Arama

Pearl Harbor Saldırısı

Güncelleme: 5 Aralık 2016 Gösterim: 5.217 Cevap: 4
Master Blue - avatarı
Master Blue
Ziyaretçi
5 Eylül 2008       Mesaj #1
Master Blue - avatarı
Ziyaretçi

Pearl Harbor Baskını

Ad:  Pearl Harbor Baskını1.jpg
Gösterim: 1007
Boyut:  45.4 KB

Japonların, Oahu Adasındaki (Hawaii) Pearl Harbor’da bulunan ABD deniz üssüne düzenlediği ani hava saldırısı (7 Aralık 1941).
Sponsorlu Bağlantılar

Baskın ABD ile militarist ve yayılmacı bir çizgi izleyen Japonya arasında 10 yıldır giderek artan gerginliğin doruk noktasını oluşturmuş ve ABD’nin II. Dünya Savaşı’na girmesine yol açmıştır.

Japonya’nın 1937’de Çin’i işgal etmesi ve 1940’ta Mihver Devletleri’yle (Almanya ve İtalya) ittifak kurması üzerine, ABD ülkesindeki Japon varlıklarını dondurdu, ayrıca Japonya’ya petrol ve başka önemli savaş malzemesinin gönderilmesini durdurdu. Temmuz 1941’de de Japonya ile bütün ticari ve mali ilişkilerini kesti. Toco Hideki başkanlığındaki Japon hükümeti baskın gününe değin ABD ile diplomatik görüşmelerini sürdürdü, ama bir yandan da saldın hazırlıklarını yürüttü.

Japon Birleşik Donanması’mn komutanı Amiral Yamamoto Isoroku ABD’nin Pasifik Donanması’na darbe vurmayı amaçlayan saldırıyı büyük bir dikkatle planlamıştı. Pasifik Donanması’nın hareket yeteneğinin kırılmasından sonra, Japonya Güneydoğu Asya’yı, Endonezya Takımadalarını ve Güney Pasifik’i kolayca ele geçirebilecekti. 23 Kasım günü komutan yardımcısı Nagumo Çuiçi’nin yönetiminde 6 uçak gemisi, 2 savaş gemisi, 3 kruvazör ve 11 destroyerden oluşan bir filo Havvaii’nin yaklaşık 440 km kuzeyindeki bir noktaya doğru hareket etti. Saldırı bu noktadan 360 uçakla gerçekleştirildi.

Yerel saatle 7.55’te Pearl Harbor’a ulaşan ilk Japon uçağını torpido, bombardıman ve avcı uçaklarından oluşan yaklaşık 200 uçaklık bir dalga izledi. Japon torpido uçakları özellikle ABD savaş gemilerine ağır darbe vurdu. “Arizona”, “California” ve “West Virginia” adlı gemiler battı, “Oklahoma” ise alabora oldu. Yaklaşık 45 dakika sonra Pearl Harbor üzerine gelen ikinci bir uçak dalgası “Maryland”, “Nevada”, “Tennessee” ve kuru havuzdaki “Pennsylvania” gemilerine ağır hasar verdi. Bunların dışında 10 ABD gemisi daha battı ya da ağır hasar gördü ve 140’tan fazla uçak yok oldu. Askeri kayıpların toplamı, 2.300’ü ölü olmak üzere 3.400’ün üzerindeydi. Japonlar ise yalnızca 29 uçak ile 5 küçük denizaltı yitirdi.

Pearl Harbor Baskını ABD’nin Büyük Okyanustaki donanma ve hava gücüne büyük bir darbe indirdi. Ama o sırada Pearl Harbor’da bulunmayan, Pasifik Donanmasına bağlı üç uçak gemisi baskından kurtulmuştu. “Arizona” ve “Oklahoma” dışındaki savaş gemileri daha sonra tamir edilerek yeniden hizmete sokuldu. Ayrıca Japonlar adadaki önemli petrol depolarını yok etmeyi başaramamıştı. Baskın ABD komuoyundaki tarafsızlık yanlısı görüşlerin hızla gerilemesine yol açtı ve Kongre 8 Aralık’ta Japonya’ya savaş ilan etmeyi kararlaştırdı. Oylamada tek ret oyunu, ABD’ nin I. Dünya Savaşı’na girmesine de karşı çıkan, Cumhuriyetçilerin Montana temsilcisi Jeannette Rankin kullanmıştı.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2016 21:04
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

PEARL HARBOR,


Oahu adasında (Hawaii adaları, Honolulu'nun KrB.’sında) yer. 1906’da yapılmış ABD deniz üssü. 7 aralık 1941'de, japon uçakları savaş ilan edilmeden ABD’nin Büyük Okyanus deniz filosuna burada saldırdı. Filodaki 8 zırhlı, 3 kruvazör ve destroyerler savaş dışı kaldı; 159 uçak tahrip edildi. Bu saldırı ABD’nin savaşa girmesine neden oldu.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: Büyük Larousse
Ad:  Pearl Harbor Baskını2.jpg
Gösterim: 635
Boyut:  92.7 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2016 21:55
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Pearl Harbor Saldırısı



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Pearl Harbor Baskını, 1941


Japonya'nın II. Dünya Savaşı'nda (7 Aralık 1941) Oahu adasındaki (Hawaii) Pearl Harbor'da bulunan ABD'nin deniz üssüne düzenlediği saldırı. Saldırı savaşta tarafsız kalmak isteyen ABD'nin savaşa girmesine neden olmuştur.

Japonya'nın, İkinci Dünya Savaşı başladığında Almanya ve İtalya ile ittifak kurması, ABD'de tedirginlik yaratmıştı. Bunun üzerine ABD, ülkesinde bulunan Japon varlıklarını dondurdu, ayrıca petrol ve savaş mazemelerinin gönderilmesini yasakladı. 1941 yılının Temmuz ayı geldiğinde, ABD, Japonya ile olan bütün mali ve ticari ilişkilerini kesti. Japonya, buna cevap olarak saldırı hazırlıklarını başlattı.

ABD donanmasına gerçekleştirilecek olan, saldırı, Japonya Birleşik Donanması'nın Komutanı Amiral Yamamoto İsoroku tarafından titiz bir şekilde planlamıştı. 23 Kasım'da Komutan yardımcısı Nagumo Çuiçi'nin yönetiminde 6 uçak gemisi, 2 savaş gemisi, 3 kruvazör ve 11 destroyerden oluşan bir filo, Hawaii'nin yaklaşık 440 km kuzeyindeki bir noktaya doğru hareket etti. Saldırı bu noktadan 360 uçakla gerçekleştirildi. Yerel saatle 7.55'te başlayan saldırı, ABD savaş gemilerine ağır darbe vurdu. "Virginia", "Arizona" ve "West Virginia" adlı gemiler battı. Daha sonra "Maryland", "Pennsylvania", "Neroda" ve "Tennessee" gemilerine ağır hasar verildi. Ayrıca 140'tan fazla uçak yok oldu. Askeri kayıpların toplamı ölüler dahil, 3.400'ün üstündeydi. Japonya'nın ise sadece 29 uçak ve 5 denizaltısı yok oldu.

Japonya, Pearl Harbor baskınında hava gücünün deniz gücüne üstünlüğünü kanıtlamıştı
Ad:  Pearl Harbor Baskını3.jpg
Gösterim: 1013
Boyut:  51.1 KB
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2016 21:35
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Pearl Harbor Saldırısı
Ad:  Pearl Harbor Baskını4.jpg
Gösterim: 1710
Boyut:  93.9 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Ocak 2008 / Misafir Taslak Konular
18 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
6 Şubat 2014 / MegaHafizA Soru-Cevap
11 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük