Arama

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 11 Ekim 2014 Gösterim: 45.800 Cevap: 25
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
28 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
arkdaşlar acilen bana koku alma ile tat alma arasındaki ilişki nedir?bunun detaylı açıklaması lasım...
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
28 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Koku ve tat alma duyusu nasıl çalışır?
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Sponsorlu Bağlantılar
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.

Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Bu yüzeysel hücreler tat ile ilgili bilgiyi komşu sinir lifleri yoluyla beyine gönderirler. Tat ve koku hücreleri sinir sisteminin yaşlandıkça yenilenen tek bölümüdür. Bilim adamları bu fenomenden yola çıkarak diğer hücreleri de yenileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Kimyasal algılama sistemi bir şekilde genel kimyasal duyu olarak nitelendirilir. Vücudun ıslak yüzeylerindeki (göz, ağız, burun, boğaz gibi) binlerce serbest sinir uçları amonyak, çok acı biber veya mentol kokusuna karşı hassasiyet gösterirler.
Genel olarak tat almada 4 farklı duyudan söz edebiliriz. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olarak ayrılabilen bu farklı duyuların belli kombinasyonları ısı, koku ve genel kimyasal duyu ile birlikte “tat” hissini yaratır. Bu tat bize yediğimizi ayırt etmemizi sağlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.

Filed under: Kulak Burun Boğaz |
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Kasım 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
koku alma ile tat alma arasındaki ilişki
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Kasım 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Kasım 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
duyu organlarında meydana gelen hastalıklar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya arkadaslar acilen tatalma ile koku alma arasındaki ilişkiyi bulmalıyım (help)
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Kasım 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
6 Kasım 2009       Mesaj #8
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Kasım 2009       Mesaj #9
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

koku alma ile tat alma arasındaki ilişki

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

duyu organlarında meydana gelen hastalıklar

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ya arkadaslar acilen tatalma ile koku alma arasındaki ilişkiyi bulmalıyım (help)

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır

Aşağıdaki mesajı okuyunuz.
Kokusunu alamadığımız bir yiyeceğin tadını da yeterince alamayız.


Alıntı
Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı

Koku ve tat alma duyusu nasıl çalışır?
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.

Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Bu yüzeysel hücreler tat ile ilgili bilgiyi komşu sinir lifleri yoluyla beyine gönderirler. Tat ve koku hücreleri sinir sisteminin yaşlandıkça yenilenen tek bölümüdür. Bilim adamları bu fenomenden yola çıkarak diğer hücreleri de yenileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Kimyasal algılama sistemi bir şekilde genel kimyasal duyu olarak nitelendirilir. Vücudun ıslak yüzeylerindeki (göz, ağız, burun, boğaz gibi) binlerce serbest sinir uçları amonyak, çok acı biber veya mentol kokusuna karşı hassasiyet gösterirler.
Genel olarak tat almada 4 farklı duyudan söz edebiliriz. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olarak ayrılabilen bu farklı duyuların belli kombinasyonları ısı, koku ve genel kimyasal duyu ile birlikte “tat” hissini yaratır. Bu tat bize yediğimizi ayırt etmemizi sağlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.

Filed under: Kulak Burun Boğaz |

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Aralık 2009       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
koko alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır

Benzer Konular

29 Nisan 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
16 Ekim 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Temmuz 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Şubat 2016 / Pasakli_Prenses Tıp Bilimleri
4 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap