Arama

Savaş yaşama hakkını nasıl tehdit eder? - Sayfa 15

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Aralık 2011 Gösterim: 113.109 Cevap: 143
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Kasım 2011       Mesaj #141
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
poster yapmam lazım lütfen yardım edin yarına yetişecek allahını seven yardım etsin
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2011       Mesaj #142
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya lütfen savşla ilgili poster veya ilgili anlatım koyn ya öğretmen istio ne yapmamız lazm bize yardmcı olun eğer yardmcı olursanız çok sağolun şimdidn s.ze çok teşekkr ediyorm Msn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
irbüş - avatarı
irbüş
Ziyaretçi
11 Aralık 2011       Mesaj #143
irbüş - avatarı
Ziyaretçi
Yaşama Hakkı, kişinin fiziksel varlığının sürdürebilmesinin güvencesini oluşturan insan hakkıdır. 4 Kasım 1950 tarihli Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesinde herkesin yaşama hakkının yasayla korunacağı, yasanın ölüm cezasını öngördüğü bir suçtan dolayı mahkemece verilmiş bir cezanın yerine getirilmesi dışında hiç kimsenin kasten öldürülemeyeceği belirtilmiştir.
İnsanın sağlıklı olarak doğması, bedensel bütünlüğünü psikolojik-entelektüel gelişim olanaklarına sahip olarak sürdürebilmesi, insan olarak varlığının -tüzesel kişilik yanı ile birlikte- doğa yasalarının zorunluluğundan başka hiçbir dünyevi bağ, önlem, zor yaptırım ile sınırlanmaması, etkilenmemesi, zarara uğratılmaması, yok edilmemesidir. Kısaca yaşama hakkı, ‘insanın öldürülmezliği’ hakkıdır. Kişinin beden bütünlüğünün doğal ölümüne kadar korunmasına da ‘yaşam hakkı’ denilmektedir. Devlet yetkesinin, toplumumuz bireylerinin, ‘yaşama hakkı’konusunda bugüne kadar yüzeysel de olsa bilgisi ve bilinçliliğinin olması, bu anlayış düzeyine ulaşması sağlanamamıştır.
Savaş, yukarıda tanımı yapılan, insanların yaşama haklarına, varlıklarını sürdürebilme güvencelerine tamamen ayrı ve aykırı bir durumdur. Hangi sebeple olursa olsun savaşlar masum insanların ölmesi ve öldürülmesi, yaşama haklarının ellerinden alınması demektir. Bir ülke veya bölgede çıkacak bir savaş, o bölge veya ülke insanlarının her an ölme ve öldürülme tehdit ve tehlikesi altında olmaları sonucunu doğuracaktır.

Savaşın yol açtığı hastalıklar

Kanser: Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasından sonra yakın tarihin en yakın savaşlarından Körfez Savaşı'nın olumsuz sonuçları, son beş yılda etkisini göstermeye başladı. Son bir kaç yıldır 12-13 yaşında meme kanserine yakalanan Iraklı çocukların sayısı giderek artıyor. Iraklı çocuklarda yaygın olarak görülen bir diğer kanser türü ise lösemi.

Kanser: Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasından sonra yakın tarihin en yakın savaşlarından Körfez Savaşı'nın olumsuz sonuçları, son beş yılda etkisini göstermeye başladı. Son bir kaç yıldır 12-13 yaşında meme kanserine yakalanan Iraklı çocukların sayısı giderek artıyor. Iraklı çocuklarda yaygın olarak görülen bir diğer kanser türü ise lösemi.
Uzmanlık alanı 'radyasyon ile kanser arasındaki ilişki' olan Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Profesörlerinden Dr. Richard Clapp, 1995 yılında yayımladığı raporda savaştan sonra tiroid kanseri riskinin 2.5, testis kanserinin 2.2, beyin tümörünün 1.5, meme kanserinin görülme olasılığınınsa 1.3 kat arttığını belirtti.


Bağışıklık sistemi hastalıkları: Savaşın ve savaş artıklarının verdiği zarar yalnızca kanser türlerinin çoğalmasıyla sınırlı değil. Zira savaş sonrası doğan çocukların bağışıklık sistemi son derece zayıf olduğundan, buna bağlı hastalıklar da savaş mağduru çocuklarda bolca görülüyor. Hava, su ve yiyeceklerdeki atıklar anne karnından bebeğe geçip, anne ve babadaki pasif etkiyi aktif hale getirebiliyor. Yani anne ve babası sağlıklı olan bir çocuk, savaşa maruz kalan bir anne babadan dünyaya geldiği için savaşın ağır yükünü çekmek zorunda kalabiliyor.


Solunum yolu hastalıkları: Çeşitli kimyasal silahların ya da patlayıcıların yapımında kullanılan kimyasal maddeler, atıklar solunum sistemini etkiliyor. Bronşit va astım hastası çocukların oranı bir hayli fazla. Ayrıca doğrudan savaşa maruz kalan çocukların nefes borusu ve ciğerlerinde kimyasal maddelerin yol açtığı ciddi yaralar gözleniyor.

Dermatolojik problemler: Savaşın insan sağlığındaki olumsuz etkilerinden biri de cilt yüzeyinde baş gösteriyor. Savaş sırasında kullanılan kimyasal maddeler, cilt yüzeyinde ciddi yaralanmalara yol açıyor. Uzun süreli bir tedavi gerektiren yaralanmalar, savaş döneminde hijyenik bir ortamın olmaması sebebiyle diğer mikrobik hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Sıcak savaş kadar savaş sendromu da halk sağlığını tehdit ediyor. Özellikle piskolojik yönden insanları olumsuz etkileyen savaş sendromu sebebiyle Baş ağrısı Tansiyon Bulantı Kalp çarpıntısı görülmeye başlıyor.

Savaşla ilgili sözler :


• III. Dünya Savaşının hangi silahlarla yapılacağını bilemem ama IV. Dünya Savaşı taşla ve sopayla yapılacak. - Einstein-
• Savaşı çıkaranlar kırmızı derililerden çaldıkları topraklarısavunmak için kara derilileri sarı derililerin üstüne salan beyaz derililerdir.
• Zorbalığı ve ölümü gördünüz ama savaş hakkında bir şey bilmiyorsunuz. O Hayatın karşıtıdır: ölü ağabeyine ağlayan umuttur; kucağındaki kopmuş kollarına ağlayan akıldır; ölümüne tecavüz edilmiş namustur.
• Şeref mi? Bu savaşta şeref yok. Makineli tüfekler öldürdü onu. Eğer onlar öldüremediyse toplar öldürdü. Onlar öldürmediyse klor gazı kesin öldürmüştür. --Amerikan askeriyle yapılan söyleşiden
• Savaşın ilk şehidi hakikattir.
• Eğer askerler düşünmeye başlasaydı orduda kimse kalmazdı.
• Savaş bulduğu ülkeyi bir daha bırakmaz.
• Savaş ne işe yarar? Kesinlikle hiçbir işe.
• Kötü bir barış savaştan daha berbattır.
• Tanrı düşmanlarıma acısın ve merhamet göstersin; çünkü ben göstermeyeceğim.
• Savaşlar yaşlı adamlar için genç adamların çarpışmasıdır.
• Savaşı sonlandırmazsak o bizi sonlandıracak.
• Savaşı bilmeyen barışı da bilmez.
• Görev dağdan ağır ölüm tüyden hafif.
• Savaşı zenginler çıkarır yoksullar ölür.
• Savaşta bütün gecikmeler tehlikelidir.
• Savaşta yarasız asker olmaz.
• Savaşta yasalar susar.
• Nazım Hikmet: Savaş; korku ve sefaletten başka bir şey veremez. Yakar yıkar öldürür yok eder.
• Atatürk: Harp zorunlu ve kaçınılmaz olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça harp bir cinayettir.
• Napoleon: Kadınlar savaş için bize gerekli olandan fazlasını üretebilirler.
• Siz savaşla ilgilenmeyebilirsiniz savaş sizinle ilgilenir.
• Savaş kazananı da yorar.
1-Savaşın ilk şehidi hakikattir.
2-Kötü bir barış savaştan daha berbattır.
3-Savaşı bilmeyen barışı da bilmez.
4-Görev dağdan ağır ölüm tüyden hafif.
5-Savaşı sonlandırmazsak o bizi sonlandıracak.
6-Savaşı zenginler çıkarır yoksullar ölür.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2011       Mesaj #144
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Öğretmn ;
savaşın yaşama hakkını tehtid ettiğiyle ilgili insanların dikkatini çekmek için bir poster hazırlama .
werdii .
we benn 1 saatrrr hiçç bişee bulamadm ! Neysee arkadaslarr bana kısa sözler bulup (bununla ilgili ) söyleyn ihtiyacm war .s

Benzer Konular

23 Mart 2011 / Misafir Taslak Konular
3 Kasım 2010 / Misafir Cevaplanmış
1 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap