Arama

Besinlerin yapı taşları nelerdir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 17 Aralık 2014 Gösterim: 59.810 Cevap: 28
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Kasım 2010       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
glikojenın yapı taşı ??
Sponsorlu Bağlantılar
batuta - avatarı
batuta
Ziyaretçi
24 Kasım 2010       Mesaj #12
batuta - avatarı
Ziyaretçi
Besinleri bitkiker üretir. Hayvanlar besin üretemez. Bitkileri yiyerek besinleri elde ederler. Bazıları da bu işi yapmış hayvanları yerler.
Bitkiler ilk önce karbondioksit ve su ile en basit şeker molekülünü oluşturur. Bu sentez için gerekli enerjiyi güneşten alır.
Sponsorlu Bağlantılar
Buna fotosentez deniliyor ilk ürün olan basit şeker 2 karbon 4 hidrojen molekünden oluşmuş bir bileşiktir. Besinlerin yapı taşı işte bu moleküldür.
Daha sonra 6 karbon 7 hidrojen bir oksijen ve 3 hidroksil den oluşmaşan bildiğimiz şekeri oluştururlar. (yani gösteriliş şekli OH olan bir oksijen bir hidrojenden oluşmuş bağ)

Bunlardan binlercesinin bağlanması ile nişasta ve yağları hatta bitkisel proteinleri de stok ve çeşitli işlerde kullanmak üzere üretirler.
Bunları yiyen hayvanlar da bitkilerce üretilmiş hazır besinleri sağlamış olur. Bunları hayvansal yağ ve proteinlere dönüştürüler.
Kısaca besinlerin yapı taşı C2H4, bunun da yapı taşı yani oluşturan bileşikler CO2 ve H2O dur. Bu bileşiklerin elementleri de Karbon, Hidrojen, Oksijen. Bu 3 elemente azot ve fosforu da ekledik mi dünyada yaşayan tüm canlıları oluşturan temel elementler sadece bunlardır diyebiliriz.
Besinlerden yararlanma yani enerji elde etmede prokaryot ve ökaryotların benzer de olsa biraz farklı glikoliz olayı vardır. Prokaryot dediğimiz bakteriler glukozu 2 piruvata dönüştürüp 2 etil alkol ve 2 karbondioksit oluşturur.
Ökaryotların glikoliz olayında yine 2 pirüvatın laktik asite dönüştürülmesi, ve oksijen kullanarak yine piruvatın sitrik asit çevrimleri vardır. Buraya şekilleri çizemiyorum. Biryerlerden bulup eklemem gerek.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Eylül 2011       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
proteinlerin yapı taşlaarı nelerdir? kısaca yazarmısınız
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Eylül 2011       Mesaj #14
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

proteinlerin yapı taşlaarı nelerdir? kısaca yazarmısınız

Proteinin yapı taşları amino asitlerdir. İnsan vücudu 23 amino asite ihtiyaç duyar. 15'ini kendisi üretebilir ama diğer sekizini bizim beslenme yoluyla almamız gerekir, bunlar gerekli amino asitler olarak bilinir. Bu gerekli amino asitlerin hepsi sadece hayvanlarda değil, bitkilerde de bulunuyor. Örneğin yağ içerdiğinden dolayı bir zamanlar diyetlerin baş düşmanı olarak görülen avokadoda bu amino asitlerin hepsi bulunuyor.

Kaynak
Sen sadece aynasin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Eylül 2011       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
vitamin mineral ve suyun yapıtaşları nelerdir arkadaşlar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2011       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kısa olsun ya
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Kasım 2011       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Protein: Aminoasit
Yağ: Yağ asidi
Karbonhidrat:Glukoz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2011       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Canlıların hayatlarını idame ettirmek, büyümek, gelişmek ve sağlıklı yaşamak için dışarıdan almaları gerekli maddeler. Vücudumuzda cereyan eden metabolik olaylara ve her türlü faaliyetimize kaynak teşkil edecek enerji, besinlerle sağlanır. Metabolik hadiselerde gerekli iç ortamı meydana getiren yardımcı rol oynayan mineraller ve vitaminler ile büyümeyi, gelişmeyi ve eskiyen hücrelerin yerine konmasını sağlayacak yapı taşları besinlerle vücuda alınır.
Bugün kanserden damar sertliğine kadar pekçok hastalığın meydana gelmesinde veya ilerlemesinde
beslenmenin etkileri anlaşıldığından, yeterli ve dengeli beslenme çok önem kazanmıştır. Besinlerde bulunan gıda unsurları şu gruplara ayrılmaktadır:
1. Karbonhidratlar (Nişasta, şeker, selüloz, vs.),
2. Yağlar (Bitkisel ve hayvansal),
3. Proteinler (Yumurta, et ve süt),
4. Mineraller (kalsiyum, demir, fosfor gibi),
5. Vitaminler (A-B-C-D-E-K-P vitaminleri gibi),
6. Su.
Vücutta; 1 gr karbonhidratın yanması 4,1 kalori, 1 gr yağın yanması 9,3 kalori, 1 gr proteinin yanması 4,1 kalori verir. En çok enerjiyi yağların yanması verirse de, asıl enerji kaynağımız karbonhidratlar olup, bunu yağlar takip eder. Vücudun yapı taşlarını meydana getiren proteinler ise ancak ihtiyaç duyulduğunda enerji sağlamak üzere harcanırlar.
Karbonhidratlar: Besinlerle aldığımız karbonhidratlar nişasta, sellüloz gibi kompleks veya çay şekeri (sakkaroz), süt şekeri (laktoz), meyve şekeri (früktoz) gibi daha basit şekerlerden meydana gelir. Nişasta, bitkilerin depo şekeridir ve bizim en önemli enerji kaynağımızdır. Yine bitkisel kaynaklı kompleks bir karbonhidrat ve yapı maddesi olan sellüloz, insan vücudunda sindirilemediği için besin değeri taşımaz. Ama, sindirilmeyen bu karbonhidratlar posa olduğundan barsakların düzenli çalışmasına yardım ederler.
Kompleks veya tekli, ikili şekerler halinde alınan karbonhidratlar tükürük bezleri ve pankreastan salgılanan enzimlerle tekli yapı taşlarına (glikoz, galaktoz, früktoz) parçalanıp emilirler. Kan dolaşımında bulunan ve hücrelerin en önemli yakıtını meydana getiren şeker ise glikozdur. Kan glikoz seviyesi beyin gibi bazı dokular için hayati önem taşığıdından, az miktarda glikoz, karaciğerde glikojen şeklinde depo edilir. Bu sayede kanda glikoz seviyesi belli sınırlar içerisinde sabit tutulmaya çalışılır. Çok kısa sürede tükenen bu depodan başka, kaslarda da yedek yakıt ihtiyacını karşılayacak glikojen deposu bulunur. Fazladan alınan karbonhidratlar ise, yağlara dönüşerek, yağ şeklinde depo edilirler. Karbonhidratlar günlük enerji ihtiyacının asgari % 40nı karşılayacak miktarda alınmalıdır. Bu oran gelişmiş memleketlerde ortalama % 50 iken, az gelişmiş ve gelişmekte olan memleketlerde karbonhidratlar günlük enerjinin % 60-70ini teşkil etmektedirler.
Karbonhidrat metabolizmasının ön planda bozulduğu şeker hastalığında (Diabetes mellitus) günlük alınan karbonhidrat miktarı kadar, karbonhidratların cinsi de önem taşımaktadır. Uzmanlar şeker hastalarına patates gibi nişasta ihtiva eden besinler ve barsaktan şeker emilimini azalttığı için bol kepekli (selülozlu) gıdalar almalarını teklif etmektedirler.
Yağlar: Yağlar diğer besin maddelerinden farklı olarak, kimyasal yapıları çok değişik maddelerin birarada bulunduğu bir gruptur. (Yağ asitleri, trigliseritler, kolesterol, fosfolipitler, vs.). Kaynaklarına göre hayvansal ve bitkisel diye sın


Kaynak: Besinlerin yapı taşları nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ocak 2012       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
karbonhidrat yağ ve yapı birimlerinin en küçük yapı birimi nedir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Eylül 2012       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ne yazim hiç bişe anlmadm kii aga

Benzer Konular

7 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış
19 Ocak 2010 / AVRİL LAVİGNE Soru-Cevap
22 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
5 Ekim 2011 / Misafir Arşive Kaldırılan Konular