Arama

Alaşımlar fiziksel midir yoksa kimyasal mıdır?

Güncelleme: 27 Kasım 2012 Gösterim: 11.148 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
4,5 haftadır hoca aynı soruyu soruyor ama bir türlü cevaplarımızı kabul etmiyor soru şu: alaşımlar fiziksel midir kimyasal mıdır? alaşımlar karışım ise neden tunç kimyasal bir olayla oluşuyor?
Sponsorlu Bağlantılar
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
26 Kasım 2012       Mesaj #2
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Alaşım Nedir? Alaşımlar Hakkında
Sponsorlu Bağlantılar
sade - avatarı
sade
VIP hazan
27 Kasım 2012       Mesaj #3
sade - avatarı
VIP hazan

Alaşım, bir metal elementin başka metaller ya da herhangi başka elementler ile homojen karışımıdır. Alaşımlar karışımdaki metallerin özelliklerinden farklı özellikler gösterirler. En bilinen alaşımlara; tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko), lehim (kalay-kurşun) ve cıva alaşımları olan amalgamlar örnek verilebilir. Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemeler üretilmesinde yaygın olarak kullanılır.


Tarihçe


Tunç Çağı'ndan kalma çeşitli tunç aletlerAlaşımların tarihi milattan önce 4. bin yıllara kadar uzanmaktadır. İran ve Mezopotamya bölgelerinde bulunan tunç (bronz) örnekleri bu zaman diliminde tarihlenmiştir.[1] Demirden daha sert olan tunç; silah, kesici ve delici aletler, mutfak aletleri, süs eşyaları
vb. yapımında günümüze değin kullanılagelmiştir.

Yapılan arkeolojik çalışmalarda Çin'in Sincan bölgesinde M.Ö. 1000 yıllarına[2] ve Hindistan'ın Merkez Ganj Vadisi ve Doğu Vindhyas bölgesinde M.Ö. 1800 yıllarına[3] tarihlenen çelik buluntulara rastlanmıştır. Sözkonusu buluntular çelik kullanımının en az 3000 yıllık bir tarihinin olduğunu belgelemektedir. Tunça göre daha sert ve dayanıklı olan demir-karbon alaşımı çelik çeşitli araç gereç yapımında yaygın olarak kullanılmıştır.



Alaşımların Üretim ve Kullanımı


Alaşım üretiminde çeşitli yöntemler kullanılır. Ergitme sureti ile karıştırma, mikroskopik boyutlarda toz karış yüksek basınç altında preslenerek sinterlenmesi (yüksek sıcaklıklarda ısıtma) bunlardan bazılarıdır. Cıva elementinin birçok metal ile kolayca amalgam oluşturabilme özelliği de alaşım üretiminde kullanılır.


Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemelerin üretilmesini sağlar. Yüksek sıcaklıklar, aşınma, kimyasal etkiler, metal yorgunluğu
vb. gibi her türlü etkilere saf metallerin yetersiz kaldığı durumlarda, gerekli olan özellikleri sağlayan niteliklerde alaşımlar kullanılır. Örneğin demirin sertliğinin yeterli olmadığı uygulamalarda, daha sert yapıdaki demir alaşımları olan çelikler kullanılır.







Benzer Konular

19 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
19 Ocak 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
9 Mayıs 2021 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış