Arama

Fizyoterapistin iş olanakları ve çalışma alanları nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Temmuz 2013 Gösterim: 40.628 Cevap: 22
yeminli - avatarı
yeminli
Ziyaretçi
19 Ekim 2006       Mesaj #1
yeminli - avatarı
Ziyaretçi
Ben bir fizyoterapistim. Buradaki tanımlamalar çok havada kalmış. Fizyoterapistin çalışmadığı çok nadir bölümler vardır. Fizyoterapistin yaptığı tedaviylede ilgili çok anlamsız, yetersiz bir yazı yazılmış. Fizik tedavi geleceğin mesleklerinden biri olarak gösterilmektedir. İlk olarak 2. dünya savaşından sonra ortaya çıkmıştır. Yaralıların çok fazla olması sebebiyle bu insanların tüketici olmaktan üretici olmaya geçmelerini sağlamak amacıyla ilk fizik tedavi çalışmaları başlamıştır. Gerçek manada bir insanın sağlık problemleri sebebiyle meydana gelen ve yaşam kalitesini düşüren her türlü soruna çözüm yolları aramaktayız. Şuan aklıma gelen çalıştığımız bölümleri yazayım size: Kardioloji, Romatoloji, Kadın doğum, Nöroloji, Pediatri, Ortopedi, El Cerrahisi, Yoğun bakım, Yanık üniteleri, Spor Sakatlıkları, Göğüs hastalıkları vb. gördüğünüz gibi bu kadar çok çalışma yeri varken oradaki yazılanlar sizce ne kadar yeterli olabilir. bu meslek hakkında bilgi almak isteyen arkadaşlar her türlü sorunuzu yanıtlayabilirim.
EN İYİ CEVABI BenceHicBakmaxD verdi
FİZYOTERAPİST

Sponsorlu Bağlantılar
TANIM
Yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarından yakınan kişilere hekimin tanısına uygun bir fizik tedavi programını planlayan ve uygulayan kişidir.

GÖREVLER
- Sırt ve boyun kireçlenmeleri olanların önce vücutlarının rahatsız bölgelerini ısı veren aletlerle ısıtır, daha sonra çeşitli aletlerle veya elle uyarır, sertlikleri yumuşatır, - Sürekli akım cihazları ile felçli hastaların sinirlerini gevşetir, - Felçli hastaları sıcak su havuzuna yatırarak ve aletlerle hastanın vücuduna su fışkırtarak özürlü bölgenin uyarılmasını sağlar, - Yaralanma veya hastalık sonucunda vücudun hareket yetisi azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler planlar ve uygulanmasını denetler, - İşlev yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez veya ortezlerin) kullanımını hastaya öğretir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Ultrasyon, - Boyun traksiyon aleti, - Elektrikli stimulasyon aleti, - Kum torbaları, ağırlıklar, - Parafin, - Vakum, - Lumbal traksiyon aleti.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Fizyoterapist olmak isteyenlerin; - Fen bilimlerine, özellikle biyoloji ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, - Bedence güçlü ve dayanıklı, - Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, - El ve parmak becerileri gelişmiş, - Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan, - Sabırlı, sevecen, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fizyoterapistler hastanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve sessizdir. Fizyoterapistler genellikle ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak görevlerini yürütürler. Görev sırasında hastalarla, hekimlerle ve diğer fizyoterapistlerle etkileşim halindedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Fizyoterapistler devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediye ve üniversite araştırma hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı yüksekokulların Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu okullara ve bölümlere girebilmek için üniversite Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Fizyoterapistlik mesleğinin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler: Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi genel kültür dersleri ile, Biyoloji, İnsan Anatomisi, Fizyoloji, Histoloji, Fizik, Kimya, Psikoloji gibi temel tıp bilimleri yanında, Isı-ışık, Elektroterapi, Özel Tedavi Hareketleri, Kinezyoloji, Biomekanik, Yardımcı Cihaz ve Protez Eğitimi ve diğer mesleki dersleri kuramsal ve uygulamalı olarak alırlar.

MESLEKTE İLERLEME
- Fizyoterapistler üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler. - Çalıştıkları işyerinde belli bir alanda uzmanlaşabilirler (yanık, felç vb.). - Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Terapistlik (rehabilite), masörlük.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Mesleki eğitim süresince öğrenciler kredi ve burs olanaklarından faydalanırlar. Ayrıca son sınıfta özel hastaları (felçli vb.) evlerinde tedavi etmek suretiyle belli bir kazanç elde edebilirler. - Eğitim sonrasında kamuya ait kurum ve kuruluşlarda görev alan fizyoterapistler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Sağlık Hizmetleri Sınıfında öngörülen derece ve kademedeki katsayı ve tazminatlara göre aylık ücret alırlar. - Özel sektörün ilgili birimlerinde çalışan meslek elemanlarının ücreti karşılıklı anlaşma ile belirlenmektedir.


DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

DrAm3vLH - avatarı
DrAm3vLH
Ziyaretçi
1 Ağustos 2007       Mesaj #2
DrAm3vLH - avatarı
Ziyaretçi
Fizyoterapist Kimdir?

Sponsorlu Bağlantılar
Fizyoterapist, hekim tarafından tanısı konan hastaların fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarını planlayan ve uygulayan; sağlıklı kişilerde özel egzersiz ve rehabilitasyon programları ile fiziksel uyumu arttırıp, hastalık ve sakatlıkları önleyen profesyonel bir sağlık elemanıdır. Ölçme ve değerlendirme metotlarını kullanarak hasta veya sağlıklı kişinin fizyoterapi ve rehabilitasyon programını gerekli gördüğü teknik ve elektroterapi ajanlarını kullanarak, uygular.


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BEN DE BİR FİZYOTERAPİSTİM MESLEKDAŞIMA KATILIYORUM AYRICA BENZER MESLEKLERE YAZILMIŞ OLAN MASÖRLÜK TERAPİSTLİK NEDEMEK BENZER YANLRI NEDİR BİLİNÇSİZCE MESLEKİ BİLGİ VERMEKTEN LÜTFEN KAÇINALIM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mrb fizyoterapist hocam ben sağlık meslek lisesinde okuyorum labaratuvar teknisyenliği bölümü son sınıf öğrencisiyim öss ye hazırlanıyorum her kafadan bir ses çıkıyor okulda her hocamız farklı şey konuşuyor bizde ne yapacağımızı şaşırdık sorun şu:biz bu sene kpss ye de girebiliyoruz yani 4b li devlet memuru olabiliyoruz ve aynı zamanda 2 yılık fizyo terapiye de geçebiliyoruz (4 yıllık yüksekokulu istiyoruz ama şuanda puanımız kırılıyor ) her neyse hocalarımızın bir kısmı gidin fizyoterapi 2 yıllık okuyun daha sonra 4 yıllığa tamamlarsınız diyorlar bir kısmı ise boşwerin gidin devlet memuru olun diyor 4 yıl sonra ne olacağı belli olmaz diyor artı bir de 2 +2 yapmak çok zormuş 160 sorudan 150 net yapmak gerekmiş bilmiyorum ya kafan çok karışık birde ailemde devlety memuru olmamı istiyor şimdi ben gider üniversite okursam ve boşta kalırsam ailemin yüzüne nasıl bakarım zamanında devlet memuruğunu terk ettin felan derler bende çok kötü olurum lütfen düşüncelerini bekliyorum şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Kasım 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bnde çok merak ediyorum bi bilgiye ulaştın mı?
5534 - avatarı
5534
Ziyaretçi
10 Aralık 2010       Mesaj #6
5534 - avatarı
Ziyaretçi
ABİLER İÇİNİZDEN FİZYOTERAPİST OLAN YOKMU Bİ ZAHMET BİRAZZCIK BİLGI ALMAK ISTIYORUM SADECE LUTFEN BEKLIYORUM
5534 - avatarı
5534
Ziyaretçi
10 Aralık 2010       Mesaj #7
5534 - avatarı
Ziyaretçi
abicim rica etsem bana bıraz bılgı verırmısın ben lise 3 ogrencısıyım de beklıyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Aralık 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SLM. BEN DE SON SINIF SAĞLIK ÖĞRENCİSİYM. HEM İKİ YILLIK FİZYOTERAPİYE HEM DE 4 YILLIK HEMŞİRELİĞE GİDEBİLİYORUZ . BİLGİ İSTİYORUM BİLENLERDEN...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Temmuz 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
2 yıllık fizik tedavi ile 4 yıılık fizik tedavi ve rehabilitasyonun iş imkanları arasındaki fark nedir ? yardımcı olurmusnuz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Temmuz 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bn düz lise mezunuyum bu sene oldu dha yeni . fizyoterapi istiyorum nasl bölüm iş imknlrı bı bilgi werrmisnz ltfen ?

Benzer Konular

30 Eylül 2014 / Misafir Cevaplanmış
15 Mayıs 2015 / Misafir Cevaplanmış
10 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
17 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış