Arama

Buzulların erimesi dünyayı nasıl etkiler? - Sayfa 5

En İyi Cevap Var Güncelleme: 20 Aralık 2010 Gösterim: 62.453 Cevap: 75
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2009       Mesaj #41
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
doğa olayları maddeyi nasıl etkiler
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2009       Mesaj #42
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
buzulların erimesi dünya üzerinde yaratacağı spnuçlar
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2009       Mesaj #43
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yaaa off yarına komozisyon ödevim var ama bir turlu BUZULLARIN ERİMESİNİN DUNYAMIZDA ETKİLERİ NELERDIR bulamıyorum lütfen bulan varsa bu siteye yorum yazsın!!!!.........
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2009       Mesaj #44
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
buzulların erimesinin dünyamıza etkileri nelerdir lütfen kompozisyon şeklinde
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
10 Aralık 2009       Mesaj #45
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Buzulların erimesiyle gelen tehlike



Buzulların erimesi dünyayı nasıl etkiler?Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Küresel iklim değişikliği buzulların da dengesini bozuyor. Erimeye başlayan buzullar yaşam alanlarını tehdit ediyor. Himalayalar ile ilgili son çalışmalar, tehlikenin boyutlarını gözler önüne seriyor.





Bazıları, Antarktika ve Grönland’dan sonra, Himalayalar’ı, dünyanın üçüncü büyük buzul başlığı olarak adlandırıyor. Aslında “Dünya’nın Çatısı“ hakkında çok az şey biliniyor. Himalayalar'da 16 bin dağ buzulu ve 6 binden fazla buzul gölü var. Uluslararası Entegre Dağ Gelişimi Merkezi (ICIMOD) tarafından Himalayalar’da yapılan yeni iklim araştırmasına göre 200'den fazla buzul gölü, küresel ısınma nedeniyle daha fazla suyla doluyor. Araştırmada yer alan İsveçli coğrafyacı Mats Erikkson, çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“BM’nin çevre programıyla işbirliği içerisinde tehlikeli gölleri belirlemek için uydu fotoğraflarını değerlendirdik. Geçici sonuçlara vardık. Yerel olarak tehlikeleri kesin olarak belirleyebilmek için saha çalışmaları yapmamız gerekiyor. Ancak bu çok kolay değil. Buzul gölleri 5 bin metre kadar yükseklikte. Saha çalışması için çok güçlü bir ekibe ihtiyacımız var.”

68 yılda 25 yeni buzul gölü

Buzulların erimesi dünyayı nasıl etkiler?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Eğer buzullar çözülür ve çekilirse, erime suyu dil ile buzultaşları arasındaki bir cebe akıyor. Ve biriken sular bir göl biçimini alıyor. 1940’tan bu yana Nepal’de 25 yeni buzul gölü meydana geldi. Yeni Himalaya İklim Raporu’na göre bu oluşumlar zaman içinde çoğalıyor. Eriksonn bunun bazı tehlikelere yol açabileceğini söylüyor:

“Bu artış ciddi tehlikelere yol açabilir. Evlerde, yollarda, köprülerde ve aynı zamanda hidroelektrik enerji santrallerinde. Göller çok büyük, bazıları 5 ya da 10 kilometre uzunluğunda. Eğer taşarlarsa, bu bir ışık seline yol açar. Ve 100 kilometre kadar aşağıdaki yerleri etkileyebilir.”

Eriyen buzullar nehirleri besliyor

Himalayalar’da buzullardan eriyen su ve kar alanları Asya’nın en büyük 10 nehrini besliyor. Bunlar arasında şüphesiz İndus, Brahmaputra ve Yangtze de var. Özellikle kurak dönemlerde, yüksek dağlardan gelen akıntı, nehirlerin ulaşım alanı içerisindeki 1 milyar 300 milyon insan için kritik öneme sahip.

Eğer iklim değişimi Himalayalar’daki buzulların daha çok erimesine yol açacaksa, nehir bölgelerindekilerin aslında bu durumdan memnun olmaları gerekir. Çünkü daha fazla akıntı, endüstri ve tarım için daha fazla su anlamına geliyor. Fakat Erikkson durumun görünenden farklı olduğunu söylüyor:

“Sadece buzullar çekilmiyor. Aynı zamanda pek çok kar bölgesi de yok oluyor. Ve günümüzde yağış daha çok yağmur olarak düşüyor kar olarak değil. Bu, Himalayalar’ın artık daha fazla akıntı haznesine sahip olmadığı anlamına geliyor.“

Himalayalar 10 yılda 0.6 derece ısınıyor

Özellikle yaz aylarında hiç yağmurun yağmadığı kurak dönemler, pirinç ve tahıl üretimini zorlaştırıyor ve Himalayalar’daki pek çok hidroelektrik santrali de zorluk yaşıyor. Çünkü çoğu santralin yapay gölü yok, eriyen suların akıntısı aracılığıyla kendi nehirlerini oluşturuyorlar. Günümüzde Himalayalar, 10 yılda 0.6 derece kadar ısınıyor ve bu dünyanın diğer bölgelerine nazaran çok daha güçlü bir artış. Böyle devam ederse ilkbaharda Asya’daki en büyük nehirlerin akıntı miktarı düşecek. Çin Dünya Tarım ve Orman Merkezi Direktörü Biyolog Jianchu Xu ise, çalışmalarını şöyle aktarıyor:

“Çalışmamızın bir diğer önemli özelliği ise uzun dönemli sonuçları ile ilgili. Asya nehirleri şu anda Himalayalar’dan daha çok erimiş su alıyor. Ancak gelecek daha farklı görünüyor. Pek çok küçük buzul yok olacak ve büyükler çekilmeye başlayacak. Yüzyılın yarısından, belki de 2030’dan başlamak üzere pek çok nehrin akıntı miktarı azalacak.”


Volker Mrasek

alıntı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2009       Mesaj #46
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
'' buzulların erimesinin dünyaya etkileri nelerdir?''acil çok acil bunun cevabını öğrenmem lazımm
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2009       Mesaj #47
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar bende aynı konuyu araştırıorum öğretmen araştırma ödevi verdi yardımcı olabilrmisiniz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2009       Mesaj #48
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Buzulların erimesi konusu, küresel ısınma ile doğrudan bağıntılıdır.
Küresel ısınma, insan tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya atmosferi ve okyanusların ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.

İklim sistemi içsel ve insani etkiler, güneş hareketleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. İklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler.
Bu değişimin detaylı nedenleri açık bir araştırma alanıdır ama bilimsel çoğunluk sera gazlarının son zamanlardaki sıcaklık artışının başlıca nedeni olduğunu belirtmektedir.
Atmosferdeki karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) oranlarındaki artış dünya yüzeyinin sıcaklığını yükseltmektedir. CO2 oranındaki artış dünyanın yüzeyini ısıtmakta ve kutuplara yakın buzların erimesine yol açmaktadır. Buzlar eridikçe yerlerini kara veya sular almaktadır. Kara ve suların buza oranla daha az yansıtıcı olması güneş ışınımı emilimini arttırmakta ve dolayısıyla buzullarda daha fazla erimeye yol açmaktadır.

Konu ile ilgili Birleşmiş Milletler Raporu:
Fransa'nın başkenti Paris'te açıklanmıştır. Raporda küresel sıcaklık artışının olası etkileri aşağıdaki biçimde özetlenmektedir.

+2 derece: Su sıkıntısı başlayacak
Kuzey Amerika'da kum fırtınaları tarımı yok edecek. Deniz seviyeleri yükselecek. Peru'da 10 milyon kişi su sıkıntısı çekecek. Mercan kayalıkları yok olacak. Gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30'u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

+ 5 derece: Denizler 5 m. yükselecek
Deniz seviyesi ortalaması 70 metre olacak. Dünyanın yiyecek stokları tükenecek.

+ 6 derece: Göçler başlayacak
Yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç yollarına düşecek.

Küresel ısınma yüzünden erimeye başlayan buzullar bu güne kadar geçilmez sanılan deniz yollarını ve kara parçalarını ulaşıma ve erişime açmaktadır.

Eriyen buzlar yüzünden Batı Avrupa, Doğu Asya ve Kuzey Amerika limanları yaklaşık 5000 ile 15 000 km kadar birbirlerine yaklaşacaktır.

Konu ile ilgili bir haber: (22 Ocak 2009)

Wilkins Buz Kütlesi’nin 1950’li yıllarda neredeyse 100 kilometre genişlikte olan bağlantı noktası, günümüzde 500 metre genişliğe kadar erimiş durumda. British Antarctic Survey (BAS) araştırmacılarından David Vaughan, oluşan görüntünün bir kum saati şeklinde olduğunu belirtiyor.

Binlerce kilometrekarelik düz bir alana sahip olan buz parçası Antarktik Yarımadasından 20 metre dışarı çıktığı belirtiliyor. Buzulu yarımadaya bağlayan bölümün en son ölçümde 40 kilometre olduğunu belirten araştırmacılar, günümüzde bu alanın 500 metre gibi küçük bir alan olduğunu belirtiyor.

Buzulun her an ana karadan koparak denizdeki yolculuğuna çıkabileceğini ifade eden Dr. Vaughan, bir zamanlar 16 bin kilometrekare alan kaplayan buzul parçasının günümüzde üçte birlik alanını kaybetmiş olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz 50 yıl boyunca, toplamda dokuz devasa buz kütlesinin yarımadadan koptuğunu söyleyen araştırmacılar, bu parçaların denizde hızla eriyerek yok olduklarını belirtiyor. Bugüne kadar toplamda 25 bin kilometrekarelik buzul kütlesi Antarktika Yarımadası’ndan koparak, haritaların büyük ölçüde değişmesine neden oldu. (NTV-MSNBC
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2009       Mesaj #49
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
buzulların erimesinin sebebini söyleyn
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Aralık 2009       Mesaj #50
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
buzulların dünyamıza olan olumlu ve olumsuz etkileri ile ilgili sloganlar hazırlanıp iki dakika içinde gönderilmesini rica ediyorum

Benzer Konular

5 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Mayıs 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
21 Mart 2010 / Misafir Soru-Cevap
15 Mayıs 2010 / Misafir Taslak Konular
28 Temmuz 2011 / hazal558 Arşive Kaldırılan Konular