Arama

Atatürk önderliğinde ölçme birimlerinde gerçekleşen yenilikler nedir? - Sayfa 7

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Kasım 2013 Gösterim: 159.770 Cevap: 64
keremgenç - avatarı
keremgenç
Ziyaretçi
26 Nisan 2012       Mesaj #61
keremgenç - avatarı
Ziyaretçi
Atatürkün önderliğinde ölçme birimlerinde hangi yenilikler oldu ? linke tıkla öğren yazılı
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2012       Mesaj #62
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk dünya ile ilişkilerimizi düzenli yürütmek için ölçü birimlerinde değişiklikler yaptı.

Sponsorlu Bağlantılar
Uzunluk ölçüsü birimi olarak arşın endaze; ağırlık ölçüsü birimi olarak okka dirhem gibi ölçüleri kaldırarak bugün kullanmakta olduğumuz ölçü birimlerini kabul etti.

Yurdumuzda daha önce takvim Hicri takvime göre düzenlenmişti. Buna göre dünyanın kullandığı takvimle aramızda 580 yıl kadar bir farklılık vardı. 1 Ocak 1926 tarihinden sonra bizde de Miladi takvim kullanılmaya başlandı.

Eskiden ülkemizde ezani saat kullanılıyordu. Bu saat uygar ülkelerin kullandığı saate uymuyordu. Takvimde olduğu gibi saatler arasındaki bu uymazlık büyük karışıklıklara neden oluyordu. Bunları önlemek için takvimle birlikte bugünkü kullandığımız saat kabul edildi.
Kolay gelsinMsn Happy

Kaynak: Atatürk önderliğinde ölçme birimlerinde gerçekleşen yenilikler nedir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2012       Mesaj #63
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk Önderliğinde Ölçme Birimlerinde Yapılan Yenilikler
Ölçme Birimlerinde yapılan Yenilikler
Atatürk'ün Ölçme Birimlerinde Yaptığı Devrimler

Atatürk dünya ile ilişkilerimizi düzenli yürütmek için ölçü birimlerinde değişiklikler yaptı.
1 Nisan 1931 tarihinde çıkarılan 1782 Sayılı Kanunla, eski ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirilmiş; arşın, endaze, okka, çeki gibi hem belirli olmayan hem de bölgelere göre değişen eski ölçüler kaldırılmıştır. Medeni ölçü sayılan onlu yönteme uygun, metre ve
kilogram gibi uzunluk ve ağırlık ölçüleri kabul edilmiştir. Uzunluk ve ağırlık ölçülerinde yapılan bu değişiklikler, ülkede ağırlık ve uzunluk ölçülerinde tek bir sistemin uygulanmasını sağladığı gibi uluslararası ticari ilişkilerde de yararlı olmuştur.

Uzunluk ölçüsü birimi olarak arşın, endaze; ağırlık ölçüsü birimi olarak okka, dirhem gibi ölçüleri kaldırarak bugün kullanmakta olduğumuz ölçü birimlerini kabul etti.

Yurdumuzda daha önce takvim Hicri takvime göre düzenlenmişti. Buna göre dünyanın kullandığı takvimle aramızda 580 yıl kadar bir farklılık vardı. 1 Ocak 1926 tarihinden sonra bizde de Miladi takvim kullanılmaya başlandı. Eskiden ülkemizde ezani saat kullanılıyordu. Bu saat uygar ülkelerin kullandığı saate uymuyordu. Takvimde olduğu gibi saatler arasındaki bu uymazlık büyük karışıklıklara neden oluyordu. Bunları ünlemek için takvimle birlikte bugünkü kullandığımız saat kabul edildi.
Hafta tatili Cuma'dan Pazar gününe alındı. en kisasi bu
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Aralık 2012       Mesaj #64
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
neden yenilik yaptı sebep
ZekiADAM - avatarı
ZekiADAM
Ziyaretçi
25 Kasım 2013       Mesaj #65
ZekiADAM - avatarı
Ziyaretçi
Cevap: Ölçme birimlerine getirilen yeniliklerin gerekliliği nedir?



Osmanlı döneminde kullanılan eski ölçü birimleri birçok sorun yaratmaktaydı. Bu sorunu fark eden Atatürk ölçme birimlerine birtakım yenilikler getirmeye karar verdi. Ölçme, tartma ve ticaret alanlarında sıkıntıyı gören Atatürk ölçme birimlerine yenilikler getirdi.

Atatürk dünya ile ilişkilerimizi düzenli yürütmek için ölçü birimlerinde değişiklikler yaptı.Uzunluk ölçüsü birimi olarak arşın endaze; ağırlık ölçüsü birimi olarak okka dirhem gibi ölçüleri kaldırarak bugün kullanmakta olduğumuz ölçü birimlerini kabul etti.

Atatürkün ölçe birimlerine getirdiği yeniliklerle ülke çapında ticaret daha kolay yapılır oldu. Çünkü metre her yerde aynı metre kilo her yerde aynı kiloydu. Aynı zamanda litre birimini de bu ölçme birimleriyle birlikte 1935 yılında kabul ettik.

Benzer Konular

23 Kasım 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
5 Aralık 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış