Arama

Abbasiler - Sayfa 2

Güncelleme: 7 Ocak 2017 Gösterim: 61.386 Cevap: 12
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Mart 2011       Mesaj #11
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Abbasiler

Ad:  Abbasiler4.JPG
Gösterim: 936
Boyut:  45.9 KB

Emevîlerden sonra halifelik makamını ele geçiren hanedan ve bu hanedanın kurduğu Arap İslâm devleti.
Sponsorlu Bağlantılar

Peygamber Muhammet'in amcası Abbas'ın soyundan geldikleri için bu adla anılırlar. 750 yılında Horasanlı Ebu Müslim ve Abdullah bin Ali'nin yardımıyla son Emevî halifesi II. Mervan yenildi ve öldürüldü. Halifelik makamına da Abbasîlerin ilk halifesi olan Ebu'l Abbas Abdullah (Seffah) geçti. Devlet merkezi Kûfe, sonra da Bağdat oldu.

Abbasîler özellikle Harun Reşit ve oğulları zamanında en parlak devirlerini yaşadılar. Ancak 9. yüzyıl ortalarından itibaren halifenin gücü azalmaya, buna karşılık emir'ül ümera denilen hassa ordusu komutanlarının gücü artmaya başladı. Yüz on yıl kadar da (945 -1055) Büveyhoğullarının egemenliği altında yaşadılar.

Büyük Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey'in Bağdat'a girmesiyle Büveyhoğulları egemenliği sona erdi, fakat bu defa da Selçukluların egemenliği başladı.

Abbasîler 1258 yılına kadar Bağdat'ta halifelik makamında kaldılar. 1258'de Bağdat'ın İlhanlıların eline geçmesi üzerine Abbasîlerden 35. halife el-Zahir'in oğlu Ahmet, Mısır'da Sultan Baybars'a sığındı. Baybars, Ahmet'i el-Mustansır adıyla halife ilân etti. Abbasî halifeleri hiçbir siyasal yetkileri olmaksızın Mısır'da 1517 yılına dek halife unvanlarını korudular. Mısır'ın Osmanlılar tarafından alınması üzerine halifelik unvanı, Mısır'da son Abbasî halifesi olan el-Mütevekkil tarafından Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'e devredildi (1517).

Abbasîler iktidara geçince devlet idaresi anlayışında değişiklikler oldu. Rütbe ve mevkiler babadan oğula geçen imtiyazlar olmaktan çıkıp halifenin keyfine ve arzularına göre verilmeye başlandı. Devlet işlerinde halifelerden çok vezirler etkin oldular. Fetih hareketleri durdu, akınlar ve seferler yalnız Anadolu'ya yöneldi.

Abbasîlerin İslâm uygarlığına büyük katkıları olmuştur. Tıp, felsefe, astronomi alanlarında değerli kişiler yetişmiş, tasavvuf, bir dinsel sistem olarak ortaya çıkmıştır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Baturalp; 7 Ocak 2017 13:10
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
27 Eylül 2012       Mesaj #12
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi

Abbasiler Devleti


(750 – 1258)
Sponsorlu Bağlantılar

751’de Talas Savaşı yapılmıştır. Bu savaşta Türklerin Karluk, Yağma ve Çiğil boyları Abbasilere yardım etmiş, savaştan sonra da İslâmiyet’i kabul etmişlerdir.

Halife Mansur döneminde ilk kez eski Yunan ve Hellenistik medeniyetine ait eserler tercüme edilmeye başlanmıştır.

Abbasilerin en parlak dönemi Harun Reşid’in halifeliği sırasında yaşanmıştır. Bu dönemde halkın yaşam standartı yükselmiş, kültür ve mimari alanda çalışmalar yapılmıştır.

Harun Reşid döneminde Bizans sınırında “Avasım” eyaleti kuruldu. Anadolu’da Tarsus’tan doğu yönüne uzanan bir hat boyunca kurulan bu şehirlere Türkler yerleştirilmiştir.

Harun Reşid’in oğullarından Memun zamanında Türkler devlet kademelerinde ve orduda yer aldılar. Sadece Türkler için kurulan Samerra şehri kısa bir süre devletin yönetim merkezi olmuştur.

Abbasilerin Dağılması ve Yeni Devletlerin Kurulması


IX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Abbasi halifelerinin otoritesinin zayıflaması nedeniyle eyaletlerdeki askeri valiler (Emir’ül Ümera) bağımsızlıklarını ilan etmeye başlamışlardır. Böylece Abbasi sınırları giderek daralmıştır.

Abbasilerin Genel Özellikleri

  • Abbasiler Arap olmayan uluslara hoşgörüyle yaklaşmış ve İslâmiyet’in daha fazla yayılmasını sağlamışlardır.
  • Bu dönemde Emevilere göre bilim – kültür alanında daha çok gelişme gözlenmiştir.
  • Türkler ilk kez bu dönemde İslâmiyet’i kitleler halinde benimsemişlerdir.
  • Abbasilerin denizciliğe önem vermemeleri ticari ve askeri alanda gelişmelerini engellemiştir.
  • Başkentleri Bağdat’dır.
  • İslam bu dönemde Arap toplumu dışında da yayılmıştır.
  • Emevi devleti Arap devleti özelliğini taşırken Abbasiler bir İslam devleti özelliğine sahiptir.
  • Bilim kültür ve felsefe çalışmaları yaptılar.
  • İlk tercüme hareketleri ve kütüphaneler bu dönemde kuruldu. Müslümanlar öğrendikleri bu bilgilere yenilerini ekleyerek daha da geliştirdiler.
  • Türkler kitleler halinde İslam’a bu dönemde girdiler.
  • Abbasiler de İstanbul’u kuşatmış fakat başarılı olamamışlardır. (782’de Mehdi döneminde)

Son düzenleyen Baturalp; 7 Ocak 2017 13:19
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
7 Ocak 2017       Mesaj #13
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Abbasiler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

7 Ocak 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
12 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
25 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış