Arama

Kuşlarda üreme, büyüme ve gelişme nasıl olur?

Güncelleme: 27 Aralık 2012 Gösterim: 7.452 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kuşlar da üreme büyüme gelişmeyi açıklarmısınz?(Lütfen çok acilll yarına vermem gerekiyor)
Sponsorlu Bağlantılar
sade - avatarı
sade
VIP hazan
27 Aralık 2012       Mesaj #2
sade - avatarı
VIP hazan
Kuşlarda üreme, onların çok özel yapılarına bağlı olarak ayrıcalıklar gösterir. Uçabilme ve çok geniş bölgelere yayılabilme yetenekleri, onların eşlerini bulmalarını zorlaştırır. Bu nedenle eşler birbirlerine cezbedecek davranış biçimlerini güçlendirirler. Birbirlerine kur yaparlar. Aslında kur yapma, hem eş oluşturma hem de çiftleşebilmek için yapılır. Bu arada eşi başka bir türdeşe kaptırmamak için dövüşler de yapılır. Zaten, kuşların dünyasında aşk mevsimi dövüş mevsimidir de.
Kuş türlerinin hemen hepsi yılda en az bir kez olmak üzere ürerler. Üreme zamanı kural olarak, iklim ve çevre koşulları bakımından yılın en uygun mevsimidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Üreme dönemi, sakin, hızlanma ve etkin olmak üzere 3 evreye ayrılır. Bir önceki üreme döneminden sonraki evre sakin evredir. Birçok erkekte testisler küçülmüş, eğer varsa üreme renklenmesi yitirilmiş, çiftleşmeyle ilgili davranışların tümü sona ermiştir. Hızlanma evresinde, eşeysel bezler irileşir ve işlevleri gittikçe artar. Eş arama ve teritoryumu (bölgelerini) savunma başlar. Etkin evredeyse yumurtlama en yüksek hızına ulaşır ve çiftleşme gerçekleşir.
Kazlar, turnalar, karakargalar yaşamları boyunca tek bir eşe bağlı kalarak yaşarlar. Yani monogamdırlar. Ama tavuklar, kirazkuşları, devekuşlarında çokerkeklilik görülür. Serçelerdeyse çokdişililik vardır. Kolibri, Kafkashorozu, döğüşkenkuş gibileriyse eş yapmazlar.



Benzer Konular

26 Aralık 2011 / Misafir Botanik
6 Mart 2017 / KENCISii Botanik
16 Ekim 2011 / Misafir Zooloji
13 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap