Arama

Atatürk'ün yaptığı çalışmaların kısaca bir derlemesi var mı? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Eylül 2014 Gösterim: 47.342 Cevap: 27
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Kasım 2011       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün yaptığı çalışmaları kısaca yazarmısınız lütfen yarın dersim türkçede çabuk olurmusunuz ?

Sponsorlu Bağlantılar
ACABA ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Kasım 2011       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün çıkardığı MİNBER gazetesi var mesela...
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ekim 2012       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün yaptığı ççalışmalatr
yasemin35 - avatarı
yasemin35
Ziyaretçi
6 Ocak 2013       Mesaj #24
yasemin35 - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk'ün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verebilirmisiniz ? Teşekkürler...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2013       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk'ün Yazdığı Geometri Kitabı (1937)

Atatürk bu kitabı ölümünden birbuçuk yıl önce III. Türk Dil Kurultayından hemen sonra 1936-1937 yılı kış aylarında Dolmabahçe Sarayı'nda kendi eliyle yazmıştır. Atatürk Arapça ve Farsça terimlerle dolu ders kitaplarının öğrenciler açısından öğrenimi geciktireceğini düşünmüştü.

Atatürk, Sivas Kongresi’nin toplandığı Sivas Lisesi’ne, Lise Müdürü ve Matematik öğretmeni Ömer Beygo ve Başyardımcısı Felsefe öğretmeni Faik Dranaz ve öteki ilgililerle Kongre salonuna geldiler. Burada önce, 4 Eylül 1919'da tarihî kongrenin toplandığı Kongre salonunu ve özel odasını gezdi ve o günkü dekoru aynen korunan bu oda ve salonda o güne ait hatıralarını anlattı. Sonra topluluk halinde Lisenin 9/A sınıfında programdaki Hendese (Geometri) dersine girdi. Bu derste bir kız öğrenciyi tahtaya kaldırdı. Öğrenci tahtada çizdiği koşut iki çizginin başka iki koşut çizginin kesişmesinden oluşan açıların Arapça adlarını söylemekte zorluk çekiyor ve yanlışlıklar yapıyordu. Bu durumdan etkilenen Atatürk, tepkisini, “Bu anlaşılmaz Arapça terimlerle, öğrencilere bilgi verilemez. Dersler, Türkçe, yeni terimlerle anlatılmalıdır.” dedi ve tebeşiri eline alıp, tahtada çizimlerle “zaviye”nin karşılığı olarak “açı”, “dılı” nın karşılığı olarak “kenar”, “müselles”in karşılığı olarak da “üçgen” gibi Türkçe yeni terimler kullanarak, bir takım Geometri konularını ve bu arada Pythagoras teoremini anlattı.

Atatürk, dilimize karşılığı “koşut” olan “muvazi” kelimesinin yerine kullandığı “paralel” teriminin kökenini açıklarken Orta Asya’daki Türklerin, kağnının iki tekerleğinin bir dingile bağlı olarak duruş biçimine “para” adını verdiklerini anlattı. Atatürk, bu derste aynı zamanda ders kitaplarının birkaç ay içinde Türkçe terimlerle yazdırılıp bütün okullara ulaştırılmasını emir buyurdu.



Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından basılan Geometri kitabının kapağı

Eser, “Başlangıç Tarifler” başlığı altında; cisimlerde var olan üç boyutun açıklanması ile başlar. Daha sonra hacmin açıklaması yapılır. Hacim ile yüzey arasındaki fark belirtildikten sonra çizginin tarifi yapılır. Geometrinin nasıl bir ilim olduğu açıklanır. Eser üç kısımdan meydana gelmiştir.

Birinci Kısmında; Çeşit çizgilerin anlatımı yapılmasının ardından , çember başlığı altında dayire, yay, derecenin anlatımı misallerle verilip çap, yarıçap, kiriş, ok, kesek, değme kelimelerinin anlamı açıklanmıştır. Paralel sözcüğünün açıklanmasından sonra, açı tanımı yapılarak, çeşitli açılar misallerle anlatılmıştır. Devamında doğru çizginin türlü durumları ele alınarak doğru, eğik, yatay çizgiler misallerle açıklanmış, bu çizgilerden meydana gelen açıların tanımı ve derece olarak hesapları birer misalle anlatılmıştır. Çok kenarlarla çitlenmiş olan bir düzey parçası olarak tanımlanan poligonlar; üçgen, dörtgen, beşgen, altıgen, yedigen ve sekizgenlerin açıklanmasının ardından, üçgenlerin çeşitleri ve açı değerleri ile paralelkenar, dikey dörtgen, eşkenar dörtgen, kare ve yamuk da dörtgenler ismi altında yine misallerle açıklanmıştır.

İkinci Kısım; Düzeylerin Ölçülmesine ayrılmıştır. Birinci kısımda tanımı yapılan geometrik şekillerin alan hesaplarının nasıl yapılacağı yazılı olarak ifade edilirken, matematik işlemleriyle de bu anlatım misallendirilmiştir. Bazı düzeylerin alan hesaplarının işlemlerinde değişik çözümler de gösterilmiş ve buna ait örnek de eserde yer almıştır. Ayrıca, imsel şekillerin çevreleri ile alanları arasında oran hesaplamaları işlem olarak örneklerle gösterilmiştir.

Üçüncü Kısım ise Katıylar başlığı altında; silindir, pürüzma, koni, piramet ve yürenin anlatımları yanında, alan ve hacım işlemlerinin nasıl yapılacağı verilen misallelerle ifade edilmiştir.

Eserin son kısmında yer alan ‘Atatürk’ün geometri kitabında kullandığı ve tanımladığı terimler’ başlığı altında bir dizin verilmiştir. Atatürk’ün kullandığı ve tanımladığı terimlerin sayısının yüz yirmi dokuz olduğu, bu terimlerin abece sırasıyla verildiği, terimlerin tanımları Atatürk’ün üslubuna ve yazımına olabildiğince sadık kalınarak yapıldığı ifade edilmiştir. Ancak bazı tanımların sözlük düzeni içerisinde verilebilmesi için yalnızca söz diziminde küçük değişikliklere gidildiği belirtilmiştir.

Atatürk'ün Türkçe'mize kazandırdığı geometri terimleri; açı, açıortay, alan, artı, beşgen, boyut, bölü, çap, çarpı, çekül, çember, dış ters açı, dikey, dörtgen, düşey, düzey, eğik, eksi, eşit, eşkenar, gerekçe, iç ters açı, ikizkenar, kesit, konum, köşegen, oran, orantı, paralelkenar, taban, teğet, toplam, türev, uzam, uzay, üçgen, varsayı, yamuk, yatay, yöndeş'tir.

Kaynak: “Tarihsel Bir Anı”, Bilim ve Teknik, Öner Kol Kasım 1981, Sayı: 180, sayfa:16.
Meraklı :D - avatarı
Meraklı :D
Ziyaretçi
16 Kasım 2013       Mesaj #26
Meraklı :D - avatarı
Ziyaretçi
annamadım biri bana yardımcı olsun???
selenay - avatarı
selenay
Ziyaretçi
2 Şubat 2014       Mesaj #27
selenay - avatarı
Ziyaretçi
ben bulamıyorum yardım edin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Eylül 2014       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
of ödev var of napcam bulamıorum kısa bi yazı Msn Sad

Benzer Konular

8 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
11 Mayıs 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ocak 2013 / Barış99 Cevaplanmış
7 Kasım 2017 / ZİYARETCİ Cevaplanmış