Değildir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalara genel olarak mikrop denmesi alışkanlık olmuştur; ancak tüm mikroorganizmalar zararlı değildir. Örneğin sütün yoğurt haline gelmesini sağlayan da bir tür mikroptur.
vücudumuzda metabolizmanın bir parçası haline gelmiş mikroorganizmalar vardır. (mukoza,ağız,barsak floraları gibi..)
bir mikrobun hastalık yapması için patojen mikroorganizma olması gerekir.
mikropların hepsi zararlı değildir çünkü;bi arkadaşımızın dediği gibi sütten yoğurt yapılmasındada mikroplar rol oynar bunun için bazı mikroplar zararlı değildir ayrıca büyümemizi sağlamak içinde bazı mikroplara ihtiyaç duyabiliriz.Bitane daha örnek vermek istiyorum hamurdan maya yapılıyo mesela bundada mikroplar rol oynar.Bunun için her mikrop zararlı değildir tabiki zararlı olanlarda vardır bunlar mesela bizi hasta eden mikroplardır.....
Vücudumuzda bulunan hücrelerin tam 10 katı kadar sayıda, yararlı mikrop bizimle beraber yaşamaktadır. Bedenimizde yaklaşık 90 trilyon kadar olan bu yararlı mikroplar sağlığımızın korunmasında en önemli etkenlerin başında gelir. Sindirim sistemimiz bunların en yoğun bulunduğu yerdir.
Mide, ince ve kalın bağırsaktan oluşan sindirim sistemi; yaşamın devamı için gerekli besinlerin sindirilmesi, emilmesi, suyun emilmesi, zararlı maddelerin bağırsak aracılığı ile vücuda geçmesine engel olunması, atıkların vücuttan atılması işlerini yürütür.
Doğumla birlikte sindirim sistemindeki yararlı mikroplar oluşmaya başlar. Normal doğum ve anne sütü ile beslenme bu nedenle çok önemlidir. Neredeyse 500 türden fazla yararlı mikrop bağırsaklarda bulunmaktadır.
Yararlı mikroplar ne işe yarar?
Bunlar bağışıklık sisteminin oluşması için gereklidir ve bağırsaklar için enerji kaynağı olacak maddeleri üretirler. Ayrıca K ve B vitaminlerinin sentez edilmesini sağlarlar.
Probiyotik gıdalar Probiyotik gıdalar; kişinin sağlığı üzerine pozitif etki yapan yararlı, canlı mikroorganizma içeren gıdalardır. Bu gıdalar içlerinde yeteri kadar canlı bakteri bulundururlar ve tüketilinceye kadar da bu yararlı mikroplar canlılığını devam ettirir. Probiyotiklerbağırsakflorasındadengeyigeliştirereksağlığıolumluyöndeetkiler. Aslında probiyotik gıdalar eski çağlardan beri kullanılmaktadır.
YÜZYILLARDANBERİVAR Tevrat'a göre Hazreti İbrahim'in uzun ömrü ekşi süt içmesine bağlı. Eski Romalılar da bağırsak hastalıklarında mayalanmış süt tüketiyormuş. Türkleriseyüzyıllardıryoğurt,kımızvekefirihemsağlıklıbeslenmekhemdebağırsakhastalıklarına karşı kullanmaktadır. Probiyotikürünlerşuyiyecekleriniçindebulunuyor: * Yoğurt
* Fermente süt
* Peynir
* Ayran, kefir, kımız
* Tereyağı
* Meyve suyuna ilave edilenler
* Dondurma
NASILKULLANILMALI? Farklı probiyotik ürünler farklı hastalıklarda etkilidir. Bu nedenle bazı ürünlerde birden fazla probiyotik bakteri bulunmaktadır. Bu gibi probiyotik gıdaların etkili olması için düzenli kullanılması gerekir.
Günümüzde kullanılan probiyotikler "lactobacilli" ailesindendir. Laktik asit üreten bu bakteriler konusunda uzun yıllara dayanan bilgi birikimi vardır. Buna ait bir yan etki bildirilmemiştir. Bu ürünler dünyada tehlikesiz ve güvenli olarak kabul edilir. Hatta, bazı ülkelerde probiyotikler çocuk mamalarına da ekleniyor.
Probiyotik kullanan çocuklarda karın ağrısı ve huzursuzluğun daha az görüldüğü izlenmiştir. Yani,probiyotikiçerenbesinürünleriçocuklariçindegüvenlidir.
Probiyotik ürünleri herkes kullanabilir ancak, bağırsak florası bozulan yaşlılar, menopoz dönemindeki kadınlar, aşırı fiziksel veya psikolojik stres yaşayanlar özellikle kullanmalıdır. İshal durumlarında, antibiyotik ve mide ilacı kullananlara da probiyotik ürünler tavsiye edilmektedir.