Arama

III. Thutmose

Güncelleme: 18 Ocak 2013 Gösterim: 1.516 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
III. Thutmose (İ.Ö. 1504'e doğru-1450, ?),
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

400pxtuthmosisiii2

18. sülâleden Mısır firavunu. II. Tutmosis'in oğludur. İ.Ö. 1505'te babasının ölümü üzerine firavun oldu, fakat yaşı küçük olduğundan memleketi, karısının annesi Kraliçe Haçepsut yönetti (İ.Ö. 1505-1483). III. Tutmosis'in gerçek saltanat dönemi, Kraliçe Haçepsut'un ölümünden sonra başladı (İ.Ö. 1483-1450). Döneminde büyük fetihler yapıldı. Suriye ve Filistin, Mısır'ın egemenliğine girdi. Bu büyük fetihlerin kazancıyla Mısır'da büyük imar hareketlerine girişti. Karnak'taki Amon Tapınağı'nı büyüttü, tapınağın duvarlarına seferlerinin öyküsünü yazdırdı.

III. Thutmose (okunuşu bazen Thutmosis veya III. Tuthmosis olarak Thoth doğdu anlamına gelir), 18. Hanedan'ın altıncı firavunudur. II. Thutmosis'in Kraliçe Hatsepsut'tan olmayan oğludur. II. Thutmosis öldükten sonra Kraliçe Hatsepsut ülkeyi tek başına yönetti ve III. Thutmosis'i tahttan uzaklaştırdı. 20 yıldan fazla iktidarda kaldı. Ve ölümünden sonra III. Thutmosis tahta çıkabildi.

Her yıl Asya'ya yaplan 17 askeri sefer sırasında o dönemdeki en baştaki rakibi olan Mitanni kralını yenerek mısır egemenliğini yakın doğu üzerinde pekiştirdi. Nubye, Sudan'ın bir bölümü kendisine boyun eğdi. Girit, Kıbrıs, Mintanni, Asur, Babil ve Hatti (hitit) gibi ülkeler galip olan Mısır'a haraç ödediler. Bu seferlerin hikâyesi Amon-Re tapınağı duvarlarına hakkedilmiştir.

III. Thutmosis imparatorluğun rejimine yeni temeller ekledi. Afrika topraklarını koloni rejimine göre yönetti ancak Asya ülkelerine özerklik tanıyarak vergi almakla yetindi. Böylece Mısır III. Thutmosis döneminde büyük bir saygınlık kazandı. III. Thutmosis Mısır'ın ticaretini geliştirmek için Pharos (İskenderiye kentinin bulunduğu yer) adasına Mısır'ın ilk deniz limanını inşa ettirdi.

Karnak'ın kutsal alanında amon adına anıtlar yaptırdı. Nubye'de de tapınaklar yaptırdı.


Biyografi Konusu: III. Thutmose nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

31 Temmuz 2013 / The Unique Siyaset ww
9 Şubat 2016 / The Unique Siyaset ww
29 Haziran 2012 / KisukE UraharA Siyaset ww
12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
7 Ocak 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww