Arama

Asor Adaları ve Asor Adaları Tarihi

Güncelleme: 29 Ocak 2012 Gösterim: 10.013 Cevap: 1
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
14 Eylül 2008       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
ASOR ADALARI, Portekiz'in denizaşırı top­raklandır. Portekiz'e 1.290 km uzaklıkta, Atlas Okyanusu'nda yer alan dokuz ada ve birkaç kayadan oluşan bir takımadadır ve Atlas Okyanusu'nun tabanındaki dağ sıraları­nın su yüzüne çıkan zirveleridir (bak. Atlas Okyanusu) . Bu adalar deprem bölgesindedir. 30 yıl önce bir volkanik patlama dokuz adadan biri olan Fayal'ın büyümesine neden olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar
Adaların çoğu kayalık, çakıllı bir kıyıdan yükselerek Pico Adası'nda 2.000 metreyi aşar. Genellikle sıcak olan iklim birçok mey­venin yetişmesine olanak verir; özellikle ana­nas dışarıya sattıkları ürünlerin başında gelir.

Ortadaki adalar Gracioso, Terceira, Fayal, Sâo Jorge ve dağlık Pico'dur. Doğuda Flores ve adaların
en küçüğü olan Corvo yer alır. Batı uçta, takımadanın en büyük kenti olan Ponta Delgada'nın yer aldığı, 130.000'i aşan nüfusuyla, en kalabalık olan Sâo Miguel Adası vardır. Sâo Miguel'in güneyinde Santa Maria Adası bulunur.

1427'de Portekizliler keşfetmeden önce Asor Adaları'nda insan yaşamıyordu. Adala­rın keşfedilmesinden kısa bir süre sonra in­sanlar yerleşmeye başladı; Portekiz'le iyi tica­ret ilişkileri kuruldu. 1580-1640 yıllan arasında İspanyollar'ın yönetimi altında olan Asor Adaları, Batı Hint Adalan'ndan ülkelerine dönen servet yüklü filoların buluşma yeri oldu. Bu sırada İspanya ile savaşan İngiltere' nin, altın ve gümüş yüklü teknelerin yolunu kesmek için gemilerini yollaması sonu­cunda, Asor Adaları deniz savaşlarına sahne oldu.

Bugün adalar, adlarım Angra do Heroisme (Terceira), Ponta Delgada (Sâo Miguel) ve Horta (Fayal) limanlarından alan üç yönetsel bölgeye ayrılmıştır. Asor Adaları'nda ABD' nin önemli bir askeri hava üssü vardır. Adala­rın toplam nüfusu 252.200'dür (1986).

"Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica"

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
29 Ocak 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
ASOR adaları, Atlas okyanusu'ndatakımada. 1976'dan bu yana Portekiz'e bağlı özerk bir bölgedir. 2 335 km2; 285 000 nüf. Merkezi Ponta Delgada. Asor adaları, üç yönetim bölümüne ayrılır: Angra do Heroismo, Horta ve Ponta Delgada.
COĞRAFYA. Atlas okyanusu sırtı ile Akdeniz ekseninin kesişme noktasında, Portekiz kıyılarının 1 500 km açıklarında yer alan, K.-B.'dan G.-D.'ya doğru 600 km boyunca uzanan Asor adalarının yüzey şekilleri yanardağ kökenlidir (lav akıntıları, kaldeiralar, yükseklikleri 1 000 m'yi aşan çok sayıda tepe) ve adalarda dönem dönem depremler olur (ocak 1980). Kuzey Atlas okyanusu yüksek basınç alanları (Asor antisiklonu) enlemlerinde, kutup ve tropikal kökenli hava kütlelerinin karşılaştıkları sınırda bulunan adalar, bütün yıl boyunca yağmur alır (en az yazın), sıcaklık değişiklikleri çok azdır. Bu ılıman okyanus iklimi otların yetişmesini kolaylaştırır; ayrıca, iklimin Akdeniz iklimine benzeyen özellikleri yarıtropikal ürün tarımını destekler; sığır yetiştiriciliğinin (ürünleri dışarı satılır) önem kazanması ve bazı dönüşüm sanayileri (şeker, alkol, tütün, çay) bu iklim özelliklerinin sonucudur. Seralarda ananas yetiştiriciliği, balina avcılığının yan ürünleri ve dokumacılık (keten) ek gelir kaynaklarıdır,
Sponsorlu Bağlantılar
Asorlu gençler Kuzey Amerika'ya göç etmekte, tarım kesimi gerilemekte, turizmden elde edilen gelir sanayinin güçsüzlüğünü karşılayamamaktadır. Bununla birlikte, adalar, stratejik konaklama yeri, bilimsel araştırma merkezi (NATO 1972'de, Santa Maria adasında denizaltı akustik araştırma merkezi kurdu) ve hava üssü olarak bugün de önemli sayılır. TARİH. Kartacalılarin ve Araplarin uğradıkları ve XIV. yy.'ın ilk yarısında italyan gemicilerinin araştırma gezisi yaptığı adalar, onlara bugünkü adı veren Portekizliler tarafından 1432 İle 1457 yılları arasında işgal edildi. Flaman sömürgecilerin buraya yerleşmesine (Flaman adaları) karşın, adalar Portekiz toprağı olarak kaldı. 1582'de Sâo Miguel adası açıklarında, 1580'den beri Portekiz kralı olan ispanyol Felipe II ile Portekiz tahtında hak iddia eden Antönio do Crato arasında bir deniz savaşı yapıldı; do Crato yenildi. Bu tarihten sonra adalar, konumları nedeniyle, Batı Hint adalarından gelen ispanyol gemilerinin uğrak yeri oldu. Asor adalarını 1640'ta yeniden ele geçiren Portekizliler'in ticareti kısıtlayıcı önlemler uygulaması, ekonomik bir gerilemeye yol açtı. Bu gerileme, Bragan^aiarın XIX. yy.' da Brezilya'ya gitmesiyle çok kısa bir süre durdu. Asor adaları, 1828-1832 arasında Brezilya imparatoru Pedro l'e bağlı kaldı, ikinci Dünya savaşı sırasında, Portekiz hükümeti, ingiltere'nin (1943) ve daha sonra ABD'nin (1944) Asor hava ve deniz üslerinden yararlanmalarına izin verdi. 1974'te, özerklik hatta ayrılıkçılık yanlısı bir hareket ortaya çıktı. Portekiz anayasası 1976 nisanında adalara yarı özerklik tanıdı. 1980'de, bu durum yeni bir kararla pekiştirildi.

In science we trust.

Benzer Konular

7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
2 Ağustos 2012 / BARIŞ Tarih
5 Ekim 2013 / _Yağmur_ Tarih
6 Temmuz 2011 / asla_asla_deme Tarih
21 Haziran 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular