Öncelikle doktora başvurmanızı tavsiye ederim.
Özellikle yaş arttıkça, mide ağrısı ve benzeri belirtilerin incelenmesi önem kazanır çünkü mide kanserinin görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Yemek yedikten sonra ağrı çekmenin altında yatan en olası neden ülserdir.
Ülser mide veya bağırsakların üst kısmında veya on iki parmak bağırsağında olabilir. Ağrının nedeni mide asidi veya ülseri azdıran yiyecekler olabilir. Başka bir açıklaması da, ülser mideden on iki parmak bağırsağına uzanan çıkışı tıkıyorsa, bu durum yemek yedikten sonra dolgunluk hissi oluşmasına yol açabilir. Bu gibi tıkanmalara çoğu zaman yemek yedikten sonra ortaya çıkan mide bulantısı veya kusma eşlik eder.
Damar tıkanmasına dikkat edin
Öğünlerden sonra karın bölgesinde ağrı çeken, bunun sonucunda da yemek yemekten korkar hale gelen hastalar için geçerli olabilecek başka bir olasılık da bağırsak bölgesine açılan kan damarlarının tıkanmasıdır. Kalp damar tıkanıklığına benzeyen bu hastalıkta, öğünler esnasında bağırsak bölgesindeki kan ihtiyacı arttıkça, damarlar bu artan ihtiyacı karşılayamamakta, sonuç olarak anjine benzeyen bir ağrı ortaya çıkmaktadır. Bu durumun kalp ve boyun gibi öbür damarlarında da tıkanıklık olan, kan basıncı ya da kolesterolü yüksek ve sigara içen hastalarda ortaya çıkması olasılığı en yüksektir.
Mide kanseri riski de söz konusu
Son olarak, yemek yedikten sonra mide ağrısından şikayet edenlere koyulabilecek en üzücü teşhis mide kanseridir. Mide kanseri eskisi kadar sıklıkla olmasa da hala görülmektedir. Hatta mide kanserinin midenin yutak borusuna yakın olan kısmını içeren bir türünde artış olduğu saptanmıştır. Özetle, hazımsızlık konusundaki şikayetlerin gastroenteloglarca daha da ayrıntılı bir biçimde araştırılması gerekmektedir. Midenin ve on iki parmak bağırsağının enine boyuna incelenmesi için endoskopi yapılması gerekli olabilir.
Alıntı
mide mide tembelliği midenin besinleri gereği gibi ve normal sürede hazmedememesine
mide tembelliği bir başka ifadeyle
mide zafiyeti denir. Nedeni,
midede asit fazlalığı,
mide kaslarının zayıflamış olması veya
midenin hazım için gerekli olan salgıyı yapamamasıdır.
mide ülseri midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya
mide ülseri denir. Sinir bozukluğu,
midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit,
mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması
mide ülserini doğuran nedenler arasındadır. Hastalığın başlangıcında
mide ekşimesi ve ağırlık hissi vardır. Hastanın ağzına, sık sık ekşi su gelir. Tat alma duygusu hafiflemiştir, dil paslıdır, hastanın rengi solmuştur. Karnın üst kısmına bastırılınca, acıma hissedilir. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra; en kısa zamanda tedaviye geçilmezse; yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli
mide ağrıları başgösterir. Baş dönmesi ve terleme de görülür. Bu devrede, kusma ile bir miktar kan da görülebilir. Bazı kimselerin büyük abdestleri katran gibi olur. Bu işaretler, ülserin ilerlemiş olduğunu gösterir.
mide ülseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında, çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar.
mide ülseri, başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur. Bu durumda yapılacak ilk iş, üzüntüye kapılmamak, aksine bütün üzüntülerden sıyrılmaya gayret sarfetmektir. Sonra tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki hususlara kesinlikle uymak gerekir. - Tedavi süresince istirahat edin - Yemeklerinizi, her gün belirli saatlerde yiyin - Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın - Sigara, çay, kahve ve alkolü bırakın - Diş sağlığına önem verin - Süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, kızarmış ekmek, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmeyin.
mide yanması
Göğüs kemiğinin arka tarafında hissedilen yanma ile kendini gösterir. Nedeni
midede fazla miktarda asit bulunmasıdır.
dalak hastalıkları
Karın boşluğunun solunda,
midenin arka tarafında bulunan dalak; eskimiş kırmızı kan hücrelerini yok eder, gerektiği zaman da yeni kırmızı kan hücreleri imal eder. Sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklar veya kansızlık sonucu dalak hastalanabilir.
fab sınıflaması
FAB terimi French-American-British sözcüklerinin baş harflerinden oluşur. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut myeloblastik löse
mide (AML) neoplastik hücrelerin morfolojik özelliklerine göre yapılan bir sınıflama sistemidir. FAB sınıflaması için wright
gastrit mide iltihabı.
gastrit midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
mide iltihabı veya
mide nezlesi de denir. Hazırlayıcı nedenler : Ağır yemekler, fazla kuru veya sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, çabuk çabuk ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer veya safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları veya romatizmadır. Tedaviye başlamadan önce hastalığın nedenini tespit etmek gerekir. Belirtileri :
mide ağrısı, bulantı veya kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas, yorgunluk görülür.
midenin üzerine bastırlınca da ağrı hissedilir. Bu belirtiler özellikle ilk bahar ve son bahar aylarında artar. Tedavisi : Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran nedenler ortadan kaldırılır. Hafif yiyecekler yenir. Aspirin gibi ilçlar kullanılmaz. Yemekler, yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenir
Alıntı