Arama

Canlıların ortak özellikleri nelerdir? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 17 Eylül 2013 Gösterim: 73.210 Cevap: 51
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Eylül 2011       Mesaj #31
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
, temel olarak üç bölümden oluşur. Bunlar; hücre zarı, çekirdek ve sitoplazmadır. Genelde hücreler, yapı ve özelliklerine göre, bitki ve hayvan hücresi olmak üzere iki grupta incelenir. İncelenmesi en kolay hücrelerden biri soğan zarı hücresidir. Çünkü, soğan zarı saydam ve hücreleri büyüktür. Üzerine iyot çözeltisi damlatılan soğan zarı, basit bir mikroskop yardımıyla incelendiğinde hücrenin temel kısımları görülebilir. İyot çözeltisi, hücrenin kısımlarını boyayarak belirginleşmesini sağlar.
Soğan zarı hücreleri
Sponsorlu Bağlantılar
Hücre Zarı:
Bütün bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan canlı, saydam, esnek ve seçici geçirgen bir zardır.
 Seçici geçirgenlik, hücre zarının bazı maddeleri hücre alıp bazılarını almamasıdır.
Hücre zarının görevleri;
 Hücreye sekil verme,
 Hücreyi dış etkilerden koruma,
 Hücrenin madde alış-verişini sağlama.
Akıcı-mozaik zar modeline göre hücre zarı, iki sıra yağ tabakasıyla bu tabakalarda yüzen farklı büyüklük ve yapıdaki proteinlerden oluşur.

Hücre Duvarı
Bitki hücrelerinde hücre zarının dışında selülozdan yapılı, ikinci bir tabaka bulunur, buna hücre duvarı ya da hücre çeperi denir. Hücre zarına destek olur. Bitki hücresine belirli bir şekil kazandırır. Hücre duvarı; Cansızdır, Tam geçirgendir. Dayanıklı ve sert yapılıdır.
 Mantarlarda ve bazı bakterilerde de hücre duvarı bulunur. Hücre duvarı hayvan hücrelerinde bulunmaz.
Sitoplâzma
Sitoplâzma, hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran, yumurta akı kıvamında renksiz bir sıvıdır. Canlılık olaylarının tamamı sitoplâzma içinde gerçekleşir. Sitoplâzma canlıdır, bozulduğunda hücre ölür. Sitoplazmanın yapısında genellikle %60–95 oranında su bulunur. Ayrıca yağ asidi, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler, madensel tuzlar, enzimler ve hormonlar bulunur.
Hücredeki hayatî olaylar, sitoplâzmadaki organel adı verilen çok küçük yapılar üzerinden gerçekleştirilir. Başlıca organeller; endoplâzmik retikulum, ribozom, golgi cisimciği (aygıtı), mitokondri,
lizozom, sentrozom, koful ve plâstitlerdir.



Kaynak: Canlıların ortak özellikleri nelerdir?
kosovalı hulya - avatarı
kosovalı hulya
VIP VIP Üye
21 Eylül 2011       Mesaj #32
kosovalı hulya - avatarı
VIP VIP Üye
Canlıların Ortak Özellikleri - Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir

Sponsorlu Bağlantılar
HÜCRE------Tüm canlılar hücre veya hücrelerden oluşmuştur.

ADAPTASYON------Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede yaşama şansına sahip olmalarına uyum veya ADAPTASYON denir. Ortam şartlarında bir değişiklik olduğu zaman bu yeni değişikliğe uyum gösteren canlılar yaşama şansı kazanırlar ve o çevreye adapte olurlar.

BESLENME--------Tüm canlılar besine ihtiyaç duyarlar. Hücre yapısı, enerji üretimi gibi tüm yaşamsal olaylar için gerekli olan besin maddelerinin bir yolla sağlanmasına BESLENME denir.

HAREKET VE İRKİLME-----Tüm canlılar iç ve dış çevrelerinden gelen uyartılardan etkilenirler. Buna irkilme denir. Uyartılara karşı tepki göstermeye ise hareket denir. Bitkide yönelme yani tropizma ve büyüme şeklinde olan hareket, hayvanlarda yer değiştirme şeklinde olur. Bazı ilkel tek hücreli bitkilerde yer değiştirebilirler.

MT@BOLİZMA-----Tüm canlılarda met@bolizma olayları görülür. met@bolizma olayları hücre içinde gerçekleşir. Canlılardaki met@bolizma olayları genel anlamda iki çeşittir. Bunlar anabolizma ve katabolizma olaylarıdır. Canlıda gerçekleşen bu olayların tamamına met@bolizma denir.
ŞEKİL---Tüm canlıların özel bir iç ve dış yapıları vardır. Bu yapı bozulursa canlı ölür. Canlılar evrimleşerek daha kompleks bir şekil ve yapıya kavuşurlar.

DNA VE ENZİMLER------------Tüm canlı hücrelerin içerisinde metbolizma olaylarını yöneten DNA ile met@bolizma olaylarını düzenleyen enzimler bulunur. DNA kendini eşleyerek eşini hücre bölünmesiyle yeni hücreye vererek kalıtımıda sağlar. DNA yönetim ve kalıtım görevini bu olaylarda görevli enzimlerin yapımını sağlayarak yerine getirir. DNA ilgili enzimlerin üretmi için RNA ve ribozomları kullanır. Bu yüzden tüm hücrelerde DNA, RNA, ribozom ve enzimler vardır.

ÜREME
------------------Tüm canlılar soylarını devam ettirmek için kendilerine benzer canlılar oluştururlar. Bazı canlılar eşeysiz üremeyle çoğalırlar.


HÜCRE BÖLÜNMESİ--
------------Tüm canlılar hücre bölünmesi sonucu oluşurlar. Mitoz ve mayoz hücre bölünmesi şeklinde iki çeşit hücre bölünmesi vardır. Mitoz hücre bölünmesi tüm canlılarda görülür. Mitoz bölünme tek hücreli canlılarda üremeyi sağlarken, çok hücrelilerde vücut büyümesini sağlar. Eşeyli üreyen canlılarda mayoz hücre bölünmeside görülür.


SOLUNUM--
------------Tüm canlılar met@bolizma olaylarını gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar.Tüm canlıların met@bolizma olaylarında kullandığı enerji ATP enerjisidir. Bütün canlılar organik besinleri parçalayarak ATP ye çevirirler. Organik besindeki kimyasal enerjinin ATP ye çevrilmesine solunum denir. Bazı canlılar solunum sırasında oksijen kullanırken bazıları kullanmaz.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Eylül 2011       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
acaba ne den canlıların artak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Eylül 2011       Mesaj #34
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya şey canlıların ortak özellikleri arasında neden öllüm yok öğretmen soruoda?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2011       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar canlıların ortak özellikleri nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Eylül 2011       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
canlıların ortak ozellikerindenj hangisi olmasa yaşarlar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2011       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
canlılarda canlılık özelliği sayılabilen başka durumlar var mıdır?
cevabı hemen alabilirmiyim.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2011       Mesaj #38
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tamam da bunları bende bliorum bunların dişinda bişi istiorum.. .s
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2011       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
canlıların ozellıklerı bukadarmı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2011       Mesaj #40
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cevap gönder

Benzer Konular

30 Eylül 2012 / ayyça Soru-Cevap
30 Haziran 2007 / Tiglon Biyoloji
23 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
30 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
1 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap