Arama

Gece işemesi nedir? Nasıl önlenir? - Sayfa 4

Güncelleme: 11 Eylül 2015 Gösterim: 59.447 Cevap: 42
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Kasım 2012       Mesaj #31
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba benim 3 çocuğum var en büyük 17 ortanca 13 en küçük 8 yaşındalar veüçüde gece yataklarını ıslatıyor lütfen yardım edin
Sponsorlu Bağlantılar
sade - avatarı
sade
VIP hazan
14 Kasım 2012       Mesaj #32
sade - avatarı
VIP hazan
Halk arasında gece işemesi olarak bilinen, tıbbi adıyla Enürezis Nokturna dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülen bir sorundur. Aşağıda bu konuyla ilgili kısa bir bilgi sunulmuştur.
Enürezis Nokturna (EN) 5 yaşından büyük çocuklarda geceleri tıbbi bir neden olmaksızın yinelenen idrar kaçırmalarıdır. Sağlıklı çocuklar da uyku öncesi aşırı sıvı aldıklarında gece idrar kaçırabilirler. EN’dan bahsedebilmek için idrar kaçırma sıklığının ard arda gelen 3 ayda haftada 2 kereden fazla olması veya idrar kaçırmanın sıkıntı verici ya da işlevselliği (örn. okulda) bozucu etkilerinin olması gereklidir.
Sponsorlu Bağlantılar
İdrar kaçırma sadece gündüzleri de olabilir (Enürezis Diürna). Bir de hem gece hem gündüz olan tipi vardır.
Enüretik çocukların %80’i mesane kontrollerini hiç kazanmamışlardır, bir başka deyişle bebekliklerinden beri idrar kaçırmaktadırlar (Birincil EN). Kalan %20’si ise idrar kaçırma sorunlarının olmadığı bir dönem (en az 1 yıl) sonrasında idrar kaçırmaya başlarlar (İkincil EN).
EN ülkemizde çocuk ruh sağlığı birimlerine en sık başvuru nedenleri arasındadır. Beş yaşındaki çocukların yaklaşık %15’inde EN görülmektedir. Kendi kendine de düzelebilen EN’nın sıklığı yaş ilerledikçe azalmakta, erişkin yaşlarda %1 oranında devam etmektedir.
Oluş nedenlerinde birden çok etken üzerinde durulmaktadır. Bu etkenlerin başında ailesel yatkınlık gelmektedir. Enüretik çocukların birinci derece yakınlarında küçükken idrar kaçırma oranı %75’dir. Ayrıca, bu çocuklarda mesane kapasitesinin düşük olduğu ; gece idrarın azalmasını sağlayan hormonun bu çocuklarda normal düzeyine geç ulaştığı gibi araştırma sonuçları da vardır. Bir de psikososyal etkenlerin çok önemli olduğu durumlar söz konusudur. Özellikle ikincil EN'sı olan çocuklarda idrar kaçırmanın zorlu yaşam olayları (kardeş doğumu, okula başlama, taşınma, hastaneye yatma, anne babanın boşanması, anne ya da babanın bir nedenle uzaklaşması gibi) sonrasında başlayabildiği görülmektedir.
EN kendi kendine düzelen bir durum olmakla birlikte idrar kaçırmanın çocuğa ve aileye sıkıntı vermesi, çocuğun kendine güvenini azaltabilmesi, birlikte başka davranış ve duygulanım sorunlarının olabilmesi nedeniyle tedavi önerilmektedir. Tedaviye başlamadan önce çocuk hekimi tarafından çocuğun fiziksel muayenesi yapılmalı, idrar kaçırmaya yol açabilecek diğer nedenler (idrar yolu enfeksiyonu, ürolojik sorunlar, şeker hastalığı, epilepsi gibi) gözden geçirilmelidir. Eğer idrar kaçırma fiziksel bir nedenle açıklanamıyorsa tedaviye uyku öncesi alınan sıvının kısıtlanması, uyku sırasında çocuğun uyandırılıp tuvalete götürülmesi, idrar kaçırmadığı günler için ödüllendirme ile başlanır. Sadece bu önerilerle yakınmaları çok azalan, hatta geçen çocuklar vardır. Bunlara yanıt alınamazsa ilaç tedavisi denenir. Birincil EN tedavisi çocuk hekimlerince de yapılabilir. Ancak olgular tedaviye dirençliyse, birlikte davranış ve duygulanım sorunları varsa, zorlu yaşam olaylarından sonra başlayan ikincil EN söz konusu ise bir çocuk ruh sağlığı birimine başvurmak gereklidir.
Aileye öneriler:
Eğer çocuğunuz idrar kaçırıyorsa telaşa kapılmayın. İdrar kaçırmaya neden olabilecek bir tıbbi sorunu varsa bu sorunun tedavisi ile idrar kaçırmanın geçeceğini, eğer tıbbi bir sorun yoksa Enürezis Nokturna’nın kendi kendine düzelebilen bir durum olduğunu unutmayın. İdrar kaçırdığında çocuğunuza kızmayın, onu utandırmayın, başka çocukları örnek göstermeyin, cezalandırmayın. Çocuğunuza bu sorunun çok da önemli olmadığını ama onu etkilediğini düşündüğünüz için bir doktora götürmek istediğinizi, tetkik ve tedavi süresince ona destek olacağınızı anlatın ve öncelikle bir çocuk hekiminden randevu alın.





Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2012       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mrhba kızım 14 yaşında ama bazen altına işiyor utanıyor doktorada götüremedim acaba sebebi nadir lütfen bana yardım edin lütfen
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2013       Mesaj #34
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben 32 yasindayim yataga kaciriyorum
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
5 Ocak 2013       Mesaj #35
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
TANI:

Enurezis nokturna tanısını koyup, daha ciddi işeme bozukluklarından ayırdetmek için, konunun uzmanı bir ürolog tarafından:

a)Ayrıntılı bir hastalık öyküsü alınıp sorgulama yapılması
b)İşeme-dışkılama çizelgesi tutulması
c)Genişletilmiş fiziksel muayene
d)Tam idrar tahlili yapılması
genellikle yeterlidir.

Bu basamaklardan sonra, hastalığın “saf primer gece yatak ıslatma” problemi olduğuna karar verilirse, tedavi aşamasına geçilir. Eğer, üroloji uzmanınca, hadisenin daha kompleks ve etraflı bir problem olduğuna karar verilirse, ileri tanı yöntemlerine başvurularak daha ayrıntılı tetkikler uygulanır.


TEDAVİ:

Tedavide ilk ve en önemli adım, çocuğun tedaviye motive edilmesidir. Bu amaçla, çocukla sıcak bir ilişki kurulması, ailenin anlayış ve desteğinin sağlanması, problemin mutlaka çözüleceğine dair güven vermek ve suçluluk duygusunu gidermek çok önemlidir.

Enurezis nokturna tedavisinin genelde üç biçimi vardır:

1. 1.1.Davranış değiştirme tedavisi
2. 2.2.İlaç tedavisi
3. 3.3.İlk ikisinin kombinasyonu

Davranış değiştirme tedavisinde, ya “motivasyon tedavisi” adı verilen çocuğa ıslak ve kuru geceleri takvimde işaretletip kuru geceler için ödüllendirme şeklindeki önlemler paketi uygulanır. Ya da, şartlı refleks oluşturup gece mesane dolumunu algılamayı öğreten alarm cihazı tedavisi tatbik edilir. Bu yöntemlerde çocuğun ve ailenin sıkı ilgisi ve kooperasyonu şarttır.

İlaç tedavisinde ise, uzman doktorun karar ve seçimine göre, ailenin de tercihi alınarak, bugün için mevcut ağız ya da burun yolu ile uygulanan ilaçlardan biri veya birkaçı verilebilir.

Şurası bilinmelidir ki, enurezisi kısa sürede kökünden kazıyacak mucizevi bir tedavi metodu yoktur. İlgi, sabır, anlayış ve tedavi eden doktor ile aile ve çocuk arasındaki kooperasyon başarının püf noktasıdır.

Her hastalıkta olduğu gibi, yatak ıslatma probleminde de, “hastalık yok, hasta var” prensibi uygulanıp, kişiye özgü, zamanında ve aktif bir tedavi yaklaşımıyla kuru geceler ve mutlu bireyler sağlamak mümkün olacaktır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

13 yaşında bi kızm war gece altını ıslatıyor ayrıca yatmafdan önce tuwalete gidiyor içecek içmiyorr ama hala bu sorun warrrr salak kızım benimm yaaa ne yapmalıyımmm !!!!!!!!!!kızmdan bu yüzden nefrettt ediyorum ne kadar dövsemde gene çişşş yaptı sidiklii kızım !!!!!!

sen ne biçim bi annesin be yazıklar olsun sanaa da anneliğine de
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ocak 2014       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
badem455 adlı kullanıcıdan alıntı

altına işemenin tedavi yolla rını öğrenmek istiyorumMsn Mad

abi ben 2 gündür kuran-ı kerim okuyorum iki gündürde gece altıma yapmıyorum 2. gün uyumadan önce idrarım vardı ve yataktan kuru halde kalktım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2014       Mesaj #38
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yaşınm 10 Msn Note yaşında işemeyi bırakmıştım ama bu hafta çoğunlukla oluyor neden =(
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2014       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşşlar benim yaşım 10 ama 8yaşına kadar altıma kaçırdım 8yaşından sonra kesildi ama şuan 10yaşımda hala altıma kaçırıyorum neden =(
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2014       Mesaj #40
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İlacın ismi ne acaba?

Benzer Konular

25 Nisan 2013 / samiye Cevaplanmış
5 Temmuz 2017 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
3 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
25 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
16 Ağustos 2013 / Misafir Soru-Cevap