Arama

Elektiriğin aydınlatmadaki önemi nedir?

Güncelleme: 24 Nisan 2013 Gösterim: 8.431 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Nisan 2013       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
elektiriğin aydınlatmadak önemi nedir acilllll
Sponsorlu Bağlantılar
Lebron James - avatarı
Lebron James
Ziyaretçi
24 Nisan 2013       Mesaj #2
Lebron James - avatarı
Ziyaretçi
Elektrik bir çok alanda kullanılabilir. Bu alanlardan biriside aydınlatmadır. Elektriği aydınlatmadaki temel etken olarak sayabiliriz. Basit bir aydınlatma aracı olan ampul elektrik yardımıyla şu şekilde çalışır;
Ampuller: Ampul içinde sarmal yapıda bir madde vardır. Bu sarmal yapıya filaman denir. Filaman tungsten denilen çok uzun ve çok ince sarmal yapıda bir telden yapılmıştır. Filamanın sarmal yapıda olmasının sebebi uzun tellerin direncinin kısa tellere göre daha fazla olmasıdır. Uzun tungsten metali ampulün içine sığması için sarmal hale getirilmiştir. Yüksek sıcaklığa dayanan filamanın direnci oldukça büyüktür. Akım bu ince telden geçerken akkor haline gelir ve çevreye ışık yayar. Ampullere akkor filamanlı ampul denir.
Sponsorlu Bağlantılar
Ampul patladığında neden tekrar yanmaz? Çünkü ampul patladığında ampulün içindeki filaman kopar ve akım geçmez. Bundan dolayı ısınmayan tel çevreye ışık yayamaz


ampul

elektrik
_ÜmiT_ - avatarı
_ÜmiT_
Ziyaretçi
24 Nisan 2013       Mesaj #3
_ÜmiT_ - avatarı
Ziyaretçi
Günlük yaşamımızda her yerde kullandığımız elektrik, evlerimize ulaşıncaya kadar bir çok aşamadan geçer.Enerji hatları ile taşınan elektriğin çoğunluğu işyeri ve konutlarda kullanılır.

Ulaşım, tıp, tarım, iletişim, sanayi ve daha birçok alanda kullandığımız elektrik, aynı zamanda çağdaşlaşmanın da önemli bir göstergesi olup; ekmek ve su gibi hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.

Elektrik enerjisi doğal kaynaklardan elde edilir.Ancak doğal kaynaklarımız sınırlıdır ve gün geçtikçe azalmaktadır.Bunu bilerek hareket etmeli ve elektrik enerjisini boşa harcamamalıyız.Kullanmadığımız lambaları söndürmeliyiz.Televizyonu seyretmiyorsak kapatmalıyız.Bilgisayar kapalı ise fişini de çekmeliyiz.Elektrik araçlarını seçerken az enerji tüketenleri tercih etmeliyiz.

Şöyle bir düşünelim, elektriksiz hayat nasıl olurdu? Böyle bir durumda 15 katı asansörsüz çıkmanız, buzdolabında sakladığınız yiyeceklerin bozulmaması için çözüm aramanız gerekecekti. Haberleri televizyondan koltuğunuza yaslanarak takip edemeyecek, mikrodalga fırında yemeğinizi ısıtamayacak, müzik setinizden sevdiğiniz bir müziği dinleyemeyecek, saçınızı kısa sürede kurutamayacak, klimanızla serinleyemeyecek, bir düğmeye basarak odanızı aydınlatamayacak, bulaşık-çamaşır-kurutma gibi; temizliğiniz için gerekli olan makineleri çalıştıramayacaktınız. Geceleri eviniz güvensiz ve karanlık olacak, elektrikli kalorifer, su ısıtıcısı, masa lambası, video ve bilgisayar gibi hayatınızı kolaylaştıran, yaşamınıza hız katan pek çok teknolojik aletten uzak bir yaşantınız olacaktı. Şimdi de elektriksiz bir hayatı şehir çapında düşünelim:

Sağlık, trafik, ulaşım, haberleşme, güvenlik sistemleri, iş yerleri, su dağıtımı, enerji üretimi, basın-yayın, bakım-onarım çalışmaları, elektriğe bağımlı olarak işleyen alanlardan ilk akla gelenlerdir.

Kesilmesi durumunda hayatı durma noktasına getirebilen elektrik, bizim için tüm bu saydıklarımızdan daha büyük öneme sahiptir. Şehir içindeki sistemlerin işlemesi, kurulu düzenin devam etmesi nasıl elektriğe bağımlı ise, vücudumuzda da enerji üretimi, iletişim, güvenlik, bakım-onarım gibi hemen hemen her türlü işlem için elektriğe ihtiyaç duyulur. Kısacası elektrik, vücudumuz için hayati bir öneme sahiptir. Çünkü vücudumuzdaki elektrik sistemi olmadan canlılıktan söz etmemiz mümkün değildir ve vücudumuzdaki elektrik ihtiyacı, bir şehrin ihtiyacından çok daha vazgeçilmezdir.

Pek çok insan elektrikten faydalanırken, kendi bedeninin de tıpkı içinde yaşadığı şehir gibi elektriksiz çalışmayacağını bilmez ya da düşünmez. Oysa vücudumuz kusursuz bir elektrik şebekesi ile donatılmıştır. İnsan vücuduna baktığımızda, elektronik ile ilgili son derece karmaşık bilgileri kapsayan, elektrik enerjisinden nasıl yararlanılacağını bilen akıllı sistemler bulunduğunu görürüz. Nitekim bilim adamları vücudumuzdaki elektrik sistemini tarif ederken, günümüzde kullanılan elektrikli aletlerle ilgili benzetmeler yaparlar, elektronikte kullanılan terimleri kullanırlar: Piller, motorlar, pompalar, jeneratörler, devreler, akım, direnç, voltaj, yalıtım, yük… Bu terimleri kullanmadan sinir sistemini tarif etmeleri pek mümkün değildir.

Benzer Konular

20 Şubat 2014 / turan Soru-Cevap
4 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap
11 Kasım 2014 / Misafir x)) Soru-Cevap
4 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap
8 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap