Arama

Henry / İngiltere Kralları

Güncelleme: 15 Kasım 2008 Gösterim: 13.235 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
İngiltere'nin se­kiz kralının ortak adıdır.
Henry I (1068-1135). İngiltere Kralı I. William'ın en küçük oğlu olan I. Henry, kardeşi II. William'ın ölümü üzerine, I. Haçlı Seferi'ne çıkmış olan öbür kardeşi Normandi-ya Dükü Robert'in yokluğundan yararlana­rak 1100'de tahta çıktı. Katolik Kilisesi'yle ilişkilerini güçlendirdi. Anglosaksonlar'ın desteğini kazanmak için İskoçya kralının kı­zıyla evlenerek yerini sağlamlaştırdı.
Sponsorlu Bağlantılar
1101'de I. Haçlı Seferi'nden dönen tahtın asıl vârisi Robert 1106'da Henry'ye yenilerek yaşamının geri kalan bölümünü hapishanede geçirdi. Henry İngiltere ile Normandiya'yı tek bir krallık altında birleştirdi. Oğlunun 1120'de bir deniz kazasında ölmesi üzerine krallığını kızı Matilda'ya bıraktı.
Henry II (1133-1189). II. Henry Plantage-net hanedanından gelen ilk İngiltere kralıdır. Anjou Kontu Geoffrey Plantagenet ile I. Henry'nin kızı Matilda'nın oğluydu. 1150'de babasının ölümü üzerine Normandiya dükü oldu. 1151'de Anjou kontu, 1152'de Akitan-yah Eleanor ile evlenerek Akitanya dükü olduktan sonra, 1154'te İngiltere kralı olarak Stephen'ın yerine geçti. 1171'de İrlanda'yı, 10 yıl sonra da Güney Fransa'daki Bretanya bölgesini ele geçirdi.
Henry III (1207-1272). III. Henry Kral John'un oğludur. 1216'da babası öldüğünde dokuz yaşındaydı. Bu nedenle ülkeyi yönet­mek üzere bir naipler konseyi oluşturuldu. 1234'te ülkeyi kendi başına yönetmeye başla­dı. Yönetimde söz hakkı isteyen baronlar, III. Henry ile giriştikleri pazarlık sonucu Magna Carta'nın yeniden yürürlüğe girmesini ve geniş çaplı reformlar yapılmasını kabul ettir­diler (bak. Magna Carta). 15 barondan olu­şan bir danışma meclisi kuruldu. Daha sonra baronların anlaşmazlığa düşmesinden yararla­nan kralın kız kardeşinin kocası Simon de Montfort 1264'te bir ayaklanma başlattı. Kralı ve oğullarını tutsak alarak yönetime el koydu. Montfort 1265'te baronlar, rahipler, soylular ve halk temsilcilerinden oluşan bir parlamento kurdu. Bu, İngiltere tarihinde kurulan ilk parlamentoydu. Aynı yıl çatışma­lar yeniden alevlendi ve Montfort öldürüldü. Artık çok yaşlanmış olan Henry yönetimi oğlu Edvvard'a bıraktı.
Henry IV (1367-1413). IV. Henry Lancas-ter hanedanından gelen ilk İngiltere kralıdır. 1399'da yeğeni II. Richard'ın tahtı bırakması üzerine kral oldu. IV. Henry'nin hükümdar­lık dönemi parlamento ile olan anlaşmazlık­lar, İngiltere ve Galler'de çıkan ayaklanma­lar, Fransa ve İskoçya ile yapılan savaşlarla geçmiştir.
Henry V (1387-1422). 1413'te tahta geçen V. Henry yalnızca dokuz yıl hükümdarlık
edebildi. Krallığın topraklarını genişletmek isteyen V. Henry, tahta geçer geçmez Fran-
sa'yı işgal etme hazırlıklarına başladı. Fransaile yapılan Yüz Yıl Savaşları sırasında 1415'te
Agincourt Savaşı'nda Fransızlar'ı ağır bir yenilgiye uğrattı.Ocak 1419'da Kuzey Fransa'nın başkenti Rouen'i kuşatan V. Henry 1420'de Fransa kralının kızı Catherine ile evlendi.
Gururlu ve hırslı bir kişiliği olan V. Henry kısa süren hükümdarlığı sırasında İngiltere'yi Avrupa'nın en güçlü krallığı durumuna ge­tirdi.
Henry VI (1421-1471). VI. Henry 1422'de, henüz sekiz aylıkken İngiltere kralı, birkaç hafta sonra anne tarafından büyük babası VI. Charles'ın ölümü üzerine de Fransa kralı
oldu. 1429'da Orleans'da Jan Dark İngilizler'iyenilgiye uğratınca Yüz Yıl Savaşları'nın seyri
değişti. 1453'e gelindiğinde İngiltere, Calaisdışında Fransa'daki tüm topraklarını yitirmiş-
ti (bak. Jan Dark). VI. Henry'nin hükümdarlık döneminde ülke içte ve dışta ciddi sorunlar
yaşadı. Halk kralın yönetiminden hoşnut değildi. Bir süre sonra VI. Henry akli dengesini
yitirdi. O sırada kuzeni York Dükü Richardkral vekili oldu. Yönetim taht kavgalarıyla
çalkalanırken 1455'te Güller Savaşı başladı.
York dükünün ölümünden sonra oğlu 1461'de IV. Edvvard adıyla taç giydi. Henry İskoçya'ya kaçtı, daha sonra yakalanarak Londra Kulesi'ne hapsedildi. 1470'te Edvvard'a karşı ayaklanan Warwick dükü üstün­lük sağlayarak Henry'yi yeniden tahta geçir­di. Yurtdışına kaçan Edward geri dönerek Warwick'i Barnet Çarpışması'nda bozguna uğrattı ve öldürdü. Henry ise kapatıldığı kule­de öldürüldü.
Henry VII (1457-1509). VII. Henry İngilte­re'nin Tudor hanedanından gelen ilk kraldır. Bu nedenle Henry Tudor olarak da bilinir. 1485'te, 14 yıl sürgünde yaşadıktan sonra
5.000 kişilik bir ordunun başında İngiltere'ye döndü. 22 Ağustos 1485'te Kral III. Richard'ı Bosworth Field Çarpışması'nda bozguna uğ­ratarak öldürdü.
1485'te Londra'da taç giyen VII. Henry, Yorklu ElizabethTe evlenerek York ve Lan-caster aileleri arasındaki Güller Savaşı'na son verdi. Tudor hanedanının amblemlerinden biri olan Tudor gülü, Lancaster ve York ailelerinin birleşmesini simgeleyen kırmızı ve beyaz güllerden oluşur.
Hükümdarlığı süresince önce taht kavgala­rına son veren VII. Henry, gücünü orta sınıflardan alarak ülkenin siyasal ve mali işlerini yoluna koydu. Soyluların etkinlikleri­ni kısıtladı. Yeni yasa ve düzenlemelerle ülkede etkili bir yargı sistemi oluşturdu. 1497'de John ve Sebastian Cabot'u Ameri­ka'ya keşif gezisine göndermekle İngiliz sö­mürgeciliğinin temellerini attı
Henry VIII (1491-1547). VIII. Henry, Gül­ler Savaşı'nda karşı karşıya gelen Tudor hane­danından VII. Henry ile York hanedanından Elizabeth'in oğluydu. 1502'de ağabeyi ölünce tahtın vârisi oldu. İyi eğitim gören Henry ye­tenekli bir müzisyen, özellikle binicilik, ok­çuluk ve teniste başarılı bir sporcu olarak ye­tişti. Babasının ölümü üzerine 1509'da 18 ya­şındayken tahta çıktı.
VIII. Henry kral olduğunda, Güller Sava-şı'ndan yeni çıkmış olan İngiltere Fransa'da-ki egemenliğini yitirmişti. İçte ve dışta çalkan­tılı bir dönem yaşanmaktaydı. Fransa ile İspanya arasındaki düşmanlıktan yararlanan VIII. Henry önce İspanyollar'ı desteklerken, 1525'te İspanyollar Fransa Kralı I. François'yı tutsak edince, İspanya'nın güçlenmesinden korkarak Fransa'yı desteklemeye karar verdi.
Altı kez evlenen ve eşlerinden ikisini kendi emriyle ölüme gönderen VIII. Henry döne­minde İngiltere güçlü bir ülke durumuna geldi. İngiliz Deniz Kuvvetleri onun zamanın­da kuruldu. Gerçekleştirdiği siyasal ve mali reformlarla merkezi yönetimi güçlendirerek İngiltere'de ulusal devlete geçiş sürecini baş­lattı.

MsxLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen asla_asla_deme; 15 Kasım 2008 13:43
Biyografi Konusu: Henry / İngiltere Kralları nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

11 Nisan 2013 / kompetankedi Tarih
23 Ağustos 2012 / Bia Siyaset ww
10 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Coğrafya
24 Mayıs 2011 / Efulim Müzik ww