Arama

Abbas Halim Paşa

Güncelleme: 12 Şubat 2016 Gösterim: 1.634 Cevap: 2
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
26 Mayıs 2015       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Abbas Halim Paşa Kimdir?
MsXLabs & Büyük L
Sponsorlu Bağlantılar

ABBAS HALİM PAŞA, mısırlı prens (Kahire 1866-ay.y. 1934). Halim Paşa'nın oğlu, sadrazam Sait Halim Paşa'nın kardeşi; İsviçre'de öğrenim gördü. Hıdiv Tevfik Paşa'nın kızıyla evlendi (1895). Meşrutiyetten önce Şurayı devlet üyesiydi. Kardeşinin sadrazamlığı sırasında Bursa valisi, nafıa nazırı (1915) oldu. Mütarekeden sonra İngilizlerce Malta'ya sürüldü. Serbest bırakılınca önce İstanbul'a, sonra Mısır'a gitti.
Biyografi Konusu: Abbas Halim Paşa nereli hayatı kimdir.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
11 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Abbas Halim Paşa
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Abbas Halim Paşa (d. 1866, Kahire – ö. 1934, Kahire), Osmanlı Devlet adamı, Mısır prensi.

Osmanlı Devleti’nde sadrazamlık yapmış Sait Halim Paşa’nın kardeşidir. Malta sürgünlerindendir. Sanatsever bir kişi olan Abbas Halim Paşa, hayatı boyunca pek çok sanatçıya maddi destek sağlamış; milli şair Mehmet Âkif Ersoy’un yakın dostu ve hâmisi olmuştur.

Yaşamı

1866’da Kahire’de dünyaya geldi. Babası, Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğullarından Halim Paşa’dır. Halim Paşa, Hıdiv İsmail Paşa ile arası açılınca İstanbul’a yerleşmiş, oğulları Abbas ve Sait’i İstanbul’da yetiştirmişti.

Abbas Halim, İstanbul’da özel hocalardan ders alarak eğitim gördükten sonra ağabeyi Sait ile birlikte İsviçre’de yüksek öğrenim gördü. İstanbul’a döndükten sonra devlet memurluğuna başladı. Osmanlı Devleti’nde Devlet Şûrası (Danıştay) üyeliği yaptı. Kardeşi Sait Halim Paşa’nın sadrazamlığı sırasında bir yıl kadar Bursa valiliği görevinde bulundu ve 1915 yılında Nafıa Nâzırı (Bayındırlık Bakanı) oldu. Sait Halim Paşa’nın istifasının ardından kabineden ayrıldı. İstanbul’un işgalinden sonra İngilizler tarafından Malta’ya sürüldü, orada iki yıl kaldı.

Sürgünden döndükten sonra bir süre İstanbul’da yaşadı ve tekrar Mısır’a döndü. Çocuklarının hocası olan Mehmet Akif ile dostluğunu ömür boyu sürdürdü. Onun daveti üzerine ömrünün son yıllarını Mısır’da geçiren Akif; “El-Uksur’da” şiirini ona ithaf etmiş, ayrıca kendisine hitaben iki manzum tebrik ile “Arîza” isimli iki de manzume yazmıştır. Pek çok gencin yurt dışında okumasına destek olan, ilim, fikir ve sanat adamlarını koruyan Abbas Halim Paşa’nın desteklediği sanatçılar arasında şair Ahmet Şevki, Ressam Halil Paşa, ressam Fikret Mualla, ressam Feyhaman Duran da vardır.

1934 yılında Kahire’de hayatını kaybetti.

Heybeliada’nın kuzeybatı kesimindeki Abbashalimpaşa Mahallesi, onun adını taşır. Paşa, burada "Abbas Paşa Köşkleri" denen köşkleri ve Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nı yaptırmıştır

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
abbas halim paşa

Ad:  abbas halim paşa.jpg
Gösterim: 683
Boyut:  196.7 KB

Benzer Konular

16 Eylül 2015 / Kral_Aslan Siyaset tr
12 Şubat 2016 / KisukE UraharA Siyaset tr
18 Ağustos 2008 / Kral_Aslan Spor tr
13 Ekim 2015 / ahmetseydi Bilim ww
26 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset ww