Arama

İngiliz Devrimi

Güncelleme: 9 Nisan 2013 Gösterim: 13.454 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İngiliz Devrimi

Sponsorlu Bağlantılar
1648 İngiliz devriminde din öğesi, devrimin ideolojik temelini oluşturur. Kralın değişik eğilimler taşıyan düşmanlarının birleştikleri tek nokta, Anglikan kilisesine karşı olmalarıdır.
Püritenler için , piskoposluk kurumu, İncil'in eşitlikten yana olan ruhuna aykırı olduğu gibi, bir kilise hiyerarşisinin varlığı da Hıristiyan düşüncesinin özüne ters düşen bir durumdu.
İngiltere'de iç savaş bir yandan gittikçe gelişen ve zenginleşen orta sınıf (burjuvazi) ile, saray ve aristokrat sınıf arasındaki siyasal güç mücadelesinin bir sonucuydu.
Bir başka yanıyla iç savaş, ya İngiltere' de dinin, kilisenin, piskoposlar ve başpiskoposlar tarafından yönetilmesi gibi otoriter, ya da kilisenin, cemaatin seçilmiş üyeleri tarafından yönetilmesi gibi temsili bir nitelik taşıması sorunuydu.
Burjuva devrimi sonunda; mutlak monarşinin, feodal beylerin ve doğrudan doğruya krala bağlı kilisenin nüfuzu ortadan kaldırıldı; kapitalizmin gelişmesini önleyen engeller yokedildi. İngiltere'de devrimden sonra, tarımın ve ücretli el emeğine dayalı sanayin ve özellikle demir ve yünlü imalathanelerin hızla geliştiği görüldü.

ingilizdevrimi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
9 Nisan 2013       Mesaj #2
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
İNGİLİZ DEVRİMİ

Sponsorlu Bağlantılar
İngiliz Devrimi bazı kesimler tarafından iç savaş olarak nitelendirildi. Bazıları İngiliz Devrimi’ni bir ayaklanma olarak görürken bazıları ise siyasi bir kriz olarak görüyordu. İngiliz Devriminin diğer devrimlerden farkı, sistemi tamamen değiştirmek amacı gütmemesidir. İngiliz Devriminin amacı gelenek ve göreneklerine sahip çıkarak bir devrim gerçekleştirmekti. İngiliz Devrimi genel olarak siyasal hakların savunulmasını kapsıyordu.
Bu devrimde dininde çok büyük etkisi vardı. Birinci Charles’ın ülke yönetiminde kullandığı yöntemler halk içinde huzursuzluğa yol açmıştı. Krallığın yanlış uygulamaları ve bu uygulamalara karşı olan tepkiler Charles’ın üzerine kaldı. Bu durum ülkede bir kriz ortamı yarattı. Yaşanan kriz üzerine toplanan parlamento İskoçya ile yapılan savaş için ekonomik destek vermeyi reddedince Charles toplantı çağrısında bulundu. Bu toplantıdaki amacı ise 11 yıllık yönetime son vermek istemesiydi. Yönetim buna izin vermemek için önce Charles’in önemli görevler verdiği kişileri görevden aldı. Daha sonra ise bu kişileri idamla cezalandırdı.
Charles de diğer krallar gibi birden fazla krallığı yönetmek zorundaydı. Bu durum olumsuz sonuçlar doğuruyordu. İç savaşın ilk bölümü bittikten sonra Charles’i İskoçlar parlamentoya teslim ettiler. Bu süre içinde yönetimle ordu arasındaki görüş ayrılıkları artış gösterdi. Askeri, yönetimin sunduğu çözüm önerileri çok endişelendiriyordu. Ordunun parlamenterlerin elinden aldığı Charles ordudan kaçınca savaş yeni bir boyut kazandı. Charles yaşanan bu olaydan sonra idam edildi. Kralın idamı üzerine on yıl sürecek olan bir deneme süreci başladı. Başarısız olan yönetim şekli yerine neyin koyulacağı tartışılıyordu. Devrimi korumakta yaşanan güçlük devrime öncülük eden kişileri bazı önlemler almak zorunda bıraktı. Buna rağmen İngiltere siyasi olarak devrim noktasına gelemedi.
İngilizlerin bu süreç de Hollanda ile deniz savaşına girmeleri vergileri artırdı. Bu durum ülkede karışıklık çıkmasına neden oldu. Cromwel bu durumu kendisi için bir fırsata çevirmeyi başardı. Parlamentoya son verdi. Cromwel çok sert bir liderdi. Ülkede birçok konuda kısıtlama yaptı. Cromwel’in ölümü üzerine oğlu tahta geçti. Tahta geçişle monarşi yeniden geldi. Bu durum sadece dinsel hoşgörü getirdi. Hukuk ve siyaset alanındaki problem durumlarında bir gelişme yoktu. Halk arasındaki bölünmeler devrim gerçekleştikten sonrada devam etti.
1688 Devrimi dışındaki devrimler bir başarısızlık göstergesidir. Bu devrim genelde liberallerin devrimi olarak bilinir. Yalnız devrime destek verenler kralın yandaşlarıydı. Amaçları ise kendi emirlerine uyacak bir parlamento oluşturmaktı.Kralla işbirliği yapanlar bu işbirliğinin kendilerine karşı kullanıldığını gördüler.Bu gruptan bazıları hala krala destek verirken bazı küçük gruplar ise cumhuriyet rejimini destekliyordu.Buna karşın birçok kişi ülkedeki durumun farkında olduğundan sınırlı monarşi düşüncesini kabul etmek zorundaydı.

Sonuç olarak 1688 Devriminin amacı yönetim sisteminde parlamentonun önemini vurgulayabilmekti. İngiliz Devrimi öncülerinden bazıları toplumu her yönden geliştirmeye çalışan kişilerdi yalnız bir şekilde engellendiler. Bu devrim bundan sonraki devrimler içinde zemin oluşturdu.


kaynak: . Devrimler


Benzer Konular

29 Aralık 2017 / ThinkerBeLL Edebiyat
9 Nisan 2013 / Misafir Tarih
9 Mayıs 2011 / Misafir Tarih
16 Nisan 2008 / Misafir Sanat
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Tarih