Arama

Doktor ile yapılmış bir röportaj örneği verir misiniz?

Güncelleme: 12 Nisan 2016 Gösterim: 11.422 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ne olur söyleyin önceden yapalım puanı kapalım ne doktor ile röportaj
Sponsorlu Bağlantılar
sade - avatarı
sade
VIP hazan
10 Aralık 2012       Mesaj #2
sade - avatarı
VIP hazan
Uzm. Dr. Levent Bayam ile İngiltere'de Aile Hekimliği Üzerine Röpörtaj Sayın Levent BAYAM, öncelikle okuyucularımıza kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1994 yilinda Cerrahpasa Ingilizce Programindan mezun oldum, 1 yil Dogu` da mecburi hizmetten sonra, Haseki Aile Hekimligi` ne basladim. 1999 Aralik ayinda Aile Hekimi Uzmaniligi`ni sinavini vererek bitirdim.
Sponsorlu Bağlantılar
Zaten son bir yildan fazladir esimle beraber yaptigimiz planlara sonucunda, Uzmanlik biter bitmez Ingiltere`ye geldik. Burada IELTS, PLAB 1 ve PLAB 2 sinavlarini gectik. Bu arada bazi `clinical attachment` lar yapip ilk isim olarak Ortopedi` de asistanliga basladim. Temel Cerrahi Rotasyonu bitirdim, gerekli sinavlari gectim (MRCS -Membership of Royal College of Surgeons-2005) ve CCBST( Certificate of Completion of Basic Surgical Training) belgesini 2006 da aldim. O donemden beri Ortopedi bransinda calismaktayim. Ozellikle son 1 yilda sayisi artan, bazi Original arastirma yayini(aile hekimligi tezi dahil), Olgu yayinlari, Uluslararasi sunumlarim var, cogunlugu Ortopedi ile ilgili. Halen diger bazi calismalarim devam etmekte. Ayrica su anda `Orthopaedics and Rehabilitation Technology` diplomasi icin Dundee University `nde kayitli olup calismaktayim.
Aile Hekimligi, halen ozel ilgi alanlarimdan biri. Ileriki donemde, hafta da belli bir sure bir aile hekimligi kliniginde calismayi planliyorum.
Bir Aile Hekimi Uzmanı olarak İngiltere’deki Sağlık sektörünün ve halkın aile hekimliği anlayışını bize nasıl tarif edebilirsiniz?
Buradaki sistemin kokleri, cok daha eskiye dayandigi icin, bir cok acidan hersey yerlesmis durumda. Bu da elbette halki daha bilincli hale getiriyor ve ne zaman ne isteyeceklerini, ne zaman doktora basvuracaklarini daha iyi biliyorlar.
Her sey icin ilk basvuru yeri, GP Surgery ler(Aile Hekimligi klinikleri). Bunsuz hastaneye ancak acil durumlarda, tek basina basvurulabilir, dusmeler vs. Yari acil seyler icin bile bazen GP`ye gitmek daha faydali, cunku bazen hastanede daha cabuk gorulmeni saglayabiliyor bu sistem.
Hastanede calisan bir doktor olarak bile, her turlu saglik konularinda ilk merci her zaman bu klinikler ve her oraya giden kim olursa olsun sirasi gelene kadar bekler ve genelde randevu sistemi ile calisilir.
Burada sosyal sistem, herkesi kapsayan ve hastanin hastaneden taburcu olduktan sonra evdeki sartlarin da yasamasina uygun olmasinin gerektiriyor. Ornegin bastonla zorlukta yuruyen ve iki katli bir evde oturup da merdiven cikamayan bir hasta varsa, evde merdivene, merdivene asansoru insa edilmeden hasta, hastaneden taburcu edilmiyor. Veya eger hastaya yuksek tuvalet gerekiyorsa oturma zorlugu dolayisiyla, bu ayarlanmadan hasta hastaneden ayrilamiyor. Hastanin ev durumunu denetleyen sosyal servis var, bu sistemin icinde onemli bir rol oynuyor.
Avantajlari ve dezavantajlari tartisilabilse de, herseyi ile calisan oturmus sistem islerin daha duzgun yurumesini sagliyor.
Genel anlamda Turkiye ile kiyaslandiginda, bu oturmus sistemin kendini yenilemesi de yavas olabiliyor. Turkiye`deki dinamik yapi, bazen sistemin daha hizli ilerlemesini saglayabilir. Bir de Turkiye`deki ozellesmis yapi bu dinamizmde, etkin bir rol oynuyor. Oysa burada, ozellesme cok minimal bir miktarda.
İngiltere’de aile hekimliği uzmanı olabilmek için nasıl bir eğitim almak gerekli, tıp fakültesi mezunu bir hekim nasıl aile hekimi olabilir?
Burada tip fakultesini bitiren biri, ilk once Foundation year-1 ve year-2 diye 2 yillik on asistanlik doneminden gecer. Buna internlik dense bile, aslinda bizdeki 1. ve 2. yil asistanliga denk gelir. Cunku, gorev ve sorumluluklar bakimindan, asistanliktan bir farki yoktur, nobetlerin icerikleri de az cok aynidir ve bu donemde maasli olarak calisirlar. Bu cesitli branslari kapsar; dahiliye, cerrahi, bazen ortopedi, microbioloji, kardioloji, GP egitimi, halk sagligi vs. Bunlarin suresi genelde 4 aydir Bunu bitirmeden herhangi bir branslasma olmaz. Bu 2 yilin sonunda eger, GP (Aile Hekimligi) rotasyonuna secilebilirseniz, yaklasik 3 yillik bir sure daha gerekir. Bu da 6 ay Kadin-Dogum, cogunlukla 6 ay Cocuk ve 4 veya 6 ay acil ve herhangi baska bir bransin disinda 1 yil GP registrar( bir GP nin yaninda maasli olarak, bu maas dekanlikca odenir) egitimini kapsar.
Aile hekimligi`ne secilebilmek icin CV nizin durumu; meslekte ilerleme durumunuz, yaptiginiz sinavlar ve calismalar-yayinlar, kisacasi bu bransa yonelik yaptiginiz hersey degerlendirilir ve basvuranlar arasindan, belli sayida insan gorusmeye cagrilir. Gorusmeye cagrilmak en onemli asamadir cunku, bu isi hakkedebileceginiz gosterir. Bu gorusme sirasindaki performansiniz bir secici kurul tarafindan degerlendirilir ve size sonradan isi alip almadiginiz bildirilir.
Burada ayri bir pratisyenlik sistemi yoktur.
Burada Aile hekimligi`ne cok farkli gecmisi olanlar ve farkli disiplinlerden gelenler de katilabilirler, dahiliye, cerrahi, ortopedi vs. 2 veya 3 bransta 6 `sar ay calistiktan sonra, GP Registrar olmak icin basvururlar. Eger kabul edilirlerse (Bunun icin, bircok kez MRCGP sinavlari yapmak gerekir), 1 yillik GP registrar yilindan sonra, GP(Aile Hekimi) olarak calismaya hak kazanirlar.
Yabancı ülkelerden İngiltere’ye gelerek aile hekimi uzmanlık eğitimi alan bir hekim bu ülkede aile hekimi olarak çalışabilir mi?
Ingiltere`deki saglik ozelliginin en onemli ozelliklerinden biri, yabanci doktor sayisinin coklugudur. Hemen dunyadaki her ulkeden doktor gorebilirsiniz. Tabii bu da rekabeti cok artirmaktadir. Halen butun doktorlarin %50 sinden fazlasini yabanci doktorlar olusturuyor. %40 civarinda tamamen yurtdisinda tip egitimi almis kisiler, %10-15 Avrupa toplulugu`ndan gelenler ve geri kalan %45 civarinda da kendi mezunlari. Ancak bu kendi mezunlarinin da bir kismi 2. generasyon yabanci ailelerden.

Avrupa ulkeleri icin sinav gerekli degilken (CV ve gorusmeye cagrilinca Ingilizce seviyesini test ederler elbette), Turkiye`den gelenleri su anda zorlu sinav maratonu beklemektedir. Bunlar IELTS(Dil sinavi), PLAB 1(yazili sinav) ve PLAB 2(klinik ve sozlu sinav).
Butun sartlar saglaninca gerekiye kalan is bulmaktir. Bu bazen sinavlari gecmekten daha zorlu olabilir. Oncesinde biraz Clinical attachment ( Gozlemci olarak calisma) ve bazi branslarda asistanlik yapmak gerekebilir, 1 yillik registrarlik donemi de sart olabilir.

Yalniz su bilinmeli ki, son zamanlarda GP likte oldukca yuksek bir rekabet var, bir de yeni gelen bir yabanci doktorun vize problemleri olabilir, ozellikle son 1 yildir. Bu cogunlukla da kendi mezunlarinin issiz kalmaya baslamasindan kaynaklandi. Dolayisiyla yabanci doktorlarin calismaya baslamasi zorlasti.

Baska turlu sistemlerle gelmekte mumkun olabilir, sponsorluk sistemi veya PLAB`i gecmeden direk MRCGP sinavi ile IELTS`i gecerek baslamak gibi. Ama is bulmak bazen daha zor olabilir bu yolla.
(http://www.gmc-uk.org/doctors/new_framework/index.asp#6)
(GMC | Information on the General Practitioner (GP) Register)
İngiltere’de aile hekimliği uzmanlık eğitimi almış bir Türk vatandaşı hekim arkadaşımız ülkemizde aile hekimi uzmanı olarak çalışabiliyor mu?Hangi aşamalardan geçmesi gerekiyor?
Sanirim bu konularda benden daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz ama Saglik Bakanligi`nin belirledigi bazi esaslar var. Bir bransta gereken surelerde calismak ve tez hazirlamis olmak, butun bunlarin sonucunda da denklik sinavi almak gerekiyor mevcut durumunda. Ancak bu butun branslar icin gecerli.
Bunun icin kendi calistiginiz ulkedeki Turk egitim ataseliginden, gerekli onaylari alip bunlari diger belgelerle beraber, Saglik Bakanligi`na iletmek gerekiyor. Onlarda butun bu belgeleri inceleyip, denklik sinavini alip alamayacaginiza karar veriyorlar veya bazen eksik oldugunuzu dusundukleri bransta calismanizi veya teziniz yoksa tez hazirlamanizi soyluyorlar.
Aile Hekimligi icin ozel bir statu var mi? Ben henuz rastlamadim. Avrupa Birligi ile ilgili yasalar gectigi zaman, bunlarin taninmasi kousunda daha baska kolayliklar olabilir.
İngiltere’de her aile hekimine kayıtlı hasta sayısı nasıl ayarlanıyor? Ortalama kaç bireye bakabiliyorlar?
Nufus basina GP orani seklinde ayarlamar var ama bu cok sabit bir rakam degil. Bazi yerlerde bu rakam Aıle Hekimi basina 2000 ile 3000 arasindayken (Greater Derby 3,426, Doncaster East 2,286, Amber Valley 2,258) diger bazi yerlerde bu rakam 1000`e kadar dusuyor(Kensington and Chelsea 1,013, City and Hackney 1,017,Oxford City 1,029) ('Huge disparity' in GP provision | Society | The Guardian)
Her bolgede oturan hasta, eger o klinikte yer varsa, gidip kayit olabilir. Bazen oturdugun adrese bakabilirler.
Aile hekimlerine yapılan ödemeler nasıl? Hastalar mı yoksa sosyal güvenlik kuruluşları mı ödeme yapıyor?
Hastalar burada hemen hemen hicbir muayene ve tetkik ucreti odemezler. Belli bir miktarda ilac parasi katkisi odenir, eger hastaneye yatirilmissan, butun ilaclar da ucretsizdir. Ustelik hastaneden taburcu olunca, bir haftaya kadar da ucretsiz ilac karsilanir. Bu acilardan cok sosyal bir devlet anlayisi var. Ancak ote yandan, calisan her insanin odedigi vergilerden buyuk bir pay, saglik icin kesilir. Bu da az bir miktar degildir.
Sagliktan en buyuk payi, Aile Hekimligi klinikleri alir. Ancak bunu icinde kendi bolgendeki hastalarin ilac, ameliyat ve sosyal masraflari da vardir.
PCT ler(Primary Care Trust- Birincil saglik kuruluslari), Ulusal Saglik Sistemi`nin (NHS-National Health Service) merkezindedirler ve NHS butcesinin yuzde seksenini kontrol ederler. Bunlar bolgesel kuruluslar olduklarindan, kendilerine bagli halkin ihtiyaclarini en iyi sekilde anlayacak pozisyondadirlar. Dolayisiyla saglik ve sosyal servislerin etkili bicimde calismasini saglarlar. (https://www.nhs.uk/England/AuthoritiesTrusts/Pct/Default.aspx)
Ornegin, sizin PCT emin olmalidir ki, etrafinizda sizin ulasabileceginiz butun servisler mevcuttur. Bunlarin arasinda hatanelere ulasim, disciler, goz doktorlari, psikiyatrik birimler, poliklinik hizmetlerine ulasim, telefonla saglik birimlerine ulasim, hastalarin gereken saglik birimlerine ulasimlari(ambulans hizmetleri) ve eczane hizmetleri vs. (https://www.nhs.uk/England/AuthoritiesTrusts/Pct/Default.aspx)
Burada PCT ler sadece basit bir saglik hizmetinden ziyade, bircok konuda sorumludurlar. Burada, servislerin evlere kadar verildiginden emin olmalidirlar ve birkac kurum bir arada calisir. Ornegin ortopaedi amelitayi olmus ve fakat %100 bagimsiz hareket edemeyen, gunluk islerini yemegi, banyosunu halledemeyn kisilerin, evindeki tuvalet yuksekliginin ayarlanmasina kadar bir organizasyon vardir. Bunun icin hastanenin fizyoterapisti ve meslek terapisti (occupational therapist) ile birlikte calisirlar. Dolayisiyla o yuzde 80 lik butce bu tur hizmetlerden, kanser ilaclarinin karsilanmasina kadar herseyi karsilamaktadir. Onun isin burada da elbette mali sikintilar vardir.
Bu arada burada yuksek bir oranda yasli nufus vardir ve onlarin bircok seyi yine bu PCT ler araciligi ile karsilanir, onlara verilen hizmetler cok yuksek oranda finansman gerektirir, dogal olarak kronik hastaliklari ve tedavisi uzun ve pahali olan hizmetler icin. Bunlardan mali gucu olmayanlarin ve bakacak kimseleri olmayanlarin, huzur evlerindeki butun bakimlari veya hastane randevusuna gitmek icin ambulans ayarlanmasi veya diger teknik araclarin karsilanmasi gibi; ornegin yuruyemeyene tekerlekli sandalye veya ev ici merdiven basi asansor montaji gibi. Bunlarda PCT lerin butcesinin ne kadar guclu oldugunu gostermektedir.
Aile hekimlerinin ilaç yazma sınırlaması var mı, nasıl, örnek verebilir misiniz?
Burada her sey kayitlidir ve hersey kontrol altindadir. Ornegin bir kisiye cok fazla agir kesiciler verirseniz, o kisiye oldurmeye calismakla bile suclanabilirsiniz. Bu konuda cok meshur bir vaka vardir.(Shipman olayi). Bir GP nin yasli hastalarina yuksek doz ilac vererek olumlerine neden oldugu dolayisiyla burada bircok sinirlamalar ve kontoller var bu konuda (gerci oncesinde de vardi ya!). Ornegin bir hemsire hastaya morfin verirken, bir defter imzalanir ve bu baska bir yetkili hemsire tarafindan da kontrol edilerek imzalanir. (BBC NEWS | In Depth | The Shipman murders | The Shipman files | Audio and video repor)
Zaten, eger hastayi bir baska uzmana gondermis iseniz ve bu uzman bir ilac baslamissa, ornegin kalp veya diabet ilaci, siz ancak gerekli durumda bunu durdurursunuz eger cok yanlis etkileri varsa, tekrar o uzman sevk ederseni. Kendi basladiniz ilaci kendiniz kontrol edersiniz. Buradaki her ilacin endikasyonu az cok bellidir. BNF denen bir ilac rehberi vardir, her 6 ayda bir yayinlanir, resmi bir rehber gibidir ve icinde ticari firmalarin ilac adi da gecer. Bu bir anlamda otorite kitap gibidir. Eger verdiginiz ilac ona uygunsa, sorun yok. Uygun degilse ve hastada sorun cikarsa, solugu mahkemede alabilirsiniz.
Aile hekimlerinin koruyucu hekimlik hizmetlerini, aşılama, gebe takibi vs, devlet nasıl kontrol ediyor? Ülkemizdeki AHBS gibi bir uygulama var mı?
Onlarin cogu burada, aile hekimligi kliniklerinde yapilir. Dogan cocuktan 16 yasina kadar hicbirseyin, asinin, ilacin parasi alinmaz. Butunu bunlar da kayitlidir. Herhangi bir sebeple GP degistirir veya bir basvuru icin gerekirse, bunun raporlari GP den elde edilir.
Gebelik takibi, Aile hekimligi klinigindeki ebe tarafindan yapilir genelde. Sorunlu durumlarda veya hastanin istegine bagli olarak, doktor muayane eder ve gerekliyse veya hasta isterse, hem ebe hem de hastane ayni anda takip eder, her ikisinin kontrolleri farklidir. Iki kez US yapilir, ikincisi 20 li haftalarin basinda. Eger bir sorun cikarsa ucuncu US yapilir. US hastane de yapilir fakat butun bilgiler genelde her iki tarafta da bulunur.
GP kayitlarina herkesin bakma yetkisi yok, ozel bilgiye mudahele kurali dolayisiyla. Ancak sanirim, ozellikle istatistik amacli bu bilgilere DOH(Department of Health)- devletin saglik bolumu ulasabilir. Bu sebeple bunlarin toplandigi bir bilgi islem merkezi oldugunu tahmin ediyorum.
Vatandaşların aile hekimlerini değiştirme hakları var mı, ne kadar sıklıkla değiştirebiliyorlar?
Tabi, istedikleri zaman degisebilirler ancak genelde kisiler baska yere goc ettiklerinde degisirler, bir de basvurduklari klinikte yer olup olmamasina bagli. Onun disinda hic memnun olmayanlar da cikislarini alarak bunu gerceklestirebilirler. Kural olarak iki Aile Hekimligi klinigine ayni anda kayit olamazsiniz.

Belirlenmis bir degistirme sayisi yok, ancak bulundugunuz bolgedeki GP Surgery (Aile Hekimligi Klinigi) sayisi cok fazla degil zaten ve yer bulmak da cok kolay olmayinca, sistem sizin cok klinik degismenizi zaten sinirliyor.

Bu arada hastalarin da bazi sorumluluklari var. Normalde bir hasta, ilk GP basvurusundan tedavisi yapilincaya kadar gecen zamanin 18 hafta olmasi gibi hedef var, buna butun tahliller, cerrahi mudaheleler de dahil. Eger hasta 1 veya 2 kez mazeretsiz olarak randevusuna gelmezse, sistemin disina cikiyor ve ornegin konsultanin(uzman) bekleme listesinden adi cikariliyor (eger hastaligin cok onemli oldugu dusuncesine varilmazsa). Hasta tekrar teshis ve tedaviye karar verirse, bu 18 hafta yeniden basliyor. Dolayisiyla, hastanin tetkik ve tedavisi gecikiyor. Burada ozellesme cok gelismis olmadigindan, sistemin disina cikmak veya surenin tekrar baslamasi, hasta icin onemli.

Diger bir ornekte disci kliniklerinden. Burada devlete bagli dis hekimleri var. Ayni isi yaptiklari halde ucretleri cok daha dusuk ve sinirli sayida yerleri var. Normalde en az her 6 ayda bir disciye kontrole veya tedaviye gitmek gerekiyor. Ornegin bu 9 ayi gecipte hala gitmemisseniz, kaydiniz kayitlardan cikariliyor ve devletle calisan (NHS-National Health Service) discide yer bulmak da cok zor oldugundan, o hakkinizi kaybedip ozele gitmek zorunda kaliyorsunuz.
Aile hekimleri istedikleri bir şehirde çalışabiliyorlar mı, yerleştirmeleri nasıl oluyor?Herkesin bir aile hekimi var mı yani aile hekimi doluluk oranı nasıl?
Herkesin bir aile hekimi var, kayit oldugunuz surece. Ama eger siz kendiniz kayit olmazsaniz aile hekiminiz olmayabilir.
Aile hekimleri veya herhangi bir hekimin nerede calisacagina dair herhangi bir zorlama yok burada. Ancak biraz serbest rekabet piyasasi oldugu icin, cok ilgi gosterilen yerlerde is bulmak hayli zor. Is basvurunda bulunup da kabul edildiginiz her yerde calisabilirsiniz. Burada her aile hekimi, klinigin partneri (sahibi degil). Bazilari sadece hafta da 2 veya 3 gun de calisabilir. O konu da esneklikler var. Veya sadece 2-3 gunluk boslugun oldugu klinikler vardir, o durumda 2 klinikte calismaniz gerekebilir, yeterince para kazanabilmek icin.
Aile hekimleri nasıl yer değiştirebiliyorlar?
Dedigim gibi, tamamen, durumlara bagli. Sizin tatmin olmaniza, isverenin tatmin olmasina, kontratinizin suresine ve is bulmaya bagli olaylar. Gozde yerlerde is bulmak cok kolay olmaz, ama bu imkansiz anlamina gelmez. Sistem burada bu acidan oldukca esnektir.
Doktorlar cok fazla yer degistirmektense, bir yerde yerlesip kendi evlerini, sistemlerini ve yerlesik hayatlarini kurmayi tercih ederler. Belki bu birazda egitim doneminde cok fazla yer degistirmekten kaynaklaniyor.
Mezuniyet sonrası aile hekimlerine herhangi bir eğitim veriliyor mu?
Burada aile hekimleri, ayni zaman ozel ilgisi olabilen kisiler oldugu icin, elbette kendinizi yetistirmeniz gerekiyor fakat ayni zamanda bolge toplantilari ve egitimleri oluyor, haftada yarim gun gibi. Burada devamli egitim seminerleri ve ozellikle Aile Hekimlerine yonelik kurslar bolca var.

GMC (General Medical Counsil) butun doktorlarin kayitli oldugu bir kurumdur, buna kayit olmadan hasta bakamazsiniz, bir anlamda burada calisabilmenin sarti oraya kayit olabilmektir. Bu kurum son zamanlarda butun doktorlar icin, Validation ( gecerlilik) kurallari getirmeye calisiyor. Boylelikle her doktorun belli bir zamanda diliminde, meslegine yonelik kurslar almasi, egitim almasi, kendini gelistirmesi gibi hersey kredilendirilip belli bir puanin altina kalanlar mesleklerine devam edemeyecekler. Ancak henuz cok aktif olarak uygulamaya gecmedi.

Bir de, buradaki aile hekimleri, cok degisik disiplinlerden geldikleri icin ozel ilgi alanlari cok farkli olabiliyor. Bazilari, kucuk cerrahi birimleri kuruyor, bizdeki gibi aile planlamasiyla ugrasanlar olabiliyor. Cok yakin tanidigim iki ornek, birisi yillarca Ortopedi ile ugrasip, epey ilerledigi halde ve ek diploma sahibi oldugu halde, daha sabit bir hayat icin aile hekimligi rotasyonuna basladi. Ilerde de yan ilgi alani olarak Ortopediye devam etmayi planliyor. Diger bir arkadas ise, cerrahi rotasyon bitirip Radyoloji ihtisasina basladiktan sonra, yeterince hastanin klinik kismiyla ugrasamadigi icin, mutsuz olup aile hekimligine gecti.
Elbette buradaki sistem de boyle esnekliklere imkan veriyor. Sadece bir alanla full-time ugrasmaniz gerekmiyor, baska ilgi alanlariniz da olabiliyor, cogunlukta tek bir ilgi alani olsa da.
Aile hekimlerine yönelik devletin yaptırımları var mı ve hangi hallerde uygulanıyor?
Yapilan calismalardaki temel iki alan Research (arastirma) ve Audit(denetleme-kiyaslama). Bunu ve ozellikle ikincisini, her seviyede gormek mumkun, hemsire seviyesinde, doktor seviyesinde, klinik veya hastane seviyeinde.... Audit ile her hangi bir konuda olmasi gereken standarta ne kadar yakinsiniz, o bulunur. Bunu herkes ve her zaman yapabilir, ve bunda bir sorun olursa, degistirmek icin strateji belirlenir ve bu uygulamaya konur ve tekrar ayni calisma bir kac ay icinde tekrar yapilir. En basitinden bir ornek, doktor ve hemsireler, hastayla muhatap olduktan sonra ellerini yikiyorlar mi? Eger yikama beklenenden dusuk duzeyde ise (ornegin%95 den az), o zaman bunu iyilestirmenin planlamasi yapilir ve uygulanir. Bu bir ic denetlemedir.

Her turlu performansiniz (klinigin performansi) gerekli mercilerce ve bazen hastalardan gelen degerlendirmelere gore devamli gozetlenir. Olumsuz bir durumla veya civardaki diger kliniklere gore cok bariz bir dusukluk varsa, bazen bu kapatmaya kadar gider. Bu hastaneler icin de gecerlidir.
Aile hekimlerinin çalışma ortamları ve şartları hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?Çalışma ortamlarını devlet mi hazırlıyor?Aile hekimleri istedikleri yerde ofis açabiliyorlar mı?
Genelde aile hekimligi klinikleri 2 katli buyuk bir ev gibi binadan ibaret oluyor(buradaki klasik evlerin cogu iki katli). Icerisinde, giriste resepsiyon; randevulari sormak icin, bir bekleme salonu, bazen siranin kimde gosteren elektronik board ve geri kalan su odalar bulunuyor: tuvalet-banyo(idrar tahlili icinde), en az 1veya 2 hemsire ve ebe odasi, birkec tane doktor odasi, arsiv odasi, bazen tibbi sekreter odasi, cocuklar icin oyun bolgesi veya odasi, kendi randevunuzun durumuna bakabileceginiz hizli erisim bilgisayar ekranlari...

Aile Hekimlerinin ilgi ve uzmanlik alanina gore aile planlama birimleri, ufak cerrahi islem birimleri, agri icin enjeksiyon ve akupunktur birimleri de bulunabiliyor. Bu oldukca esnek bir anlayisin urunu.

Gunluk klinik muayenelerin disinda, her doktorun belli zamanlarda ev ziyaretleri oluyor; bu daha cok yasli hastalar icin veya gelemeyecek kadar durumu agir olan hastalar icin bir servis. Cogunlukla ogle aralarinda veya aksam mesai sonrasinda gerceklestiriliyor.
Oyle bir olayin icinde olmamakla beraber sanirim, hukumetin saglik stratejileri birimi, bu tur ihtiyaclari belirliyor ve bunu bir sekilde ihtiyac olan yerler ilan ediyor ve sonuc ta bu basvuru ile gerceklesiyor. Birden fazla basvuru da durum degerlendiriliyor.
Bu stratejilerin carpici orneklerinden birisi, yogun tren istasyonlarina acilmasi planlanan Klinikler (NHS to set up GP surgeries at major train stations - 1/6/2005 - Personnel Today)
Onceden bulunan yerler icin ise, sahibi ile oturup sartlarinizi belirliyorsunuz; ya birinin yaninda maasli ve belli saat surelerinde calisiyorsunuz veya ortakli hale geliyorsunuz. Ama herkes ortakli hale gelmek istemez, cunku o zaman butun geri kalan idari sorunlarla da ugrasmaniz gerekiyor. Bircok doktor, sadece parami alip isimi yapayim mantiginda olabilir.
Aile hekimlerinin yanında çalışan personel hangi standartlara göre düzenleniyor? Kaç kişi çalışıyor?
Bu tabiiki klinigin potansiyeline gore degisir, ancak en az 2-3 hekim (aile hekimi), 2-3 ebe, 2-3 hemsire, resepsiyonda gorevli 1-2 kisi. Tibbi sekreter. Temizlikci. Bunlarin hicbiri genelde 40 saatten fazla calismaz, onun icin. Birden fazla eleman gerekir.
Bir aile hekiminin ve yanında çalışan yardımcı sağlık personelinin aylık ortalama geliri nedir acaba?
Aile hekimlerinin gelirlerini, hangi statude calistiklari belirliyor. Eger birinin yaninda calisiyorsaniz, calistiginiz saatlere gore, ekstradan yaptiginiz islere gore ve klinigin sahibi ile yaptiginiz anlasmaya gore geliriniz degisiyor. Bu durumda, klinikle yonetimi ile ilgili herhangi fazla bir sorumlulugunuz olmuyor. Bu durumda aylik geliriniz (full-time) durumda da geliriniz herhalde £2000 altina pek dusmez. Eger partner (ortak) iseniz geliriniz daha yuksek olabilir ancak personel durumu, hasta veya gelmeyen personel, bina, teknoloji vs sonucta herseyden sorumlu oluyorsunuz. Ancak bu gelirler kiyaslanirken, unutmayin ki buradaki herseyin fiyati cok daha yuksek ve yasam standartlarina uyum cok daha pahalli.

Cok emin degilim ancak bu anlasmaniza bagli. Bunun icin elbette standartlar var. Ornegin saatlik ucret kalifiye olmayan icin saatli £5 civarinda, hemsire icin belki £10. Vergi haric.
Sonucta butun personelin maaslarini ve Europen Working Time Directory (EWTD) den dolayi insanlarin 37.5 saatten fazla calismayacaklarini goz onunde bulundurunca, ne kadar cok eleman ise almaniz gerektigini belirleyebilirsiniz. Bunlarin bir kismi da genelde part-time olarak calisiyorlar, ozellikle cocuk sahibi olanlar..
Aile hekimleri tıbbi tahlilleri nasıl yaptırıyorlar, kendi ofislerinde veya çalışma ortamlarında laboratuarları mı var? Bu tetkiklerin ücretleri nasıl sağlanıyor?
Bazi basit tahliller, klinikte yapilabilir, klinigin kapasitesine bagli olarak, ornegin idrar tahlili, temel kan tahlilleri.. Ancak geri kalanlari (CT, MRI, detayli kan tahlilleri vs) genelde, bolgedeki hastanelere gonderilir ve sonuclari rapor halinde geri gelir.
Aile hekimlerine yönelik herhangi bir kalite denetim standardı veya uygulaması var mı?
Egitimleri sirasinda her 6 ayda bir ne kadar ilerleme yaptiklari degerlendirilir ancak bu sadece aile hekimlerine ozgu degil her brans icin oyle. Son zamanlarda her 6 ayin basinda, ortasinda ve sonunda degerlendirme yapilmaya baslandi, ilerlemesini gozlemek icin. Aile hekimligi kliniklerinin performansi bir sekilde takip ediliyordur.
Onun disinda, duzenli egitim programlari uzmanlik sonrasinda da devam etmekte.
Aile hekimleri ile 2. basamak sağlık kuruluşları arasında nasıl bir ilişki var? Sevk zinciri uygulaması var mı? Nasıl?
Burada hem Aile hekimleri hem 2., 3. basamak hastanelerin hepsi ayni sistemin bir parcasi oldugundan, her an bunlarin iletisimi soz konusu. Hic bir kendi basina hastaneye gidemeyecegi icin, hersey bir iletisim mantigi ve sevk sistemi ile yurur.
Buradaki sistemin en onemli unsurlarindan biri bu iliskinin duzgun yurumesinde. Son zamanlarda yeni gelen kurallarla sevk zinciri bayagi hizlandi. Bir hastanin sevkinden itibaren tedavisinin yapilmasina kadar ki asama 4 ay ile sinirlandi. Buna butun tetkikler ve hastanede yatis suresi vs de dahil. Ancak uzmanlarin, GP ye karsi sorumluluklari var. Hastalari gormek zorundalar, klinikte ve gerekli tetkik ve tedavi sonrasi, bir ozet mektubu GP ye geri gonderilir.
Bu mektuplar icin genelde bir ses kayit cihazi kullanilir ve her Konsultan`in mutlaka bir sekreteri vardir, bunlari yaziya gecirmek ve diger kagit isleri ile gorevli.






Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Mayıs 2015       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kanser konusunda uzman bir doktora ne tür röportaj soruları sorulabilir?
Son düzenleyen nötrino; 5 Mayıs 2015 15:32 Sebep: Soru düzeni!
TheOne - avatarı
TheOne
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2015       Mesaj #4
TheOne - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Kanser konusunda uzman bir doktora ne tür röportaj soruları sorulabilir?

Hastalığın tanımı teshis yöntemleri hastalık sırasındaki aşamalar izlenen tedavi yolları türleri vb.
beyza nur ay - avatarı
beyza nur ay
Ziyaretçi
12 Nisan 2016       Mesaj #5
beyza nur ay - avatarı
Ziyaretçi
Bir doktorla röportaj yapmam gerekiyor ve 20-30 kadar soru sormak istiyorum, hangi soruları sorabilirim?
Son düzenleyen nötrino; 12 Nisan 2016 23:52 Sebep: SORU DÜZENİ!

Benzer Konular

31 Mart 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Ocak 2013 / Misafir Soru-Cevap