Arama

Pers Savaşı

Güncelleme: 1 Temmuz 2012 Gösterim: 9.426 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Pers Savaşları

Sponsorlu Bağlantılar
İÖ 5. yüzyılın başında bütün Yunanistan işgal tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Pers İmpara­torluğu, bir dizi ye­tenekli kralın yönetiminde yavaş yavaş yayıl­maktaydı. Kiros (Kuruş) ve Darius'un yöneti­mindeki Persler, Anadolu'nun batı kıyıların­daki İyonya kentlerinin denetimini ellerine geçirmişlerdi. Ne var ki, İyonyahlar yabancı yönetiminden hoşnut değillerdi. İÖ 499'da Milet kentinde bir ayaklanma çıktı ve kısa za­manda öbür İyonya kentlerine de yayıldı. Ati­nalılar, Persler'in güçlenmesinin Yunanis­tan'ın bağımsızlığı için bir tehlike olduğunu anlamışlardı. Ayaklanan İyonya kentlerine yardım etmek üzere 20 gemi gönderdiler, ama Persler ayaklanmayı bastırmayı başardılar. İÖ 494'te Milet'i aldılar, kenti yerle bir ettiler ve halkını da köleleştirdiler. Ardından, ayaklanmaya yardım eden Atinalılar'ı ceza­landırmak için Darius Yunanistan'a saldırdı.

İÖ 490'da büyük bir Pers ordusu Yunanis­tan'a girdi. Eretria kentini alarak yerle bir et­ti. Yetenekli general Miltiades'in komutasın­daki 10 bin askerlik bir Atina ordusu, Pers ler'i Atina yakınlarındaki Maraton Ovası'nda karşılamak üzere ilerledi. Atinalılar Sparta ve öbür kentlerden yardım istedilerse de an­cak 1.000 kişilik küçük bir güç yardıma gele­bildi. Sayıca çok az olmalarına karşın Yunan­lılar çarpışmayı kazandılar.

10 yıl sonra İÖ 480'de Pers Kralı Kserkses döneminin en büyük ordusu­nu toplayarak Yunanistan'ı kesinlikle almak amacıyla yola koyuldu. Bu kez Yunanlılar birlik olmayı başardılar. Sparta Kralı Leonidas, Thermopilai Geçidi'ni tutmak üzere kü­çük bir askeri kuvvetle Yunanistan'ın kuzeyi­ne yürüdü. Leonidas Pers ordusunu bir hafta süreyle durdurmayı başardı. Pers komutanı birliklerinin bir bölümünü dağların çevresin­den dolaştırarak Yunanlılar'a arkadan saldı­rınca, Leonidas ve askerleri geçitte kıstırıla­rak yok edildi.
Pers saldırısı engellenemeyince, Atinalılar kenti boşalttılar. Kadınlar ve çocuklar Troi-zen ve Salamis'e sığındılar. Salamis Boğazı'nda bir araya gelen müttefik Yunan donanması çarpışmaya girmek istemedi. Ne var ki, Ati­nalı önder Themistokles, Yunanistan'ın kur­tuluşu için kent devletlerinin birlikte hareket etmeleri gerektiğini anlamıştı. Persler'e gizli­ce haber salarak Yunan kentleri arasında gö­rüş ayrılığı çıktığını ve gemilerden bazılarının koyu terk edeceğini duyurdu. Onlara her iki çıkışı da kapatmalarını önerdi. Themistok-les'in hain olduğuna inanan Persler bu öneri­ye uydular. O gece Kserkses'in donanması Yunanlılar'ın çevresini sardı. Sabah olunca durumu gören Yunanlılar savaşın kaçınılmaz­lığını kavradılar ve çeşitli savaş taktikleriyle Pers donanmasının önemli bir bölümünü yok ettiler.

Yenildiğini anlayan Kserkses ordusunu ve donanmasını geride bırakarak kaçtı. Son bir çarpışma için, bir yıl sonra İÖ 479'da Plataya' ya döndü. Kserkses burada da yenilince, Yu­nanistan'ı Pers İmparatorluğu'nun bir parçası yapma umutlarından vazgeçmek zorunda kaldı.
Persler'e karşı kazandığı zaferlerle Atina Yunanistan'ın en ünlü kenti oldu. Themistokles'in önderliğinde, Atinalılar Persler'den ge­lebilecek yeni bir saldırıya karşı koyacak güç­lü bir donanma kurdular. İyonya'yı Pers yö­netiminden kurtarmak isteyen birçok Yunan kenti Atina ile birleşerek İÖ 478 ve 477'de, merkezi Delos'ta olan Delos Birliği'ni kurdu. Asıl söz sahibi olan kent ise gene Atina'ydı ve bütün öbür kentler Atina donanmasının ge­reksinimlerini karşılamak için para ödüyorlar­dı. Kısa sürede bu parasal desteğe alışan Ati­na, bunu kaybetmemek için kentlerden her­hangi birinin birlikten çıkmasına izin verme­di. Kentlerin ödediği vergi Atinahlar'm yara­rına kullanıldı. Yunan kentlerinin kurduğu bu gönüllü birlik giderek Atina'nın denetlediği bir imparatorluğa dönüştü. İÖ 5. yüz­yılda en parlak dönemini yaşayan Atina Doğu Yunanistan'ın büyük bir bölümünü, Ege Adaları'nın birçoğunu ve Anadolu'daki İyonya kıyısını denetim altına almıştı.


Kaynak: Msxlabs & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
11 Kasım 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Koloni devleti olarak kurulmuş Bodrum, Milas gibi büyük merkezlere sahip olan İyonya diğer devletlere karşı gücünü ve bağımsızlığını koruyacak durumda değildi ve M.Ö. 6. yüzyılda Pers İmparatorluğu'nun egemenliği altına girdi. Bu kaos ortamında Yunanların kışkırttığı İyon ayaklanmaları birçok şehirde amacına ulaştı.

Sponsorlu Bağlantılar
M.Ö. 490'da İyon ayaklanmalarını bastıran Pers Kralı I. Darius Yunanları cezalandırmak için bir filo yolladı. Atina'lı general Miltiades'in önderliğinde, Maraton Savaşı'nda Persler, Yunan ordularına yenildiler. Günümüzde bu savaşta ölenlerin mezarları hâlâ Maraton alanında görülebilir.

10 yıl sonra Dairus'un vârisi I. Serhas daha güçlü bir orduyla tekrar Yunan topraklarına girdi. Termofil Savaşı'nda Sparta kralı I. Leonidas'ın sebep olduğu bir gecikme ile Serhas Atina içerine doğru ilerledi ve ele geçirmiş olduğu şehri yakıp yıktı. Fakat Atina'lılar şehri deniz kenarına tahliye etmişlerdi ve Temistokles önderliğinde Salamis Savaşında Yunan ordusu Pers ordusunu tekrar yendi. Bir yıl sonra Yunanlar Sparta'lı Pausanius ile Pers ordusunu Plataea'da da yenilgiye uğrattı. Son olarak Yunan ordusu M.Ö. 478 yılında Pers ordusunu tamamen Ege Denizi'nin dışına çıkarmayı başardı ve Bizans şehrini kuşatarak ele geçirdi

Atina hâkimiyeti
Pers savaşları, Yunan çevrelerinde Atina hâkimiyetinin başı çektiği dönemdir. Korint'in hâlâ dişli bir rakip olarak varlığını devam ettirmesine rağmen Atina, denizlerin ve ticari gücün meydan okunamaz efendisi olmuştur. Bu dönemin başlıca devlet adamı, Parthenon ve Atina'nın diğer birçok klasik eserlerinin yaptırmak için Delos Antlaşmasının taraflarının verdiği vergileri kullanan Perikles'dir. Perikles döneminde Atina artık bir büyük bir devlet hâline gelmişti.

Yunanistan'ın refahı tüm yetenekli insanları etkiledi ve sanatın patronları hâline gelen varlıklı bir sanatçılar sınıfı ortaya çıktı. Atina devleti, sanatları özellikle de mimariyi öğrenmeyi destekledi ve sanatçılara destek oldu. Yunan edebiyatının, felsefesinin, sahne sanatlarının merkezi Atina oldu. Adları bugün bile bilinen dramatistler Eshilos, Aristofanes, Evripides, Sofokles; filozoflar Aristo, Eflatun, Sokrates; tarihçiler Heredot, Tukidides, Ksenofon; şair Simonides; heykeltıraş Fidias bu müreffeh dönemde yaşamış önemli kişilerdir. Atina bu dönemde Perikles'in deyimiyle Helen uygarlığının okulu hâline geldi.

Diğer Yunan devletçikleri başlarda Perslere karşı yapılan savaşlarda Atina'nın liderliğini kabul ettiler. Fakat daha sonra muhafazakâr politikacı Kimon'un M.Ö. 466'da düşmesiyle Atina giderek artan bir emperyalist güç edindi. M.Ö. 461'de Eurymedon savaşındaki başarıdan sonra Persler artık büyük bir tehdit unsuru olmaktan çıkmıştı. Ama Naksos (Nakşa) gibi bazı şehirler bağımsızlıklarını ilan etmeye kalkıştılarsa da sert bir müdahale ile tekrar boyun eğmek zorunda bırakıldılar. Yeni Atina önderleri, Perikles ve Efialtes, Atina ve Sparta arasındaki ilişkilerin bozulmasına sebep oldu ve M.Ö. 458'de bir savaş patlak verdi. Birkaç yıl süren sonuçsuz savaşın ardından 30 yıllık bir barış antlaşması imzalandı. Bu olay Yunanlar ve Persler arasındaki son çarpışma olan Kıbrıs'taki Salamis Savaşı ile aynı zamana denk gelir. Bu savaşı takiben Persler ve Yunanlar arasında Callius Barış Antlaşması imzalanmıştır.

Alıntıdır.

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #3
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
PERS SAVAŞLARI

PERS Savaşları Perslerin Atina ve Eretria'nın İyonlara yardım ettikleri gerekçesiyle kıta Yunanistan'a karşı harekete geçmesinin öyküsüdür. Birinci PERS Savaşı Perslerin Yunanistan üzerine ilk seferi damat Mardonios başkanlığında 492 yılında başladı.Ancak bu sefer büyük bir trajedi ile noktalanacak Pers donanması fırtınaya yakalanarak yok olacaktı.Kara ordusu ise ağır kayıplar vererek geri çekilecekti. Damat Mardonios'un bu hüsranı imparator 1. dara'yı yıldırmadı. Tüm Yunan sitelerine birer elçi gönderdi ve ne kadar kararlı olduğunu bu elçiler aracılığı ile anlattı.Yalnız Atina ve Sparta kralları hariç hepsi Pers egemenliğini tanıdılar. Sparta ve Atina'ya giden elçiler ise olumsuz yanıt almalarının yanı sıra öldürüldüler. İlk seferden 18 ay sonra 1. Dara diğer Yunan siteleri ile problemi olmadığından donanmayı direk Orta Yunanistan üzerine yönlendirdi.Eretria kenti ilk gün ele geçirildi. Marathon ovasının hemen yakınlarında donanma askerleri çıkarma yaptılar.Hazırlıksız yakalanan Atinalılar panik yaptılar.İşin en kötü tarafı yardıma koşması gereken Spartalılar dolunayda yola çıkmanın uğursuzluğuna inandıklarından gelmediler.Atinalılar tüm erkekleri savunma için savaşa çağırdı.Miltiades komutasındaki bir avuç Atina askeri Pers ordusunu Marathon ovasında dağıtmayı başardı.Pers imparatoru Dara oldukça güç duruma düşmüştü artık.


İkinci PERS savaşı

Pers İmparatoru 1. Dara'nın ölümü sonrası yerine geçen oğlu Kserkses için de öncelik Atina ve Sparta (Isparta) üzerine yürümekti.Ancak işinin ne denli güç olduğunu babasının acı deneyimlerinden bildiği için tedbirli davranarak bu kuşatma için öncelikle Karatacalılar ile bir anlaşma sağladı. Öte yanda Miltiades ise Atina savunması için çabalamaktaydı. Miltiades ilk savaşta kendilerine yardım etmeyen ada sitelerine çıktığı bir seferde hayatını kaybetti.Atina artık yola Temistokles ile devam edecekti. Temistokles kısa zamanda çok güçlü bir donanma kurmayı başardı.Atina 1. sınıf bir deniz gücüydü artık. Öte yandan Atina ve Sparta krallıkları yanlarına diğer bir kaç siteyi de alarak birleştiler ve Helen Birliği'ni kurdular.Birleşik ordunun kumandası ise tabii ki Sparta uygarlığı üstlendi.
480 yılı sonbaharında Pers ordusu tarihçi Heredotos a göre 5 milyon kişiyle (ki bu benim aklıma pek yatkın gelmiyor. makul olanı bence 2 milyon kişidir.) Savaşın başında bir ihanet sonucu Attika (Atina'yı da içine alır) yakılıp yıkıldı.Persler iyi başlamışlardı ancak güçlü atina donanması devreye bu noktada girdi ve Pers donanmasını Salamin Deniz Savaşı'nda bozguna uğrattı.1 yıl süren savaşlar sonucu Kartacalıları da bir başka tiran yenilgiye uğratınca Persler yalnız kaldılar. 479 yılında Yunan ordusu karşı saldırıya geçmişti bile. Aynı yıl Mykale'de Pers ordusu bir kez daha bozguna uğrayınca Persler dağınık bir biçimde kaçmaya başladılar. Tüm Yunanistan artık kurtarılmıştı.Helen Birliği büyük bir zafer kazanmıştı.


vikipedi
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pers Savaşları
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İlk Çağ'da Perslerle Yunanlılar arasında meydana gelen savaşlar (İ.Ö. 490-449). Perslerin tüm Doğu Akdeniz ülkelerine ve Anadolu'ya hâkim olmaları ve Boğazlar yoluyla Trakya'ya geçmeleri, Akdeniz ticaretinde Yunanlılara büyük bir rakip olan Fenike kentlerinin işine yaradı ve Doğu ülkeleriyle yapılan ticaret, Fenike limanları-Suriye-Arabistan yoluyla yapılmaya başlandı. Fenike kentleri, Pers egemenliği altında büyük bir ekonomik rahatlığa kavuştular. Buna karşılık Perslerin ağır gümrük vergileri, Doğu Akdeniz'de, Mısır'da büyük bir Yunan ticaret kolonisi olan Naukratis'in yakılıp yıkılması ve Perslerin Boğazlar'a ve Marmara Denizi'ne egemen olmaları sonucu, Yunan kentleri Karadeniz ile bağlantılarını kaybettiler. Başta İyonya olmak üzere Yunan dünyası ekonomik bir bunalıma girdi. Bu duruma ilk tepki, Akdeniz ticaretinde Fenike kentlerinin rakibi İyon kentlerinden geldi. İ.Ö. 500-499 yıllarında İyon kentlerinin en büyüğü olan Milet, Perslere karşı ayaklandı. Milet'in bu ayaklanmasına Akdeniz ve Trakya'daki Pers egemenliğinden zarar gören Atina 20, Eretria 5 gemiyle yardım etti. Persler 494 yılında Milet'i zaptederek İyon ayaklanmalarına son verdiler. Bu arada Samos (Sisam), Lesbos (Midilli) adaları Perslerin eline geçti. İ.Ö. 492'de Pers Prensi Mardonios komutasındaki bir Pers ordusu Trakya'ya geçti. Bundan sonra Persler doğrudan Atina üzerine yürüdüler. İ.Ö. 490'da bir Pers ordusu, Marathon Ovası'na çıkarma yaptı. Ancak burada yapılan savaşı Atina kazandı. Persler, Marathon yenilgisinden sonra Yunanistan'a karşı ikinci seferlerini İ.Ö. 480'de düzenlediler. Bu yıl içinde, Pers Kralı Kserkhes komutasındaki büyük bir Pers ordusu Boğazlar'dan Trakya ve Yunanistan'a geçmeyi. Yunanlılar, Persleri Termopil Geçidi'nde karşıladılar. Pers ordusu Termopil Geçidi'ni geçerek Atina'ya girdi. Atina, Persler tarafından yakılıp yıkıldı. Bu başarılarına rağmen Persler, Salamis Deniz Savaşı'nda Atina donanmasına yenildiler (480).

Ertesi yıl Persler bir kez daha Atina'ya girdiler (479), fakat daha sonra Platea Savaşı'nda Sparta ve Atina ordusu karşısında karada, Mikale Savaşı'nda denizde ağır yenilgilere uğradılar. Bu iki başarısızlıktan sonra Persler bir kez daha Yunanistan'a geçmeyi denemediler. Savaşlar daha çok Yunanistan dışında, denizaşırı yerlerde meydana geldi. 478'de Sparta Kralı Pavsanias komutasındaki bir Yunan ordusu Karya bölgesiyle Kıbrıs'ı Pers boyunduruğundan kurtardı. 478-477 yıllarında da Atina'nın önderliğinde Attika-Delos Deniz Birliği kuruldu. Birliğin amacı Perslere karşı savaşa devam etmekti. Attika-Delos Deniz Birliği'nin kurulmasıyla mücadelenin önderliği Atina'nın eline geçti, Sparta mücadeleden çekildi. Atina aynı zamanda Yunanistan'ın en güçlü devleti olarak siyaset ve askerlik alanında yerini aldı. İ.Ö. 466'da Marathon kahramanı Miltiades'in yeğeni Kimon komutasında bir Atina donanması, Antalya yakınlarında Eurimedon'da bir Pers donanmasını yendi. Bu zaferle Persler, tüm Anadolu kıyılarını terk etmek zorunda kaldılar. Perslerle birlikte Fenikeliler de Ege'den çıkarıldı, Ege Denizi siyasî, askerî ve ekonomik bakımdan Atina'nın egemenliği altına girdi. Böylece Pers Savaşları Yunanlılar açısından amacına ulaşmış oldu. Ancak Atina büyüdükçe, özellikle de besin maddeleri bakımından, daha çok dışa bağımlı bir hâle geldi. Bu sıralarda Atina ve diğer Ege kentlerinin gerek duydukları buğday genellikle Mısır'dan alınıyordu. Bu yüzden Atina donanması Mısır ve Kıbrıs'a karşı saldırıya geçti. 460-459 yıllarında Nil Deltası ve Menfis kuşatıldı. Ancak bu sefer, Atinalıların yenilgisiyle sonuçlandı. Atinalıların bu yenilgisinden yararlanan Persler, Kıbrıs'a yeniden egemen oldular. Atina bundan sonra Perslere karşı iki deniz savaşı daha kazandıysa da, uzun savaşlar her iki tarafı da yormuştu. 449'da Atina ile Persler arasında Kallias Barışı imzalandı, savaşlara son verildi. Ancak Persler ve Yunanlılar arasındaki mücadele daha sonra da sürüp gitti. Bundan sonra Persler, daha çok, Yunan şehir devletleri arasındaki anlaşmazlıklardan ve özellikle Atina ve Sparta arasındaki rekabetten yararlanarak Yunanistan'ın sorunları üzerinde etkili olmaya çalıştılar. Bu durum, Makedonya Krallığı, Yunanistan'a egemen oluncaya dek sürdü.

Benzer Konular

1 Temmuz 2012 / TheGrudge Tarih
29 Kasım 2006 / Misafir Mitoloji
27 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap
30 Ağustos 2012 / ManiGeneral Mitoloji
15 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap