Arama

Atatürk'ün sanatla ilgili söylediği sözler nelerdir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 5 Mart 2013 Gösterim: 81.398 Cevap: 53
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bana bu sözler ile ilqili komposizyon lazım aklıma qelmiyor bulmama yardımcı olurmusunuz
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Kasım 2010       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
başka sözü var mı ?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2010       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ATATÜRK ÜN SÖZLERİ
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti'nin.tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.
Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz... Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkar olamazsınız.
Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır.
Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz.
Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.


mustafa kemal atatürk'ün sanata verdiği önemi anlatan sözüdür.

mustafa kemal atatürk'ün; sanata olan saygısını, sevgisini ve sanata verdiği önemi anlatan sözü. ancak gelin görün ki günümüzde sanat eserlerine zerre kadar saygı yoktur. eleştiri içerikli her sanat eserine saçma sapan davalar açılmaktadır. davaları genelde sanat eseri sahipleri kazansa da; türk sanatının ve sanat eserlerinin bu davalardan gördüğü zarar onarılmayacak kadar büyüktür.

atatürk'ün sanata verdiği önemle ilgili olarak şunu aktarmak istiyorum:

kurtuluş savaşının şiddetle devam ettiği günlerin birinde mustafa kemal cepheleri teftiş etmektedir.siperlerin birinde arap harfleriyle kuran'dan ayetlerin yazılı olduğunu görür.hemen oraya doğru ilerler ve bu yazıyı kimin yazdığını sorar.oradan askerin biri ürkek bir sesle 'ben yazdım paşam' der.atatürk sert bir sesle 'derhal hazırlan ve evine git' der.mustafa kemal yazının güzelliğine hayran olmuştur ve sözlerini şöyle devam ettirir:'sen büyük bir sanatçısın ve cumhuriyetten sonra bize çok lazım olacaksın.senin burda hayatını kaybetmene razı olamam.senin yerine şehid olacak mehmetçiğimiz bulunur' der.asker gözleriyle mustafa kemali tazim eder ve atasını selamlayarak ellerinden öper.

atatürk, dolmabahçe sarayında ellerinden öpmek isteyen bir sanatçıya şunları der:“hepiniz mebus olabilirsiniz. vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz. fakat sanatkar olamazsınız. “ o ne denle eli öpülecek olanlar sizlersiniz."

atatürk'ün klişeleşmiş, basit, yüzeysel cümlelerinden bir tanesidir. sanatsız değil, dinsiz kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir'in tercih edilmesi daha yerindedir.

Sanat, insanları yaratıcılığa ve üretkenliğe teşvik eder. Ortaya çıkan sanat yapıtları bir yandan o ulusun yaratıcılığını temsil ederken; bir yandan da ulusal gurur vesilesi olurlar. Ayrıca sanat, toplumsal olayları yorumlamak için farklı bir bakış açısı sunmaktadır. Bu açı çok daha toleranslı ve özgürlükçüdür. Sanat katı kurallar tanımadığı için değişime ve gelişime hep açık olmuştur. Dolayısıyla milletlerin tarih içinde geçirdikleri evrim, büyük ölçüde sanat sayesinde olmuştur

İşte büyük Atatürk'ün sözlerinden çıkan anlam budur. Milletler sanatla, kültürle, edebiyatla beslenemezlerse yaşayamazlar. Kuruyup yok olurlar. Yani, çağlara ayak uydurmanın ve kendini geliştirmenin yolu önce sanattan geçer. Birlikte üretip, birlik içinde paylaşılan bir kültür o toplumun yaşam garantisidir.
Bu harç olmazsa gerçekten o milletin hayat damarlarından biri, belki de en önemlisi kopmuş demektir

ADIM HİLAL NUR PİŞGİN
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Aralık 2010       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sanatkarel öpmez, sanatkarın eli öpülür
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2010       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana bunların anlamları lazım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2010       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
LÜTFEN ATATÜRKÜN SANAT İLE İLGİ DÜŞÜNCE VE SÖZLERİNİ SÖYLEYİNİZ ALLAH RIZASI İÇİN...Msn SadMsn SadMsn SadMsn SadMsn SadMsn SadMsn Sad:
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2010       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
LÜTFEN ATATÜRKÜN SANAT İLE İLGİLİ DÜŞÜNCE VE SÖZLERİNİ SÖYLEYİN ALLAH RIZASI İÇİN....Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2010       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
"atatürk'ün sanata ve türkmüziğine verdiği önemi anlatan bir sözüyle ilgili kompozisyon yazınız" müzik performansı....Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ocak 2011       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz. acıklaması nedir lutfen acil
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ocak 2011       Mesaj #30
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk’ün Türk müziğine (musikisine) verdiği önem tartışmasız çok büyüktür. Atatürk sanatın her türlüsüne önem verdiği gibi, sanatçılara da ayrı bir değer verir, sanatla uğraşılması gerektiğini her fırsatta dile getirirdi. Ayrıca müzik eşliğinde dans etmeyi de çok severdi.

“Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir.”

“Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz.”

“Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.”

“Güzel sanatların hepsinde ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk müziğidir. Bir ulusun yeni değişikliğine ölçü, musıkide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.”

“Ulusal; ince duyguları, düşünceleri anlatan; yüksek deyişleri, söyleyişleri toplamak, onları bir an önce, modern müzik kurallarına göre işlemek gerekir. Ancak bu düzeyde Türk ulusal müziği yükselip, evrensel müzikte yerini alabilir.”

“Bir çok defa bu musıkinin (Türk musıkisinin) tam haysiyetini bulamıyoruz. İşte bu dinlediğimiz musıki hakiki bir Türk musıkisidir ve hiç şüphesiz yüksek bir medeniyetin musıkisidir. Bu musıkiyi dünyanın anlaması lâzımdır. Onu bütün dünyaya anlatabilmek için, bizim milletçe bugünkü medeni dünyanın seviyesine yükselmemiz gerekir.”

“Hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim.”

Benzer Konular

11 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
28 Ekim 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
8 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
11 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap
7 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap