Arama

Parmak şişmesi neden olur, nasıl tedavi edilir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 3 Haziran 2017 Gösterim: 78.020 Cevap: 20
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
benim sag ve sol elerimin encokve parmaklarım deri degiştirmeye paşladı sol elimin işaret parmagi ybukez cok şişti doktora gitdim emg yapıldı 5 ceşit kan tahlili yapıldı hiçbirşey cıkmadı ine 4 tane doktora gitdim hiçbir bulamadı başına gelen varmı caresini yazarsanıs sevinirim
EN İYİ CEVABI _AERYU_ verdi
Parmak Şişmesi Nedenleri

Sponsorlu Bağlantılar
Çoğu şişliğin sebebi incinme sonucu parmakta veya tüm elde oluşan iltihaplanmadır. Vücudun çok hareket eden aktif bölümlerinde olan iltihaplanmalar gibi parmaklarda olan şişliklerde fiziksel veya deri içindeki sakatlıklar (yumuşak dokunun zedelenmesi) ve enfeksiyonlarla alakalıdır. Fakat parmak şişmesi vücutla ilgili bir hastalığın belirtisi olarak elde oluşmuş olabilir. Parmaktaki çeşitli büyümeler böylece bölgesel kitleler veya şişmeler olarak ortaya çıkar .

İncinmeler
İncinmeler doku içinden veya fiziksel zorlamalardan dolayı olabilir. Parmağımız gün için de bir çok zorluğa esnekliği ve dayanaklılığı ile karşı koyar. Şiddetli bir incinme meydana geldiğinde şişen bölgenin dokusuna zarar vermeye yeterlidir.

İltihaplanmalar
İltihaplanmalar daha çok parmak derisinin bir kere zarar görmesine ve böylece mikroorganizmaların, bakterilerin doku altına girmesine izin verir. Kesilen ya da kırılan parmakta meydana gelen zarar her gün çeşitli maddelerle temas eden elimizdeki bakterilerin kendine ev olarak seçebilecekleri bir yer halini alır.

Diğer parmak problemleri
İncinmeler dışında bir sürü farklı durum vardır vücudun bölümlerinde iltihaplanmaya sebep olan . parmak şişmesine sebep olanlar arasında en önemli belirtiler şunlardır:

Romatoid Artrit: Eklemin dış tarafının iltihaplanmasına neden olan bir hastalıktır. Sebebi bağışıklık sisteminin anormal tepkisidir.

Osteoartrit: Kemik dokusu ve kıkırdağın zedelendiği bir olaydır. Ayrıca zamanla kemiğin aşınmasına sebep olur. Kireçlenme parmakta meydana gelen hastalıklar arasında en az rastlananıdır.

Lenf Ödemi: Lenf suyunun parmaklarda birikerek lenf damarlarına zarar vermesinden kaynaklanır. Bu bazen parmağın kan topladığı anda aldığı görünümle aynı gözükebilir.

Parmak Şişmesi Tedavisi

Parmak şişmesi daha ciddi bir sorundan kaynaklanabileceği için, öncelikle altta yatan sebebi bulmak önemlidir. Bunun dışında şişliğe şu yöntemler iyi gelebilir:

Buz Uygulama
Elinizi dinlendirin ve şişen bölge için buz kullanın. Bu ağrıyı hafifletir ve şişliği azaltır. Buzu direk teninize temas ettirmeyiniz çünkü kan akışını azaltıp derinize zarar verebilir muhtemel donmaya neden olabilir. Bunun yerine bir havlunun arasına sarıp incinen yere buz uygulaması yapabilirsiniz. Bunu 10 -20 dakika aralıklarla gün de en az 3 kere yapın. İncinen yerde buzu 20 dakika boyunca tutmanız önemlidir 20 dakikayı geçtiğiniz taktirde incinen yerde hafif bir kan akışı doku zedelenmesine sebep olabilir.

Bandaj İle Sarın
Bir sonraki adım, şişen parmağınızı elastik bir bandaj ile sarın. Bunu da düzgünce hareketi azaltacak kadar yapınız fakat bandaj ile sararken kan akışının devam etmesine dikkat ediniz. Eğer bandaj rahatsız ediyorsa veya zamanla acı artıyorsa , uyuşmalar, soğukluklar ve karıncalanma hissediyorsanız gevşetin. Elastik olmayan veya aşırı sıkı bandaj kullanmak şişliği ciddi derecede artırabilir ya da parmağınıza yeteri kadar kan akışı olmasını engelleyebilir.

Elinizi Yukarı Kaldırın
Son olarak, elinizi yukarı kaldırın. Buna genellikle günde bir veya iki kez ihtiyaç duyarsanız. Ayrıca parmağınızı ya da elinizi sıcak hava ile temas etmesi için emebilirsiniz veya İngiliz tuzunu(magnezyum sülfat) 20 ile 30 dakika arasında bir süre ile günde iki defa uygulayabilirsiniz. Eğer hala parmağınız iyileşmediyse acı duyuyorsanız parmağınızda sıcaklık hissi varsa ya da şiş bölgeye dokunamıyorsanız tıbbi bir müdahaleye başvurmanız gerekir iltihaplar , kırıklar ve tendon zedelenmeleri için.

Açık yaralar
Küçük şişmeler açık yaralar için normal bir iyileşme sürecidir fakat kalıcı bir şişlik iltihaplanın belirtisidir ve profesyonel bir sağlık hizmetinde muayene olmanız gerekir.bu durumlarda açık yarayı düzenli olarak sabun ve su ile temizleyip , dezenfekte edip, antibiyotikli krem tedavisine başvurarak veya gazlı bez ile yarayı kapalı tutarak iltihaplanma riskini azaltabilirsiniz.

Diğer sebepler
Şişmeler sebep olduğu eklem iltihabı ya da kronikleşen harekete dayalı incinmelerin iyileşmesi genellikle uzun zaman alır. Reçetesiz ağrı kesiciler ve antibiyotikler belki biraz rahatlama sağlayabilir . Öbür yandan, elinizi dinlendirmek yapabileceğiniz en iyi hareket tarzı olabilir. Bilgisayarda tüm gün yazı yazmaktan ya da tüm gün durmadan işlerinizi yapmaya çalışmaktan sakının.

Eğer sürekli olarak parmağınız şişiyorsa o zaman tıbbi müdahale olması şart, bu şişmeler ödem, selülit, deri veremi ve damla hastalığı gibi durumların belirtisi olabilir.

Kaynak:

RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
25 Eylül 2010       Mesaj #2
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

benim sag ve sol elerimin encokve parmaklarım deri degiştirmeye paşladı sol elimin işaret parmagi ybukez cok şişti doktora gitdim emg yapıldı 5 ceşit kan tahlili yapıldı hiçbirşey cıkmadı ine 4 tane doktora gitdim hiçbir bulamadı başına gelen varmı caresini yazarsanıs sevinirim


Geçmiş olsun..Doktor eğer bir teşhis koymadıysa yönlendirmek hata olur ama romatoid artrit yani iltihaplı romatizmal bir hastalığınız olabilir,eğer şişlik yanında ağrı ve hareket kısıtlığıda varsa ilgili parmak ekleminde ,eklem kapsülünde veya bağlarında muhtemelen bir hasar var demektir.
Sponsorlu Bağlantılar
bu durumda bunun 4 tıp tedavisi var bildiğim kadarı ile buz tatbik etmek,eklemi istirahat ettirmek, ilaç kullanmak,fizik tedavi görmek olabilir.
Teşhis konmadığını söylüyorsunuz:
Burada benim size önerim bizzat bir fizik tedavi uzmanına muayene olarak gerekli tedaviyi görmeniz olacaktır.

canet - avatarı
canet
Ziyaretçi
2 Ağustos 2011       Mesaj #3
canet - avatarı
Ziyaretçi
yürüyüş sırasında elimde şişme oluyor ve 1 saat icerisinde sismeler iniyor neden olabilir acaba?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Aralık 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
aynı sorun bendede var ama bir türlü çözemedim. eczacının birine sordugumda bana romatoloji doktoruna git baktır demişti.
ha bide küçükken geçirilen ateşli hastalıktan çıkıyormuş bu sorun. duydugum yani
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
calisirken ellerim sisiyor ne yapmaliyim?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mayıs 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba voleybol oynarken top parmağıma geldi ve parmağım şişiti parmağımın şişliği nasıl geçer acil ...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Kasım 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Doktor Bey gece yatarken elimde bir ağrıyla uyandım baktımki elimin üç orta parmağı şiş ve şittetli ağrı yapıyor.4tane doktora gitim hap ve iğne verdi faydası olmadı ayrıca şeker hastasıyım çok ağrım var ne yapabilirim.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

merhaba voleybol oynarken top parmağıma geldi ve parmağım şişiti parmağımın şişliği nasıl geçer acil ...

sen parmağın çıkmış olabilir doktura gitr
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Temmuz 2013       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Beyler ben Fenerbahçe'nin alt yapı kalecisiyim. Bizim eskiden futbolcu olan bir hocamız var, bana antrenmanda şut çekiyordu, çektiği bir şutu sağ alt köşeye uçarak parmaklarımla kurtardım ve inanılmaz bir ağrı yaşadım. O sırada yüzük parmağımda bir yüzük takılı olduğu aklıma geldi, hemen eldiveni çıkarıp baktım parmağım çoktan şişmişti. Yüzüğü zar zor 10 dakikada çıkardım. Eve geldiğimde ağrı kesici krem felan sürdüm. Hala şiş parmağım. Parmağım çıkmış olabilir mi acaba elimi yumruk yapamıyorum.
Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
21 Eylül 2013       Mesaj #10
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
Parmak Şişmesi Neden Olur? Parmak Şişmesi Tedavisi


Bazı insanlar her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkartırlar, yani çıtlatırlar.

Çoğumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız, hatta rahatsız oluruz ama nedense bunu yapanlar hallerinden memnun görünürler.

En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir.

Bu tip eklem yerlerinde, meselâ, parmaklarınızda, iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde, kemiklerin hareketleri sırasında, buraları yağlayan bir sıvı vardır. Bu sıvının içinde erimiş halde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur.

Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz düzleşince bu kapsülde gerilir. içindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. işte kulağımıza gelenler bu seslerdir.

Patlayan kabarcıklar neticesinde gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerinin hareket kabiliyetini arttırır. şüphesiz ki eklem yerinin gerilmesi, bu kapsülün boyu ile sınırıdır.

Eğer parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgenini de çekmiş olsanız, eklem içinde oluşan gaz kabarcıklarını görebilirsiniz.

Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaşık yüzde 15-20 arttırır. Aynı parmağınızı arka arkaya çıtlatamazsınız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır.

Tüm bu açıklamalar, deneylerle ispatlanmasına rağmen, yine de bu kadar küçük gazın, bu kadar büyük bir ses çıkartabilmesinin nedeni hâlâ anlaşılmış değildir. Bu sorunun tatmin edici bir cevabi da henüz yoktur.

Ayrıca detaylı çalışmalar göstermiştir ki, çıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır.
Birincisinin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor.
ikinci sesin ise kapsülün uzama sınırına vardığında çıktığı sanılıyor.

Sürekli olarak bunu yapanlarda ve bunu alışkanlık haline getirenlerde, eklemler etrafındaki yumuşak doku zarar görmekte, parmaklar şişmekte, dolayısı ile elin kavrama gücü azalmaktadır. ileri dönemlerde ise kemiklerde erken yaşta dejeneratif değişiklikler meydana gelmektedir.
bu nedenle , parmak çıtlatıyorsanız öncelikle bu alışkanlığınızı bırakmanızı öneririm.

Muhtemelen şikayetleriniz ; ilgili parmak ekleminde muhtemelen travmaya bağlı eklem kapsülünde veya bağlarında hasar olduğunu göstermektedir.

bunun 4 tip tedavisi vardır.
1) buz tatbik etmek
2) eklemi istirahat ettirmek
3) ilaç kullanmak
4) fizik tedavi görmek

benim size önerim ; bizzat bir fizik tedavi uzmanına muayene olarak gerekli tedaviyi görmeniz olacaktır.

geçmiş olsun dileklerimi sunar , acil şifalar dilerim.



Benzer Konular

7 Ağustos 2015 / özlem adıgüzel Soru-Cevap
16 Ekim 2016 / Misafir Soru-Cevap
3 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
5 Nisan 2015 / esenozkan Soru-Cevap