Arama

Karate-Do Nedir? Karate-Do - Sayfa 2

Güncelleme: 13 Aralık 2018 Gösterim: 37.909 Cevap: 11
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Aralık 2016       Mesaj #11
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Karate Nedir?


Karate (Japoncada “boş el”), tekme atma, yumruk vurma ve kapanarak savunmaya dayalı silahsız dövüş. Vurma anında, toplanabilen bütün bedensel gücü vurma noktasında yoğunlaştırmaya ağırlık verir. Eller, ayağın parmaklarla taban arasındaki bölümü, topuk, önkol, diz ve dirseklerle vuruş yapılır. Usta bir karateci 5-10 cm kalınlığında çam tahtasından blokları çıplak el ya da ayak vuruşuyla kırabilir. Ama zamanlama, taktik ve ruh hali de (konsantrasyon) en az fiziksel güç kadar önem taşır.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  karate.jpg
Gösterim: 1175
Boyut:  54.1 KB
Karate sporunda ve idman maçlarında (kumite) darbe ve tekmelerin rakibe 3-4 cm’den fazla yaklaşmaması uygun görülür. Karate sporunda karşılaşmalar, taraflardan birinin “geçerli” vuruş puanı alamaması durumunda üç dakika sürer; bu sürenin sonunda hakemler kimin yendiğine karar verir. Ayrıca, tek bir yarışmacının önceden belirlenmiş bir dizi savunma ve karşı saldırı hareketini karşısında birkaç rakip varmış gibi yaptığı karşılaşmalar da (kata) düzenlenmektedir. Bunlarda yarışmacılara jimnastikteki gibi bir hakem kurulunca puan verilir.

Doğu’da karatenin gelişmesi yüzyıllar sürdü. 17. yüzyılda Okinava’da, büyük olasılıkla silah taşımalarına izin verilmeyen kişilerce sistemleştirildi. 1920’lerde Japonya’ya girdikten sonra teknik ve eğitim yöntemleri birbirinden biraz farklı çeşitli okul ve sistemler ortaya çıktı. Doğu’ya özgü öbür dövüş disiplinlerinde olduğu gibi karatede de zihinsel yaklaşım, karşılaşma öncesinde ve sonrasında özel selamlaşma gibi saygı gösterileri, özel giysiler ve kuşak rengiyle belirtilen karmaşık derecelendirme sistemi büyük önem taşır. Bazı teknikler öteki dövüş stillerindeki tekniklerle aynıdır. Karşılaşmalar 8 m x 8 m boyutlarındaki bir alanda yapılır.

Türkiye’ye karate 1962’de judoyla birlikte girdi. Hakkı Koşar’ın çabalarıyla 1960’ ların sonlarında gelişmeye başladı. 1977’ de Amatör Karate Organizasyonu kuruldu. 1982’de Judo Federasyonu’na bağlandı. Türk karateciler özellikle son yıllarda uluslararası karşılaşmalarda önemli başarılar elde ettiler. 1989’da ilk Avrupa şampiyonluğu, 1991’de ise ilk Dünya şampiyonluğu kazanıldı.

MsXLabs.org & Ana Britannica

Son düzenleyen _Yağmur_; 5 Aralık 2016 16:33
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
serdarakın - avatarı
serdarakın
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2018       Mesaj #12
serdarakın - avatarı
Kayıtlı Üye
Her zaman yapmak istediğim bir spor dalı olarak kalacak benim için Msn Happy
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

8 Haziran 2019 / Misafir Cevaplanmış
5 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
27 Şubat 2016 / Safi X-Sözlük