Arama

Besinlerin yapı taşları nelerdir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 17 Aralık 2014 Gösterim: 59.808 Cevap: 28
plum - avatarı
plum
Ziyaretçi
4 Mart 2013       Mesaj #21
plum - avatarı
Ziyaretçi
Karbonhidratlar vücudun ideal enerji kaynağıdır. Enerji ayrıca 3 kaynaktan daha alınabilir. Yağlar,protein ve alkol.Fakat karbonhidratlar en etkilisidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Karbonhidratlar iki şekilde meydana gelir:
Nişastalar: (Kompleks Karbonhidratlar)
Şekerler: (Basit Karbonhidratlar)

Türü ne olursa olsun, vücut karbonhidratları yakıta dönüştürür(glikoz). Bu enerji üretiminde kullanılır.Kaslarınızın ve beyninizin enerji için glikoza ihtiyacı vardır. Glikoz eksik olunca kaslar enerji için yağ yakmaya başlar ve fazla glikozu glikojen olarak depolar. Beyniniz, sadece kandan temin edilen glikoza bağlı olarak çalışır. Bu yüzden davranışlarımız ve ruh halimiz kan şekerinin seviyesine bağlı olarak değişebilir.

Laktoz ve fruktoz gibi doğal oluşan şekerler basit karbonhidratlardır (şeker). Aynı zamanda daha fazla işleme tabi olan sükroz da bu gruptadır.
Diğer basit şekerler ise kahverengi şeker, akçaağaç şurubu, mısır şurubu ve melastır.

Basit şekerler kolayca glikoza dönüşür ve çabucak kana karışır. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir-bu size çabuk bir enerji verir ve ruh halinizi yükseltir. Eğer kan şekeri seviyesi çok yükselirse, vücut bunu önlemek için insülin üretip şekeri temizler. Çok fazla basit şeker tükettiğinizde vücut çok fazla insulin üretecek ve bu da kan şekeri seviyesinin düşüp sizin rahatsızlanmanıza sebep olacaktır.

İyi arıtılmış olan karbonhidratlar; beyaz pirinç veya beyaz un, gerçekten, basit şekerler veya karmaşık karbonhidratlara ait değildir. Bu tam tahıllı gıdalar besinlerinden ve liflerden arındırılırsa, bunlar içi boş kaloriler haline dönüşür. Çünkü sadece yakıt sağlarlar ve başka bir işe de yaramazlar.

Patatesler, baklagiller, sebzeler, meyveler, tüm taneliler bizim için ana kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır. Çoğu karmaşık karbonhidratlar basit şekerlerden daha zor sindirilir ve glikoz daha yavaş ortaya çıkar ve böylece kan şekerini normal seviyede tutar.

Basit şeker yada lifli gıdalar, hangisini alırsanız alın aynı enerjiyi alırsınız. 1 gram karbonhidrat 4 kaloridir. Eğer beslenme tablosunun kenarında bir porsiyon 15 gram karbonhidrattır derse o zaman anlayın ki (15gramx4 kalori =60 kalori) yani bir porsiyonda 60 kalori alıyorsunuz demektir.

Kompleks karbonhidratların yavaş enerji üretimi dışında başka etkileri de vardır. Bir çoğu sağlıklı yaşamamız için gerekli olan diyet lifi gibi besinler içerir. Bir dilim tam kepekli ekmekte B vitamini, çinko ve bazı proteinler vardır. Genelde basit şeker içeren meyvelerde de vitamin,mineral ve lif bulunur..

Ayrıca, Kompleks karbonhidratlarda, yağ oranı da düşüktür. Kompleks karbonhidratlar; ekmek, tatlı patates, yulaf ezmesi, makarna, pirinç, kepekli buğdaydır, ..vb.

Günlük alabileceğiniz kompleks karbonhidratları belirleyelim.

Kahvaltı için taneli tahıllar

Öğlen için makarna veya ekmek

Akşam yemeği için patates,baklagiller ve sebzeler

Ara öğünler için ise meyveler ve krakerler.

kaynak
Elisa han - avatarı
Elisa han
Ziyaretçi
19 Eylül 2013       Mesaj #22
Elisa han - avatarı
Ziyaretçi
Msn CoolOrganik Besinler : Karbonhidratlar Sindirilirler Yağlar Proteinler Sindirilirler Vitaminler
Sindirilemezler : İnorganik Besinler Msn BatHTML][/HTML]
Sponsorlu Bağlantılar
Mineraller
Sindirilmezler
Su
Sindirilmezler

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2013       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sağol
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2013       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karbonhidratların yapı taşı glikoz, proteinin yapı taşı aminoasit, yağın yapı taşı ise yağ asidi ve gliseroldür. Msn Happy ...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2013       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yağın yapı taşı gliseroldur. Msn Happy))
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2013       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

karbonhidratların yağların ve proteinlerin yapı taşları

KARBONHİDRAT

Karbonhidratlar vücudun ideal enerji kaynağıdır. Enerji ayrıca 3 kaynaktan daha alınabilir. Yağlar,protein ve alkol.Fakat karbonhidratlar en etkilisidir.

Karbonhidratlar iki şekilde meydana gelir:
Nişastalar: (Kompleks Karbonhidratlar)
Şekerler: (Basit Karbonhidratlar)

Türü ne olursa olsun, vücut karbonhidratları yakıta dönüştürür(glikoz). Bu enerji üretiminde kullanılır.Kaslarınızın ve beyninizin enerji için glikoza ihtiyacı vardır. Glikoz eksik olunca kaslar enerji için yağ yakmaya başlar ve fazla glikozu glikojen olarak depolar. Beyniniz, sadece kandan temin edilen glikoza bağlı olarak çalışır. Bu yüzden davranışlarımız ve ruh halimiz kan şekerinin seviyesine bağlı olarak değişebilir.

Laktoz ve fruktoz gibi doğal oluşan şekerler basit karbonhidratlardır (şeker). Aynı zamanda daha fazla işleme tabi olan sükroz da bu gruptadır.
Diğer basit şekerler ise kahverengi şeker, akçaağaç şurubu, mısır şurubu ve melastır.

Basit şekerler kolayca glikoza dönüşür ve çabucak kana karışır. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir-bu size çabuk bir enerji verir ve ruh halinizi yükseltir. Eğer kan şekeri seviyesi çok yükselirse, vücut bunu önlemek için insülin üretip şekeri temizler. Çok fazla basit şeker tükettiğinizde vücut çok fazla insulin üretecek ve bu da kan şekeri seviyesinin düşüp sizin rahatsızlanmanıza sebep olacaktır.

İyi arıtılmış olan karbonhidratlar; beyaz pirinç veya beyaz un, gerçekten, basit şekerler veya karmaşık karbonhidratlara ait değildir. Bu tam tahıllı gıdalar besinlerinden ve liflerden arındırılırsa, bunlar içi boş kaloriler haline dönüşür. Çünkü sadece yakıt sağlarlar ve başka bir işe de yaramazlar.


PROTEİN
Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır.

Kimyada bir aminoasit hem amin hem de karboksil fonksiyonel gruplar içeren bir moleküldür. Aminoasitlerin kovalent bağlarla uç uca eklenmesiyle oluşturdukları kısa polimer zincirler "peptid", uzun polimer zincirler ise "polipeptid" veya "protein" olarak adlandırılırlar. Hücre içerisinde ribozomlar, mRNA moleküllerini kalıp olarak kullanarak aminositleri uç uca ekleyerek proteinleri sentezlerler. Bu işleme translasyon (çeviri) denir.


Bahsedilen amino asitlerin hepsinin aynı anda herhangi bir proteinin yapıtaşında bulunması gerekmez. Ayrıca hepsi eşit miktarda da değildir. Proteinlerde bunlardan çok daha farklı amino asitler de bulunabilir. Farklı amino asitler, 20 temel amino asitle oluşturulmuş polipeptidlerin daha sonra “farklılaşmaları” ile oluşur. Bu tür amino asit farklılaşmaları, proteinin özelliklerini ve işlevlerini oldukça fazla değiştirir. Örneğin çözünürlüklerini arttırabilir veya azaltabilir, ya da diğer molekülerle etkileşmelerini düzenleyebilir.


Amino asitlere ek olarak proteinler, çok daha farklı gruplar da barındırabilirler. Amino asit dışında, yapısında farklı türler barındıran amino asitlere, “konjuge proteinler” denir. Konjuge proteinler, kovalent veya non-kovalent bağlarla, nükleik asitlerle nükleoproteinleri, lipidlerle lipoproteinleri, karbonhidratlarla glikoproteinleri ve daha birçok küçük molekül kütleli maddelerle, metallerle ve metal içeren gruplarla kompleks yapılar oluşturabilirler.


YAĞ

Canlılardaki temel organik bileşiklerden biridir.Yağların yapılarında C,H ,O ve N gibi elementler bulunur.Yapı taşları 3 molekül yağ asidi ile bir molekül gliseroldür.
Yağ asitleri çift ve yüksek karbon sayılı karboksilli asitlerdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Kasım 2013       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
karbon hidrat : glikoz

yaglar: yağ asiti
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ekim 2014       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yapıtaşı yağ asididir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2014       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
minerallerin vücut için önemleri ve çeşitli hastalıklara katkıları üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
Dengeli bir beslenmede mineraller için bir eksiklik söz konusu olmaz.
İnsan hayatının farklı dönemlerinde besin maddelerine olan ihtiyaç da değişmektedir. Mesela; yeni doğan bir bebeğin ilk dört-altı aydaki besin ihtiyaçlarının tamamı anne sütü tarafından karşılanabilmektedir. Çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki enerji ihtiyacı aynı ağırlık, cins ve faaliyetteki bir erişkinden daha fazladır. Yaşlandıkça, metabolizma yavaşladığından ve hareketler azaldığından vücudun kalori ihtiyacı azalmakta, yaşlıların erişkin yaşlarındaki beslenme alışkanlıklarını sürdürmeleri ise giderek şişmanlamaları ile sonuçlanmaktadır. Hamilelik ve emzirme dönemleri de vücudun mineral ihtiyacının çok arttığı dönemlerdir.
Tarih boyunca beslenme ile sağlık arasındaki alaka insanları meşgul etmiştir. Perhiz, klasik yani vazgeçilemeyen tedavilerin temelini oluşturmuştur. Bugün çeşitli yöntemler kullanarak, farklı boy, cins ve yaşlar için ideal kilolar hesap edilmeye çalışılmakta, insanların yaptıkları işlerle uygun kaloride beslenmeleri sağlanarak ideal kilolarını muhafaza etmeleri, bu sayede beslenme ile ilgili hataların getirebileceği hastalıklardan, risk faktörlerinden korunmaları istenmektedir. İnsan, iyi bir eğitim ve iradesini kullanarak beslenmesini kontrol altına alabilir ve kendi şartlarına uygun, ekonomik ve ideale uygun bir beslenmeyle sağlıklı olmak için gerekli şartların en önemlisini yerine getirebilir.

Kaynak: Besinlerin yapı taşları nelerdir?

Benzer Konular

7 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış
19 Ocak 2010 / AVRİL LAVİGNE Soru-Cevap
22 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
5 Ekim 2011 / Misafir Arşive Kaldırılan Konular