Arama

Kur'an-ı Kerim ne zaman bir araya getirilmiştir? - Sayfa 8

En İyi Cevap Var Güncelleme: 13 Ocak 2013 Gösterim: 138.094 Cevap: 81
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Nisan 2012       Mesaj #71
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
İREMN adlı kullanıcıdan alıntı

Ben nasıl meydana getirildiğini soruyorum.

Yukarıdaki misafir üye bu konuda bilgi vermiş.Ben yine aşağıya kısa bir özetini geçiyorumdur;

Sponsorlu Bağlantılar
Hz Ebubekir (r.a) zamanında (632-634),kitap haline getirilen Kur'an sayfaları kitap haline getirilmeden önce ceylan derisi,hurma yaprağı,kemik taş gibi nesneler üzerine yazılıyordu.Bunun yanında Kur'an tüm hafızlar tarafından ezberlenmiştir Ama yalancı peygamberler olayı ile çıkan karışıklıklar ve yapılan savaşlarda hafızların şehit olmaları nedeniyle Hz Ömer(r.a) Kur'an sayfalarının toplatılıp kitap haline getirilmesini önermiştir.

Hz Ebubekir(r.a) Kur'an ayetlerinin toplatılıp kitap haline getirilmesi görevini Zeyd Bin Sabit'e vermiştir.Zeyd Bin Sabit başkanlığında kurulan komisyon büyük bir titizlik ve hassasiyetle ayetleri toplamış ve toplanan bu ayetler komisyon üyeleri, şahitler ve hafızlar tarafından incelenmiştir.Daha sonrasında incelemeden geçen Kur'an ayetleri, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) hafızlara ezberlettiği sıra baz alınarak kitap haline getirilmiştir.Kur'an ayetleri,herhangi bir hatanın söz konusu olmaması açısından son bir incelemeden geçirilip,Hz Osman(r.a) tarafından sahabelere okunarak teyid edilip,Hz.Ebubekir'e(r.a) teslim edilmiştir.


Alıntı

Kur'an-ı Kerim ne zaman kitap haline getirildi?

Alıntı

Yıl olarak ne zaman getirlimiştir ?

Aşağıdaki sayfada bu sorunun cevabı verilmişti;

Kur'an-ı Kerim ne zaman bir araya getirilmiştir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Nisan 2012       Mesaj #72
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kur'an-ı Kerim Hz.Ebubekir zamanında (mushaf haline getirilmesi)
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mayıs 2012       Mesaj #73
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kuran-ı kerim hangi yılda kitap haline gelmiştir?
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
3 Mayıs 2012       Mesaj #74
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kuran-ı kerim hangi yılda kitap haline gelmiştir?

Kuran-ı Kerim, Hz. Ebubekir zamanında ve tarihsel olarak (632-634) yılları arasında geçen dönem içinde kitap haline getirilmiştir.
Kur'an-ı Kerim nasıl yazıldı, nasıl toplandı ve günümüze nasıl geldi?
Sahâbe Hz. Peygamber’in zamanında Kur’an’ı tamamen ezberlemiş ve yazmıştı. 23 yıl boyunca Cenab-ı Hak’tan gelen vahiy önce Rasûlullah (SAV) tarafından ezberleniyor, vahiy kâtiplerine okuyarak yazdırıyordu. Bu arada okuma yazma bilen-bilmeyen diğer sahâbeler de Kur’ân’ı ezberliyorlardı. Allah Rasûlü Kur’ân’ın sadece ezberlenmesini yeterli görmüyordu.

Sayıları 40’ı bulan vahiy kâtipleri “kemik, tahta, papirüs, deri ve kiremit inceliğindeki pişirilmiş tuğlalardan” bulabildikleri malzemeler üzerine yazıyorlardı. Hz. Peygamber (SAV) zamânında vahiy devam ettiği için iki kapak arasına alınamamıştı. Hz. Ebû Bekir’in halifeliği zamanında meydana gelen Yemame savaşında 70 kadar hâfız sahâbenin şehit olması müslümanları telaşlandırdı.

Hz. Ömer’in teklifi ile, hâfız ve vahiy kâtiplerinin en meşhuru olan Zeyd bin Sâbit başkanlığında bir komisyon oluşturuldu. Komisyon, sahâbede bulunan Kur’an nüshalarını, Rasûlullah’ın huzurunda yazıldığına dair iki şahit şartı ile toplattı. Böylece yazılı bütün metinler toplanarak bir araya getirildi.

Kur’ân’ın asıl nüshası yazılarak Halife Hz. Ebû Bekir’e teslim edildi. Bu nüshaya “İmam Nüsha” denildi.
Hz. Ömer’in halifeliğinde Kur’an öğrenimine ve hâfızlığa önem verilmiş, hâfız sahâbeler, yeni İslâm’a giren bölgelere gönderilerek eğitime devam edilmişti. Hz. Osman’ın zamanında Kur’an eğitiminde bütünlük sağlamak için “İmam Mushaf” esas alınarak 7 nüsha yazdırılarak çoğaltıldı. Bunlar, Medine, Mekke, Şam, Kûfe ve Basra’ya gönderildi. Bu yedi nüshadan birisi İstanbul’daki Topkapı Müzesinde, diğeri ise Taşkent Müzesinde bulunmaktadır. Şu anda dünyanın her yanında bulunan, okunan, ezberlenen Kur’an’la İstanbul ve Taşkent’teki Hz. Osman’ın yazdırdığı Kur’an arasında hiçbir farklılık söz konusu değildir.



theMira
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mayıs 2012       Mesaj #75
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Benim bildiğime göre Ebubekir döneminde indirilmeye başladı.Hz Ömers zamanında kitap haline geldi.Hz Osman zamanında 7 adet çoğaltıldı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2012       Mesaj #76
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kuranı kerim kim zamanında toplatılmıştır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Eylül 2012       Mesaj #77
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kuranı kerim toplanmaya neden ihtiyaç duymuştur
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Kasım 2012       Mesaj #78
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar kurani kerim kim tarafından kitap haline getirildi ve çoğaltıldı acil gerekli nolur yardımcı olun.
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
15 Kasım 2012       Mesaj #79
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Kur’ân ne zaman mushaf haline getirilmiştir?
Kur’ân-ı Kerim, Hz. Peygamber’in (asm) vefatından biraz önce tamam olmuştu. Peygamber (asm), nazil olan ayetlerin nerelere konacağını dahi söylemişti. Ancak vefatından sonra, dağınık halde bulunan vahiy malzemesinin toplanması gerekiyordu. Bu lüzumu Kurân’ın bizzat kendisi beyan ediyor, Peygamber (asm) de bazı işarlarda bulunuyordu.
Bu işarlardan istifade eden bazı sahabeler, Kurân’ı cem etmişlerse de, bu cem edişleri şahsi olduğundan usül ve terkipleri başka başka olmuştur. Bu bakımdan bu mushaflar, onları cem eden şahıslara isnad edilmiştir. İbn-i Mesud (ra), Ubeyy Bin Kab (ra) gibi…
Oysa Kur’ân metninin, ümmetin icmaından geçmek suretiyle, tek kelimesinden şüphe edilmeyecek, kıyamete kadar hiç kimsenin itiraz edemeyeceği bir tarzda toplanması gerekiyordu.
Kur’ân-ı Kerim’in mushaf haline getirilişi, Hz. Ebu Bekir (ra) zamanında Hz. Zeyd (ra) tarafından gerçekleştirilmiştir
Hz. Zeyd (ra) anlatıyor:
Hz. Ebubekir (ra) Yemame muharebesinden sonra beni çağırttı. Ömer (ra) de onun yanında bulunuyordu.
Ebu Bekir (ra) ve Ömer (ra) bana gelerek;
“Yemame gününde Kurân’ı hıfz edenlerin çok sayıda şehit düştüğünü, hafızların diğer yerlerde de şehit düşmeleriyle, Kurân’ın zayi olmasından endişe ediyorum.” diyerek, Kurân’ı cem’ etmekliğimi tavsiye etti.
“Sen ise genç, akıllı bir kişisin. Seni itham edecek bir söz de yoktur. Resul’e (asm) vahiy de yazıyordun. Kurân’ı tetebbu ederek topla.” dedi. (Müsned-i Ahmed)
Bunun üzerine Hz. Zeyd (ra) şöyle devam eder:
“Bana bir dağ taşımayı teklif etselerdi, Kurân’ı cem etmekten daha ağır olmazdı. Ebu Bekir (ra) ve Ömer’e (ra) Resul-ü Ekrem’in (asm) yapmadığı bir işi nasıl yapıyorsunuz?” dedim. Bunun üzerine Hz. Ebubekir (ra):
“Vallahi bu bir hayırdır!” diye cevap verdi. Allah (cc) Ebu Bekir (ra) ve Ömer’in (ra) kalbini nasıl ferahlattı ise benimkini de açtı ve onların görüşüne uydum. Ben Kurân’ı, onun yazılı bulunduğu hurma dallarından, beyaz ince taşlardan, bez parçalarından ve hafızların hıfzından araştırdım...” (Sahih-i Buhari)
Bu haberden anlaşıldığı üzere Kur’ân metinlerinin, sayfa halinde bir araya getirilmesi Hz. Ebubekir (ra) zamanında gerçekleşmiştir. Bu vazife Hz. Ebubekir (ra) tarafından Zeyd Bin Sabit’e (ra) verilmiştir. Hz. Zeyd’in (ra) burada iki vazifesi vardı:
Biri; Hz. Peygamber (asm) huzurunda yazılan Kur’ân ayetlerini tahkik edip bulmak, diğeri ise; bu ayetleri bir kitap halinde toplamaktı. Bu vazife Hz. Zeyd’e (ra), onun hem vahiy kâtibi hem hafız, hem de Peygamberin son kıraatinde hazır bulunmuş olmasından dolayı tevdi edilmişti. Zeyd’in (ra) bir dağı yerinden oynatmasından daha kolay olduğunu söylediği, bu mühim ve ciddi işte, asla hafızasına güvenmemesi, her ayetin Hz. Peygamber (asm) tarafından imla ettirdiği tarzda tespit olunması ve bunun için de iki şahidin şahadetleriyle tevsik edilmesi şart koşulmuştu. Hz. Zeyd (ra) de, Hz. Ömer’in (ra) yardımını şart koşmuş, O (ra) da ciddi bir şekilde kendisine yardım etmiştir.
Her ayet için iki yazılı şahit bulunarak, ciddi bir çalışma yapılmıştır
Zeyd Bin Sabit (ra) bizzat kendisi iyi bir hafız olduğu halde, kendisi gibi başka hafızlarla da yetinmeyip, her ayet hakkında mukabele görmüş 2 yazılı şahit aramak gibi son derece titiz ve ilmi bir usul takip etmiştir. Yalnız Tevbe Suresinin sonundaki 2 ayet hakkında, araştırmasına rağmen 2 yazılı şahidi bulamamış, Ebu Huzeyme’deki (ra) yazılı nüshaya istinad etmek durumunda kalmıştır. Bu şekilde Hz. Ebu Bekir (ra) devrinde bir araya getirilen sahifelere “İmam Mushaf” denilmiştir.
Birinci halife devrinde yapılan bu faaliyet; Hz. Peygamber (asm) zamanında dağınık vaziyette olan Kurân-ı Kerim’i toplu bir hale getirmek olmuştur. Bundan dolayı da tek bir nüsha hazırlanmıştır.
Hazırlanan mushafın güvenilirliği konusunda ittifak sağlanmıştır
Abdullah Bin Mesut'un (ra) teklifiyle iki kapak arasında "İmam Mushaf" üzerinde yapılan danışma ve görüşmeler sonucunda bunun üzerinde her hangi bir noksanlık görülmemiş ve güvenirliği konusunda ittifak sağlanmıştır. Böylece Kur'ân-ı Kerim her hangi bir tahrifata uğramadan "Mushaf" haline getirilerek aynı mushaftan çoğaltılan mushafların ana kaynağını teşkil etmiştir.
Amaç; ilerde Kurân’dan bir parçanın zayi olmamasıdır
Hz. Ömer’in (ra) Kurân’ın zayi olmasından korkması Kurân’dan bazı bölümlerin kaybolması sebebiyle değil, istikbalde de harp meydanlarında hafızlar şehit düşecek olurlarsa, Kurân’dan bir şeyler kaybolması korkusudur. Zaten Kurân’ın bu cem işi Peygamber’in (asm) vefatından altı ay sonraya denk etmektedir. Bu kadar kısa bir müddet içerisinde Kurân’dan bir şey zayi olması mevzu bahis olamaz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2013       Mesaj #80
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kuran-ı Kerim;Hz Ebubekir zamanında, (632-634) yılları nda kitap haline gelmiştir. hz ebubekir zamanında kitap haline gelmiş .hz ömer zamanındada çoğalmış ... bunun gibi kısa ve öz birşey istedik sayfalarca şey yazmışlar. benim için çok önemliydi onlara okuyasıya kadar bir sürü vaktim gitti. bütün siteler aıntı yapıyo bilmediğimizi internettende mi bulamayacağız yaa

Benzer Konular

22 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
22 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
27 Mayıs 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
13 Nisan 2015 / Misafir Cevaplanmış