Arama

Beyaz t-shirt ve gömlekleri nasıl yıkamalıyım?

Güncelleme: 19 Kasım 2010 Gösterim: 9.625 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Eylül 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Elimde beyaz 1 tane tshirt ve 1 tane gömlek var nasıl yıkamalıyım
Sponsorlu Bağlantılar
Deadlylady - avatarı
Deadlylady
Ziyaretçi
19 Kasım 2010       Mesaj #2
Deadlylady - avatarı
Ziyaretçi
İlk önce çamaşırlarınızı kumaş türüne ve renklerine göre ayırın. Beyazlar renkliler siyahlar yünlüler pamuklular ipekliler vs olarak. Artık günümüzde ayrı renkleri birlikte yıkamanızı sağlayan siyahları soldurmayan renklilerle beyazları birlikte yıkamanıza imkan veren deterjanlar olsa da halen daha çamaşırlarımızı ayırarak yıkıyoruz.
Daha sonra uygun deterjanı çamaşır makinenizin deterjan kısmına koyun yumuşatıcı ve dilerseniz kireç koruyucunuzu koyduktan sonra start düğmesine basabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da çamaşırları hangi programda yıkayacağınızdır. Yünlüler ve ipeklileri çok sıcak olmayan değerlerde ve kısa programlarda yıkamalısınız. Zaten artık çamaşır makinelerinde yol gösterici çamaşır cinsine göre hangi programı göstereceğiniz işaretler de mevcut.
Sponsorlu Bağlantılar
Çamaşırlar kirlendiği zaman genelde bir plastik kutuya ya da çamaşır sepetine gelişigüzel atılır.Kirli çamaşırlar nereye koyulursa koyulsun önemli olan hava deliklerinin bulunmasıdır.
Biriken bu çamaşırları yıkamadan önce ilk yapılması gereken cinslerine renklerine ve kullanım alanlarına göre ayırmaktır.
Beyazlar
Açık renkli giysiler
Koyu renkli giysiler
Havlu ve çarşaflar
Masa örtüleri mutfak bezleri vs.
Ayrıca çok kirli az kirli olarak da gruplayabiliriz ki bu da bize su elektrik ve deterjan tasarrufu sağlar.Daha sonra bir diğer önemli nokta bu ayırdığımız gruplar için uygun olan programı ve dereceyi bulup ona göre yıkamaktır.
Genellikle beyazlar için 80 derecede uzun program kullanılırken renkliler için 40 derecede kısa program yeterli olmaktadır.Havlular ve çarşaflar için de 60 derece uygundur.Bunlar ile ilgili detaylı bilgiler çamaşır makinenizin kullanma kılavuzunda belirtilmiştir.Bu kılavuzu iyice okuyup talimatlara uygun şekilde çamaşır yıkadığınız takdirde hiçbir sorunla karşılaşmazsınız.
Diğer bir önemli mesele ise deterjan seçimidir.Piyasada çok çeşitli markalarda ve fiyatlarda matik deterjanlar bulunmaktadır.Bunlar genellikle evlerde hepimizin yıllardır kullandığı bildiğimiz deterjanlardır.
Tavsiye:Çok kirli olmayan çamaşırlar için ;toz sabun alıp bir yoğurt kabının içinde biraz su ile eritip çamaşır makinemin deterjan gözüne koyuyorum.Çamaşırlarım mis gibi tertemiz oluyor.Eğer sabunu suyla eritmeden kullanırsanız makinenin içinde erimiyor ve çamaşırların üzerinde leke bırakıyor.Bu yöntemle sabun daha katkısız olduğu için içim rahat ve çamaşırlarım daha uzun süre yeni gibi kalıyor ayrıca da bu yöntem çok daha ekonomik.
Özellikle perdeleri toz sabun ile yıkadığınızda bembeyaz olduğunu görebilirsiniz.
Bunların dışında bazı çamaşır gruplarını (hassas çamaşırlar iç çamaşırları vs.) elde yıkamak gerekir.Bunun içinde yine toz sabun kullanılabilir.
Not:Her koşulda mutlaka çamaşırların etiketinde bulunan yıkama talimatlarına uymaya gayret etmeliyiz.
Çamaşırların çok kirli olan bölgelerini örneğin gömleğin yakalarını bir fırça ile fırçaladıktan sonra makinede yıkarsanız temizlendiğini görebilirsiniz.
Çamaşır suyu giysilere zarar verir.Çok kısa zamanda giysilerin mukavemetinin azalmasına ve yırtılmasına sebep olur.
Beyazlar için ön yıkama faydalıdır.Fakat renkliler için ön yıkama renklerinin bozulmasına sebep olur.
Renkliler sıcak suyla yıkanmaz.Ayrıca şu unultulmamalıdır boya veren bir kumaş her yıkamada boya verir.


kaynak:kozakli.gen.tr

Benzer Konular

6 Aralık 2014 / selvi Soru-Cevap
24 Ekim 2014 / Bessonnitsa Soru-Cevap
9 Ağustos 2010 / Teamoore Soru-Cevap