Arama

Germenler (Cermenler)

Güncelleme: 27 Ağustos 2011 Gösterim: 18.254 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Germenler
“Germenler” günümüz Avrupası halklarını oluşturan “aslî nesep”lerden birisi sayılıyorlar. İsveç, Norveç, Danimarka, Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Avusturya, İsviçre, Kuzey İtalya, İzlanda, hatta Kuzey ve Orta Fransa ile aşağı İskoçya ve İngiltere’yi oluşturan halkların kökeni “Germen.” Ancak, bu insanlar kendilerine “Germen” demezlermiş. Hatta “Germen” sözcüğünün nereden geldiği de kesin olarak bilinmiyor.
Germen kavimleri, etnik bir dayanışma içine de girmemişler. Tersine, Milâttan sonra yedinci yüzyıldan itibaren çeşitli halklara bölünmüşler. Bu halklar giderek ayrışmış, farklılaşmış ve Avrupa’nın ulus-devletlerini oluşturmuşlar.
Sponsorlu Bağlantılar

Alev Alatlı - Avrupa Kökler, Efsaneler, İnançlar


Denizci bir kavim olan Germenler, İskandinavya'nın güneyinden gelerek Keltleri yerlerinden sürdüler ve M.Ö. III. yy'dan itibaren bugünkü Almanya'ya yerleştiler. Sonra, Miladın ilk yüzyılları boyunca, Germanya dedikleri topraklarını, Urallar'a ve Karadeniz'e kadar genişlettiler.
Germenler her şeyden önce savaşçıydı; silâh olarak mızrak (kargı), çift yüzlü balta ve uzun kılıç kullanırlardı. Val-Hall veya Walhalla adlı bir cennete ve bu cennette ölülerin tanrılarla birlikte yaşadığına inanırlardı; bu tanrıların en güçlüsü, Wotan da denen Odin'di. Germenler, Roma İmparatorluğu'yla ilişki kurunca, Hıristiyanlığı benimsediler: M.S. IV. yy'da Kutsal Kitap, Gotların piskoposu Ulfilas tarafından dillerine tercüme edildi.
IV. yy'a kadar Ren ve Tuna boylarını ellerinde tutan Germenler 376 yılında Hun istilâlarına karşı koyamadı ve bu, Avrupa'da büyük kavimler göçünün başlangıcı oldu.

Avrupa'yı İstilâ Edenler

Vizigotlar (Bilge Gotlar) Tuna'yı aştılar, Roma'yı yağma ederek 410'da Galya'nın güneyine yerleştiler: Akitanya'da bir krallık kurdular. Sonra İspanya'yı istilâ ederek (476) Arap fethine kadar (711) burada kaldılar. Vandallar da aynı yolu izleyerek Kuzey Afrika'ya ulaştılar.
Burgondlar Ron vadisinde durdular (Burgonya adı buradan gelir); Alamanlar ve Vizigotlar gibi bunlar da bir gün Franklar tarafından ezilecektir. Ostrogotlar İtalya'da, ışıklı sanatı ve ince uygarlığı bakımından ilgi çeken Ravenna Krallığı'nı kurdular. Nihayet Angllar ve Saksonlar da İngiltere'yi istilâ ettiler. Böylece, Roma İmparatorluğu tamamen fethedilir ve yıkılır.
Kelt sanatından ve Gotlar aracılığıyla doğu sanatlarından etkilenen Germen sanatının örnekleri arasında, mine işlemeli mücevherler, bunlarda yer alan hayvan figürleri, güneşi temsil eden gamalı haçlar sayılabilir.

Büyük Germen Kavimleri
  • Alamanlar
  • Burgondlar
  • Franklar
  • Ostrogotlar
  • Vandallar
  • Vizigotlar
Kaynak: tarihsayfam.com

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
27 Nisan 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Cermenler

Almanların atası sayılan Hint-Avrupa halkı. Ren Nehri, Karpatlar, Tuna Nehri ve Baltık Denizi ile çevrili bölgede yerleştiler, kendilerinden önce burada yaşayan Keltleri batıya sürdüler. Cermen, diğer uluslar ve Roma İmparatorluğu ile sürekli savaştılar, İ.S. 5. yüzyılda eski özelliklerini yitirip diğer kavimlerle karışarak Hristiyan bir halk topluluğuna dönüştüler. Bir ulus durumuna gelemeyen Cermenlerin ortak yönleri; yalnızca dinsel inançları ve yaşam biçimleriydi. Doğa güçlerini simgeleyen tanrılara taparlardı. Din adamları yoktu. Törenlerini, kabile ya da aile başkanları yönetirdi. Ölüme inanmazlar, ölenin dünyadakinin aynı bir yaşama başlayacağını düşünürlerdi. Sanatlarının özelliği, boşluk olmayışıdır;süslemeleri, yüzeyi tümüyle kaplardı. Mine işlemeli kuyumculuk yapıtları önemlidir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
27 Ağustos 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Germanya

Latince: Germania
Bugünkü Almanya ile Batı Polonya topraklarının eski adı.

Bu adı, üzerinde yaşamış olan Cermen boylarından alır. Romalılar bu topraklara ulaşıncaya (İ.Ö. 1. yüzyıl sonları ile İ.S. 1. yüzyıl başları) değin ormanlık ve bataklık olan ülkede, dağınık olarak barbar, savaşçı Cermen boyları yaşardı. 10. yüzyıla kadar büyük göçlerin yol kavşağında bulunan Germanya'da pek çok kavim yaşadı. Bu süre içinde en uzun egemenlik Roma egemenliği oldu. Fakat Romalılar yüzyıllar boyu bir yandan ayaklanan yerli barbarlarla, öte yandan istilâcı barbarlarla savaşmak zorunda kaldılar. Savaşlar ve istilâlar, bu topraklarda bir uygarlığın kurulmasını ve gelişmesini önledi. Germanya, kendi adı ile anılan krallara ancak 9. yüzyılın ikinci yarısında kavuştu.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi