Arama

Fizyoterapistin iş olanakları ve çalışma alanları nedir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Temmuz 2013 Gösterim: 40.665 Cevap: 22
BenceHicBakmaxD - avatarı
BenceHicBakmaxD
Ziyaretçi
31 Temmuz 2012       Mesaj #21
BenceHicBakmaxD - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
FİZYOTERAPİST

Sponsorlu Bağlantılar
TANIM
Yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarından yakınan kişilere hekimin tanısına uygun bir fizik tedavi programını planlayan ve uygulayan kişidir.

GÖREVLER
- Sırt ve boyun kireçlenmeleri olanların önce vücutlarının rahatsız bölgelerini ısı veren aletlerle ısıtır, daha sonra çeşitli aletlerle veya elle uyarır, sertlikleri yumuşatır, - Sürekli akım cihazları ile felçli hastaların sinirlerini gevşetir, - Felçli hastaları sıcak su havuzuna yatırarak ve aletlerle hastanın vücuduna su fışkırtarak özürlü bölgenin uyarılmasını sağlar, - Yaralanma veya hastalık sonucunda vücudun hareket yetisi azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler planlar ve uygulanmasını denetler, - İşlev yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez veya ortezlerin) kullanımını hastaya öğretir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Ultrasyon, - Boyun traksiyon aleti, - Elektrikli stimulasyon aleti, - Kum torbaları, ağırlıklar, - Parafin, - Vakum, - Lumbal traksiyon aleti.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Fizyoterapist olmak isteyenlerin; - Fen bilimlerine, özellikle biyoloji ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, - Bedence güçlü ve dayanıklı, - Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, - El ve parmak becerileri gelişmiş, - Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan, - Sabırlı, sevecen, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fizyoterapistler hastanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve sessizdir. Fizyoterapistler genellikle ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak görevlerini yürütürler. Görev sırasında hastalarla, hekimlerle ve diğer fizyoterapistlerle etkileşim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Fizyoterapistler devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediye ve üniversite araştırma hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı yüksekokulların Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu okullara ve bölümlere girebilmek için üniversite Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Fizyoterapistlik mesleğinin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler: Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi genel kültür dersleri ile, Biyoloji, İnsan Anatomisi, Fizyoloji, Histoloji, Fizik, Kimya, Psikoloji gibi temel tıp bilimleri yanında, Isı-ışık, Elektroterapi, Özel Tedavi Hareketleri, Kinezyoloji, Biomekanik, Yardımcı Cihaz ve Protez Eğitimi ve diğer mesleki dersleri kuramsal ve uygulamalı olarak alırlar.

MESLEKTE İLERLEME
- Fizyoterapistler üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler. - Çalıştıkları işyerinde belli bir alanda uzmanlaşabilirler (yanık, felç vb.). - Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Terapistlik (rehabilite), masörlük.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Mesleki eğitim süresince öğrenciler kredi ve burs olanaklarından faydalanırlar. Ayrıca son sınıfta özel hastaları (felçli vb.) evlerinde tedavi etmek suretiyle belli bir kazanç elde edebilirler. - Eğitim sonrasında kamuya ait kurum ve kuruluşlarda görev alan fizyoterapistler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Sağlık Hizmetleri Sınıfında öngörülen derece ve kademedeki katsayı ve tazminatlara göre aylık ücret alırlar. - Özel sektörün ilgili birimlerinde çalışan meslek elemanlarının ücreti karşılıklı anlaşma ile belirlenmektedir.


DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

saadet - avatarı
saadet
Ziyaretçi
17 Mayıs 2013       Mesaj #22
saadet - avatarı
Ziyaretçi
mrb ben lise son öğrencisiyim anadolu lisesindeyim ve fizyoterapi istiyorum ama size bir sorum olacak 2 yıllık fizik tedavi ile 4 yıllık arasındaki fark nedir iş olanağı açısından nasıl değişiklikler var yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkürler..
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Temmuz 2013       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bnde düz lise cıkıslıyım özellerde terch verdim gelir diyorlar bilmyrm artık inş gelir.. Sadece dersleri zor mudur onu merak edyrm. Yardmcı oln lütfen

Benzer Konular

30 Eylül 2014 / Misafir Cevaplanmış
15 Mayıs 2015 / Misafir Cevaplanmış
10 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
17 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış