Ziyaretçi
lütfen yardımcı olun
Amerikan Mutfağı ise, zihinlere, fast food (hızlı/ayaküstü yemek), preserved food (içerisine koruyucu malzeme katılmış yiyecek), diet food (diyet yemeği), processed food (belirli bir işlemden geçirilmiş yiyecek), low-carb food (düşük karbonhidratlı yiyecek), hatta junk food (boş yere hamallık yaptıran aburcubur yiyecek) gibi, hepsinin de zararlı yönleri gündemde olan birçok Amerikan icadı kavramla geliyor… Ve aslında, bu kavramların çoğunun, günlük yaşamı kolaylaştıracak boyutları veya yemeklere yeni lezzetler katacak nitelikleri mutlaka var.
Bu tür bir yemek anlayışı ile obes (aşırı şişman) Amerikalıların sayıları her geçen gün hızla artarak neredeyse toplam nüfusun % 25’ine ulaşmış durumda . Aşırı şişmanlık, Amerikalılar için, adeta bir salgın halinde, kontrolsüzce büyüyen önemli bir sorun. Tabii ki bunun nedeni ortalama Amerikan beslenme alışkanlıkları…
Amerika çok farklı coğrafi kökenden gelen insanlardan oluşmuş bir ülke olduğu için, kültür farklılığı mutfak kültüründede kendisini göstermiş ve son derece zengin bir çeşitlilik ortaya çıkmıştır. Bu çeşitliliği yeme- içme mekanlarında ve yemek malzemelerinde rahatça görebilirsiniz. Yeni kıtaya göç eden herkes, beraberinde bir bitki tohumunu, bir yemek tarifini, ya da bir pişirme alışkanlığını da getirmiş. Böylece, Amerika’nın kültürel özelliğini oluşturan genel ilke, yemek kültürüne de yansımış. Ancak diğer alanlarda olduğu gibi Amerikan kültürü tamamen yok olmamış sadece diğer kültürlerler harmanlanmış.
Yine Amerika’da “etnik mutfak” kavramını görmek çok mümkün. Etnik mutfak, “ülkesinin dışında olmasına rağmen, özelliklerini, geleneklerini ve lezzetlerini muhafaza ederek ve mümkün olduğu kadar orijinal malzemelerini kullanarak, aslına yakın halde korunan mutfak” anlamına geliyor. Örneğin, Çin Mutfağı, aşağı yukarı tüm büyük Amerikan kentlerinde Çin Mahallelerine rastlamak mümkün.
Amerika’da Çin dışında kabul gören diğer mutfaklar ise Tayland ve Japon mutfaklarıdır. Japon Mutfağı, Amerikalılar için yalnızca sağlıklı beslenmenin değil, aynı zamanda modaya en uygun şekilde doymanın da, en son sembolü. Hemen her kentte, hatta kasabada, suşi yenebilecek restoranlar veya “suşi bar”lar mevcut…
Bir başka çok ünlü Amerikan etnik mutfağı da İtalyan Mutfağı… İtalyanlar, dünyanın her yerini olduğu gibi, Amerika’yı da mutfaklarıyla fethetmiş durumdalar. İtalyan mutfağı, aynı zamanda Amerika için, şık ve sofistike yemek tarzının da sembolü. Bu arada, belirtmekte yarar var, hemen her Amerikan kentinin, tıpkı Çin Mahalleleri gibi, “İtalyan Sokakları” da mevcut… Italyan yemeği – Akdeniz mutfağı olduğundan bizim damak tadımıza en yakın mutfaktır. Diğer mutfakları denediyseniz ve hoşunuza gitmediyse Italyan mutfağını kesinlikle beğeniceksiniz.
Ayrıca özellikle güney kıyılarında Meksika yemeğide yapan restaurantlarda oldukça yaygın. Hatta “Mc Donalds” gidi fast-food yapan Meksika restaurantları zinciri bile var. Acılı – baharatlı yemekleri seviyorsanız Meksika yemeğini seviceksiniz demektir.
Amerikalıların ikinci bir özelliği ise yemek hazırlamak için Türk kadınları gibi uzun saatlerini mutfakta geçirmemeleri. 2. Dünya Savaşı sonrasında gıda endüstrisinde bir yenilik gerçekleşmiş ve dondurulmuş gıdaların üretimi başlamış. Böylece pişirme süresi oldukça kısalmış. Ancak, dondurulmus gıda üretimi kolaylık sağlayabilecek ürünlerin başlangıcı oldu. Daha sonra Amerikan toplumu micro-dalgada 5 dk. Hazırlanabilecek yüzlerce çeşit üretti. Tabii buda Amerikalıların bugünkü kötü beslenme alışkanlıklarını ve dolayısıyla da, sağlık sorunlarını yaratan beslenme biçimini oluşturmuşlar.
Sponsorlu Bağlantılar
Bu tür bir yemek anlayışı ile obes (aşırı şişman) Amerikalıların sayıları her geçen gün hızla artarak neredeyse toplam nüfusun % 25’ine ulaşmış durumda . Aşırı şişmanlık, Amerikalılar için, adeta bir salgın halinde, kontrolsüzce büyüyen önemli bir sorun. Tabii ki bunun nedeni ortalama Amerikan beslenme alışkanlıkları…
Amerika çok farklı coğrafi kökenden gelen insanlardan oluşmuş bir ülke olduğu için, kültür farklılığı mutfak kültüründede kendisini göstermiş ve son derece zengin bir çeşitlilik ortaya çıkmıştır. Bu çeşitliliği yeme- içme mekanlarında ve yemek malzemelerinde rahatça görebilirsiniz. Yeni kıtaya göç eden herkes, beraberinde bir bitki tohumunu, bir yemek tarifini, ya da bir pişirme alışkanlığını da getirmiş. Böylece, Amerika’nın kültürel özelliğini oluşturan genel ilke, yemek kültürüne de yansımış. Ancak diğer alanlarda olduğu gibi Amerikan kültürü tamamen yok olmamış sadece diğer kültürlerler harmanlanmış.
Yine Amerika’da “etnik mutfak” kavramını görmek çok mümkün. Etnik mutfak, “ülkesinin dışında olmasına rağmen, özelliklerini, geleneklerini ve lezzetlerini muhafaza ederek ve mümkün olduğu kadar orijinal malzemelerini kullanarak, aslına yakın halde korunan mutfak” anlamına geliyor. Örneğin, Çin Mutfağı, aşağı yukarı tüm büyük Amerikan kentlerinde Çin Mahallelerine rastlamak mümkün.
Amerika’da Çin dışında kabul gören diğer mutfaklar ise Tayland ve Japon mutfaklarıdır. Japon Mutfağı, Amerikalılar için yalnızca sağlıklı beslenmenin değil, aynı zamanda modaya en uygun şekilde doymanın da, en son sembolü. Hemen her kentte, hatta kasabada, suşi yenebilecek restoranlar veya “suşi bar”lar mevcut…
Bir başka çok ünlü Amerikan etnik mutfağı da İtalyan Mutfağı… İtalyanlar, dünyanın her yerini olduğu gibi, Amerika’yı da mutfaklarıyla fethetmiş durumdalar. İtalyan mutfağı, aynı zamanda Amerika için, şık ve sofistike yemek tarzının da sembolü. Bu arada, belirtmekte yarar var, hemen her Amerikan kentinin, tıpkı Çin Mahalleleri gibi, “İtalyan Sokakları” da mevcut… Italyan yemeği – Akdeniz mutfağı olduğundan bizim damak tadımıza en yakın mutfaktır. Diğer mutfakları denediyseniz ve hoşunuza gitmediyse Italyan mutfağını kesinlikle beğeniceksiniz.
Ayrıca özellikle güney kıyılarında Meksika yemeğide yapan restaurantlarda oldukça yaygın. Hatta “Mc Donalds” gidi fast-food yapan Meksika restaurantları zinciri bile var. Acılı – baharatlı yemekleri seviyorsanız Meksika yemeğini seviceksiniz demektir.
Amerikalıların ikinci bir özelliği ise yemek hazırlamak için Türk kadınları gibi uzun saatlerini mutfakta geçirmemeleri. 2. Dünya Savaşı sonrasında gıda endüstrisinde bir yenilik gerçekleşmiş ve dondurulmuş gıdaların üretimi başlamış. Böylece pişirme süresi oldukça kısalmış. Ancak, dondurulmus gıda üretimi kolaylık sağlayabilecek ürünlerin başlangıcı oldu. Daha sonra Amerikan toplumu micro-dalgada 5 dk. Hazırlanabilecek yüzlerce çeşit üretti. Tabii buda Amerikalıların bugünkü kötü beslenme alışkanlıklarını ve dolayısıyla da, sağlık sorunlarını yaratan beslenme biçimini oluşturmuşlar.