Arama

Gine ve Gine Tarihi

Güncelleme: 29 Ağustos 2011 Gösterim: 3.370 Cevap: 1
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
28 Ekim 2006       Mesaj #1
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Kuzeybatı Afrika ülkesidir. Kuzeyinde Senegal, Gine Bissau, güneyinde Sierra Leone ve Liberya, doğusunda Mali, Fildişi Sahili; batısında ise Atlas Okyanusu bulunur. Ülkenin ismi, 'Guinea', asıl olarak Berberi'lerin Sahra Çölünün güneyi ve Gine Körfezi arasındaki bölgeye verdikleri isimden gelir (kabaca, siyahların ülkesi demek).

Sponsorlu Bağlantılar

Tam Adı: Gine Cumhuriyeti
Yüzölçümü: 245 857 km²
Başkenti:
Conakry
Para Birimi: Gine Frankı
Dili: Fransızca (resmi) ve Yerel Diller
Nüfusu: 7 775 065 kişi (2002 tahmini)
Ortalama Ömür: 46.28 yıl (2002 tahmini)
Okur Yazarlık Oranı: % 35.9 (1995 tahmini)
Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 1 970 $ (2001 tahmini)

Sınırları: toplam: 3,399 km
İklimi: Genellikle sıcak ve nemlidir; Haziran - Kasım yağmur mevsimi, Aralık Mayıs kuru mevsimdir.
Arazi yapısı: Kıyıda düz ovalar, iç kısımlarda tepelikli dağlık arazi yer alır.
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Atlas Okyanusu 0 m; en yüksek noktası: Nimba tepesi 1,752 m
Doğal kaynakları: Boksit, demir yatakları, elmas, altın, uranyum, hidro güç, balık
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %2
Daimi ekinler: %0
Daimi otlak ve çayırlar: %22
Ormanlar ve ormanlık arazi: %59
Diğer: %17 (1993 verileri)
Sulanan arazi: 930 km² (1993 verileri)

Doğal afetler: Sıcak, kuru ve tozlu harmattan rüzgarları

HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %1.54 (1999 verileri)
HIV/AIDS - hastalığı olan insan sayısı: 55,000 (1999 verileri)
HIV/AIDS - hastalıklarından ölenlerin sayısı: 5,600 (1999 verileri)

TARİH

Avrupalılar buraya ilk olarak 16'ncı yüzyılda köle ticareti için geldiler. Gine, 1958'de Fransa'dan bağımsızlığını kazandı. Ahmed Sékou Touré'nin diktatörlüğünde muhaliflere baskı yapan ve sosyalist ekonomi benimseyen uzun bir yönetim devam etti. Onun ölümünden sonra 1984'te Lansana Conté yönetimi ele aldı. 1993'te seçimler yapıldıysa da tartışmalı hale geldi. 2005 itibariyle ülkenin durumu halen kritiktir ve Uluslararası Kriz Grubu'na göre (International Crisis Group) 'zayıf ülke' statüsüne girme tehlikesindedir. Ülkede bir Daimi Birleşmiş Milletler Misyonu mevcuttur.


EKONOMİ


Boksit, elmas, altın, uranyum, demir cevheri, su gücü, balıkçılık, ülkenin temel kaynaklarıdır. Sulanabilir alanı çok azdır. Dünya boksit üretiminde %30'luk paya sahiptir. İhracatın büyük kısmı maden ihracına dayalıdır


YÖNETİMİ

Ülke adı: Resmi tam adı: Gine Cumhuriyeti
Kısa şekli : Gine
Yerel tam adı: Republique de Guinee
Yerel kısa şekli: Guinee
Eski adı: Fransız Ginesi
İngilizce: Guinea
Yönetim biçimi: Başkanlık Tipi Cumhuriyet
Başkent: Conakry
İdari bölümler: 33 bölge ve 1 özel alan; Beyla, Boffa, Boke, Conakry, Coyah, Dabola, Dalaba, Dinguiraye, Dubreka, Faranah, Forecariah, Fria, Gaoual, Gueckedou, Kankan, Kerouane, Kindia, Kissidougou, Koubia, Koundara, Kouroussa, Labe, Lelouma, Lola, Macenta, Mali, Mamou, Mandiana, Nzerekore, Pita, Siguiri, Telimele, Tougue, Yomou
Bağımsızlık günü: 2 Ekim 1958 (Fransa'dan)
Milli bayram: Bağımsızlık günü, 2 Ekim (1958)
Anayasa: 23 Aralık 1990 (Loi Fundamentale)
Üye olduğu uluslararası örgüt ve kuruluşlar: ACCT, ACP (Afrika - Karayip - Pasifik Ülkeleri), AfDB (Afrika Kalkınma Bankası), CCC (Gümrük İşbirliği Konseyi), ECA (Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu), ECOWAS (Batı Afrika Ekonomik Topluluğu), FAO (Tarım ve Gıda Örgütü), G-77, IBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası), ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), ICFTU (Uluslararası Serbest Ticaret Birlikleri Konfederastonu), ICRM (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi), IDA (Uluslararası Kalkınma Birliği), IDB (İslam Kalkınma Bankası), IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu), IFC (Uluslararası Finansman Kurumu), IFRCS (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Toplulukları Federasyonu), ILO (Uluslarası Çalışma Örgütü), IMF (Uluslararası Para Fonu), IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü), Intelsat (Uluslararası Telekomünikasyon ve Uydu Örgütü), Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı), IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi), IOM (Uluslararası Göçmen Teşkilatı), ISO (Uluslararası Standartlar Örgütü), ITU (Uluslararası Haberleşme Birliği), MINURSO (BM Bati Sahra Referandum Misyonu), NAM, OAU (Afrika Birliği Teşkilatı), OIC (İslam Konferansı Örgütü), OPCW (Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu), UN (Birleşmiş Milletler), UNAMSIL (BM Sierra Leone Misyonu), UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı), UNESCO (Eğitim-Bilim ve Kültür Örgütü), UNIDO (Endüstriyel Kalkınma Örgütü), UPU (Dünya Posta Birliği), WCL (Dünya Emek Konfederasyonu), WFTU (Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu), WHO (Dünya Sağlık Örgütü), WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı), WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü), WToO (Dünya Turizm Örgütü), WTrO (Dünya Ticaret Örgütü)

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gine
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  800px-LocationGuinea.svg.jpg
Gösterim: 251
Boyut:  19.6 KB

Gine
Fransızca: Guinée
İngilizce: Guinea
Batı Afrika'da devlet.

Kuzeyde Gine-Bissau, güneyde Sierra Leone arasında kalır; ayrıca Senegal, Mali, Fildişi Kıyısı ve Liberya ile de sınırlanır. Başlıca kentleri 950.000 (1992) nüfuslu olan başkent Conakry (Konakri), Kankan ve Kindia'dır. Kıyılar alçak, yer yer bataklık ve mangrovla örtülüdür. İçe doğru yükselir (Futa Jallon kitlesinin bir bölümü, doğuda yüksek platolar). Bu kesim savan ve orman bölgesidir.

Ekonomi tarıma dayanır. Başlıca ürünleri, kahve, muz, palmiye yağı, pirinç, mısır, manyok ve tütündür. Ayrıca hayvan beslenir. Yeraltı kaynakları oldukça zengindir. Demir, altın, elmas, boksit (ihracatının % 65'ini boksit ve alüminyum meydana getirir). Bazı sanayiler de kurulmuştur (en önemlisi Fria Alümin Fabrikası).

Eski bir Fransız sömürgesi olan Gine, bağımsızlığını 1958'de kazandı. Gine'nin ilk devlet başkanı Ahmet Sekou Toure bir tür halk demokrasisi kurmaya yöneldi ve ülkesini 1984'e kadar başkanlık sistemine dayalı bir cumhuriyetle yönetti. 1984'teki darbeyle devlet başkanlığını üstlenen Albay Lansana Lonté, eski yönetimin yapısını büyük ölçüde değiştirdi. Ekonomide merkezî plânlama yerine serbest girişimciliğe ağırlık veren bir politika izledi. 1985'te eski başkan Sekou Toure yandaşlarının darbe girişiminin bastırılmasından sonra sert önlemler alındı ve darbe girişimine katılanlar mayıs 1987'de çeşitli cezalara çarptırıldı. Eski başkan Toure idam edildi. Aynı yıl IMF ile anlaşma yapılarak dış borçlar ertelendi, devalüasyon yapıldı. Gine Syli'si yerine Gine Frangı para birimi olarak yeniden kabul edildi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




Benzer Konular

9 Mayıs 2014 / BARIŞ Tarih
19 Ocak 2010 / ThinkerBeLL Taslak Konular
21 Ekim 2009 / Misafir Taslak Konular
24 Aralık 2011 / Daisy-BT Arşive Kaldırılan Konular