Arama

Etil alkolle laktik asit fermantasyonları arasındaki benzerlik ve farklılıklar nedir?

Güncelleme: 18 Kasım 2011 Gösterim: 6.133 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
etil alkol ve laktik asit fermantasyonları arasında ki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir ??
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Etil alkol ile laktik asit arasındaki en önemli fark ;ikiside oksijensiz solunumun ürünleridir fakat farklı fermantasyonlar sonucu farklı canlılar tarafından sentezlenirler
Glikoz fermantasyonu sırasında pirüvat çeşitli bileşiklere dönüşür:
Sponsorlu Bağlantılar
Alkol Fermantasyonu, pirüvatın alkol ve karbon dioksite dönüşümüdür.
Laktik asit Fermantasyonu, iki tipli olabilir:
* homolaktik fermantasyon, pirüvattan laktik asit üretimidir; Bakteriler arasında Streptokoklarda (örneğin Streptococcus lactis) ve laktobasillerde (örneğin Lactobacillus casei, L. pentosus) görülür. Kaslar da yeterince oksijen almadıkları zaman laktik asit üreterek kısa süreli olarak enerji üretimini sürdürürler. Glikoz başına 2 ATP üretilir.
* heterolaktik fermantasyon (veya heterofermantasyon) ise laktik asit ile diğer asit ve alkollerin üretimidir.

Laktik asit fermantasyonunun nihai ürünü laktik asittir. Glikoz fermantasyonu ile yalnızca laktik asit üreten organizmalara homofermantatif denir. Glikozu birden çok nihai ürüne (asetik asit, etanol, formik asit, karbon dioksit gibi) fermante eden organizmalar ise heterofermantatif denir.
Laktik asit fermantasyonu
Laktik asit fermantasyonu, oksijen yokluğunda bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülen bir fermantasyon biçimidir.
Normalde, glikoz glikoliz yoluyla parçalanır, iki molekül ATP, iki molekül NADH ve iki molekül pirüvat elde edilir. Ancak, NADH moleküllerinde bulunan hidrojen atomunun başka bir moleküle aktarılarak NAD+’nın tekrar oluşturulması gerekir ki yeni glikoz molekülleri parçalanmaya devam edebilsin.
Ortamda yeterli oksijen olduğu zaman NADH molekülünde bulunan hidrojen bir takım ara moleküller aracılığıyla sonunda oksijene aktarılır ve glikolizin ilk aşamalarında ortaya çıkan bir hidrojen iyonu da kullanılarak bir molekül su meydana gelir. Bu süreç sırasında hücreye enerji sağlayan ek ATP molekülleri açığa çıkar.
Ortamda oksijen bulunmadığı zaman pirüvatın laktik aside dönüşmesi NADH’den tekrar NAD+ elde edilmesini sağlar. Laktat daha fazla parçalanamasa dahi NAD+ yenilendiği için yeni glikoz moleküllerinin parçalanmasında kullanılabilir, az miktarda ATP üretimi sağlanır. Laktat hücreden dışarı difüzyonla çıkar.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Etil alkol ile laktik asit arasındaki en önemli fark ;ikiside oksijensiz solunumun ürünleridir fakat farklı fermantasyonlar sonucu farklı canlılar tarafından sentezlenirler
Glikoz fermantasyonu sırasında pirüvat çeşitli bileşiklere dönüşür:
Alkol Fermantasyonu, pirüvatın alkol ve karbon dioksite dönüşümüdür.
Laktik asit Fermantasyonu, iki tipli olabilir:
* homolaktik fermantasyon, pirüvattan laktik asit üretimidir; Bakteriler arasında Streptokoklarda (örneğin Streptococcus lactis) ve laktobasillerde (örneğin Lactobacillus casei, L. pentosus) görülür. Kaslar da yeterince oksijen almadıkları zaman laktik asit üreterek kısa süreli olarak enerji üretimini sürdürürler. Glikoz başına 2 ATP üretilir.
* heterolaktik fermantasyon (veya heterofermantasyon) ise laktik asit ile diğer asit ve alkollerin üretimidir.

Laktik asit fermantasyonunun nihai ürünü laktik asittir. Glikoz fermantasyonu ile yalnızca laktik asit üreten organizmalara homofermantatif denir. Glikozu birden çok nihai ürüne (asetik asit, etanol, formik asit, karbon dioksit gibi) fermante eden organizmalar ise heterofermantatif denir.
Laktik asit fermantasyonu
Laktik asit fermantasyonu, oksijen yokluğunda bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülen bir fermantasyon biçimidir.
Normalde, glikoz glikoliz yoluyla parçalanır, iki molekül ATP, iki molekül NADH ve iki molekül pirüvat elde edilir. Ancak, NADH moleküllerinde bulunan hidrojen atomunun başka bir moleküle aktarılarak NAD+’nın tekrar oluşturulması gerekir ki yeni glikoz molekülleri parçalanmaya devam edebilsin.
Ortamda yeterli oksijen olduğu zaman NADH molekülünde bulunan hidrojen bir takım ara moleküller aracılığıyla sonunda oksijene aktarılır ve glikolizin ilk aşamalarında ortaya çıkan bir hidrojen iyonu da kullanılarak bir molekül su meydana gelir. Bu süreç sırasında hücreye enerji sağlayan ek ATP molekülleri açığa çıkar.
Ortamda oksijen bulunmadığı zaman pirüvatın laktik aside dönüşmesi NADH’den tekrar NAD+ elde edilmesini sağlar. Laktat daha fazla parçalanamasa dahi NAD+ yenilendiği için yeni glikoz moleküllerinin parçalanmasında kullanılabilir, az miktarda ATP üretimi sağlanır. Laktat hücreden dışarı difüzyonla çıkar.

--------------------------------------------------------------------------------


Kaynak: Etil alkolle laktik asit fermantasyonları arasındaki benzerlik ve farklılıklar nedir?

Benzer Konular

30 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap
16 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap
3 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
10 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
16 Ekim 2014 / Misafir Kimya