalanmasından sonra ülke yönetimiyle ilgilenmeye başladı.
Edward 1930'da Simpson'larla tanıştı. İlk eşinden 1927'de ayrılan bayan Simpson, ikinci evliliğini 1928'de Ernst Simpson ile yapmıştı. Edward ile bayan Simpson arasındaki dostluk zamanla aşka dönüştü. Ama, Edward bu konuyu babasına açamadan V. George öldü (20 Ocak 1936).ve Edward kral ilan edildi. Edward'ın tahta çıktıktan sonra ilk girişimi, saray harcamalarını kısmak oldu.1936'da Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile görüşerek ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Kasım 1936'da Parlamento'yu açtıktan sonra Güney Galler'deki sorunlu bölgeleri ziyaret etti. Bu arada, Bayan Simpson 27 Ekim 1936'da kocasından boşandı.Edward, Bayan Simpson'la evlenebilmek için kraliyet ailesinin onayını almaya çalıştıysa da başarılı olamadı. Öte yandan, İngiltere Kilisesi ve önde gelen siyaset adamları da bu evliliğe karşıydılar; bu konu da Edward'ı destekleyen tek kişi Winston Churchill'di. Başbakan Stanley Baldwin ise, bu ilişkinin krallığın bütünlüğünü tehlikeye düşürdüğünü ileri sürerek, Edward'ı bu evlilikten vazgeçirmeye çalıştı. Edward, 13 Kasım'da Baldwin'e Bayan Simpson'la evlenmek istediğini ve eğer bu evliliği kral olarak gerçekleştiremeyecek olursa, tahttan çekilmeye hazır olduğunu bildirdi.Baldwin'in hükümeti bu evliliği kabul edemeyeceğini bildirmesi (2 Aralık) üzerine, tahttan çekildiğini açıklayan belgeyi 10 Aralık'ta Parlamento'ya sundu. Bu belgenin Parlamento'da onaylandığı 11 Aralık akşamı yaptığı radyo konuşmasında tahttan çekildiğini açıkladı ve aynı gün İngiltere'yi terk etti. 12 Aralık'ta taç giyerek yerine geçen kardeşi George VI, Edward'ı Windsor dükü yaptı.
Bayan Simpson'ın boşanma kararı resmilik kazandıktan sonra, Edward ve Simpson 3 Haziran 1937'de Fransa'da İngiltere Kilisesi'ne bağlı bir papaz tarafından evlendirildi. Bundan birkaç gün önce Kral George VI, Kabine'nin tavsiyesi üzerine, yalnızca düke altes unvanını vermiş, düşesi bu onur unvanından yoksun bırakmıştı.Sonraki iki yıl boyunca daha çok Fransa'da yaşayan Edward, birçok Avrupa ülkesini ziyaret etti. Almanya'da Naziler tarafından çok iyi karşılandı ve Adolf Hitler'le görüştü (Ekim 1937). II. Dünya Savaşı sırasında, Fransa'nın işgali üzerine Madrid'e geçti. Burada, Naziler onu yeniden kral ilan edip İngiltere'deki hükümete karşı kullanmaya çalıştılar. 1940'ta Winston Churchill tarafından Bahamalar valiliğine getirildi ve bu görevini savaş sonuna değin sürdürdü. 1945'ten sonra çoğunlukla Paris'te yaşayan Edward, ilk kez 1967'de düşesle birlikte, kraliyet ailesinin öteki üyelerinin de katıldığı resmi bir törene davet edildi. Dük ve düseş öldükten sonra Windsor Şatosu topraklarındaki Frogmore'da yan yana gömüldüler.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Ağustos 2012       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi
200px Gal nations edward i
I. Edward, lakabı Uzun Bacaklı Edward
Savaşlar
Henry döneminde iç karışıklıklardan yararlanarak Galler'i fiilen yönetimi altına alan Llywelyn ap Gruffudd'u 1277'de deniz kuvvetlerinin desteğiyle Snowdonia'da kuşatarak boyun eğmeye zorladı.1282'de İngiliz yönetimine yeniden isyan eden Galler'i yeniden fethetti ve Llywelyn ile kardeşi David'i öldürerek Galler'in özerkliğine bütünüyle son verdi.

Fransa ile ilişkilerin bozulmasının nedeni, Fransa krallarının Paris Antlaşması'nın (1259) hükümlerini hiçe sayarak İngiltere'ye bağlı Gaskonya topraklarını ele geçirmeye çalışmalarıydı.1290'dan itibaren Gaskonya'ya Fransız müdahalesi yoğunlaştı ve İngiliz ve Fransız denizciler arasındaki çekişmeler gerginliği daha da artırdı. 1290'da görüşmeleri yürütmek üzere Fransa'ya gönderilen Edward'ın kardeşi Lancaster kontu Edmund, Philippe'in oyununa gelerek Gaskonya Düklüğü'nü geçici olarak Fransa'ya bıraktı.Philippe sonradan bu toprakları geri vermeyi reddetti. Edward 1297'de Fransa'ya saldırmak üzere danize açıldı. Ama İskoçya'da başlayan ayaklanma nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.1299'da Philippe ile barış yaparak onun kız kardeşi Margaret'le evlendi ve böylece düklüğü oldukça küçülmüş olarak geri aldı.

İngiltere ile İskoçya arasında yıllardır süregelen dostça ilişkiler de Edward döneminde bozuldu. İskoçya'da önce Kral III. Alexander'ın (1286), ardından da tahtın tek varisi olan torunu Margaret'in (1290) ölümü üzerine taht mücadelesi başlayınca, nüfuzlu İskoçyalılar Edward'dan hakemlik etmesini istediler. Edward, süzerenliğini kabul ettirdikten sonra, John de Balliol'u tahta geçirdi (1292). Ama Edward İskoçya'da kendi yönetimini yerleştirmeye çalışınca, Balliol 1295'te İskoçyalı soyluların baskısıyla, İngiltere'ye bağlılıktan vazgeçerek Fransa'yla ittifak kurdu. Bunun üzerine Edward 1296'da İskoçya'yı işgal etti. Ama 1297'de William Wallace öncülüğünde patlak veren ayaklanmayı, 1303'e değin süren seferlere ve bazı askeri başarılara karşın bastıramadı. 1303'te İskoçya'ya karşı giriştiği yeni seferde Stirling'i aldı (1304) ve Wallace'ı vatan haini ilan ederek astırdı (1305). Bu kez de I. Robert'ın ayaklanmanın başına geçerek taç giymesi üzerine İskoçya'ya karşı yeni bir sefer başlattı, ama yolda öldü.
🌘 🚀

Benzer Konular

11 Nisan 2013 / kompetankedi Tarih
27 Ekim 2008 / asla_asla_deme Siyaset ww
10 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Coğrafya
10 Haziran 2012 / Mira Taslak Konular