Arama

İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi - Sayfa 2

Güncelleme: 8 Mayıs 2018 Gösterim: 28.086 Cevap: 12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2013       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

İspanya Yemek Kültürü


İspanya'nın genelinde bölgelerde yetişen ürünlere bağlı olarak değişiklik gösteren yöresel yemek çeşitlerine rastlanir.Bu çeşitlilik tabi ki İspanyol mutfağını dünya mutfakları arasında en zenginler ve en lezizler arasına sokmaya yetiyor.
Sponsorlu Bağlantılar

İspanya'nın yemek kültürünü anlamak için biraz geçmişe bakmak bile yeterli. Bu bölgenin, yani İber Yarımadası'nın verimli toprakları tarih boyunca farklı farklı toplumlar tarafından istila edilmiş. Keltler, Fenikeliler, Kartacalılar, Helenler ve hatta bir dönem Arapların hakimiyeti hüküm sürmüş. Bu sayede de çeşit çeşit tat ve dokunun ülkenin yemek kültürüne yerleşmesi kaçınılmaz olmuş.

İspanya Yemekleri dünya üzerinde en çok tercih edilen mutfaklardır. Akdeniz Mutfağına hakim olan İspanyol Yemekleri ve soslarında narenciye, incir, üzüm ve zeytin mutlaka kullanılan ürünler arasındadır.

Sabahın erken saatinde hafif bir kahvaltı ile güne başlayan İspanyollar öğle yemeği öncesi mutlaka bir şeyler atıştırırlar. Tapas denilen dünyaca ünlü mezeleri ve kanepeleri ile hem İspanyolları hem İspanya Gurme Turlarına katılan yolcuların oldukça beğenisini toplamaktadır.

İspanya Mutfağının ve yemeklerinin vazgeçilmezi olan deniz mahsulleri, daha iç kısımlarda ise buğday ve pirinç hem üretilmekte hem de fazla miktarda tüketilmektedir. İspanya Yemeklerinin ve İspanyol Mutfağının temel taşlarından bir diğeri de kesinlikle geleneksel tarım ürünlerinden bir tanesinden yapılan Zeytinyağlarıdır. Endülüs Mutfağı neredeyse tüm dünyada Kızartma Yemekler Mutfağı olarak bilinir. Zeytinyağı ile yapılmış İspanya Yemeklerini ve kızartmalarını süslerken yumurta, domates, sarımsak ve soğan bol miktarda kullanılır.

Hazırlanan yemekler bölgelere göre değişse de yemek kültürleri dünyanın her yerinde aynıdır. Her bölgenin artık kendisine mal olmuş yemekleri var. Mesela Galiçya’ da et ve balıkla hazırlanan küçük börekler, dünyanın her yerinde bilinen fasulye yemekleri Fabada bunlardan bazılarıdır.

İspanyol Mutfağı denilince akla ilk gelen yemek hiç kuşkusuz Valencia bölgesi İspanya'nın en tanınmış yemeğine ev sahipliği yapar. Paella'ya...Paella aslında bir tür deniz ürünleri yemeği olup paellara isimli kaplarda genelde odun ateşinde pişirilir.Sebzeler ve pirince deniz ürünleri eklenerek tavada hazırlanır.İçerdiği deniz ürünleriyle ( havyarmidye ve hatta salyangoz ) enfes bir görüntüye de sahiptir.Değişik yörelerde değişik türlerde yapılır.

Derlemedir.

Son düzenleyen Baturalp; 10 Kasım 2016 02:29 Sebep: sayfa düzeni
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mart 2016       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İspanyol Yemekleri
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Patatesli İspanyol Omleti:
750 gr. patates
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 büyük baş soğan
6 yumurta
karabiber
tuz

Patatesleri soyun. Yıkayıp kurulayın ve ince 3-4 mm.lik yuvarlak dilimler halinde kesin. Soğanları halka halka doğrayın. Zeytinyağının 1 çorba kaşığını ayırın. Kalanını büyük bir tavaya koyun ve kızdırın. Yağınız kızınca içine patates ve soğanları atın, kapağını kapatarak 15 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Arada sırada tahta kaşıkla kırmadan patates ve soğanları çevirin. Patates ve soğanların kavrularak yanmamasına dikkat edin.

Patatesler yumuşayınca tavayı ateşten çekip 10 dakika kadar soğumaya bırakın. Derin bir kapta yumurtaları çırpın. İçine patates ve soğan karışımını atın. Arzunuza göre tuz ve karabiber serpip birlikte karıştırın.

Başka bir tavanın dibine tam tavanın dibine göre, yağlı kağıt serin. Üzerini kalan yağın yarısı ile yağladıktan sonra, biraz kızdırıp yumurta ve patates karışımını içine dökün. Üzerini kaşıkla düzelterek orta ateşte 5-6 dakika omletin altı nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra omletin kağıda yapışmamasını sağlamak için tavayı hafifçe sallayın ve kağıtla birlikte omleti büyük düz bir tabağa alın. İçinde kızarttığınız tavayı kalan, yarım çorba kaşığı yağ ile yağladıktan sonra, tabaktaki omletin üzerine kapatın. Tavayı tabakla birlikte ters çevirerek omleti tavaya alın. Omletin üzerindeki yağlı kağıdı, omleti bozmadan alın ve atın. Tekrar 3-4 dakika omletin altı da altın rengi alıncaya kadar orta ateşte kızartın. Daha sonra omleti geniş bir tabağa alıp, ya yanında salata ile hafif bir yemek olarak, ya da oda sıcaklığında soğuyunca, 2 cm.lik küpler halinde keserek mükemmel bir "Tapas" olarak servis yapabilirsiniz.

İspanyol Tortillası:
4 adet patates
2 adet kurusoğan
4 yemek kaşığı krema
4 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı margarin
1 çay bardağı sıvıyağ

Yağları tavada kızdıralım. küp küp doğradığımız patatesleri kavurmaya başlayalım. Patatesler hafif kızarınca ince kıyılmış soğanları ekleyelim. Pişince fırın kabına alalım. Diğer tarafta: kreme, yumurta, karabiber vu tuzu çırpıp patateslere ilave edip karıştıralım. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika pişirelim.


İspanyol Omleti:
4 adet patates
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan(yarım ay şeklinde doğranmış)
Tuz
Karabıber
4 adet yumurta
3 dal taze yeşil soğanın sapları

Patateslerı yıkayıp kurulayıp soyun. İnce halkalar halinde doğrayın tencereye soğuk su doldurun, tuz ve patatesleri ilave edin. Su kaynadıktan sonra orta ateşte 5 dakika pişirin, zeytinyağını bir tavada kızdırın soğanları kavurup patatesleri ilave edin, patesler pembeleşinceye kadar orta ateste 5-6 dakika kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi ekleyin ateşten alın, kavurma işlemini yaparken devamlı karıştırın. Karıştırma kabının içinde yumurtaları cırpın kavrulmuş patates ve soğanları yumurtalara katın. Tavanızı ateşe koyun, biraz kızdırın, patateslerı ve yumurtaları tavaya dökün. Omletin bu yüzünü 2-3 dakika pişirin daha sonra diğer yüzünü 2-3 dakika pişirin. Ateşten alın, omlet ılıdıkdan sonra dilimleyip taze yeşil soğanın sapları ile süsleyin.

Antepfıstıklı Soğuk Badem Çorbası:
3 Yemek Kaşığı Sana Klasik
Aldığı kadar karabiber
Aldığı kadar tuz
2 Diş sarmısak
100 gr antepfıstığı
2 Dilim ekmek içi
120 gr Taze Badem

Bir cezveye su koyup bademleri üç dakika kaynattıktan sonra, ılık suyla karıştırıp rahatlıkla bir tarafından bastırarak soyabilirsiniz. ekmek içini içme suyuyla ıslatın. Çorbanın rengi ve krema gibi olması için çıtır ve kenarlı olmamalı. 120 gram bademi ve iki büyük diş sarımsağı yukarıda anlatıldığı gibi kaynatın. Bademlerin kabuklarını soyunca bu işlemi yineleyip badem ve sarımsakları bir kez daha beş dakika kaynatın. Badem ve sarımsağı mutfak robotu yardımıyla iyice püre haline getirin. Havanda da dövebilirsiniz, güzel bir badem şekeri kıvamını alıyor. Bademler ne kadar ufak taneli olursa çorbanız da o kadar güzel olur. Sonra ekmekleri elinizle iyice sıkıp blender’a ekleyin. Ekmekler iyice öğütülürken önce SANA margarini, sonra da iki bardak suyunuzu ekleyin.

Karpuzlu Gazpacho:
200 gr karpuz
1 adet soyulmuş salatalık
4 adet doğranmış domates
2 çorba kaşığı şeri sirkesi
4 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber

1. Karpuzun çekirdeğini çıkarıp küçük küpler şeklinde doğrayın.
2. Tüm malzemeleri gazpachonun kıvamının tam istediğiniz gibi olduğundan emin olarak blendırdan geçirin.
3. İnce bir elekten geçirip süzün. Bir süre buzdolabında saklayın.

Barcelona Usulü Omlet:
2 adet patates
8 adet siyah zeytin
8 adet yeşil zeytin
1 adet soğan
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Patatesleri soyup kare kare ufak doğrayın, zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp yarım yarım bölün, soğanı kıyın. Önce patatesleri tavaya bir yemek kaşığı yağla koyup kavurun kızarmaya başlayınca soğanı ve zeytinleri salçayla birlikte ekleyip kavurmaya devam adin. Soğanlar pembeleşince çırpılmış yumurtaları ekleyin tuzunu koyun ve karıştırarak pişirin karabiber ekleyerek servis yapın.

İspanyol Usulü Tavuk:
2250 - 2500 gr'lık tavuk (temizlenip 6 parçaya bölünmüş)
60 gr (1/2 su bardağı) un (1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberle karıştırılmış)
1/4 su bardağı zeytinyağı
1 büyük soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 dolmalık kırmızı biber (çekirdekleri temizlenip, doğranmış)
1 dolmalık yeşil biber (çekirdekleri temizlenip, doğranmış)
1+1/4 su bardağı tavuk suyu
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
240 gr mantar (dilimlenmiş)
6 domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek kuşbaşı doğranmış)
10 doldurulmuş yeşil zeytin (her biri ortadan 2'ye kesilmiş)
10 siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)

Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (170 C) getirip, ısıtınız.
Baharatlı unu bir tabağa koyup, tavuk parçalarını iyice una bulayınız. Büyük bir tavada zeytinyağı orta ateşte kızdırınız. Yağ kızınca tavuk parçalarını koyup, her iki yanlarını 5-6'şar dakika, renkleri hafifçe kahverengileşene kadar kızartınız. Tavuk parçalarını maşayla bir güvece (ya da ateşe dayanıklı bir cam kaba) çıkarınız.

Soğan, sarımsak ve biberleri tavaya koyup, 5-6 dakika sık sık karıştırarak kızartınız. Tavayı ateşten alıp, sebzeleri kaşıkla güveçteki tavuk parçalarının üstüne yerleştiriniz. Küçük bir tencerede tavuk suyunu orta ateşte kaynatınız. Kaynayınca tencereyi ateşten alıp, tavuk suyunu güvece boşaltınız. Güvecin üstünü örtüp, fırına sürerek 1-1,5 saat, tavuk parçaları yumuşayıncaya kadar pişiriniz.

Pişme süresinin bitiminden 10 dakika önce, tereyağı küçük bir tavada orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca mantar ve domatesleri ekleyip, 5 dakika kadar pişirerek tavayı ateşten alınız.
Güveci fırından alıp, tavadaki mantarlı karışımı yemeğin üstüne boşaltarak, İspanyol usulü tavuğunuzu güvecinde servis ediniz.

İspanyol Usulü Dolmalık Biber:
8 adet dolmalık biber
Hamuru için: 200 gr. un
1 bardak süt
2 yumurta
Tuz
Karabiber
1 litre zeytinyağı
Ayrıca:
Maydanoz
1 limon

Dolmalık biberleri dörde bölün, ayıklayın, yıkayın. Sularının süzülmesini bekleyin.
Hamuru için unu bir kaba koyun. Yavaş yavaş sütü ve yumurtaları ilave edin. Bolca tuz ve biber ekin. Zeytinyağını kızdırın. Dolmalık biberleri hamura bulayın. Kızgın yağda kızartın. Delikli kepçe ile servis tabağına alın. Limonu yıkayın. 8'e bölün. Maydanozu yıkayın, kurulayın. Kızgın yağa atın ve hemen alın. Garnitür olarak biberlerle birlikte servis yapın.

Domatesli ve Sucuklu Mercimek:
500 GR YEŞİL MERCİMEK
2 SOĞAN
1 DİŞ SARIMSAK
2 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
250 GR CHORIZIO
1 TUTAM KIRMIZIBİBER
500 GR DOMATES
KIYILMIŞ MAYDANOZ
TUZ
KAYATUZU

Mercimekleri bir gece (12 saat) soğuk suda bekletin ve sonra süzüp tekrar soğuk su içinde kısık ateşte 15 dakika pişirin. Sonra bunlara bir tatlı kaşığı kayatuzu ekleyip 30 dakika daha pişirin.

Bir tencerede zeytinyağında kıyılmış soğan ve ezilmiş sarımsakları sarartın. Sonra bunlara kırmızı biberi, soyulmuş ve çekirdekleri çıkartılıp dörte bölünmüş domatesleri, kıyılmış maydanozları katın.

Tuzunu koyun hızlı hızlı karıştırın ve buna ince halkalar halinde kesilmiş sucukları katın. Süzülmüş mercimekleri de ekleyin ve 15 dakika kısık ateşte pişirin.
Çok sıcak olmasına dikkat ederek servis yapın.

Not: Chorizio: Bir çeşit baharatlı İspanyol sucuğu.

Entegral Pirinçli Paelia:
1,2 KG TAVUK, YAĞI ALINMIŞ VE PARÇALANMIŞ
500 GR KALAMAR
500 GR TON BALIĞI KONSERVESİ
250 GR BEZELYE
350 GR UZUN ENTEGRAL PİRİNÇ
750 GR KONSERVE PARÇA DOMATES
3 BÜYÜK SOĞAN
4-5 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
BİR TUTAM SAFRAN
TUZ
KARABİBER

Entegral pirinci 3 saat soğuk suda bekletin ve süzdükten sonra 15 dakika haşlayın. Büyük bir tavada zeytinyağında tavuk parçalarını iyice kızarana dek çevirin. Tavuklar kızarınca bir tarafa koyun.

Aynı tavada kıyılmış soğanları ve süzülmüş konserve parça domatesleri çevirin. Tavaya tekrar tavukları koyun, tuzlayın biberleyin ve iyice karıştırın. 30 dakika hafif ateşte pişsinler. (Suyunu çok çekerse biraz su ekleyin.)

Sonra tavaya iyice temizlenmiş ve yuvarlak kesilmiş kalamarları, bezelyeyi ekleyin. Üzerlerine pişirip bir kenara koyduğunuz pirinci de katın. Tava, pirincin haşlama suyundan 750 gramını alabilecek büyüklükte olmalıdır.
10 dakika karıştırarak pişirin. Sonra üzerine safran serpiştirin ve 25 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin.

Son beşinci dakikada iyice süzülmüş ton balığını katın. Sıcak servis yapın.

Not: Entegral pirinç: Tam rafine edilmemiş, kahverengi pirinç.

Bask Usulü Tavuk:
1 TAVUK (1.5 KG'LIK)
2 BÜYÜK KIRMIZI DOLMALIK BİBER
2 BÜYÜK YEŞİL DOLMALIK BİBER
4 ORTA DOMATES
6 ORTA SOĞAN
YARIM SU BARDAĞI TAVUK SUYU
ZEYTİNYAĞI
1 GARNİ DEMETİ (MAYDANOZ, KEKİK, DEFNE YAPRAĞI TUZ, KARABİBER)

Tavuğu eklem yerlerinden kesip parçalara ayırın ve bunları zeytinyağında, kuvvetli ateşte kızartın.

Tavuklar kızarınca, bir tencereye koyun ve tavuk suyu, tuz ve karabiber ekleyerek, kapağını kapatın. Orta ateşte pişirmeye bırakın.

Biberleri fırının ızgarasında kızartın ki, derilerini rahatça soyabilesiniz. Domatesleri ise 30 saniye kaynar suda tutup, kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkartıp parçalara bölün.
Kıyılmış soğanları kuvvetli ateşte ve zeytinyağında sarartın. Soğanlara şerit şerit kesmiş olduğunuz biberleri ve domatesleri katın ve 10 dakika pişirin.

Soğanlı karışım püre olana dek pişirdikten sonra içine tavukları katın. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika hafif ateşte pişirin.

Servisten önce garni buketini atın. Sıcak ikram edin.

Barselona Usulü Yılan Balığı Yahnisi:
1,5 kg yılan balığı
5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
4 tane-karabiber
1 kereviz sapı (kıyılmış)
1 havuç (soyulmuş ve kıyılmış)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kırmızı dolmalık biber (çekirdekleri temizlenmiş ve di-limlenmiş)
1 büyük soğan (doğranmış)
3 büyük diş sarımsak (dövülmüş)
1 kahve kaşığı toz karabiber
1 kahve kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı pul kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı mısır unu yada mısır nişastası (1 çorba kaşığı suyla sulandırılmış)
Baharat torbası:
8 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı

Yılanbalıklarını yıkayıp tulum çıkarınız. Kafa ve kuyruklarını kesip, bir kenara ayırınız. Tulum çıkarılmış balıkları 4-5 cm'lik parçalara bölünüz. Ayırdığınız kafa ve kuyrukları, suyu, baharat torbasını, tuzu, tane-karabiberleri, kereviz sapını ve kıyılmış havuçları bir tencereye koyup, harlı ateşte kaynatınız; kaynadıktan sonra ateşi kısarak, 30 dakika kadar hafifçe haşlayınız.

Tencereyi ateşten alıp, suyu bir kevgirden başka bir tencereye süzünüz (süzgeçte kalan malzemeyi atınız).

Büyük bir güveçte yağı kızdırınız. Yağ kızınca kırmızı dolmalık biberi, soğan ve sarımsağı koyup, ateşi kısınız. Karıştırarak 6-7 dakika, soğanlar yumuşayıp pembeleşene kadar pişiriniz. Toz karabiberi, kekiği, toz kırmızıbiberi ve pul kırmızıbiberi katıp, 2 dakika daha karıştırarak pişiriniz. Yılanbalığı parçalarını katıp, ara-sıra altüst ederek 5 dakika kadar kızartınız. Tencereye süzdüğünüz suyu ekleyip, ateşi yükselterek kaynatınız. Kaynayınca güvecin üstünü kapatıp, ateşi kısarak 30 dakika pişiriniz. Mısır ununu pişmekte olan yemeğe katıp, 2-3 dakika daha, karıştırarak pişiriniz. Güveci ateşten alıp, yemeğinizi güvecinde servis ediniz.

Endülüs Usulü Tekir Balığı:
6 orta boy tekir balığı (temizlenip, gözleri çıkarılmış)
1 limonun suyu
90 gr (1/2 su bardağı) dolmalık fıstık (dövülmüş)
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 küçük soğan (ince doğranmış)
4 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 çorba kaşığı rafine yağ
1 orta boy dolmalık yeşil biber (çekirdekleri temizlenip, 1 cm'lik şeritlere kesilmiş)
6 orta boy domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek dilimlenmiş)
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı (küçük parçalara kesilmiş)
6 siyah zeytin

Tekirleri yayvan bir tabağa yerleştirip, üstlerine limon suyunu dökerek oda sıcaklığında 15 dakika bekletiniz.

Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtınız.

Orta boy bir kasede fıstık, sarımsak, soğan, maydanoz, tuz ve biberi tahta bir kaşıkla karıştırınız. Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak rafine yağı ekleyip, bir kenara bırakınız.
Balıkları limon suyundan çıkarıp (tabakta kalan limon suyunu dökünüz), kağıt peçeteyle kuruladıktan sonra, büyük bir tepsiye diziniz. Fıstık ve maydanoz karışımını balıkların üstüne sürünüz. (Her balığa eşit miktar sürmeye dikkat ediniz.) Dolmalık yeşil biber dilimlerini balıkların üstüne yerleştirip, üstüne domates dilimlerini koyunuz. En üste de tereyağı parçalarını, aralıklı olarak diziniz. Tepsiyi fırına sürüp, balıkları 25 dakika, eti kılçığından kolayca ayrılana kadar pişiriniz.

Tepsiyi fırından alıp, balıkları ve sebzeleri ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz. Zeytinleri her balığın üstteki göz çukuruna yerleştirip, servis ediniz

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
10 Kasım 2016       Mesaj #13
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

İspanya

Ad:  ispanya.jpg
Gösterim: 325
Boyut:  52.3 KB

M.Ö. 1100 yıllarında Fenikeliler, İspanya topraklarında ilk yerleşme merkezleri kurmaya başladılar. Onları Keltler ve Yunanlılar takip etti. Daha sonra Kartacalıların egemenliğine girdi. M.Ö. 202 yılında Romalılar Kartacalıları İberik Yarımadasından attılar. Roma İmparatorluğu bu tarihten itibaren İspanya'da birliği sağladı ve zamanla Hıristiyanlığı buraya yerleştirdi.

M.S. 5. yüzyılda İspanya, Germen kabilelerinin saldırılarına hedef oldu. Sırayla Alanlar, Suevler ve Vandalların ardından Vizigotlar İspanya'ya hakim oldu. Vizigotların hakimiyeti uzun sürdü ve Hıristiyanlığı kabul eden Vizigotlar, İspanya'ya Hıristiyanlığın yerleşmesini sağladı.

711'de Afrika'dan Gelen Müslümanlar, 8. asırdan 10. asra kadar kuzeydeki birkaç bölge dışında İspanya'ya hakim oldular ve burada Endülüs medeniyetini kurdular. İlmin merkezi olan üniversiteler açarak, İslam medeniyetini buraya yerleştirdiler. Endülüs Emeviler Devletinde İmam-ı Kurtubi, Şatibi, İbn-i Hazm, Nurettin Batruci gibi birçok alim yetişti ve buradaki üniversitelerde hocalık yaptılar.

Papa ve Krallar dahil birçok Avrupalı bu üniversitelerde ilim tahsil etmişlerdir. Bugünkü birçok müsbet ilimleri batılılar bu üniversitelerden öğrendiler. On birinci yüzyılda bu ülkenin iç karışıklıklarından faydalanan Hıristiyanlar kuzeyden başlayarak yarımadayı tekrar ele geçirmeye başladılar. 1276 yılında Müslümanların elinde yalnızca güneydeki Grenada kalmıştı. 1469'da Aragon ve Castilla Krallıkları tek bir krallık altında birleşerek güçlü bir devlet kurdular.

1492'de Müslümanların son kalesi Grenada Krallığı yıkıldı. Aynı yıl Kristof Kolomb İspanyol hükümdarının maddi yardımıyla Amerika'ya varan ünlü gezisine çıktı. Bu yolculuk, İspanya'nın dünyanın en büyük sömürge İmparatorluklarından birini kurmasına yol açtı. 1588 yılında İspanyol donanmasının İngiliz donanmasına yenilmesini takip eden taht ve din kavgaları sonunda İspanya zayıflayarak çökmeye başladı. 1640'ta Portekizi, 1714'te ise Avrupa'daki bazı topraklarını ve Cebelitarık'ı kaybetti. On dokuzuncu yüzyılın başlarında İspanyolların Amerika'daki bütün sömürgeleri bağımsızlıklarını kazandılar.

Birinci Dünya Savaşında İspanya tarafsız kaldı, fakat savaştan büyük ölçüde etkilendi. General Primoderivera, çıkan ayaklanmaları bastırarak ülkede diktatörlük kurdu. 1930 yılında iktidardan düştü. Bir yıl sonra yapılan seçimleri Cumhuriyetcilerin kazanması sonucu Kral On sekizinci Alfanso ülkeyi terk etti. 1936'da yapılan seçimlerde solcuların başarılı olması üzerine ülkede iç savaş başgösterdi.

1939'da iç savaşın sona ermesiyle Franco Devlet Başkanı oldu. İkinci Dünya Savaşına de katılmayan İspanya'da ordunun desteğiyle Franco savaştan sonra da yerini korudu. 1969 yılında Franco'nun ölmesiyle yerine Don Juon Carlos geçti. 1976'da Başbakan Navarro'nun istifası ile Carlos kral oldu ve Abolfo Sourez'i başbakanlığa atadı.

15 Haziran 1977'de 41 yıl sonra ilk defa genel seçimler yapıldı. Sourez'in başkanı olduğu Demokratik Merkez Birliği çoğunluğu elde etti. 1981'de sağcı Albay Tejero Cortes'in meclisi basarak yaptığı darbe girişimi sonuçsuz kaldı. 1982 seçimlerini ise Sosyalist Parti büyük çoğunluğu elde ederek kazandı ve 46 yıl sonra İspanya'da yeniden bir sol iktidarın doğmasını sağladı. Halen (1993) iktidarda sosyalist parti bulunmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 10 Kasım 2016 05:43

Benzer Konular

2 Ağustos 2011 / asla_asla_deme Mimarlık
10 Ağustos 2011 / KisukE UraharA Mimarlık
8 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Mimarlık
25 Haziran 2011 / AndThe_BlackSky Mimarlık