Arama

Kayak Sporu Nedir? Kayak Sporu - Sayfa 2

Güncelleme: 9 Aralık 2016 Gösterim: 53.254 Cevap: 12
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Aralık 2016       Mesaj #11
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kayak Krosu

Ad:  Kayak krosu.jpg
Gösterim: 1334
Boyut:  16.8 KB

Engebeli ve dağlık bir arazide kayakla yapılan uzun mesafeli yarış. İskandinav ülkelerinde bir eğlence ve bir ulaşım biçimi olarak ortaya çıkan kayak krosu bu ülkelerde popülerliğini korumaktadır. Kayak krosunda kullanılan kayaklar Alp tipi arazilerde kullanılanlardan daha uzun, dar ve hafiftir. Ayağa, topuğun daha rahat hareket etmesine olanak verecek biçimde bağlanır ve daha uzun kayak sopalan kullanılır. Kayak krosunun yanşmalı olmayan biçimi kayak gezintisi olarak da bilinir.
Sponsorlu Bağlantılar

Almancada Langlauf, pek çok İskandinav dilinde langrenn olarak bilinen kayak krosu az çok daire biçimli bir parkurda yapılır. Uluslararası yanşmalarm standart mesafeleri erkeklerde 15, 30 ve 50 km, bayanlarda ise 5 ve 10 km’dir. Birçok geleneksel kros yarışının mesafesi daha uzundur (örn. İsveç’teki Vaasa Yanşı’mn mesafesi 90 km’dir). Yarışmacılar genellikle yarışmaya farklı zamanlarda başlarlar ve parkuru en kısa sürede tamamlayan kayakçı birinci olur. Kayak krosu bayrak yarışına her biri 10 km’lik mesafede kayan dört erkek kayakçı ya da her biri 5 km’lik mesafede kayan üç kadın kayakçı katılır. Kayak krosu kayakla yapılan öteki sporlar kadar tehlikeli değildir, ama özellikle uzun mesafelerde çok dayanıklı olmayı gerektirir.

MsXLabs.org & Ana Britannica

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Aralık 2016       Mesaj #12
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kayak İniş Yarışı

Ad:  Kayak iniş yarışı.jpg
Gösterim: 594
Boyut:  23.3 KB

Yokuş aşağı inen düzeltilmiş bir pistte kayakla hız yarışı. Pist, aralarında en az 8 m mesafe bulunan ve ikişer bayrak direğinden oluşan kapılarla işaretlenmiştir. Kayakçılar iniş sırasında bu kapılardan geçmek zorundadır. Yarışmaya katılanlar en az bir antrenman inişi yapar, daha sonra da tek başlarına, önceki iniş sırasında belirledikleri sırayla kapılardan geçerek inişi gerçekleştirirler. Yarışı, pisti en kısa sürede tamamlayan kayakçı kazanır.
Sponsorlu Bağlantılar

Erkekler uluslararası kayak şampiyonalarında pistin uzunluğu 2,4-5 km arasında değişir. Pistin varış noktasıyla başlangıç noktası arasındaki dikey yükseklik farkı 1.000 m kadar olabilir. Arazinin dikliği ve zorluk derecesi de yarışmacıların yeteneklerine ve dayanıklılıklarına göre belirlenir. Bayanlar kayak iniş yarışlarında pistin uzunluğu 1,6-2,5 km arasında değişir. Pistlerin uzunlukları genellikle mesafe olarak değil, iniş süresiyle (örn. iki dakikalık iniş vb) belirtilir. Kayak iniş yarışlarında birinci gelenlerin ortalama hızı saatte 64-80 km arasındadır. Özel olarak hazırlanmış kısa pistlerde saatte 160 km’yi aşan hızlara ulaşılabilmektedir; ama bu karşılaşmalar resmî kayak iniş yarışı olarak kabul edilmez. Alp disiplini yarışmalarının belki de en çok cesaret gerektireni kayak iniş yarışıdır.

MsXLabs.org & Ana Britannica

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Aralık 2016       Mesaj #13
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kayakla Atlama

Ad:  Kayakla atlama.jpg
Gösterim: 560
Boyut:  17.4 KB

Yarışmacıların, atlama noktası yukarı kıvrılmış, dik eğimli bir rampada kayıp hızlanarak gerçekleştirdikleri atlama yarışması. Kayakçılar rampanın ucundan büyük bir hızla fırladıktan sonra havada olabildiğince uzun bir yatay yol almaya çalışırlar. Kayakla atlama karşılaşmaları 100 m, 80 m, 70 m gibi kategorilere ayrılan, özenle eğimlendirilmiş ve hazırlanmış tepelerde yapılır. Büyükler uluslararası karşılaşmaları genellikle 90 m ve 70 m kategorilerindedir. îniş genellikle bir kule üzerinden başlar. Atlayıcı çömelmiş durumda hız kazanarak (saatte 120 km’ye ulaşabilir) aşağıya doğru kayar. Atlama noktasına geldiğinde ileri ve yukarı doğru fırlar. Başarılı atlayıcılar havada, dizler dik ve ayak bilekleri öne doğru eğilmiş durumda uçarlar. Bu uçuş sırasında kayaklannı da birbirine paralel ve yukarıya doğru biraz eğimli tutarlar. Bu duruş, rüzgâr direncini en aza indirir ve havada alman mesafenin uzunluğunu artıran aerodinamik kaldırma etkisi sağlar. Yere, tepenin çok eğimli bir bölümünde ve çok daha dik bir duruşla inilir. Yerle temasın şoku dizlerin kıvrılmasıyla azaltılır. Eğimin sona erdiği düzlükte atlayıcı bir dönüşle durur.

Yarışmacılar ikişer atlayış yaparlar. Atlayışlar hem alınan mesafeye, hem atlayış tekniğine göre hakemlerce değerlendirilir. Atlanan tepeler birbirinden farklı olduğu için değişik yerlerde ulaşılmış mesafeleri birbirleriyle tam anlamıyla karşılaştırmak olanaksızdır.


Kayakla uçuş, puanlama sistemi dışında hemen her yönüyle kayakla atlamaya benzer. Uçuş yarışmalarında alman mesafe puanlamada daha büyük önem taşır. İyi yarışçılar ideal koşullarda 150 m ya da daha uzun mesafelere ulaşabilirler.

MsXLabs.org & Ana Britannica
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

14 Haziran 2016 / _Yağmur_ Spor
25 Temmuz 2016 / _Yağmur_ Spor
19 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
9 Aralık 2016 / _Yağmur_ X-Sözlük